Karaman'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının adliye yapılmasına yönelik soruşturma kapsamında 22 sanığın yargılandığı davanın görülmesine başlandı.
29.04.2017 18:00 Karaman'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının adliye yapılmasına yönelik soruşturma kapsamında 22 sanığın yargılandığı davanın görülmesine başlandı.
25.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
15 gün önce iddianamesi mahkemece kabul edilen ve aralarında zabıt katibi ile infaz koruma memurlarının bulunduğu FETÖ/PDY'nin adliye yapılanmasına yönelik kişilerin yargılandığı davanın birinci duruşması başladı. Polis, duruşma öncesi Karaman Adliyesi çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldı. 1'nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın birinci duruşmasında 11'i tutuksuz, 11'i tutuklu toplam 22 sanık yargılanıyor. Duruşmada kimlik tespitinin ardından sanıkların savunmalarına geçildi. Sanıklar 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'Silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Yargılamanın 4 gün boyunca devam etmesi bekleniyor.
Sanıkların kimlik tespiti ile başlayan duruşmada, Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame daha önce sanıklara tebliğ edildiği için okunmadı.
Savunmalarını yapan tutuklu sanıklardan Bekir Kar, Enver Tanrıkulu, Mehmet Keskin, Seyit Tekin, Mehmet Akif İşleyin ve Vedat Han, suçlamaları kabul etmediklerini belirtti.
Evinde 1 dolar bulunan eski cezaevi personeli Enver Tanrıkulu, söz konusu paranın kendisine düğününde takıldığını iddia etti.
Düğünde kendisine ve eşine 80 adet 1 dolar takıldığını ifade eden Tanrıkulu, 'Düğünden sonra bir dolarları defterin arasına koydum. Sonra bayramda memlekete giderken çocuklara vermek için dolarları yanıma aldım ve çocuklara harçlık olarak verdim. Bu sırada bir tanesi defterin arasında kalmış. Bu doların cemaatle veya başka bir şeyle ilgisi yoktur.' diye konuştu.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Nuri Özbey, sanığa 'Sen bayramlarda çocuklara hep dolar mı dağıtırsın?' diye sordu.
Sanıklardan Vedat Han da savunmasında liseden mezun olduktan sonra Ankara'da bir dershaneye gitmeye başladığını anlattı.
Üniversiteyi kazanamayınca bir akrabasının, kendisine 'Zabıt katibi olmak istersen yardımcı olabilirim' dediğini aktaran Han, şöyle devam etti:
'Beni Cebeci'de bir yurda gönderdi. Burada ismini bilmediğim bir şahıs neden zabıt katibi olmak istediğimi, buraya kim tarafından gönderildiğimi, evimden ayrı başka bir yerde kalıp kalamayacağımı sordu. Evimin 200 metre ilerisinde bir yerde 7-8 kişi kalmaya başladık. Burada ders çalıştık. Karaman'da mülakata gireceğimi ve bir kişinin beni karşılayacağını söylediler. Karaman'da Remzi kod adlı kişi karşıladı. Beni bir yurda götürdü. Sınavı kazandım ve işe başladım. İlk aylığımı aldığımda cezaevi personeli Semih Çay, benden ilk aylığımı istedi. İhtiyacım olduğunu söyleyerek 500 lira verdim. Sonra birkaç kez 50 lira verdim. Evlerde sohbetlere katıldım. 2014'te tamamen ilişkimi kestim.'
Duruşmada, ilk oturumla birlikte 6 sanığın savunmaları tamamlandı.
Sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonundan çıkartılarak ceza infaz kurumu ring araçlarıyla cezaevine götürüldü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
26.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Karaman Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmada, eski 21 adliye ve ceza infaz kurumu personeli hazır bulundu.
Tutuklu yargılanan eski infaz koruma memuru Murat İnoğlu, emniyette ve savcılıkta verdiği ifadeleri kısmen kabul etmediğini, bazı sözleri sarf etmediği halde kendisi söylemiş gibi yazıldığını belirtti.
Hakkındaki ifadelerin iftira olduğunu belirten İnoğlu, 'Gazete, dergi aboneliğim yok. Bank Asya'da hiç hesabım olmadı. Birkaç defa sohbetlere gittim. Bunlarda dini konular konuşuldu, çay içildi. Kimseye para vermedim, benden para isteyen olmadı. Zaten maddi durumum çok kötü. Konut kredisi çektim. Maaşımın yarısıyla kredi ödüyorum. Yarısıyla da ev kirası, diğer ihtiyaçları karşılıyordum. Nasıl himmet vereyim. 17-25 Aralık'tan sonra hiçbir sohbete katılmadım.' diye konuştu.
İnoğlu, kendi adına kayıtlı telefon hattında ByLock tespit edilmesine ilişkin, 'Bu telefon hattını öğretmen olan kız kardeşim kullanıyordu. Kendisi şu an FETÖ/PYD soruşturmalarından dolayı açıktadır. Ben kendi telefonumda WhatsApp hariç hiçbir program yüklü değildir.' dedi.
İddianamede örgütün cezaevinden sorumlu olduğu belirtilen Remzi kod isimli Oğuzhan Erdoğan da kendisini savunacak bir avukat bulmakta zorlandığını, daha yeni avukat bulabildiğini, dolayısıyla ifade hazırlayamadığını, gelecek celsede savunma yapmak istediğini söyledi.
Ali Rıza Yaren de kod isim kullanmadığını savunarak, 'Ben bilinen biriyim. Evimin zilinde bile ismim yazılı. Ziya benim kesinlikle kod ismim değil. Yalnız arkadaşlar arasında Kurtlar Vadisi'ndeki Laz Ziya'ya benzememden dolayı bazen 'Ziya' diye çağırıyorlardı. Ziya ismi oradan geliyor.' ifadelerini kullandı.
Yaren, ByLock'u telefonuna yüklemediğini, böyle bir program olduğunu 15 Temmuz'dan sonra öğrendiğini, bu programın kendi hattında nasıl tespit edildiğini bilmediğini söyledi.
Eski zabıt katibi Cemal Can Memiş savunmasını yaparken Mahkeme Başkanı Mehmet Nuri Özbey'le arasındaki konuşmalar salondakileri gülümsetti.
Memiş'in savunması sırasında hızlı konuşmasından dolayı görevli zabıt katibi söylediklerini yazmakta zorlanınca başkan Özbey kendisine, ' Biraz yavaş ol. Sen olsan bu kadar hızlı yazabilir misin?' diye sordu. Memiş de yazamayacağı cevabını verdi.
Karaman'da 2013 yılında zabıt katibi olarak işe başladığını belirten Memiş, şunları kaydetti:
'İşe girmeden önce yapıya ait Gevher Hatun Kolejinde sınava hazırlandım. Başka arkadaşlar da vardı. Konya'dan gelen bir kişi ders veriyordu. Başımızda Remzi Hoca kod adlı Oğuzhan Erdoğan vardı. Göreve başladıktan sonra adliyede tarama merkezinde göreve başladım. Dini sohbetlere katılmak amacıyla sohbetlere katıldım. Sohbetleri Remzi veriyordu. Remzi benden ilk maaşımı aldığımda yarısını istedi. Ben de ihtiyacım olduğu için vermedim. Sonra bir sohbet sonrası Remzi beni eve bırakırken adliyedeki mahkeme dosyalarının bir kopyasını istedi. Ben de getiremeyeceğimi söyledim. Götürmedim. 17-25 aralık sonrası tamamen ilişkimi kestim. 2-3 ay beni sohbetlere gelmem için aradılar. Gitmedim.'
Duruşmanın bugünkü oturumu 21 sanığın savunmalarını yapmaları ile tamamlandı.
Sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altında duruşma salonundan çıkartılarak ceza infaz kurumu ring araçlarıyla cezaevine götürüldü.
Duruşmaya yarın devam edilecek.
27.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) adliye ve cezaevi yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında açılan, 12'si tutuklu 21 sanığın yargılandığı davada ilk duruşma tamamlandı.
Karaman Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmanın üçüncü gününde, 21 eski adliye ve ceza infaz kurumu personeli hazır bulundu.
Sanık avukatlarının savunmalarını yapmasından sonra sanıklara söz verildi. Tutuklu sanıklar tahliyelerini talep ederken, diğer sanıklar da haklarında bulunan adli kontrol şartının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme heyeti, verilen ara kararda 12 kişinin tutukluluk hali ile 9 sanık hakkındaki adli kontrol şartının devamına karar vererek, davayı 24 Mayıs'a erteledi.
Paralel yapı-19 Nisan (2017) 'Karaman Adliye Yapılanması 22 sanık' davası
(29 Nisan 2017, 18:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: