Verdiği birbirinden skandal kararlarla gündemden düşmeyen Sincan hakimi Osman Kaçmaz´ın yandaşlığını ve siyasi kararlar verdiğini tescilleyen bir olay daha ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında skandal yorumlar yaparak ´Yargılanmalı´ kararı veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz´ın, Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu´nun hakaret ettiği bir hakim tarafından yapılan suç duyurusunu ´yargılanamaz´ kararı vererek boşa çıkardığı öğrenildi. Hukukçular, bu kadar tartışmalı kararlarla gündeme gelen Kaçmaz´ın HSYK tarafından derhal görevden alınması gerektiği halde niçin hala görevde tutulmaya devam edildiğini soruyor. Zorlama yorumlarla Ergenekon davasının siyasi olduğunu iddia eden ve savcı-hakimlerini görevden almaya kalkan HSYK´nın bu kadar açık örneklerle siyasi olduğunu ortaya koyan hakimlere sessiz kalması kamuoyunu aslında şaşırtmıyor ve anlamlı bulunuyor.
Yargıdaki Kontrgerilla kardeşliğine Kaçmaz´dan bir başka örnek
Verdiği birbirinden skandal kararlarla gündemden düşmeyen Sincan hakimi Osman Kaçmaz´ın yandaşlığını ve siyasi kararlar verdiğini tescilleyen bir olay daha ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında skandal yorumlar yaparak ´Yargılanmalı´ kararı veren Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz´ın, Ergenekon soruşturması kapsamında evi aranan emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu´nun hakaret ettiği bir hakim tarafından yapılan suç duyurusunu ´yargılanamaz´ kararı vererek boşa çıkardığı öğrenildi. Hukukçular, bu kadar tartışmalı kararlarla gündeme gelen Kaçmaz´ın HSYK tarafından derhal görevden alınması gerektiği halde niçin hala görevde tutulmaya devam edildiğini soruyor. Zorlama yorumlarla Ergenekon davasının siyasi olduğunu iddia eden ve savcı-hakimlerini görevden almaya kalkan HSYK´nın bu kadar açık örneklerle siyasi olduğunu ortaya koyan hakimlere sessiz kalması kamuoyunu aslında şaşırtmıyor ve anlamlı bulunuyor.
Vakit, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz´ın şifrelerini çözmeye devam ediyor. Adalet Bakanlığı tarafından aleyhinde açılan soruşturmada, savunma için süre talebinde bulunan Osman Kaçmaz´ın tartışmalı kararlarına bir yenisi daha eklendi. Gül ve Erdoğan hakkında zorlama yorumlarla ?yargılanmalı? kararı alan Kaçmaz´ın, basın yoluyla hakaret suçu işlediği iddia edilen ulusalcı Sabih Kanadoğlu hakkında ?yargılanamaz? kararı verdiği ortaya çıktı. Kaçmaz´ın verdiği skandal kararın süreci şöyle gelişti:
Kanadoğlu basın yoluyla hakaret suçunu işledi
Emekli Hakim Beyazıt Boran, Kanadoğlu´nun 2001 yılında bir GSM şirketinin açtığı davaları öne çekerek, önemli birçok davanın zaman aşımına uğramasına sebep olduğu gerekçesiyle ?görevde yetkiyi kötüye kullandığı? suçlamasıyla Yargıtay Birinci Başkanlığı´na suç duyurusunda bulunmuştu. Kanadoğlu ise Boran´ın suçlamalarına somut gerekçelerle cevap vermek yerine hakaret ederek karşılık vermişti. Kanadoğlu, 19 Ağustos 2008 tarihinde çıktığı ATV Anahaber bülteninde Boran hakkında ?Yetersiz olduğu için görevden aldım? diyerek hakaret etmişti.
Kaçmaz´dan Kanadoğlu yargılanamaz kararı
Boran, hakkında ?yetersiz? diyerek ?Basın yoluyla hakaret? suçu işleyen emekli Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu hakkında 11 Şubat 2009 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Mayıs 2009 tarihinde iddiaların ?soyut? olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Boran´ın takipsizlik kararına itiraz etmesi üzerine dosya, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz´a gitti. Kaçmaz, ?basın yoluyla hakaret? suçu işleyen şüpheli Sabih Kanadoğlu´nun yargılanmasına gerek görmedi. Kaçmaz, ?Şikayetçi Beyazıt Boran´ın itirazının reddine? karar verdi. Ancak Kaçmaz, CMK´nın 173. maddesinin c fıkrasındaki ?Karar, gerekçeli olmak zorundadır? hükmüne de aykırı davranarak gerekçesini açıklamadı.
Emekli hakim: Hukuk mücadeleme devam edeceğim
Vakit´e konuşan Boran, kararı kabul etmediğini belirterek, kanun yararına bozma talebiyle Adalet Bakanlığı´na başvuru yaptığını söyledi. 25 yıllık şerefli bir görev geçmişine sahip olduğunu belirten Boran, yetersizlikle suçlanmaktan ötürü şeref ve saygınlığının rencide edildiğini ifade ederek, Kanadoğlu´nun TCK´nın 125. maddesine göre cezalandırılması gerektiğini kaydetti. Boran, Kaçmaz´ın gerekçesini açıklamamasını manidar bulduğunu belirterek, şöyle konuştu: ?Bu kararı kabullenemiyorum. Çünkü ben yetersiz biri değilim. 3 tane kanunu iptal ettirdim. Savcı iken aldığım kararlar örnek karar olarak yayınlandı. 1. sınıf hakim olarak emekli oldum. Benim şeref ve saygınlığım rencide edildi. Hukuk savaşına sonuna kadar devam edeceğim. Bu konuda Asliye Hukuk Mahkemesi´nde tazminat davası açtım. Adalet Bakanlığı´na kanun yararına bozma talebinde bulundum. Eğer bir sonuç alamazsam AİHM´e kadar gideceğim.?
Hukukçular: HSYK, Kaçmaz´ı görevden almalı
Kaçmaz hakkında Adalet Bakanlığı tarafından sahte imza atma, izinsiz görev yerinden ayrılma, gazetecilere haber servisi yapma, bir sanık için aracılık yapma ve görevi kötüye kullanma gibi suçlamalarla başlatılan soruşturmanın sürdüğü belirtiliyor. Hukukçular, soruşturmanın selameti açısından Osman Kaçmaz´ın HSYK tarafından derhal görevden alınması gerektiğini ifade ediyor.Vakit´e konuşan emekli Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, ?Basından okuduğumuz bilgilere göre Osman Kaçmaz hakkında yapılan suçlamalar, soruşturmanın selameti açısından görevden alınmayı gerektirecek boyuttadır. Soruşturma tamamlandıktan sonra meslekten ihraç edilmesi bile söz konusu olabilir? dedi. Bir tuğgeneral hakkında suç duyurusunda bulunduğu için HSYK tarafından görev yeri değiştirilen emekli Cumhuriyet Savcısı Ali Karcı ise şunları söyledi: ?Genelkurmay Başkanı´nın yargılanmasını isteyen eski savcı Ferhat Sarıkaya hemen ihraç edilmişti. Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı ve Başbakan yargılanmalı diyen Osman Kaçmaz halen görevinin başında. Derhal görevinden alınmalı. Meslekten ihraç edilmelidir.?
Kaçmaz´ın verdiği tartışmalı kararlar
Kaçmaz, daha önce kamuoyunun yakından izlediği kimi soruşturmalarda da benzer kararları ile tartışmalara yol açmıştı. İşte bu kararlardan bazıları:
Cumhurbaşkanı Gül yargılanmalı
Kaçmaz´ın en tartışmalı kararı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın, ?Kayıp Trilyon? davasıyla ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında vermiş olduğu ?kovuşturma yapılmasına yer olmadığına? ilişkin kararı kaldırması oldu. Cumhurbaşkanı Gül´ün Anayasa´ya göre vatana ihanet dışında başka hiçbir iddia ile yargılanamayacağı açık olarak belirtilirken, Kaçmaz, Gül´ün milletvekili kadar bile dokunulmazlığı olmadığı görüşüyle yargılanmasına karar vermişti.
Başbakan Erdoğan yargılanmalı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın daha başbakan olmadan çok önce 2000 yılında katıldığı bir radyo programında Abdullah Öcalan´dan, akıcı konuşma içinde ?sayın?, askerlerimizden ise ?kişi? anlamında ?kelle? diye bahsettiği ortaya çıkınca ?suçu ve suçluyu övmek?, ?halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek? suçunu işlediği iddiasıyla şikayet edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Erdoğan hakkında takipsizlik kararı vermişti. Osman Kaçmaz, bu takipsizlik kararını da kaldırmıştı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, Erdoğan ile ilgili fezleke hazırlayıp dokunulmazlık sebebiyle dosyayı TBMM´ye gönderme kararı aldı.
Ergenekon aleyhine yazılar yazan gazeteciŞamil Tayyar yargılanmalı
Star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar hakkında ?Operasyon Ergenekon? adlı kitabı sebebiyle İşçi Partisi tarafından suç duyurusunda bulunulmuştu. Ankara Başsavcılığı, kitapta ?Ergenekon operasyonuyla ilgili gizli belgelere yer verildiği, yayın yasağının ihlal edildiği suçlarının oluşmadığı? görüşüyle takipsizlik kararı vermişti. Bu karar, itiraz üzerine Sincan´a gitmişti. Kaçmaz, başsavcılığın bu takipsizlik kararını kaldırmış ve Tayyar hakkında atılı suçlardan dava açılmasını istemişti.
Baykal´a destek
Ergenekon´un kara kutusu olarak bilinen Tuncay Güney, TRT´de katıldığı ?Büyüteç? adlı programda, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´a ağır suçlamalarda bulunmuştu. Bunun üzerine CHP´nin avukatları, Güney´i konuk eden TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile program yapımcıları hakkında, ?kurumda kadrolaşma yapmak? ve ?görevi kötüye kullanmak? iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuşlardı. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Savcılığı, ?iddiaların soyut ve genel? olması sebebiyle ?takipsizlik? kararı vermişti. CHP´nin avukatları tarafından yapılan itirazı değerlendiren Kaçmaz, ?takipsizlik? kararını kaldırarak, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, program sunucusu İbrahim Gürkan Sarı ve yapımcı Cengiz Yel´in yargılanmaları yönünde karar vermişti.
ADD yargılanamaz
Ergenekon sanığı Şener Eruygur´un başkanı olduğu Atatürkçü Düşünce Derneği´nin (ADD) yaptığı Cumhuriyet Mitingleri´nin amacı dışında olduğu iddiasıyla Ankara Valiliği tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na suç duyurusunda bulunuldu. Başsavcılığın verdiği takipsizlik kararına yapılan itirazı değerlendiren Kaçmaz, itirazı reddederek ADD´nin yargılanmasına izin vermemişti.
Yarsav ve Eminağaoğlu´na torpilli karar
YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, telefonlarının dinlenip dinlenmediğinin belirlenmesi için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na yaptığı başvurunun reddedilmesi üzerine Osman Kaçmaz´ın başkanlığını yaptığı Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurmuştu. Kaçmaz, Başsavcılığın kararını iptal ederek bir Sulh Ceza hakiminin başkanlığında bilirkişilerden oluşan teknik bir heyet oluşturularak Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı´nın (TİB) bugüne kadarki tüm dinleme kayıtlarının kontrol edilmesini istemişti. (Vakit)
(31 Ekim 2009, 15:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi
Osman Kaçmaz´la ilgili manşetlerimiz
HSYK üzerinden Ergenekon davasını akamete uğratma çabaları
Ergenekon soruşturmasını/davasını akamete uğratma girişimleri