Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ/PDY terör örgütünün 63 sanıklı 'çatı' davasına başlandı. İlk duruşmada çapraz sorguya alınan İl İmamı Habip Bıçakçı, tüm suçlamaları reddedip, 'il imamı' olmadığını söyledi.
05.08.2017 13:29 Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ/PDY terör örgütünün 63 sanıklı 'çatı' davasına başlandı. İlk duruşmada çapraz sorguya alınan İl İmamı Habip Bıçakçı, tüm suçlamaları reddedip, 'il imamı' olmadığını söyledi.
31 Temmuz'daki gelişmeye göre, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 324 sayfalık FETÖ/PDY terör örgütünün 'çatı' iddianamesinin kabul edilmesinin ardından, 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava görülmeye başlandı. İddia makamı örgütle iltisaklı 11 dernek ve 2 vakıf tarafından yürütülen 18 proje kapsamında SODES uygulama usul ve esaslarına aykırı olarak yapılan hileli usulsüzlükler nedeniyle toplamda 1 milyon 305 bin 956 TL kamu zararına neden olunduğu ve bu paranın örgüte aktarıldığı iddia ediliyor.
'Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme (FETÖ/PDY), Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık' suçlamasıyla 25'i tutuklu 63 sanık yargılanıyor. Mehmet Yener'in başkanlık ettiği mahkemeye Adıyaman Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak'ta iddia makamı olarak katıldı.
Kayseri'de örgüt toplantısı yaparken suçüstü yakalanan il imamı Habip Bıçakçı, sanıkların tamamının isimleri ve adres bilgilerinin okunmasının ardından savunmasını yaptı.
Habip Bıçakçı, savunmasında tüm terör örgütlerini lanetlediğini ve il imamı olarak adlandırılmayı da kabul etmediğini belirterek, hayatı boyunca hiçbir terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü.
Bıçakçı, kendisinin Başarı Eğitim Kurumları A.Ş. adlı şirketin koordinatörü olduğunu, Doğu ve Güneydoğu'da görev yaptığı süre boyunca gençleri terör örgütlerine kaptırmamak ve gençleri vatansever yetiştirmek için mücadele ettiğini söyledi.
Bıçakçı, bürokrat ve siyasilerin çocuklarının kendisinin koordinatör olduğu dönemde bu eğitim kurumlarında eğitim gördüğünü aktardı.
Sanığın savunmasının ardından çapraz sorguya geçildi. Sanık, avukatların kendisine soru sorması üzerine, 'Beni devlet mi sorguluyor yoksa avukatlar mı?' diye sorunca Mahkeme Başkanı çapraz sorguda olduğunu hatırlattı.
Çapraz sorguda başarı Eğitim Kurumları Koordinatörlüğüne gazetede iş ilanıyla girdiğini, hiçbir zaman bağış adı altında himmet parası toplamadığını, hayatında hiç asker ve polis tanımadığını savundu.
İddia makamının 'Daha önceki ismi Gülen Hareketi olan Fetullahçı Terör Örgütüne üye misiniz? Önceki ismi Gülen Harekatı olan yapıyı terör örgütü görüyor musunuz?' sorularına Habip Bıçakçı, 'Fetullah Gülen Hareketini devlet terör örgütü olarak görmüşse ben bir şey diyemem' diye cevapladı.
Bıçakçı, Kayseri'ye iş aramak amacıyla gittiğini öne sürdü.
İl İmamı Habip Bıçakçı'nın sorgulanmasının ardından mahkemeye ara verildi.
Cumhuriyet Savcılığının iddianamesinde, Kayseri'de bir evde örgüt toplantısı yaparken yakalanan Habip Bıçakcı'nın 2009-2015 yılları arasında Adıyaman il imamı olarak görev yaptığı, 2015 yılından itibaren örgüt tarafından Kayseri il imamlığına atandığı, şüphelilerin ifadelerinde il imamı Habip Bıçakcı'nın 2014 yılından sonra yapılan seçimlerde AK Parti'ye oy verilmemesi, twitter ve facebook hesapları açılarak yapıya destek sağlanması gibi siyasi içerikli talimatlar verdiği, 17-25 Aralık süreci ve sonrasında siyasi içerikli notların paylaşıldığı, 'Tayyip Erdoğan gidecek, ülke düzelecek, dişinizi sıkın' şeklindeki sözler söylediği yer alıyor.
DAVA ERTELENDİ
Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen FETÖ/PDY 'çatı' davasının ilk duruşması 19 gün sürdü.
Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 324 sayfalık FETÖ/PDY 'çatı' iddianamesinin kabul edilmesinin ardından, 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanılan davada 25'i tutuklu 63 kişi yargılanıyor. Örgütle iltisaklı 11 dernek ve 2 vakıf tarafından yürütülen 18 proje kapsamında SODES uygulama usul ve esaslarına aykırı olarak yapılan hileli usulsüzlükler nedeniyle toplamda 1 milyon 305 bin 956 TL kamu zararına neden olunduğu ve bu paranın örgüte aktarıldığı iddia ediliyor.
"Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme (FETÖ/PDY), Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Zararına Dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılanan sanıkların tamamı ilk duruşmada savunma yaptı. Toplam 19 gün süren davanın ilk duruşma sonrasında veriler ara karar ile tutuklu bulunan 6 sanığın tutuksuz yargılanmasına, tutuksuz yargılanan 3 sanığın ise tutuklu yargılanmasına karar verildi. Mahkeme heyeti duruşmayı 17 Aralık 2017 tarihine erteledi.
Paralel yapı-10 Nisan (2017) 'Adıyaman SODES Yolsuzluğu/örgüte finansal destek 63 sanık' davası
(05 Ağustos 2017, 13:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: