Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu meslekten ihraç edilen 23'ü tutuklu 40 emniyet mensubu sanığın yargılanmasına devam edildi.
05.08.2017 13:22 Adana'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan, aralarında eski emniyet müdürlerinin de bulunduğu meslekten ihraç edilen 23'ü tutuklu 40 emniyet mensubu sanığın yargılanmasına devam edildi.
01.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
15 Temmuz darbe girişiminin ardından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örgütün emniyet ayağıyla ilgili soruşturmalar başlatıldı. Bu kapsamda, aralarında kamuoyunda 'yasa dışı dinleme' davası olarak bilinen dosyadan halen yargılanan istihbarat şubede görevli polislerin de olduğu 40 polis gözaltında alındı. Adana eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı'nın da aralarında bulunduğu 23 polis tutuklanırken, 15'i tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Haklarında 15'er yıla kadar hapis cezası istenen sanıkların yargılanmasına bugün 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Mehmet Avcı, Arif Kıllıbaş, Aytaç Akyol, Ahmet Temuçin Toprak, Bayram Ali Doğru, bulundukları Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, mahkeme salonunda Abdullah Karaca, Ahmet Mithat Dobur, Cihat Salman, Şeref Şahin, Halil Alıncak, Hüsnü Koç, Mehmet Karabörk, Mimar Gülecen, Necati Bilici, Reşat Dinçer, Tunay Saygılı, Yasin Sezen, Erhan Yıldırım, Halil Dağ, İsmail Bilgin, Murat Bayram, Yakup Barut, Yusuf Ziya Toprak ile tutuksuz sanıklar E.G, O.A, A.A, A.Ş, A.G, E.Y, H.A, H.D, H.S, H.Ş, M.A, M.G, S.A, S.T, V.S, Y.A, Y.K. ve avukatları hazır bulundu.
Tutuklu Adana eski Çevik Kuvvet Şube Müdürü Mehmet Karabörk, dosyada bulunan gizli tanık ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. MİT mensubu N.Z.'nin dinlenilmesi nedeniyle yargılandığını kaydeden Karabörk, 'Ben bu konuya ilişkin Adana 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce zaten yargılanıyorum. MİT mensubu N.Z'nin dinlenilmesi olayına gelince, kafalarda oluşan algı MİT mensubu dinlenilmiş yönündedir. Gerçek böyle değildir. Bu şahıs toplam 22 gün dinlenilmiş. Ben bu konu ile alakalı sıralı amirlerime zaten bilgi vermişim. Benim bu dinleme olayını koordine ettiğim iddia ediliyor. Oysa ki koordine ve talimat yetkisi Cumhuriyet savcısına aittir. N.Z. dinleme olayını kesinlikle organize etmedim. FETÖ/PDY terör örgütüne ait ByLock programını kullanmadım. Bu yapının finans kaynakları ile hiçbir irtibatım olmadı. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum' diye savunma yaptı.
BİLDİKLERİNİ ANLATTI
Tutuklu sanık Mimar Gülecen ise etkin pişmanlıktan yararlanmak istediğini söyleyerek örgüt ile ilgili bildiklerini anlattı. Polis okulunu kazandıktan sonra sohbet toplantılarına katıldığını anlatan Gülecen şunları söyledi:
'2011'de polis okulundan mezun olunca Adana'ya geldim. Burada polis okulundayken bize sohbet hocalığı yapan Savcı G.'nin arkadaşı Fatih adında birisiyle tanıştık. Fatih beni devresi olan A.M.Ö. ile tanıştırdı. 2011-2014 yılları arası Adana'da çalıştım ve sohbet toplantılarına katıldım. 2014 yılında H.Ş.'nin söylemesi üzerine ByLock programını indirdim. H.Ş. bana bir kullanıcı adı oluşturmamı söyledi. Daha sonra bana bir şifre oluşturdu. Benim kullandığım ByLock grubunda H.Ş., L.Ö ve Ö.D. vardı. 2016 Mayıs ayına kadar ben sohbet toplantılarına katıldım. Fakat 2015 sonlarına doğru ByLock programı kullanılmıyordu. 2016 yılında Kobani olayları başlayınca Şanlıurfa'ya gittim. Adana'da L.Ö.'nün tanıştırdığı Adem isimli şahıs benim telefonuma 'Tango' adlı programı yükledi. Bu program grubumda sadece Adem vardı. 2016 Mayıs ayından itibaren bu yapıyla görüşmeleri kestim.'
'GİZLİ TANIK YALAN SÖYLÜYOR'
Tutuklu, Adana eski Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ise, 35 yıllık meslek hayatı olduğunu söyleyerek şöyle savunma yaptı:
'Benim de aralarında bulunduğum termal tesiste düzenlenen 2 toplantı, İçişleri Bakanlığı bünyesinde organize edildi. Gizli tanığın beyanlarına göre Adana Emniyetinde bazı şube müdürleri cemaat toplantısı yapıyormuş. Benim böyle bir toplantıdan haberim kesinlikle yoktur. Gizli tanık iftira atıp, yalan söylüyor. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.'
Mahkeme heyeti tarafından savunması istenen tutuklu sanık eski Adana Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü Mehmet Karabörk, hakkında beyanlarda bulunan gizli tanık ifadelerinin ciddiyeti bulunmadığını söyledi.
Yargılanmasındaki temel konunun MİT mensubu N.Z'nin dinlenilmesi olduğunu belirten Karabörk, şöyle devam etti:
'Ben bu konuya ilişkin Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesince zaten yargılanıyorum. MİT mensubu N.Z'nin dinlenilmesi olayına gelince, kafalarda oluşan algı MİT mensubu dinlenilmiş yönündedir. Gerçek böyle değildir. Bu şahıs toplam 22 gün dinlenilmiş. Ben bu konu ile alakalı sıralı amirlerime zaten bilgi vermişim. Benim bu dinleme olayını koordine ettiğim iddia ediliyor. Oysa ki koordine ve talimat yetkisi cumhuriyet savcısına aittir. Toplam dinleme 22 gündür. Şüphe başladıktan sonra 5 gündür. Sonuç olarak N.Z'nin dinleme olayını kesinlikle organize etmedim. FETÖ/PDY terör örgütüne ait ByLock programını kullanmadım. Bu yapının finans kaynakları ile hiçbir irtibatım olmadı. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.'
Tutuklu sanık Mimar Gülecen ise savunmasında, sohbet toplantılarına katıldığını ve terör örgütüne ait şifreli haberleşme programı ByLock'u cep telefonuna yüklediğini ifade etti.
Beyanlarının Etkin Pişmanlık Yasası çerçevesinde değerlendirilmesini talep eden Gülecen, şunları söyledi:
'Ben polis okulu 2'nci sınıfta okurken 'hizmet' adıyla anılan bu hareketten Ali Y. adında birisi beni sohbet toplantılarına çağırdı. Savcı G. adında birisi bu sohbet toplantılarını düzenliyordu. 2011'de polis okulundan mezun olunca Adana'ya geldim. Burada Savcı G'nin arkadaşı Fatih adında birisiyle tanıştık. Fatih beni devresi olan A.M.Ö. ile tanıştırdı. 2011-2014 yılları arası Adana'da çalıştım ve sohbet toplantılarına katıldım. Sohbet toplantılarına A.M.Ö, Ö.D. ve L.Ö. katılıyordu. 2014 yılında H.Ş'nin söylemesi üzerine ByLock programını indirdim. H.Ş. bana bir kullanıcı adı oluşturmamı söyledi. Daha sonra bana bir şifre oluşturdu. Benim kullandığım ByLock grubunda H.Ş, L.Ö. ve Ö.D. vardı. 2016 Mayıs ayına kadar ben sohbet toplantılarına katıldım. Fakat 2015 sonlarına doğru ByLock programı kullanılmıyordu. 2016 yılında Kobani olayları başlayınca Şanlıurfa'ya gittim. Adana'da L.Ö'nün tanıştırdığı Adem isimli şahıs benim telefonuma 'Tango' adlı programı yükledi. Bu program grubumda sadece Adem vardı. 2016 Mayıs ayından itibaren bu yapıyla görüşmeleri kestim. Ben etkin pişmanlıktan yararlanmayı istiyorum. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.'
Mahkeme heyetine savunmasını veren tutuklu sanık ve eski Adana Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Reşat Dinçer ise 17-25 Aralık öncesi Ankara'da bir toplantı sırasında kendilerine, görev yaparken denge unsuru olmaları gerektiğinin söylendiğini iddia etti.
Görev süresi boyunca 105 taltif aldığını ve terör örgütüne 'himmet' adı altında finansal destekte bulunmadığını ileri süren Dinçer, '2014-2015 yıllarında kimse bilmezken, biz ByLock programının kullanıldığı duyumlarını alıyorduk.' dedi.
7 aydır tutuklu olduğunu aktaran Reşat Dinçer, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Tutuklu sanık eski Adana Emniyet Müdürü Mehmet Avcı ise 35 yıllık meslek hayatı olduğunu vurgulayarak, 2009 yılında örnek bir olay yaşandığını ve 'Fetullah Gülen cemaati' olarak adlandırılan yapının takip listesinden çıkarıldığını dile getirdi.
Kendisinin de bulunduğu termal tesiste düzenlenen 2 toplantının İçişleri Bakanlığı bünyesinde organize edildiğini aktaran Avcı, 'Gizli sanığın beyanlarına göre Adana Emniyetinde bazı şube müdürleri cemaat toplantısı yapıyormuş. Benim böyle bir toplantıdan haberim kesinlikle yoktur. Gizli tanık iftira atıp, yalan söylüyor. Tahliyemi ve beraatimi talep ediyorum.' diye konuştu.
Sanık beyanlarının ardından avukat beyanlarının alınması ve karar değerlendirmesi için mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
Duruşma yarın avukatların savunmaları ile devam edecek.
02.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ve bu celsesi dün başlayan duruşmanın bugünkü oturumunda bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Tutuklu sanıklar ise duruşmaya bulundukları ceza ve infaz kurumlarından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.
Tutuklu sanık Tunay Saygılı'nın avukatları, müvekkillerinin 200 bin lira nakdi kefaletle tahliye edilmesini talep etti.
Mahkeme savcısı, tutuklu sanıklar Mimar Gülecen ve Cihat Salman'ın vermiş olduğu beyanlarla Etkin Pişmanlık Yasası'ndan faydalanma ihtimali bulunduğundan konutu terk etmemek suretiyle adli kontrol hükümleri esas alınarak tahliyesine, tutuklu sanık Necati Bilici'nin ise mevcut delil durumu ve suç vasfının değişmesi niteliği nazara alınarak tahliyesine ve diğer tutuklu sanıkların mevcut hallerinin devamına karar verilmesi yönünde mütalaasını verdi.
Diğer avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti duruşmayı yarına erteledi.
03.08.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesinde önceki gün başlayan duruşmanın bugünkü oturumunda bazı tutuksuz sanıklar ile tutuklu sanıklardan Mehmet Karabörk, Reşat Dinçer ve avukatları hazır bulundu. Diğer tutuklu sanıklar ise duruşmaya bulundukları cezaevlerinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Sanıklar suçlamaları kabul etmezken, dosyada bulunan gizli tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdüler. Sanıklardan Mimar Gülecen ile Cihat Salman ise etkin pişmanlıktan yararlanmak istediklerini söyleyerek örgüt ile ilgili bildiklerini anlattı.
Mahkeme heyeti, 4 gün süren ilk duruşmanın ardından açıkladığı ara kararında Mehmet Avcı, Necati Bilici, Mehmet Karabörk, Cihat Salman ve Mimar Gülecen'in tahliyesine karar verdi. Mehmet Karabörk hakkında ev hapsi uygulanmasına karar veren mahkeme heyeti, tahliye olan diğer 4 sanık hakkında ise haftada bir en yakın polis merkezine imza atma şartı getirdi. Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 22 Kasım'a ertelendi.
Paralel yapı-26 Nisan (2017) 'Adana Emniyet Yapılanması 40 sanık' davası
(05 Ağustos 2017, 13:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: