Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması ile ilişkili oldukları öne sürülen ve dönemin eski 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile 17'si tutuklu 44 sanığın yargılanmasına başlandı.
30.09.2017 20:21 Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması ile ilişkili oldukları öne sürülen ve dönemin eski 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile 17'si tutuklu 44 sanığın yargılanmasına başlandı.
25.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle ve Uğur Ergüven'in yanı sıra yine askeri personel olan Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Murat Uz, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mustafa Hanay, Mehmet Kök, İsmail Hakkı Kartal, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 27 sanık hazır bulundu.
Davanın diğer sanığı Hasan Coşgun, tutuklu bulunduğu Sincan L Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Güvenlik güçleri, POMEM'in içi ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı.
Kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından sanık savunmalarına geçildi.
Sanık eski tuğgeneral Gönültaş, mahkeme başkanının 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmekle' suçlandığını hatırlatması üzerine, FETÖ/PDY hakkında basından takip ettiği kadarıyla bilgi sahibi olduğunu ileri sürdü.
Bu yapıyla ilgisinin olmadığını iddia eden Gönültaş, 'Dershanesine gitmedim. Telefon ve bilgisayarımda 'ByLock' bulunmadı. Çocuklarımı FETÖ/PDY ile bağlantılı okullara göndermedim. BankAsya'da hesabım yoktur. Himmet ve kurban gibi parasal yardımda bulunmadım.' dedi.
Hep küçük birliklerde görev yaptığını belirten Gönültaş, şöyle devam etti:
'FETÖ'cü olsaydım kritik yerlerde görev yapardım. 15 Temmuz günü kışla dışına çıkan hiçbir askerim yoktur. Olayların meydana geldiği an tek düşüncem askerimi kontrol etmektir. Kışla içinde emniyet tedbirlerini almakla meşguldük. FETÖ'cü olsaydım darbecilerin WhatsApp grubunda olmam gerekirdi. Bana yapılan işlemler sırasında mühimmatın eksik olduğunu söylediler. Her gün terör olaylarının yaşandığı ülkede tedbirlerin alınması gerekirdi. Eksik olan mermilerin gündüz vakti alınması gerektiği için kızdım ve acele etmelerini istedim. Akşam saatlerinde mermilerin şarjörlere basıldığını iddianameden öğrendim.'
'Masum bir gezinin suç olarak gösterilmesi ağrıma gitti'
Gönültaş, kent genelindeki kritik ve hassas noktalara keşif yaptığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Hafta sonu yorgunluğunu atmak üzere daha önce de yaptığı gibi şoförüyle gezdiğini ileri süren Gönültaş, şunları ifade etti:
'Sadece tanımak için yapılan masum ve sıradan bir gezidir. Bu faaliyetlerimde kriminal bir suç işlemedim. Ekşisu kavşağından başladığımız geziye terminal ve belediye binasıyla devam ettik. Üniversite kavşağına geldiğimizde ise eski başsavcının daha önce bana söylediği cezaevinde yapılan güzel işleri aklıma geldi ve 'cezaevini de görelim.' dedim ancak cezaevine giderken yolda kaybolduk, daha sonra güçlükle bulduk ve araçtan inmeden baktık. Tamamen tanıtım amaçlı, böylesine basit ve masum bir gezinin suç olarak gösterilmesi benim çok ağrıma gitmiştir.'
Gönültaş, Tunceli'de 15 Temmuz'da meydana gelen terör olayları nedeniyle personeli birliğe çağırdığını belirterek, 'Son dönemlerde acemi askerlere yönelik tehdit geldiği için tedbirler aldırdık. Alınan istihbarat üzerine ve konunun ciddiyetine binaen rütbeli personelin kışla emniyetini almalarını istedim. O gün yaşanan olaylar emniyet tedbirlerin alınmasını zorunlu kılmıştır. Darbe emrini destekleyici hiçbir ifade ve girişimde bulunmadım. Sabah saatlerinde durum normale döndüğünde silahları depoya koydurdum.' diye konuştu.
Eski tabur komutanı Gökbulut da askerlik görevi süresince hiç kimseden yasadışı emir ve talimat almadığını, vatanına, milletine ve silah arkadaşlarına ihanet etmediğini söyledi.
Darbe teşebbüsünün olduğu gün izne ayrılmasına rağmen Gönültaş tarafından göreve çağrıldığını anlatan Gökbulut, 'İsnat edilen 'terör örgütü üyeliği' suçunu kabul etmiyorum. Ben terör tehdidi sebebiyle ülke savunması için görevimin başına gittim.' ifadesini kullandı.
Mahkeme heyeti, dün sabah başlayan duruşmayı, diğer sanıkların savunmalarının alınması için yarına erteledi.
27.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile eski 3 tabur komutanının da bulunduğu 17'si tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın üçüncü gün duruşmasında bazı sanıklar savunma yaptı.
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle ve Uğur Ergüven'in yanı sıra askeri personeller Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Murat Uz, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mustafa Hanay, Mehmet Kök, İsmail Hakkı Kartal, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 27 sanık hazır bulundu.
Duruşmaya, tutuklu sanık Hasan Coşgun bağlı bulunduğu Sincan L Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Önceki gün başlayan davanın bugünkü duruşmasında sanıkların savunmalarının alınmasına devam edildi.
Gönültaş'ın eski emir astsubayı tutuklu sanık İsmail Hakkı Kartal, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürdü.
Darbe girişimi akşamı Gönültaş'ın emri doğrultusunda tugaya çağrıldığını aktaran Kartal, şunları ifade etti:
'Tugay'a gittiğimde Gönültaşın verdiği emir ile tüm personeli çağırdığını öğrendim. Yaptığım görev sebebiyle çağrılma nedenini asla sorgulamam. Terör tehdidi gibi önemli bir konu olduğunu düşünerek gittim. Tüm personelin silah ve mühimmat aldığını gittiğimde gördüm. Tugay komutanı bize sadece 'birlik emniyetini aldıracağız' dedi. Gönültaş, olay gecesi konusu suç teşkil edecek bir emir vermemiştir. Bu nedenle darbeyle ilgili bir alakasının olmadığını düşündüm. FETÖ/PDY'nin hiçbir kurumunda eğitim almadım. Ailem araştırıldığında bu örgütle ilgili en ufak bir bağlantımın olmadığı görülecektir. Üzerime atılı suçları kabul etmiyorum. Bu nedenle tahliyemi ve beratimi talep ediyorum.'
Tutuklu sanık Hasan Coşgun ise savunmasında görevi sırasında devletin menfaatini şahsi menfaatlerinin önünde tutuğunu söyledi.
15 Temmuzda göreve çağrıldığını belirten Coşgun, 'Terör saldırısı yapılacağının duyumu alındığı söylendi. Böyle bir risk varken emirleri sorgulamam. Göreve çağrıldığımda buna uyan ve giden birisiyim. Daha öncede bu bir kaç kez olmuştu. Ben Gönültaş ile tugayın korunması ile ilgili görevimi yaptım. Gönültaş'dan darbe ile ilgili bir emir almadım ve böyle bir şey de hissetmedim. Vatan haini suçlamasını kabul etmiyorum. Tahliyemi ve beratimi talep ediyorum.' ifadelerini kullandı.
Tutuklu sanıklar Mustafa Hanay, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz sanıklar Mustafa Özgür Sivri, Bilal Çağrı Sucu, Nuh Dülgeroğlu, Mustafa Yılmaz haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadıklarını öne sürerek tahliye ve beraatlerini talep ettiler.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların savunmalarının alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.
28.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile eski 3 tabur komutanının da bulunduğu 17'si tutuklu 44 sanığın yargılandığı davanın dördüncü gün duruşmasında bazı sanıklar savunma yaptı.
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle ve Uğur Ergüven'in yanı sıra askeri personel Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Murat Uz, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mustafa Hanay, Mehmet Kök, İsmail Hakkı Kartal, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 27 sanık hazır bulundu.
Duruşmaya, tutuklu sanık Hasan Coşgun, bağlı bulunduğu Sincan L Tipi Ceza İnfaz Kurumundan Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Davanın bugünkü duruşmasında sanıklar savunmalarını tamamladı.
Tutuksuz sanıklar Hasan Demirbaş, İlyas Barışık, Adem Ulutaş, Sebahattin Canımoğlu, Ali Deprem, Bekir Arı, Halil ibrahim Demir, Hakan Taban, Mehmet Arpaç, Göksal Gözütok, Abuzer Çalışkan, Erkan Ülgü, Bünyamin Ceyhan, Seyfullah Özdemir, Berk Sözüer, Fatih Kılıç, Adem İleri, Öskan Bak, Ömer Şahin, Tahsin Altıntaş, Ertuğrul Özdin, Nihat Temur haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadıklarını ileri sürdü.
Darbe girişimi gecesi bağlı bulundukları Tugay Komutanlığında olası bir terör saldırısı nedeniyle göreve çağrıldıklarını belirten sanıklar, darbe girişiminden haberdar olmadıklarını iddia ederek beraat ve tahliyelerini talep etti.
Cumhuriyet savcısı, mütalaasında, Erzincan Valiliği ile Erzincan Baro Başkanlığının davaya dahil olma taleplerinin kabul edilmesini ve tutuklu sanıklardan Mustafa Hanay'ın tahliyesini talep etti.
Mütalaanın ardından söz alan bazı sanıklar ve avukatları, suçlamaları kabul etmeyerek beraat ve tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, diğer sanıkların mütalaaya karşı savunmalarının alınması amacıyla duruşmayı yarına erteledi.
29.09.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Erzincan'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimine katıldıkları iddia edilen, aralarında eski 59. Topçu Eğitim Tugayı Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş ile eski 3 tabur komutanının da bulunduğu 17'si tutuklu 44 sanığın yargılandığı davada ara karar verildi.
Erzincan 2. Ağır Ceza Mahkemesince Polis Meslek Yüksekokulu'nda (POMEM) oluşturulan salonda görülen duruşmada, tutuklu sanıklar Gönültaş, eski tabur komutanları Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Hasan Coşgun ve Uğur Ergüven'in yanı sıra askeri personel Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Murat Uz, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mustafa Hanay, Mehmet Kök, İsmail Hakkı Kartal, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin ile tutuksuz 27 sanık hazır bulundu.
'Bozacının şahidi şıracı'
Sanık eski Tuğgeneral Gönültaş, Cumhuriyet savcısının mütalaasına ilişkin yaptığı savunmada, suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadığını ileri sürdü.
Diğer sanıkların hakkındaki savunmalarına değinen Gönültaş, kurulmak istenen Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) birliği ile ilgili sanıkların bilgisi yokmuş gibi davrandıklarını ve kendisini suçlayıcı ifadeler kullandıklarını söyleyerek, 'Bozacının şahidi şıracı' misali bir durumun oluştuğunu öne sürdü.
Darbe gibi bir faaliyetin içerisinde olmadığını öne süren Gönültaş, şunları kaydetti:
'Tarafıma KOKTOD ile ilgili arz yaptılar. Ama her nedense arz edilen KOKTOD klasörlerini kimse kabul etmedi. Yasal olarak KOKTOD birliği kışla dışında valiliğin talebi üzerine kullanılır. Ancak söz konusu birliğin reaksiyon ve eğitimleri kışla içi bir faaliyet olduğundan izin alınmasına gerek yoktur. KOKTOD'la ilgili yer alan konularda tabiri caizse 'Pireyi deve yapmışlar'. Benim o gün 21.30 civarında verdiğim emirde KOKTOD kelimesi hiç geçmedi. Ben sadece askerleri içtima alanına çıkarın ve kontrol edin dedim.'
Diğer sanıklar ise mütalaaya ilişkin savunmalarında haklarındaki suçlamaları kabul etmeyerek FETÖ/PDY üyesi olmadıklarını ileri sürdü.
Darbe girişimi gecesi bağlı bulundukları Tugay Komutanlığında olası bir terör saldırısı nedeniyle göreve çağrıldıklarını belirten sanıklar, darbe girişiminden haberdar olmadıklarını ve ihanetin içerisinde bulunmadıklarını iddia ederek beraat ve tahliyelerini talep etti.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Yüksel Gönültaş, Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Hasan Coşgun, Uğur Ergüven, Ünal Korkem, Gürkan Serteser, Emin Ertuğrul, İbrahim Veske, Muhammet Uğur, Mehmet Kök, Talha Güven, Ahmet Miraç Ok ve Halil Fevzi Çetin'in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.
Heyet, tutuklu sanıklar Murat Uz, İsmail Hakkı Kartal ve Mustafa Hanay hakkında adli kontrol tedbirleri uygulanarak tahliyelerine karar verdi.
Heyet ayrıca Cumhuriyet savcısının Başbakanlık ve Erzincan Valiliğinin müdahilliği konusundaki talebini kabul ederken Erzincan Barosunun da içinde bulunduğu diğer müdahillik taleplerini reddederek duruşmayı erteledi.
İDDİANAME
Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş'ın hazırladığı ve örgütün ortaya çıkışı, devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması ve darbe teşebbüsünde yaşananların anlatıldığı 183 sayfalık iddianamede, FETÖ/PDY'nin cebir, şiddet ve hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına almayı, zaafa uğratmayı, yönlendirmeyi, alternatif otorite olarak ortaya çıkmayı ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen 'silahlı terör örgütü' olduğu belirtiliyor.
Dönemin eski 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Yüksel Gönültaş'ın da aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 44 askeri personelin sanık sıfatıyla yer aldığı iddianamede, Gönültaş'ın, 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi öncesi emir astsubayı ile kendisine tahsis edilen beyaz renkli sivil araçla valilik, adliye, İl Emniyet Müdürlüğü, Özel Harekat ve Çevik Kuvvet şube müdürlükleri, MOBESE Merkezi ve cezaevi ile kritik öneme sahip noktalarda keşif yaptığı kaydediliyor.
Dava dosyasına delil olarak giren, MOBESE tarafından çekilen fotoğraflarda ise eski tuğgeneral Gönültaş'ın darbe girişimi öncesi Erzincan Valiliği önünde sivil aracıyla keşif yapması da dikkati çekiyor.
Gönültaş'ın, darbe girişimi gecesi çok sayıda rütbeli personelin izinlerini iptal ederek 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanlığına çağırdığı belirtilen iddianamede, sanığın darbe girişimi öncesi örgütün sözde 'Erzincan Sıkıyönetim Komutanı', eski 3. Ordu Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile irtibatlı olduğu vurgulanıyor.
İddianamede, Gönültaş'ın, 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı Muhabere Merkezine yazılı olarak gelen sözde 'Sıkıyönetim Direktifi' isimli belgeyi okuyup inceledikten sonra makam odasına çağırdığı dönemin tabur komutanları eski subaylar Ertuğrul Gökbulut, Evren Karagülle, Uğur Ergüven'e okuyarak tebliğ ettiği kaydedilerek, Gönültaş'ın bu kişilere, Çağlar'a bağlı hareket edeceklerini anlattığı bilgisine yer veriliyor.
Gönültaş'ın, 'Yurtta Sulh Konseyi' isimli cunta tarafından TSK'nın ülke yönetimine el koyduğuna ilişkin duyuru metni zorla yayınlatıldığı sırada tüm personelin TRT 1'i izlemesini emrettiğine işaret edilen iddianamede, bunun üzerine toplanan personelin duyuru metni okunurken televizyonu izlediği bildiriliyor.
300 askeri tam teçhizatlı içtima alanında topladı
İddianamede, Gönültaş'ın, Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) ile Emniyet Muhafız Bölüğü'nün, 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanlığının hiçbir görevinin bulunmaması ve bu hususta hiçbir talep olmamasına rağmen bu birliklere darbe girişimi sırasında hazır olmaları emri verdiği belirtilerek, sanığın 300 civarındaki askeri, silahlı ve teçhizatlı olarak kompozit başlık giydirilmiş şekilde tugay içtima alanında toplayarak uzun süre hazır beklettiği kaydediliyor.
Gönültaş'ın, ayrıca 15 Temmuz günü kendisini korumaları için rütbeli personel ile er ve erbaştan oluşan 10 kişilik tim oluşturulmasını emrettiği anlatılan iddianamede, bu emir üzerine söz konusu timin silah, teçhizat ve mühimmat verilerek karargahta görevlendirildiği bildiriliyor.
İddianamede, eski Tuğgeneral Gönültaş'ın aralarında bulunduğu 17'si tutuklu 44 askeri personel hakkında, 'Anayasa'yı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet, 'terör örgütü üyesi olmak'tan da 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Kentte daha önce darbe girişimine katıldıkları ve örgütle ilişkili oldukları iddiasıyla tutuklanan sözde 'sıkıyönetim komutanı', dönemin 3. Ordu Harekat Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Ekrem Çağlar ile örgütün sözde '3. Ordu Komutanlığına bağlı komutanlardan sorumlu mahrem imamı' ve örgütün en önemli elebaşılarından olduğu iddia edilen Yrd. Doç. Veli Karagöz, dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Murat Orhan Tonğ ve subayların da aralarında yer aldığı bir sivil ile 21 askeri personel hakkında da dava açılmıştı.
Paralel yapı-14 Temmuz (2017) 'Erzincan 44 sanık Darbe Yapılanması/59. Topçu Eğitim Tugayı' davası
(30 Eylül 2017, 20:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: