Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında 'emniyet imamları'nın yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının da bulunduğu 60'ı tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.
13.01.2018 22:59 Zonguldak'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan, aralarında 'emniyet imamları'nın yanı sıra eski emniyet müdürleri, amirler, komiserler ve polis memurlarının da bulunduğu 60'ı tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.
08.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmaya, 51 tutuklu sanıkla 9 tutuksuz sanık ve avukatları katılırken, 9 sanık bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile salona bağlandı.
Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam etti.
Eski Alaplı İlçe Emniyet Müdürü ve İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürü tanık E.T, 2008-2009 arasında Alaplı, 2009-2010 yılları arasında ise Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü görevini yürüttüğünü söyledi.
2010'da KOM Şube Müdürü olarak atandığını anlatan E.T, şunları anlattı:
'Bu görevimi 2013'ün temmuz ayına kadar sürdürdüm. KOM Şube Müdürlüğüne polis memuru, komiser veya komiser yardımcısı ihtiyaç olduğunda şube müdürü tarafından bu durum il emniyet müdürüne aktarılır. İl emniyet müdürü de bu durumu Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi İnsan Kaynakları Müdürlüğüne iletir ve çalışmalara başlanır. Sonraki aşamada Zonguldak özelinde olduğu gibi KOM şubede çalışmak isteyen nitelikli ve tavsiye edebilecekleri kişiler ilgili birim amirlerince tespit edilir ve müracaatları sağlanırdı. Görev yaptığım süre içerisinde bir kısmı kendi personelim olan sanıkların o dönemde FETÖ içerisinde yer alıp almadıklarını veya faaliyet yürüttüklerine dair görgüye dayalı bir bilgim yok.'
Polis memuru tanık T.D. ise 2014'te Devrek ilçesine tayin olduğunu belirterek, 'Tutuklu sanıkların arasında bulunan Abdülkadir Köken ile tayin olmadan önce görüşmeye başladım. Kendisi benim numaramı bulmuş. Devrek ilçesine gelmeden önce benim yapıyla bağlantım vardı. Daha sonra Köken ile ilk kendi ikametimde daha sonra onun evinde görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmelerde yemek yiyor, çay içiyor ve dini sohbetler yapıyorduk.' diye konuştu.
Tanık polis memuru A.K. de emniyette verdiği ifadeyi tekrar ettiğini belirterek, 'Ben FETÖ/PDY suçundan tutuksuz yargılanmaktayım. Sanıklardan Ruşen Genç, SEGBİS ile duruşma salonuna bağlanan kişidir. 2012'de Zonguldak'a tayinim çıktı. Ev kiraladığım apartmanda bekar polisler de kalmaktaydı. Ruşen Genç kendi adıyla benimle tanıştı. Ruşen Genç'in teklifiyle bu yapının sohbetlerine katıldım. Bu sohbetler mesai durumuna göre her hafta olmamakla birlikte katılan şahısların ikametlerinde yapılırdı.' şeklinde konuştu.
A.K, 'Sohbet toplantılarında her ay himmet adı altında 75-100 lira arasında parayı ödüyordum. Diğer sohbete katılanların himmet ödeyip ödemediğini bilmiyorum.' ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, 4 tanığın dinlendiği 5 saatten fazla süren duruşmaya, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, yarına kadar ara verdi.
09.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya, 51 tutuklu sanıkla 9 tutuksuz sanık ve avukatları katılırken, 9 sanık bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile salona bağlandı.
Duruşma tanıkların dinlenmesiyle devam etti.
Tanıklardan C.A, İl Emniyet Müdürlüğü'nde komiser yardımcısı olarak görev yaptığını belirterek, 'Sanıklardan bazılarını tanıyorum. Kentte göreve başladığım zaman kendileriyle bir veya iki kez çay ve sohbet etmek için buluştum. Ancak bulundukları ortam bana uygun olmadığı için bir daha gitmedim. Ev gibi bir yerlerde buluşuyorlardı. Zaten onlarla sohbet toplantılarına gitmediğim için bana karşı tavır içerisindeydiler.' dedi.
Tanık M.K. ise Zonguldak'a tayininin çıkmasının ardından tutuklu sanıklardan Ruşen Genç'in evinde ayda bir veya iki defa sohbet ettiklerini anlatarak, 'Bu sohbetlerde de Kur'an-ı Kerim ve Risale-i Nur okunurdu. Aynı şekilde sohbet görüşmeleri birebir olurdu. Başka kimse katılmazdı. Sohbetler birebir yapıldığı için sohbetlere katılan var mıdır bilmiyorum.' şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, 7 tanığın dinlendiği duruşmaya, sanık sayısı ve bu kişilerin tekrar cezaevine götürülecek olmasını dikkate alarak, yarına kadar ara verdi.
10.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Zonguldak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 51 tutuklu sanıkla 9 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. 9 sanık ise tutuldukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) bağlandı.
Duruşmada 5 tanık dinlendi. Savunma yapan sanıklarsa suçlamaları kabul etmedi, tahliye ve beratlerini talep etti.
Mahkeme heyeti, 'suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, suç vasfının lehe değişmesi ihtimalini göz önüne alarak' tutuklu sanıklar Savaş Çatalkaya ve İbrahim Acar'ın adli kontrol ve yurt dışına çıkış yasağı şartıyla tahliyesine karar verdi.
Heyet, bazı tanıkların dinlenmesi ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 7 Mayıs'a erteledi.
İddianameden
Zonguldak Cumhuriyet Savcısı Çiğdem Erdoğdu tarafından hazırlanan 330 sayfalık iddianamede, 60'ı tutuklu 70 sanık hakkında, ' Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne üye olmak veya silahlı terör örgütü yönetmek' suçlamalarıyla, üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 7 yıl altı aydan 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası isteniyor.
Paralel yapı-02 Ekim (2017) 'Zonguldak 73 sanık Emniyet Yapılanması' davası
(13 Ocak 2018, 22:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: