Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve bazı iş adamlarının da yer aldığı 26'sı tutuklu 60 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme başkanı, 'Tarih bunları yazacak' diyen bir avukata, 'Yargılanan siz değilsiniz, hukuki savunma yapın' diye çıkıştı. Mahkeme heyeti, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akkuş'un UYAP Bilişim Sistemi ile mahkemeye gönderdiği 4 sanığın yeniden tutuklanması talebini kabul etmedi. Mahkeme, sanıkların Devlet eski Bakanları Faruk Çelik ve Bülent Arınç'ın tanık sıfatıyla dinlemesi taleplerini de kabul etmedi.
14.01.2018 17:24 Bursa'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin davada, aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput ve bazı iş adamlarının da yer aldığı 26'sı tutuklu 60 sanığın yargılanmasına devam edildi.
09.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput'un da bulunduğu 35'si tutuklu 60 sanığın 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor. 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olma' ve 'terörizmin finansmanın önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet' suçlarından Kocaeli Kandıra T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Harput ve aynı dosyada yargılanan diğer sanıklar yeniden hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada mahkeme salonunda hazır bulunan Harput, son celsede sesli ve görüntülü bilişim sistemi (SEGBİS) ile savunma yaptı.
Duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, sanıkların avukatları ve yakınları katıldı. Mahkeme başkanı tutuksuz yargılanan sanıkların savunmalarını dinledi. tutuksuz yargılanan eczacı D.T., hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. Slim A.Ş. bünyesinde eğitim veren okullardan İlkbahar Koleji'nin yüzde 10 hissedarı olan D.T., hisseyi 1 milyon 800 bin lira karşılığında yatırım maksadıyla aldığını belirtti. Savunmasında, 'Tarihi olayları yargılarken dönemin şartlarını da göz önünde bulundurmak gerekiyor' ifadelerini kullanan D.T, BUGİAD üyeliğinin sebebinin de uluslararası alanda iş yapmak istemesi ve bunun için de dernekten faydalanmaya çalışması olduğunu kaydetti.
D.T.'nin ardından savunma yapan avukatı, müvekkilini savunurken, 'Bu yapılanı tarih yazacak, hukuk yazacak' ifadelerini kullandı. Bu ifadeler üzerine mahkeme başkanı, avukata, 'Yargılanan siz değilsiniz, hukuki savunma yapın' diye çıkıştı.
Sanıkların savunmaları gün boyu devam ederken, duruşmanın 5 gün süreceği, Harput'un da önümüzdeki günlerde yeniden savunma yapacağı öğrenildi.
Bursa 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 'silahlı terör örgütüne üye olmak ve örgüte finansal destek sağlamak' suçlamasıyla haklarında 10 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen ve daha önce savunmaları alınmayan tutuksuz sanıklar, duruşmanın ilk gününde mahkeme heyeti tarafından dinlendi. FETÖ Çatı İddianamesi'nin görüldüğü duruşmada, Kocaeli Kandıra T Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Şahabettin Harput Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar ve avukatları ise salonda hazır bulundu.
Savunma yapan tutuksuz sanık İlahiyat Profesörü Hüseyin Algül, hakkındaki terör örgütü üyeliği iddialarını reddetti. Soruşturma kapsamında tutuklandığını daha sonra adli kontrol şartıyla tahliye edildiğini belirten Algül, kendisine yöneltilen, Zaman Gazetesi'ne röportaj verdiği iddiasını da yalanlayarak, 'O dönem beni Zaman Gazetesi'nden bir muhabir aradı. 17-25 Aralık'tan sonraki dönemdi. Beni aradıklarında o dönem başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımızın bazı sözlerini yorumlamamı istediler' diye konuştu. Algül, 'Ben o muhabire, ilmi konuları bilim adamlarının tartışabileceğini söyledim. 'Ancak eğer başbakanımız söylüyorsa özel bir anlamı vardır, bu söylediklerimi lütfen yazmayın haberinizde' dedim. Bir manipülasyonla yazmışlar söylediklerimi. Kesinlikle mülakat vermedim bu gazeteye. Daha sonra haberi görünce çok üzüldüm. Hatta bir süre de şikayette bulunmayı düşündüm, tekzip yayınlatma sürecini de araştırdım, ancak olmadı. Bu konudaki eksikliğimi kabul ediyorum, beceremedim' dedi.
Diğer tutuksuz sanık Eczacı Dinçer T. ise örgüt üyeliği ve alt kademe yöneticiliği yaptığı iddialarını yalanlayarak örgütün kara parasını aklamadığını öne sürdü. Dinçer T. 1 milyon 800 bin lira karşılığında FETÖ'ye ait Özel İlkbahar İlkokulu'na ortak olduğunu aktararak şunları söyledi:
'Ben İlkbahar İlkokulu'na kendi isteğimle ortak oldum. O dönem bu okulun FETÖ'ye ait olduğunu biliyordum, onların böyle insanlar olduğunu da bilmiyordum. Ben eczacı olarak perakende iş yapıyordum, iyi de kazanıyordum. Bank Asya'ya toplamda 1 milyon 72 bin lira yatırmışım, 17-25 Aralık'tan sonra da para hareketlerim aynı yoğunlukta devam etmiş. Bankayı kurtarma girişimim yoktur. Uludağ Kültür Eğitim Vakfı'na yaklaşık 110 bin lira bağış yaptım. Bu işlemlerin kara para trafiğini ortaya koyduğu söylenmiş bilirkişi tarafından. Nasıl bu kanıya vardılar anlamadım. Örgüte üye değilim, beraatımı talep ediyorum.'
Sanık Dinçer T'nin avukatı ise, savunma yaparken 'Müvekkilimin mal varlığı üzerindeki tedbirin kaldırılmasını istiyoruz, ailesi ne yiyip ne içecek?' deyince, mahkeme başkanı 'Sen kendi ciğerin yanmış gibi savunma yapıyorsun. Burada yargılanan müvekkilin, sen değilsin' diye avukatı uyardı.
Duruşmada dinlenen tutuksuz sanık iş adamı Şakir U. ise bir dönem Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulu'nda görev yaptığını, dönemin Bursa Cumhuriyet Başsavcısı FETÖ sanığı Namık Yılmaz'ın kendisini makamında bir kaç kez görüşmeye çağırdığını öne sürdü. Şakir U., Yılmaz'ın, kuruldaki göreviyle ilgili sorular sorduğunu aktararak şunları söyledi:
'Bana sanki bir bilgi elde etmek istiyormuş gibi sorular sordu. Ben de kendisine kurul başkanından daha sağlıklı bilgiler alabileceğini söyledim. Bir kere de bir avukat aracılığıyla bana Öcalan'ın psikolojik durumunu ve sağlık sorunu olup olmadığını sordu. İstediği bilgileri alamayınca başsavcı farklı bir kurul oluşturdu, bu kurula İmralı Cezaevi ve iki ceza evi daha verildi. Bu hassas noktaları o kurul izledi bundan sonra. 2010'a kadar sohbet toplantılarına katıldım, sonra ben gitmemeye başlayınca iş yerime çok sık geldiler sohbet toplantılarına katılayım diye. Ben katılmadım, onlar da baskılarını artırdı. Bunlarla keşke tanışmasaydım diyorum, Ancak eli kanlı bir örgüt olduğunu anladım geç de olsa.'
Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, FETÖ Çatı İddianamesi'nin görüldüğü Bursa 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne bir yazı göndererek, soruşturma kapsamında gözaltına alınan ancak daha sonra 'itirafçı' olarak serbest bırakılan iş adamları Feridun Kahraman, Hilmi Gülcemal, Şakir Umutkan ve Emin Akça hakkında tutuklama kararı verilmesini talep etti. Mahkeme heyetinin 4 günde tamamlanacak olan duruşmada Başsavcı Kuş'un talebini karara bağlayacağı öğrenildi. Duruşma, tutuksuz sanıkların dinlenmesiyle Cuma gününe kadar devam edecek.
10.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasında 25 tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Harput ise tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra T Tipi Ceza ve İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Duruşmanın ikinci gününde savunma yapan tutuksuz sanıklardan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun K, 17-25 Aralık sürecinden sonra FETÖ yapılanması ve faaliyetlerini anlattı.
Eski Vali Harput tutuksuz sanığa sorular sordu
Mahkeme başkanının izniyle eski vali Harput da tutuksuz sanık Ferudun K'ye soru yöneltti.
Ferudun K'nin ifadesinde geçen kendisi hakkındaki iddiaları irdeleyen Harput, kendisinin sohbetlere katılmayanları arayıp azarladığına şahit olup olmadığını sordu.
Harput'un sorusuna Kahraman, 'Cemaat adına düzenlenen davet ve sohbetlerde denk geldiğimiz zaman kendisinin 'Sohbetler birlik ve beraberlik adına çok faydalı oluyor, katılmakta fayda var' dediğine şahit oldum fakat birilerini arayıp azarladığına hiç şahit olmadım.' diye cevap verdi.
Ferudun K, Harput'un 2014 yılı yerel seçimlerinden önce kendisine ait evde sohbet organize edip etmediği yönündeki soru üzerine şunları kaydetti:
'2014 yılı ocak ayı başlarında dönemin sözde il imamı Cansu Sarıyıldız benim evimde bir sohbet organize etti. Bu sohbete dönemin valisi Şahabettin Harput, Cansu Sarıyıldız, O.Y, M.K, H.G, E.A. ve adını hatırlayamadığım birkaç kişi daha katılmıştı. Sohbette Cansu Sarıyıldız 'Bu yolsuzluğa, hırsızlığa sessiz mi kalacağız? Elimizde tape kayıtları dinleme kayıtları var. Yerel seçimlerde Bursa merkezde AK Parti'yi değil CHP'yi destekleyeceğiz. İlçelerde de AK Parti karşısındaki en güçlü adayları destekleyeceğiz' dedi. Cansu Sarıyıldız'un bu lafı üzerine M.K, O.Y. ve ben karşı çıktık. Şahabettin Harput sohbetten ayrıldı ama tepkisini net hatırlayamıyorum.'
Harput'un, Ferudun K'ye Bursa'daki vergi rekortmenlerinden örgüte himmet adı altında para toplayıp toplamadığını da sordu.
Ferudun K. ise 'O dönemde ekonomi dergilerinde yer alan verilere göre yıl içinde cirosu en yüksek 250 şirketten örgüt için para toplanırdı. En son dönemin Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya'nın bir iş adamından 80 bin lira para istediğini Cansu Sarıyıldız'dan duydum.' diye konuştu.
Duruşmada savunma yapan diğer tutuksuz sanık Hilmi G. ise sanık sıfatıyla mahkemede bulunanların doğruyu söylemeleri halinde mahkemenin hemen sonuçlanabileceğini öne sürdü. Bunun üzerine mahkeme başkanı da 'Bu konuda gerekeni biz yaparız' diyerek sanığı uyardı.
Duruşma, tutuksuz sanıkların dinlenilmesiyle yarın da devam edecek.
11.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın duruşmasında 25 tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.
Harput ise tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra T Tipi Ceza ve İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmanın öğleden önceki kısmına katıldı. Harput hastanede randevusu olduğu gerekçesiyle duruşmanın öğleden sonraki bölümünden vareste edildi.
Bursa eski valisi Şahabettin Harput'un da aralarında bulunduğu 26'sı tutuklu 60 sanıkla ilgili Bursa 8'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) davasının üçüncü gününde sanıkların ek savunmalarına geçildi. Tutuklu bulunduğu Kocaeli Cezaevi'nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşma salonuna bağlanarak savunma yapan Şahabettin Harput, etkin pişmanlık yasasından yararlanan çok sayıda iş adamının kendisine kumpas kurduğunu iddia etti. Orhangazi Üniversitesi ve Bahar Hastanesi'nin kuruluş süreçlerine ilişkin soruları yanıtlayan Harput, şöyle dedi:
'Dönemin başbakanı, cemaatin Bursa'da bir üniversite açmak istediğini söylemiş. Bunun üzerine Faruk Çelik bana üniversite ile ilgili talimat verdi. Devamında üniversitenin yapılacağı arazi konusunda sıkıntı yaşandı. İddianamede bu araziyle ilgili kararı benim verdiğim belirtiliyor. Ben arazi konusuna karışmadım, hazineye ait araziyi devlet büyüklerimiz tahsis etti. Bu konuyla ilgili o dönem kabinede yer alan Bülent Arınç ile Faruk Çelik'in tanık olarak dinlenmesini talep ediyorum.'
Kendisiyle ilgili aleyhte ifadeler veren Bursalı birçok işadamının etkin pişmanlık yasasından faydalanarak serbest bırakıldığını söyleyen Harput, şöyle konuştu:
'Toplanan paralar, üniversite ve hastane ile ilgili tüm işlemler, bunların tümünün benim tarafımdan yapıldığı söylendi. Halbuki ben devletim. Devletimin bana vermediği işleri yapmam. Yapılan anlaşmalarda benim imzam bile yok. Neden işadamları beni suçluyor? Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum. Evde 92 yaşında annem ile ailem var. Benim tahliye olmam için dua ediyorlar. Tüm deliller toplanmıştır. 18 aydır tutukluyum, tahliyemi istiyorum.'
Mahkeme başkanı, ifadesinden sonra doktora gideceğini belirten Harput'un öğleden sonra duruşmalara katılmamasına karar verdi. Harput'un avukatı Yahya Şimşek de müvekkilinin 18 aydır tutuklu bulunduğunu söyleyerek tahliye edilmesini istedi.
Duruşma, diğer tutuklu sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti.
Duruşmanın üçüncü gününde savunma yapan tutuksuz sanık Ali Kemal Turhan, hakkındaki FETÖ elebaşı Fetullah Gülen tarafından İzmir Kestanepazarı Camisi'nde vaizlik yaptığı dönemde yetiştirilen 6 isimden biri ve örgütte üst düzey yönetici olduğu iddialarına cevap verdi.
Sanık Turhan, mahkeme başkanının sorusunu, 'Kestaneyi çok sevdiğimden ve Bursa'da büyüdüğümden Kestanepazarı'nı oradan hatırlıyorum. Ben 1974 yılından beri risale öğrencisiyim. Hayatımı hayır işlemeye adadım. O süre zarfında birçok cemaate üye oldum inkar etmiyorum ama Gülen örgütünde uzun süre kaldım. Dönemin şartları göz önünde bulundurulduğu zaman ben de herkes gibi sempati duydum ve kendisiyle görüşmek de istedim. Çünkü o zamanlar herkes istiyordu bunu fakat beni o yetiştirmedi. Bu iddiaya herkes güler.' diye cevapladı.
Mahkeme başkanı, sanıkların savunmaları sırasında uzun uzun sağlık sorunlarından bahsetmesi üzerine, 'Yeter artık sağlık sorunlarınızı dinlemeyelim daha fazla, zaten bütün FETÖ sanıklarının bir sürü sağlık sorunu var.' diyerek uyarıda bulundu.
Duruşma yarın devam edecek.
12.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğleden önceki kısmına 16 tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı.
Bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise savunmalarının ardından mahkeme heyetinin kararıyla duruşmanın bugünkü bölümünden vareste tutuldu.
Eski Vali Harput da duruşmaya tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra T Tipi Ceza ve İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Başsavcının tutuklanmalarını talep ettiği sanıklar ek savunma yaptı
Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş'un bir süre önce mahkemeye gönderdiği ek iddianameyle tutuklanmalarını talep ettiği, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak tahliye edilen F.K, E.A, H.G. ve Ş.U. savunma yaptı.
Sanıklar tutuklanma talebinin reddedilmesini isteyerek haklarındaki suçlamaları kabul etmedi.
Cumhuriyet savcısı da mütalaasında, başsavcının ek iddianamesi doğrultusunda 4 sanığın tutuklanmasını, söz konusu iddianamede ifadelerine yer verilen tutuklu sanıklar Mahmut Kesici ve Selamettin Özgörüş'ün tahliyesini talep etti.
Cumhuriyet savcısı ayrıca bazı sanıkların talepleri doğrultusunda yeni tanıkların dinlenmesini ve mal varlıkları üzerindeki tedbirin kaldırılmasını talep etti.
Saat 15.30'da yeniden başlayacak duruşmada mahkeme heyeti ara kararını açıklayacak.
Bu arada, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde görevli polis memurları da duruşmayı takip etti.
MAHKEME HEYETİ REDDETTİ
Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, Cumhuriyet Başsavcısı Akkuş'un talebini, sanıkların duruşmalara düzenli olarak gelmesi ve kaçma ihtimali olmaması nedeniyle kabul etmedi. Heyet ayrıca, tutuklu sanıklardan Sevgi Demir ile Veli Velioğlu'nun 50'şer bin lira kefaletle serbest kalmasına karar verdi; Turan Boztepe, Eyüp Karakuş, Selamet Özgörüş, Mahmut Kesici, Cengiz Resimoğlu ile Selahattin Çelik'in cezalarını ise ev hapsine çevirdi.
Mahkeme heyeti, ayrıca, tahliye talebini reddettiği Şahabettin Harput'un, daha önceki savunmasında eski bakanlardan Faruk Çelik ile Bülent Arınç'ın tanık olarak dinlenmesi talebini de kabul etmedi.
Paralel yapı-16 Mart (2017) 'Bursa 60 sanık İl Yap./Örgüte finansal destek/Eski vali Şehabettin Harput' davası
(14 Ocak 2018, 17:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: