Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki (KKK) eylemlerle ilgili 142 kişinin yargılanmasına tanık beyanlarıyla devam edildi.
16.12.2018 11:48 Ankara'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki (KKK) eylemlerle ilgili 142 kişinin yargılanmasına tanık beyanlarıyla devam edildi.
03.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı.
Tanık T.T.Ö, 15 Temmuz'da normal mesai saatinde evine gittiğini, hafta sonu Ankara dışına çıkma planının olduğunu, bir eşyasını unuttuğu için akşam saatlerinde Personel Daire Başkanlığına geldiğini fakat nizamiyeden alınmadığını söyledi.
Nizamiye girişindeki rütbeli bir asker sayesinde içeri alındığını ve eski albay Nevzat Bilir'le görüştüğünü belirten T.T.Ö, Bilir'in akşam saatlerinde terör saldırısı şüphesi olduğunu söylediğini ve onun emriyle Akıncı Üssü'ne gittiğini anlattı.
T.T.Ö, darbe girişiminden sonra gözaltına alındığını ve tutuklandığını söyledi ve bazı sanıklar hakkında beyanda bulunduğu ifadesini reddetti.
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan tanık E.K, KKK darbe davası sanıklarından Halil İbrahim Üçgül'le Ankara'da muhabere okulunda öğrenciyken cemaat üyeleri vasıtasıyla tanıştırıldığını, kurs bittikten sonra Üçgül'le irtibatını kestiğini ifade etti.
Mahkeme heyetinin huzura aldığı Üçgül'ü ve aynı davada yargılanan eski astsubay Ramazan Bozdağ'ı teşhis eden E.K, Bozdağ'ın teknisyen astsubay olarak görev yaptığını ve 2008'de örgüt sohbetlerine beraber katıldıklarını dile getirdi.
Tanık eski albay E.E, 15 Temmuz'da Tayin Daire Başkanlığında mesaisini bitirdikten sonra birlikten sivil kıyafetle ayrılmak üzereyken birtakım gürültüler duyduğunu, sanıklardan eski albay Hasan Yılmaz'ı arayarak bilgi aldığını, Yılmaz'ın önemli bir olay olduğunu belirterek kamuflajlı kıyafetle nizamiyeye gitmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
Darbe girişimi gecesinde hiçbir darbe faaliyetine karışmadığını savunan E.E, sabah saatlerinde eski tuğgeneral Erhan Caha ile konuştuğunu, Caha'nın savcılarla görüştüğünü söylediğini ve birlikten çıkarak Yenimahalle Polis Karakolu'na teslim olduğunu beyan etti.
Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesince örgüt yöneticiliği suçuyla tutuklanan ve duruşmada tanık olarak dinlenen Kutluhan Yılmaz, daha önce KKK darbe davasında yargılanan bazı sanıkların örgütle bağlantılarını anlattığı ifadesini reddetti.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
04.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı.
Darbe girişimi sırasında KKK'de ulaştırma bölüğünde vatani görevini yapan tanık M.K, 15 Temmuz akşam saatlerinde orduevindeki düğünden sonra birliğe araçla girmeye çalıştığını fakat tanımadığı bir rütbelinin, "Buradan içeri giremezsin." diye bağırdığını belirtti. M.K, daha sonra 2 numaralı nizamiye girişinde rütbeli bir askerin aracın plakasını kontrol ederek girişine izin verdiğini söyledi.
Nizamiyeye giriş yaptıktan sonra kamuflajlı, tanımadığı binbaşının içtima emri verdiğini ve birlikteki askerlerin alanda toplandığını kaydeden M.K, bu sırada bir albayın erlere yönelerek heyecanlı bir konuşma yaptığını anlattı.
M.K, albayın, "Yeni grup komutanınız benim ve birlikteki tüm yetkiler bende. Askeriye yönetime el koydu. Bunu yapmamızın nedeni ülkenin kötü yönetilmesi. Vatana millete hayırlı olsun." diyerek askerleri ikna etmeye çalıştığını fakat Üsteğmen Süleyman Kaya'nın erleri uyararak asla kimseye ateş etmemeleri gerektiğini ve rütbeli askerlerden uzak durmalarını tavsiye ettiğini aktardı.
Kaya'nın tavsiyelerine uyarak aynı devre birkaç askerle güvenlik kulübesine gittiklerini ve sabaha kadar orada beklediklerini dile getiren M.K, kulübeye girerken Araç Sevk Amirliğinde tanımadığı bir binbaşının araç giriş çıkışlarını kontrol ettiğini gördüğünü söyledi.
Tanık er O.E. ise 15 Temmuz'da akşam saatlerinde birlikte bulunduğu sırada içtima emri verildiğini, bu sırada konuşan albayın Türk Silahlı Kuvvetlerinin yönetimi ele geçirdiğini söylediğini ve bazı erleri rastgele seçerek başlarına bir rütbeli görevlendirdiğini ifade etti.
Kendisine G3 piyade tüfeğiyle mühimmat ve içeriye giren herkese ateş emri verildiğini anlatan O.E, ilerleyen saatlerde tanımadığı bir binbaşının yanına gelerek silahını zorla aldığını belirtti.
O.E, birliğe dışardan gelen kamuflajlı rütbeli askerler gördüğünü, kendisinin 3 numaralı nizamiyenin orada sabaha kadar nöbet tuttuğunu, zaman zaman yanlarına rütbeli askerlerin gelerek denetim yaptığını kaydetti.
Duruşmaya ara verildi.
Tanık V.G, KKK darbe girişimi davasında yargılanan eski yarbay Alparslan Kılıç hakkında verdiği beyanda, Kılıç'ı 2016 öncesinde tanıdığını, zaman zaman beraber sohbetlere katıldığını, atama ve tayin işlerinde kendisine danıştığını söyledi.
Örgütle ilişkisini kesme kararı aldıktan sonra birçok defa aranarak, örgütte kalması için ısrar edildiğini belirten V.G, 2016'daki tayin döneminde Alparslan Kılıç'ı arayarak atamalar konusunda bilgi aldığını dile getirdi.
V.G, Kılıç'ın telefonla arayarak tercih yerlerinin uygun olmadığını söylediğini, bunun bir rastlantı ya da örgütün kararı olduğu konusunda emin olmadığını belirtti.
Tanık C.Ö. ise 15 Temmuz darbe girişimi sırasında KKK'de vatani görevini yaptığını, akşam saatlerinde içtima emri verilerek askerlerin alanda toplandığını kaydetti.
İçtimada rütbeli bir askerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yönetimi ele geçirdiğini bağırarak söylediğini, bazı askerlerin rastgele seçildiğini ve başka yerlere götürüldüğünü anlatan C.Ö, kendisinin gece nöbetçisi olduğu için içtimadan sonra Araç Sevk Amirliği'ne geçtiğini ifade etti.
C.Ö, amirliğe gelen tanımadığı bir binbaşının, "Bana acil bir araç lazım." diye bağırdığını, binbaşı Halil Ekiztaş'ın ilk başta araç vermek istemediğini fakat binbaşıyla birkaç dakika dışarıda konuştuktan sonra bir araç tahsis edilmesi talimatı verdiğini aktardı.
İlerleyen saatlerde amirliğin birkaç defa telefonla aranarak, "Eğer amirliği kapatmazsanız orayı patlatırız." tehdidinde bulunulduğunu ve erlerin ışıkları kapatıp katlı otopark bölgesine gittiğine değinen C.Ö, burada sabaha kadar beklediklerini dile getirdi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
05.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı.
15 Temmuz darbe girişimi esnasında vatani görevini yapan tanık M.A. akşam saatlerinde birlikte dolaşırken eski teğmen Ramazan Bingöl'ün kendisini durdurduğunu, silah ve şarjör alarak ani müdahale kuvvetine katılması talimatı verdiğini beyan etti.
Cephanelik bölgesine gittiğinde gördüğü isimlikleri sökülü birkaç binbaşının ulaştırma bölüğünü arayarak araç temin edilmesi emri verdiğini belirten M.A, ardından Genelkurmay Başkanlığı'na gitmek üzere yola çıktıklarını fakat yolda polislerce durdurulduklarını anlattı.
M.A, KKK'ye döndükten sonra nizamiyeden içeri alınmadıklarını, Bingöl'ün girişlerine yardımcı olduğunu ve içeride bir binbaşının, "Kimi görürseniz vurun." diye erlere talimat verdiğini aktardı.
Bu esnada yanlarında olan Süleyman isimli bir uzman çavuşun darbe girişimini fark ettiğini, "Kaçın, bir yerlere saklanın ve kesinlikle kimseye karşı silah kullanmayın." diyerek erleri uyardığını anlatan M.A, birkaç erle beraber alandan uzaklaştığını ve sabaha kadar saklandığını belirtti.
Terör örgütüne üyelik suçlamasıyla yargılanan ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanan tanık İsmail B, KKK darbe girişimi davası sanıklarından eski üsteğmen Oğuzhan Çelikoğlu hakkında beyanda bulundu.
Çelikoğlu'yla 2012'den sonra 3 yıl boyunca örgüt toplantılarına katıldığını ve "Deniz" kod adlı bir örgüt üyesinin görüşmelere aracılık ettiğini söyleyen İsmail B, 17/25 Aralık 2013'ten sonra örgütün siyasileştiğini fark ettiğini ve ayrılma kararı aldığını savundu.
Tanık eski albay H.K. 15 Temmuz akşamında mesaisinin birlikteki bilgisayar sistemlerindeki bir arızadan dolayı uzadığını, durumu yüzbaşı Ahmet A'ye bildirerek evine gittiğini ve darbe girişimini sabaha kadar evde televizyondan izlediğini anlattı.
Darbe girişimi esnasında vatani görevini yapan M.N. ulaştırma bölüğünde akşam nöbetçisi olduğunu, saat 22.00'den sonra televizyondan olayları gördüğünü ve korktuğunu dile getirdi. M.N, bu sırada Araç Sevk Amirliği'ne gelen, "isimlik" kullanmayan bir binbaşının komutayı ele aldığını belirterek, araçların giriş çıkışını birkaç saat kontrol ettiğini anlattı.
Gece 00.30'dan sonra darbeci rütbelilerce tehdit edildikleri için amirlikten ayrıldıklarını dile getiren M.N, bölgeden uzaklaştıklarını ve sabaha kadar saklandıklarını söyledi.
Duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verildi.
06.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tanıklar, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.
Tanık Arslan S, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma başvurusu kapsamında KKK'deki darbe girişimi davası sanıklarından eski binbaşı Murat Veske hakkında beyanda bulundu.
Arslan S, FETÖ ile 1990'lı yılların başında tanıştığını ve örgüt abilerinin yönlendirmesiyle 1992'de Kuleli Askeri Lisesini kazandığını söyledi.
Murat Veske ile 1995-1999 yıllarında örgüt sohbetlerine katıldığını, İzmir'e tayini çıktıktan sonra bir daha görüşmediklerini belirten Arslan S, Veske'nin o tarihten sonra örgütle bağlantısı olup olmadığını bilmediğini savundu.
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılan tanık Ömer Y. de KKK'deki darbe girişimi davası sanıklarından eski üsteğmen Kurtuluş Kafalı hakkında verdiği beyanda, Kurtuluş'la Eskişehir'de üniversite öğrencisiyken 2012'de tanıştığını ve beraber sohbetlere gittiklerini anlattı.
Mahkeme huzuruna çıkan Kafalı'yı teşhis edemeyen Ömer Y, sohbete gittikleri ilk evi de gösteremeyeceğini fakat ikincisini gösterebileceğini söyledi.
Darbe girişimi sırasında vatani görevini yapan tanık İ.G. ise akşam saatlerinde uzman çavuş Gürkan Ayhan'ın emriyle içtimaya indiğini, ardından koğuşlara geçip birkaç saat beklediğini kaydetti.
İ.G, ikinci içtima emriyle "Özbek Garajı" olarak bilinen alana indiğini, burada rütbeli bir askerin konuşma yaptığını fakat ne dediğini duymadığını ifade etti.
İçtimadan sonra tekrar koğuşa çıktığını belirten İ.G, sabaha kadar burada beklediğini dile getirdi.
Duruşmaya ara verildi.
Mahkeme Başkanı Murat İlhan, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dava dosyasına gelen sanıklarla ilgili tanık beyanları ve sanıkların HTS kayıtlarını okudu.
Başkan İlhan, gelen belgelere ilişkin talebini dinlemek üzere Cumhuriyet Savcısı'na söz verdi. Savcı, tutuklu sanıklara isnat olunan suçun mahiyeti, mevcut delil durumu ve tanıkların öngörülen ceza itibarıyla kaçma şüphesi bulunduğunu belirterek, tüm tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Savcının ardından söz alan sanıklar uzun süredir tutuklu olduklarını belirterek, tahliye talep etti.
Tanık ifadeleri ve üzerine isnat edilen suçlara ilişkin beyanda bulunmak üzere dinlenen eski albay Mutlu Serkan Vurdem, reddi hakim talebinde bulundu.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
07.12.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklarla taraf avukatları katıldı.
Sanık ve avukatlarının tanıklarla ilgili beyanları ve tahliye taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, müzakerenin ardından ara kararını açıkladı.
Buna göre heyet, dinlenilmeyen tanıkların gelecek celse dinlenilmesi için gerekli yazışmaların yapılmasına, Merkez Komutanlığı yerleşkesinde çıkan çatışmaya ilişkin kamera kayıtlarının bilirkişiye gönderilmesine ve bu konuda bir rapor hazırlanmasına karar verdi.
15 Temmuz gecesi kullanıldığı belirlenen ve ele geçirilen silahlarda parmak izi incelemesi raporlarının ilgili makamlardan mahkemeye gönderilmesi için müzekkere yazılmasını ve bazı sanıklar yönünden HTS kayıtlarının istenilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, tüm tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına hükmetti.
Davanın görülmesine 4-22 Mart 2019'da devam edilecek.
Paralel yapı-15 Temmuz (2016)-10 Nisan (2017) 'Ankara 142 sanık (ilk 150) Darbe/Kara Kuvvetleri Kom.' davası
(16 Aralık 2018, 11:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: