Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de aralarında yer aldığı 27'si tutuklu 76 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
06.01.2018 19:48 Malatya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin, dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de aralarında yer aldığı 27'si tutuklu 76 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.
03.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince, Yakınca Spor Salonu'nda görülen davanın sekizinci duruşmasında, Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Kıdemli Başçavuş Emin Serdar Ünal, tanık olarak dinlendi.
Ünal, darbe girişiminin yaşandığı gün nöbetçi olduğunu, o gün 2 ATAK helikopterinin akşam saatlerinde alaydan kalktığını söyledi.
Dönemin tabur komutanı kara pilot yarbay Hakan Erol'un '2 ATAK helikopterinin kalkış yapacağını' kendilerine söylediğini aktaran Ünal, 'Ankara'daki Kara Havacılık Komutanlığından '2 ATAK helikopteri hazır edilecek' diye emir gelmiş. 'Mezun olan öğrencilerin eğitimlerinde kullanılacağı' şeklinde yazı yazılmış. Helikopterlerden biri bakımdaydı, o helikopterin bakımını hızlandırmışlar. Televizyonlarda helikopterleri izleyince durumu anladık.' diye konuştu.
Tanık olarak dinlenen Kara Havacılık Alay Komutanlığında görevli Taarruz Helikopter Bakım Onarım Bölük Komutanı Binbaşı Engin Kilercioğlu ise darbe girişiminden önce 'ATAK helikopterlerinin Ankara'da kurs düzenleneceği için oraya gideceğinin' konuşulduğunu anlattı.
Helikopterlerin '15 Temmuz öncesi Ankara'da olması gerektiğinin' konuşulduğunu anlatan Kilercioğlu, Kara Havacılık Komutanlığınca hazırlanan emre istinaden helikopterlerin Ankara'ya gittiğini kaydetti.
Kilercioğlu, ATAK helikopterlerinin eğitime normalde boş gitmesi gerektiğini aktararak, 'Helikopterler mühimmat alarak gitmediler. Mühimmatlar birgün önce gitmiş.' dedi.
Mahkeme Başkanı İzzettin Duman'ın 'Israrlı bir şekilde helikopterlerin Ankara'ya gitmesi için çaba sarf eden biri var mıydı' diye sorması üzerine Kilercioğlu, şunları kaydetti:
'Eski kara pilot yarbay Hakan Erol, alaydaki devir teslim töreninden sonra beni arayıp, 'Helikopterlerin Ankara'ya gideceğini, konu hakkında bilgim olup olmadığını' sordu. Normalde benim bilgimin olması lazım. ATAK'larla ilgili mutlaka benim fikrim alınır ancak bilgim yoktu. Bir süre sonra Hakan Erol beni tekrar aradı ve 'ATAK'ların Ankara'ya gideceğini' söyledi. Kursla ilgili olup olmadığını sordum, 'Hayır, bugün gidecek' dedi. Öğle yemeği sırasında ise 'Kara Havacılık Kurmay Başkanı Mehmet Şahin'in emri olduğu, ATAK'larla ilgili yazı geleceği' söylendi. Ankara'da Bakım Onarım Tabur Komutanı telefonla beni aradı ve 'ATAK'ların bugün Ankara'ya geleceğini' söyledi. Ne acelesi olduğunu sordum, sabah ayarlarım dedim, 'Bugün gelecek' dedi.'
Sanık ve müdahil avukatlarının sorularını da yanıtlayan Kilercioğlu, 'Alay komutanımız Albay Hakan Keleş, İnsanlı Keşif Uçağı (İKU) pilotunu çağırarak, 'Hangi rütbeli ararsa arasın, kesinlikle benim bilgim olmadan İKU kalkış yapmayacak' şeklinde emir verdi.' ifadelerini kullandı.
Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşmaya ara verildi.
Duruşmayı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan ve Öznur Çalık ile AK Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat, AK Parti Malatya İl Başkanı Hakan Kahtalı, partililer ve çok sayıda vatandaş izledi.
04.01.2018 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Yakınca Spor Salonunda kurulan mahkeme salonunda Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, mahkeme heyeti avukat ve sanıkların taleplerini dinliyor. Sırayla söz alan sanık avukatları, taleplerini sıralayarak müvekkillerinin tahliyelerini talep ettiler. Bazı sanıklar da söz alarak suçsuz olduklarını iddia edip tahliye talebinde bulundu.
Duruşmanın başında söz alan duruşma savcısı Muhittin Atlı, tüm sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Atlı ayrıca, esas hakkındaki mütalaa için de dosyanın tarafına tevdi edilmesini talep etti.
Mahkeme başkanı Duman, dönemin 7. ana jet üs komutanlığı harekat merkezi komutanı Albay Tayfun Tuna'ya tutuklu bulunduğu Trabzon E Tipi Kapalı Cezaevi'nden bağlanarak '4 F-4'ün hazırlanması emrini kim verdi?' sorusunu yöneltti.
Tuna, 'Üs komutanımız Emin Ayık, 4 F-4 uçağının silahsız hazırlanacağını bana söyledi. Ben Eskişehir'den Birleştirilmiş Hava Hareket Merkeziden (BHHM) emir almadım. Üs komutanımızın vermiş olduğu emri 171. Filo Komutanı Binbaşı Metin Çivilibal'a aktardım. Darbeye karşı görev yapacağımızı sanıyorduk.' yanıtını verdi.
Daha sonra mahkeme başkanı Duman, eski 7. ana jet üs komutanı tuğgeneral Emin Ayık'a '4 uçağının hazırlanması ile ilgili olarak emir verdin mi? Vermedin mi?' sorusunu yöneltti.
Ayık, 'Ben Tayfun Tuna'ya öyle bir emir vermedim. Ben o saatte hava üssüne inmekte olan nakliye uçaklarının indirilişi ile ilgileniyordum.' dedi.
Bunun üzerine mahkeme başkanı Duman, 'İkinizden biri doğru söylemiyor.' diye sanıklara tepki gösterdi.
Böyle bir emir vermediğini tekrarlayan Ayık, 'Önceden vermiş olduğum savunmamda da ifade ettim ben o sırada nakliye uçakları ile ilgileniyordum. Dolayısıyla benim böyle bir talimatım olmadı. Eskişehir'deki Hava Hareket Merkezi ile görüşmedim' ifadesini kullandı.
Mahkeme Başkanının ' Akıncılar 4. Ana Jet Üs Komutanı ile görüştünüz mü' sorusu üzerine Emin Ayık, 'Bir önceki mahkeme başkanı da bana bu soruyu sordu, ben de aynen şunu ifade ettim. 15 Temmuz günü akşam üzeri saat 20.30 sıralarında beni aradı 'neredesiniz abi' dedi ben de 'Evimdeyim' dedim kapattı. Sonra arkasından beni Tümgeneral Kubilay Selçuk aradı, ondan sona gecenin ilerleyen saatlerinde 2-3 defa Hakan beni aradı görüşemedik. Sadece o gecenin başlangıcında bir kez görüştüm' diye konuştu.
Tutuklu sanık Tayfun Tuna, ayrıca darbe kalkışmasının sabahına doğru Filo Komutanının makamındayken Akıncılar Hava Üssünden arandığını ve nakliye uçaklarının kaldırılmasını kendinden istediklerini iddia ederek, 'Ben de bunun mümkün olmadığını söyledim. Ondan sonra ısrar etmeden kapattılar. Sanırım saat 04.30 gibiydi' dedi.
Daha sonra Düzce'de tutuklu bulunan dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'ye bağlanan Mahkeme Başkanı Duman, 'Size bağlı kaç birlik var. ve bu birliklere darbe gecesi ne emir verdiniz' diye sordu. Bunun üzerine Huduti, 'Bana direk olarak Van Asayiş Kolordu Komutanlığı, Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı, Adana 6. Tümen Komutanlığı ve Malatya Garnizon Komutanlığıdır. Tamamını karargaha geçmeden aradım sadece Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı ile görüşemedim. Esendere'deymiş o sıra kendisi. Onunla da gece 24.00'ten önce görüştüm. Birlikleri, silahları kontrol etmelerini ve silahları dışarı çıkarmamalarını emrettim. Bir günlüğüm var sizde. Orada dakika ve saat olarak ne söylediysem kayıt altında' ifadesini kullandı.
Avukat ve sanıkların taleplerini dinleyen mahkeme heyeti, ara kararını açıklamak için duruşmaya yaklaşık bir buçuk saat ara verdi.
Mahkeme heyeti, açıkladığı ara kararında, tutuklu sanıklardan dönemin 2. Ordu Komutanlığı harekat kurmay yarbaşkanı tuğgeneral Ersin Yıldırım, Malatya Kara Havacılık Alay Komutanlığında darbe girişimi sırasında kara pilot teğmen tutuklu sanık Mustafa Sinan Soybaş ile Huduti'nin koruma astsubayı Fatih Gürcan'ı tahliye etti.
Son tahliyeler ile birlikte davada tutuklu sayısı 24'e düştü.
Duruşma 28 Şubat 2018'e ertelendi.
İddianameden
Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalık iddianamede Huduti 'bir numaralı sanık' olarak yer alıyor.
İddianamede, sanıkların, 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'yi görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 'FETÖ üyesi olmak' suçundan da 15'er yıl hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Paralel yapı-17 Aralık (2016) 'Malatya 76 sanık Yapılanması/Darbeye destek' davası
(06 Ocak 2018, 19:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: