Burdur'da, Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve aralarında örgütün sözde 'İl imamı' olduğu öne sürülen Adnan Y., örgütün para kasası ve finans kaynağı ile mütevelli heyeti olduğu öne sürülen 2'si tutuksuz, 16 tutuklunun bulunduğu 18 sanıklı çatı davası başladı.
13.01.2018 23:04 Burdur'da, Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve aralarında örgütün sözde 'İl imamı' olduğu öne sürülen Adnan Y., örgütün para kasası ve finans kaynağı ile mütevelli heyeti olduğu öne sürülen 2'si tutuksuz, 16 tutuklunun bulunduğu 18 sanıklı çatı davası başladı.
08.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Muhammet Emre Totik başkanlığındaki Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya, sabah saatlerinde adliyeye getirilen Burdur E Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan 11 sanık ile Antalya'dan getirilen 5 tutuklu sanık ile birinin mazeret nedeniyle katılamadığı 1 tutuksuz sanık, sanık yakınları ve avukatlar katıldı.
'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'Silahlı terör örgütüne üye olma', 'Terörizme finansmanın sağlanmasına yönelik kanuna muhalefet' suçlamasıyla 18 sağının yargılandığı davada ilk olarak, sanıklara kimlik tespiti ve adres bilgileri, kazançları sorularak yoklama yapıldı.
Sözde 'İl imamı' örgüt üyeliğini reddetti
Mahkeme Başkanı Muhammet Emre Totik'in, iddianamenin kendilerine ulaşıp ulaşmadığı sorusunun ardından başlayan duruşmada, ilk savunmayı örgütün sözde 'İl İmamı' olduğu öne sürülen ve 'Halil' kod adlı olduğu iddia edilen Adnan Yılmaz yaptı.
15 Temmuz darbe girişimini kınadığını, darbe girişimi sırasında şehit olanları saygıyla andığını belirten Adnan Yılmaz Hiçbir terör örgütüne üye olmadım. Desteklemedim. Kurucusu olmadım dedi.
Yılmaz, çocuğunu Burdur'da FETÖ'ye yakın okula kaydettirme sebebi olarak, Antalya'da yaşıyordum. İşsizdim. Burdur'a geldim. Burdur'da çevre bulmak için özel koleje kaydettirdim. Orada varlıklı insanlar olur. Onların sayesinde iş bulabilirim diye çocuğumu bu okula kaydettirdim diye konuştu.
Darbe girişiminden sonra terör örgütü yöneticisi olmak iddiasıyla arandığını öğrendiğini söyleyen Yılmaz, Daha önce çalıştığım yer KHK ile kapanınca ben de kendi imkanlarımla Isparta'da saklandım. Devletimin, milletimin, aleyhinde terör maksatlı, kasıtlı hiçbir faaliyet içinde olmadım. Terörden nefret ederim. Hep terörün karşısında oldum. Demokratik bir düşünceye sahibim dedi.
Dini bir alt yapısı olmadığını aktaran Yılmaz. Teknik bir mesleğe sahibim. Dini bir alt yapım yok. Ancak dost meclislerinde kendi duygu ve düşüncelerimi sohbet havası içinde paylaştım. Benim adım Adnan Yılmaz'dır. Kod adı isnadı nereden çıktı bilmiyorum. Kod adı kullanmadım diye konuştu.
Cep telefonuna 'ByLock' indirmediğini ve kullanmadığını da savunan Yılmaz, teknik bir hata olduğunu düşündüğünü ve 'mor beyin' gibi programların yönlendirmiş olabileceğini öne sürdü.
Sanıklardan Ayhan Yıldırım, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, Darbeyi eşimin 'televizyonda darbe haberleri çıkıyor' demesiyle öğrendim. 22 yıl memur olarak vatanıma, milletime hizmet ettim. Hiçbir illegal örgüte üye olmadım. 15 Temmuz bende de travma etkisi yaptı. Lanetliyorum. Bu yapının gerçek niyetini 15 Temmuz sonrası öğrendim dedi.
Yasal bir sendika üyesi olmaktan dolayı tutuklu olduğunu kaydeden Yıldırım'a mahkeme başkanı Kurucular kimlerdi sorusunu yöneltti. Buna Hatırlamıyorum yanıtını veren Yıldırım, dört duvar arasında dolaşmaktan melekelerini kaybettiğini söyledi.
İddianamede, hakkında isnat edilen suçlardan olan suçlamaları reddettiğini savunan Yılmaz, 'Savcılık makamının hakkımda isnat ettiği suçları kabul etmiyorum, reddediyorum. Ben silahlı terör örgütü kurmadım, yönetmedim, mensubu da olmadım' dedi.
'Antalya'ya yakın olduğu için Burdur' cevabı
Aslen Nevşehirli olduğunu ve üniversite öğrenimini Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde tamamladığını anlatan sanık Y., kendi alanında iş bulamayınca İzmir'e gittiğini ifade etti. Alanı olan ziraat konusunda iş bulamadıktan sonra İzmir'de inşaat ve eğitim alanlarında faaliyet gösterdiğini kaydeden sanık Adnan Y., Mahkeme Başkanı Muhammet Emre Totik'in çalıştığı işyerine nasıl kabul edildiği yönündeki sorulara da yanıt verdi.
2015 yılı Temmuz Ayı'nda İzmir'deki son çalıştığı işyerinden ayrıldığını anlatan sanık Y., Antalya'a dönerek burada iş aramaya başladığını, ardından buraya yakın bölge olan Burdur'a gelerek yerleştiğini iddia etti.
İşsizlik maaşı alırken, çocuklarını koleje yazdırmış
Burdur'a taşındıktan sonra işşizlik maaşı ile geçimini sürdürdüğünü, kentte ziraat konusunda çeşitli iş araştırmalarına koyulduğunu öne süren Adnan Y., çocuklarını ise girdiği sınavlarda elde ettikleri başarı sonrasında daha önce kapatılan FETÖ okulları arasında bulunan dönemin Alpaslan Ali Can Koleji'ne yerleştirdiğini iddia etti.
Sanık Yılmaz, çocuklarını yerleştirdiği kolejdeki ailelerin üst gelir gruplarında yer aldığı için velilerle tanışıp çevre yapmak istediğini ve burada tanıyacağı insanlarla iş sahibi olmayı amaçladığını savundu.
Mahkeme Başkanından, sözde 'İl imamı'na büyük şehir sorusu
Mahkeme Başkanı Totik'in 'İşsiz kalınca insanlar büyük şehirlere gider, sen neden Burdur'a geldin?' sorusu üzerine Adnan Y. 'Antalya'ya yakın olduğu için' şeklinde karşılık verdi.
15 Temmuz hain ve kanlı darbe girişimi sonrasında kendisinin daha önce çalıştığı iş yerinin KHK'lar ile kapatıldığı bilgisini aldığını öne süren Y., daha sonra Burdur'dan taşınarak Isparta'ya yerleştiğini ve bir süre sonra kendisinin de arandığını öğrendiğini ve son olarak 11 Şubat'ta Isparta'da yakalanarak gözaltına alındığını söyledi.
'Benim bir adım var '
Örgütün sözde Burdur 'İl imamı' olarak gösterilen ve kod adının 'Halil' olduğu iddia edilen sanık Y., hakkındaki suçlamaların hiçbirini kabul etmeyerek, 'Benim bir adım var gizli bir kod adım olmuş olsa bunu kimsenin bilmemesi ve gizli kalması gerekir ama böyle bir şey yok.'dedi.
'Mor beyin' mağduru olduğunu iddia etti
Sanık Y., ayrıca iddianamede hakkında yer alan örgütün kriptolu haberleşme programı Bylock'u kendi iradesi ile yüklemediğini, son dönemde çıkan haberlere göre kendisinin de 'Mor beyin' mağduru olduğunu savundu.
Sanık ayrıca bylock raporlarında çelişkiler bulunduğu iddiasıyla suçlamaları da reddetti.
Mahkeme Başkanından 'Örgüte değil de 'cemaate' yardım topladın mı?' sorusu
Sanık ayrıca, iddianamede hakkındaki yurt dışı çıkış ve gezileri, Bank Asya'daki hesapları, oy tavsiyeleri, evinde ele geçirilen örgütsel doküman ve örgüt mensuplarıyla iletişim, himmet - burs ve destek verdiği yönündeki iddialar için de savunma yaptı. Sanık Y., evinde ele geçirilen kitap ve örgütsel dökumanlar konusunda ise, 'O kitaplardan bazılarını ben aldım, ele geçirilen bazı şeyler de bana hediye olarak geldi. Aldığımız her şey onu savunduğumuz anlamına gelmez. Bu bağlamda değerlendirilmesini talep ediyorum. Ben kasıtlı olarak terör maksatlı bir şey almadım, yapmadım' diye konuştu.
Sanık daha sonra terör örgütüne burs - himmet veya destek toplamadığını söyleyince Mahkeme Başkanı Totik tarafından sanığa, 'Teröre değil de o dönem 'cemaate' yardım topladın mı?' sorusu soruldu. Sanık ise bu soruya da 'Ben yapmadım' şeklinde cevap verdi.
Sözde 'il imamı'ndan 'Dini alt yapım yok' cevabı
Sanık son olarak, kendisi hakkında sohbet veya istişare konularıyla ilgili iddialara ise 'Dini alt yapım yok' şeklinde yanıt verdi.
Örgütün sözde Burdur bölge sorumlusu olduğu iddia edilen Halil kod adlı tutuklu sanık Adnan Y'nin savunmasından sonra mahkeme heyeti duruşmaya diğer sanıkların savunmalarıyla devam etti.
Tutuklu sanıklardan Ayhan Y. savunmasında, Zirve Memur Emeklileri Derneği'nin kurucuları arasında bulunduğunu, mahkeme başkanının 'Derneği kiminle kurduğunu hatırlıyor musun?' sorusuna 'İki kişiyi hatırladığını, diğerlerini hatırlamadığını belirtti. Üzerine atılan suçlamaları kabul etmeyen Ayhan Y. tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanıklardan Fedai Y. ise savunmasında, FETÖ/PDY yapılanmasıyla ilk temasının 2000'li yıllarda dini bir sohbete katılmasıyla olduğunu aktararak, 'Hiç kimseden himmet toplamadım, kendim zekatımdan verdim.' dedi. Hakkındaki suçlamaları reddeden Fedai Y. tahliyesini istedi.
Tutuklu sanıklardan Halil Y. ve Memiş M. de haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek tahliye isteklerini dile getirdi.
Davanın ilk günü 10 sanığın savunmasını dinleyen mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarını almaya yarın devam edecek.
09.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, tutuklu 16 sanık ile bir tutuksuz sanık, sanık yakınları ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan diğer sanık ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.
Biri tutuklu, diğeri tutuksuz 2 sanık, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itirafçı oldu.
Bu sanıkların avukatları, müvekkillerinin etkilenmemesi için diğer sanıkların duruşma salonundan çıkartılmasını talep etti. Mahkeme heyeti oy birliğiyle diğer sanık ve sanık yakınlarının dışarı çıkarılmasına karar verdi.
İtirafçı olan 2 sanığın dinlenilmesinin ardından duruşmaya ara verildi, daha sonra tüm sanıklar salona alındı.
Tutuklu sanık Nuri A. yaptığı savunmada, terör örgütüne finansman sağladığı iddialarını kabul etmedi.
Tutuklu sanık Ömer Ç. de hakkında daha önce Ankara'da açılan davanın dosyasının bu dosyayla birleştirilmesini talep ederek savunma yapmayacağını söyledi. Ömer Ç, sağlık problemlerinden dolayı hastaneye gitmek istediğini ifade etti. Mahkeme heyeti, sanığın bu talebini kabul etti.
Sanık Rafet Ö. de 'Silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'Silahlı terör örgütüne üye olma' ve 'Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından tutuklu bulunduğunu belirtti.
Rafet Ö. kod adı kullandığı yönündeki iddialara ilişkin, 'Bana çevremdekiler 'Ümit' diye seslenir ama gerçek ismimin Rafet olduğunu herkes bilir, bu isim benim göbek adım. Hakkımdaki kod adı iddiasını kabul etmiyorum.' dedi.
Tutuklu sanık Yalçın K. de FETÖ yapılanmasıyla, ticari ilişkilerini geliştirecek çevreyi edinmek için ilişki kurduğunu ifade etti.
Sanık avukatlarının dinlenilmesinin ardından duruşmaya yarın sabaha kadar ara verildi.
10.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Burdur Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında, tutuklu 16 sanık ile bir tutuksuz sanık, sanık yakınları ve avukatları hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan diğer sanık ise mazeret bildirerek katılmadı.
Duruşmada, tüm sanık ve avukatlarının savunmaları dinlendi.
İddia makamı da sanıkların dosyalarındaki eksikliklerin giderilmesini, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.
Mahkeme heyeti, savunmasında etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak için itirafçı olan bir sanık ile diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanık Ali K. ve tutuklu sanıklardan Ömer Ç, Ayhan Y, Erkan T, Mustafa İ, Salih D, Süleyman A, Yalçın K, Halil Y, Fedai Y, Memiş M. ve Nuri A'nın dosyalarının ayrılmasına karar verdi.
Örgütün sözde Burdur bölge sorumlusu olduğu iddia edilen tutuklu sanık Adnan Y. ile Dönmez Ş, Ahmet T, Rafet Ö, Murat Ç ve tutuksuz sanık Süleyman B'nin yargılanmasına devam edileceği belirtilen duruşma 7 Mart tarihine ertelendi.
(13 Ocak 2018, 23:04)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: