Ankara'da, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik 19 Aralık 2016'da düzenlenen suikastla ilgili aralarında FETÖ/PDY elebaşı firari Fetullah Gülen'in de bulunduğu 7'si tutuklu 28 sanığının yargılandığı davaya devam edildi.
22.11.2020 15:11 Ankara'da, Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov'a yönelik 19 Aralık 2016'da düzenlenen suikastla ilgili aralarında FETÖ/PDY elebaşı firari Fetullah Gülen'in de bulunduğu 7'si tutuklu 28 sanığının yargılandığı davaya devam edildi.
30.10.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan Hüseyin Kötüce, Ramazan Yücel ve Şahin Söğüt ile tutuksuz yargılanan sanıklardan 10'u ve avukatlar duruşma salonunda hazır bulundu. Diğer tutuklu sanıklar ile bulundukları cezaevinden video konferans yöntemiyle bağlantı kuruldu.
Esas hakkında savunma yapan sanık Ahmet Kılınçarslan, suikast ile ilgisinin bulunmadığını ve örgüt üyesi olmadığını savundu. Yaklaşık 4 yıldır tutuklu olduğunu bildiren Kılınçarslan, tahliye ve beraat talebinde bulundu.
Sanık Salih Yılmaz ise savunmasında, FETÖ'nün emniyet mahrem yapılanmasında yer aldığı suçlamasını kabul etmediğini söyledi. Söz konusu suçlamanın 'Garson' kod adlı gizli tanıktan elde edilen hafıza kartındaki bilgiler doğrultusunda kendisine yöneltildiğini belirten Yılmaz, iddiaların doğruyu yansıtmadığını, somut bir delilin bulunmadığını öne sürdü.
Örgütün kriptolu haberleşme programı ByLock'u kullandığı iddia edilen telefon hattının kendisi adına açılmış olduğunu ancak baz kayıtları incelendiğinde hattın Muğla'da kullanıldığının anlaşıldığını aktaran Yılmaz, programı kendisinin kullanmadığını iddia etti.
Yılmaz, Bank Asya'daki hesabının da maaş hesabı olduğunu ve örgüt talimatıyla para yatırmadığını ileri sürerek suçsuz olduğunu savundu.
Suikastçi Altıntaş'ın örgütteki 'abisi' olduğu iddia edilen sanık Şahin Söğüt ise Altıntaş ile en ufak bir bağlantısının bulunmadığını öne sürerek tahliyesini istedi.
Bazı sanıklar ise esas hakkında savunma yapmak için süre verilmesini talep etti.
Ara kararlar
Sanıklar ile avukatlarının tahliye ve diğer taleplerinin alınmasından sonra mahkeme heyeti ara kararları açıkladı.
Heyet, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek, mevcut hallerinin devamına hükmetti. Esas hakkında savunma için süre talebinde bulunan sanıklara gelecek celseye kadar süre verilmesini kararlaştıran mahkeme, tutuksuz sanıklardan bazıları hakkında uygulanan adli kontrol şartlarının da hafifletilmesine karar verdi.
Aralarında örgüt elebaşı Gülen'in de bulunduğu firari sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesini kararlaştıran mahkeme, davayı 20 Kasım'a erteledi.
20.11.2020 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Şahin Söğüt ve Ramazan Yücel, bazı tutuksuz sanıklar ve sanık avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanıklarla cezaevlerinden video konferans yöntemiyle bağlantı kurulan duruşmada suikastçı Altıntaş'ın FETÖ/PDY yapılanması içindeki 'öğretmeni' olduğu belirtilen Şahin Söğüt ile eski polis Ramazan Yücel esasa ilişkin savunmalarını yaptı.
Yücel, dava kapsamında sorgulanan sanıkların hiçbirinin, kendisinin suikastçı Altıntaş'ı tanıdığına ilişkin beyanı bulunmadığını belirterek, suikasttan tam 4 ay önce ByLock kullanıcısı olduğu gerekçesiyle Hakkari'de gözaltına alındığını, suikast tarihinde de cezaevinde bulunduğunu anlattı.
Yücel, 2017'nin son aylarında 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapse mahkum edildiğini, hükümle birlikte tahliyesine hükmedildiğini ancak tahliye olmadan Karlov suikastı dosyası nedeniyle hakkında tekrar işlem yapıldığını beyan etti.
Karlov'un katili Mevlüt Mert Altıntaş'ın örgütteki 'vekil abisi' olmakla suçlandığını aktaran Yücel, ancak Altıntaş'ı kesinlikle tanımadığını söyledi.
FETÖ mensubu olmadığını ve suikastla ilişkisinin olmadığını ileri süren Yücel, 'Suikastla en ufak bir bağım yok. 19 Aralık 2016'da meydana gelen olaydan yaklaşık 4 ay önce tutuklanmıştım ve cezaevindeydim. Suikastı cezaevinde haberlerden öğrendim. Cezaevindeki hangi eylemle suikasta yardım etmiş olabilirim?' savunmasını yaptı.
Sanık Yücel, suçsuz olduğunu savunarak beraatını istedi.
Sanık Söğüt'ün savunması
Sanıklardan Şahin Söğüt ise soruşturmanın yürütülme şekline yönelik eleştirilerde bulundu, dosyanın tamamının kendisine verilmediğini savundu.
Altıntaş ile cep telefonu sinyallerinin ortak bazdan sinyal vermesinin Altıntaş ile görüştüğü anlamına gelmeyeceğini ifade eden Söğüt, Altıntaş ile görüştüğüne yönelik somut delil bulunmadığını kaydetti.
Söğüt, Karlov suikastı kapsamında kimseden talimat almadığını, Altıntaş'a da talimat iletmediğini savundu.
İddianamede kendisine iftira atıldığını ve delillerin çarpıtıldığını iddia eden Söğüt, 'Ben bu iddianamedeki hiçbir şeye inanmıyorum. Benim ne Mevlüt Mert Altıntaş ile ne suikastla ilgim bulunuyor. Suçsuzum, önce tahliyemi, yargılama sonunda beraatımı talep ediyorum.' diye konuştu.
Tutuklu sanıklardan Vehbi Kürşad Akalın da avukatının mazeretli olduğunu ve avukatı hazır bulunduğunda savunmasını yapacağını belirtti.
Akalın ile Hayreddin Aydınbaş, Ahmet Kılınçarslan, Hüseyin Kötüce ve Salih Yılmaz da tahliyelerini istedi.
Mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, esasa ilişkin savunmasını yapmayan sanıkların savunmalarını hazırlamaları için kendilerine süre verilmesine karar verdi. Dava ertelendi.
Savcının görüşü
Cumhuriyet savcısı, dosyaya sunduğu esasa ilişkin görüşünde, suikastın gerçekleştirildiği serginin organizatörü Mustafa Timur Özkan'ın da arasında bulunduğu beş sanık hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'tasarlayarak öldürme' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet, ayrıca olay anında işlenen 'kasten öldürmeye teşebbüs' ve 'genel güvenliği tehlikeye sokmak' suçlarından da 70 yıl 6'şar ay hapis cezası istemişti.
Sanıklardan üçünün 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbetin yanı sıra Karlov'un öldürülmesine yardımın da arasında bulunduğu diğer suçlardan 86 yıl 3'er aya kadar hapisleri talep edilen görüşte, beş sanık hakkında 'silahlı terör örgütü üyesi olmak' suçundan 15'er yıla kadar hapis isteminde bulunulmuştu.
Görüşte, aynı suçtan yargılanan 6 sanığın beraatı, FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen ve Emrullah Uslu'nun da arasında bulunduğu firari dokuz sanığın dosyalarının ayrılması istenmişti.
Karlov suikastı ve iddianame
Büyükelçi Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.
Olaya ilişkin soruşturma sonucunda, FETÖ elebaşı Gülen'in de aralarında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açılmıştı. İddianamede, Gülen ile 16 sanığın suikastla doğrudan bağlantılı olduğu kaydedilerek, ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapsin yanında çeşitli sürelerle hapis cezasına çarptırılmaları istenmişti.
Soruşturma kapsamında ulaşılan biri suikastçı Altıntaş'ın örgüt içindeki 'öğretmeni' Şahin Söğüt'ün eşi Ayşe Söğüt ile İzmir Polis Meslek Yüksekokulundaki eğitimi sırasında Altıntaş ile aynı 'örgüt hücresi'nde yer aldığı kaydedilen 12 sanığın ise cinayetle doğrudan ilişkileri açığa çıkartılamazken, FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle 15'er yıla kadar hapse çarptırılmaları talep edilmişti.
İddianamede, Karlov suikastının arkasında FETÖ'nün bulunduğu, suikastın 'Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon türünde bir eylem' olduğu kaydedilmişti.
Paralel Yapı-15.11.2018-Ankara 28 sanık Rusya Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov suikasti davası
(22 Kasım 2020, 15:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: