Kars'taki 14'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1'inci Tank Taburu'nda görevli 13'ü tutuklu toplam 41 askerin FETÖ/PDY davasında yargılanmasına başlandı.
29.04.2017 18:06 Kars'taki 14'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1'inci Tank Taburu'nda görevli 13'ü tutuklu toplam 41 askerin FETÖ/PDY davasında yargılanmasına başlandı.
24.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada tutuklu sanıklar eski Teğmen Ayten, Astsubay Görkem Yazıcı, Uzman Çavuşlar Cihangir Tuna, Hüsnü Özdemir, Mehmet Çakallı, Okan Tural, Özcan Eşmeli, Özgür Bayram, Serkan Karabulut, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz, Uzman Onbaşı Hakan Can hazır bulundu.
Tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş Veli Samanoğlu, eski Asteğmen Mehmet Dural, Asteğmenler Emre Küçük ve Satılmış Okan Bozkaya ise bulundukları illerdeki adliyelerden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tutuksuz yargılanan ve aralarında Üsteğmen Harun Güneş'in de bulunduğu 24 askeri personel de salonda hazır bulundu.
Tanıklar, sanık avukatları, yakınları ile izleyicilerin de yer aldığı duruşmada sanıkların kimlik tespiti yapıldı.
Tutuksuz sanık Üsteğmen Güneş, alarm verilmesiyle kışlaya çağrıldığını ve güzergahta bulunan taburdaki arkadaşlarını alarak kışlaya geldiğini beyan etti.
Tabur Komutan Vekili Yüzbaşı Osman Atlı'yı arayarak bilgi almaya çalıştığını belirten Güneş, 'Atlı, sadece verilen alarm hakkında bilgi verip başka bir bilgisinin olmadığını, bir tank ve bir araç hazırlayarak nizamiyeye gelmemi emretti. Ben ve 7 personel, tank ve diğer araçla nizamiyeye geldik. Burada yine sordum, bir bilgisinin olmadığını söyledi. Yarbay Nihat Uçan, Atlı'yı yanına çağırarak Kars İl Emniyet Müdürlüğü önüne tank gönderilmesi emrini verdi. Atlı da bana söylenen yere gitmemi istedi. Defalarca sormama rağmen ne olduğu konusunda bir şey söylemedi. Daha sonra biz de kışlandan ayrıldık.' ifadelerini kullandı.
Güneş, şehir merkezine geldiklerinde Türk bayrakları sallayan vatandaşları gördüklerini, gerek halk gerekse babasıyla yaptığı görüşmelerde olayın ne olduğunu anladığını dile getirerek, şöyle savunma yaptı:
'Olayı öğrendikten sonra dönmek için fırsat kolladım. Bu sırada Atlı yine aradı, bir tank hazırlama emrini verdi, üstçavuş da beni arayarak Atlı'nın kedisine de aynı emirleri verdiğini söyledi, ben de olayı idrak ettim, benim emrim olmadan hiçbir aracın çıkmaması emrini verdim. Daha sonra kışlaya doğru hareket ettik. Tugaydan 'Tank sürekli hareket halinde olsun, tanklardan inilmeyecek, halk kendi can güvenliğinden sorumludur.' mesajları geliyordu. Kışlaya geldiğimizde bazı askerler, Yarbay Uçan'ın kimseyi içeriye almadığını söyledi.
Tankı emniyetli yere çekip beklemeye başladık. Uçan'ın polislerce gözaltına alınmasıyla biz de kışlaya girdik. Suçlamaları kabul etmiyorum.'
Tutuksuz yargılanan Asteğmen Lokman Murat Taşkıran da Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Tutuksuz yargılanan 24 askeri personel de salonda hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan Uzman Çavuş Mehmet Çakallı savunmasında, nöbetçi subayın kendilerini arayarak Kars genelinde terör alarmının verildiğini ve bir an önce tankların hazırlanması için tüm uzman çavuşların da kışlaya çağrıldığını söylediğini belirtti.
Çakallı, darbe teşebbüsünün olduğu gece nizamiyede bekledikleri sırada terör saldırısı olduğu yönünde düşünceye kapıldıklarını öne sürerek, 'Nihat Yarbay, Üzeyir Ayten komutanımızla konuştuktan sonra Üzeyir Ayten yanımıza gelerek bombalı araçla saldırı olacağı ve Digor kavşağında gidip önlem almamızı söyledi. Biz de buraya geldik ve gelen araçlara, 'bombalı araç saldırısı olacakmış, dikkat edin' diyerek uyarılarda bulunduk.' ifadesini kullandı.
Bu sırada kalabalık bir halk topluluğunun yanlarına gelerek, kendilerine yönelik sloganlar attıklarını aktaran Çakallı, şöyle devam etti:
'Vatandaşlar bizim yanımıza geldi tepki vermeye başladı, bize 'kışlanıza dönün' dediler, biz de onlara 'terör saldırısı olacakmış onun için buradayız' dedik. Burada vatandaşların tepkisi üzerine terör saldırısı olmadığını anladık, geri dönmeye çalıştık ancak tank arıza verdi, burada arızaya uğraştığımızda vatandaşlar yine yanımıza geldi arızanın olduğunu söyledik ve yanımızdan ayrıldılar. Arızayı giderdikten sonra kışlaya geri döndük ve tankın aküsünü söküp beklemeye başladık.'
Sanık Hakan Can da darbe girişiminin yaşandığı gece Yarbay Nihat Uçan'ın yanına gelerek, İl Emniyet Müdürlüğü önüne gitme emrini verdiğini ancak emre riayet etmeyerek Tabur Komutanı olan Üzeyir Ayten'in yanına gittiğini anlattı.
Saat 00.15 sularında Üzeyir Ayten'in yanlarına gelerek ve bombalı araç ihbarının devam ettiğini söylediğini ve bunun için de güvenlik önlemleri almak için kışladan ayrıldıklarını dile getiren Can, şunları kaydetti:
'Tank Komutanı Üzeyir Ayten, tanka geldi ve 'arkadaşlar bombalı araç ihbarı devam ediyor, bu yüzden Digor yolu kavşağının emniyetini alacağız' dedi. Biz de buraya giderek önlem aldık. Gelen araçlara bombalı araç ihbarının olduğunu söyleyerek uyardık. Daha sonra bir grup vatandaş yanımıza gelerek 'asker kışlaya' şeklinde slogan atmaya başladı. Vatandaşlar daha sonra Üzeyir Teğmen'in yanına giderek bir şeyler konuştu, ne konuştuğunu bilmiyorum. Olayın aslını anlayınca tanka tekrar geri bindim. Daha sonra 03.00 sularında kışlaya geri döndük.'
Davada, tutuklu sanıklar Astsubay Görkem Yazıcı, uzman çavuşlar Okan Tural, Özcan Eşmeli, Serkan Karabulut, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz da yaptıkları savunmada suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan bazı askerlerin savunmalarının ardından, sanık sayısının fazla olması nedeniyle duruşmayı yarına erteledi.
25.04.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Kars'ta Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karıştıkları ileri sürülen 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Tank Taburu'nda görevli eski Teğmen Üzeyir Ayten'in de aralarında bulunduğu 41 askerin yargılanmasına ikinci günde de devam edildi.
Kars 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada, tutuklu sanıklar eski Teğmen Ayten, Astsubay Görkem Yazıcı, uzman çavuşlar Cihangir Tuna, Hüsnü Özdemir, Mehmet Çakallı, Okan Tural, Özcan Eşmeli, Özgür Bayram, Serkan Karabulut, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz, Uzman Onbaşı Hakan Can ile tutuksuz yargılanan diğer 24 askeri personel hazır bulundu.
Tutuksuz yargılanan Astsubay Burhan Şuyalçınkaya savunmasında, 15 Temmuz gecesi saat 22.30 sıralarında Tank Teğmen Üzeyir Ayten'in telefonla kendisini arayarak alarmın verildiğini söylediğini belirterek, bunun üzerine kışlaya gittiğini anlattı.
Tank Teğmen Ayten'in acil mühimmat talebi üzerine taksiyle kışlaya gittiğini ifade eden Şuyalçınkaya, 'Kışlaya gittim, cephaneliğin anahtarını aldım. Yüzbaşı Osman Atlı, mühimmatçı olduğum için benden alabileceğim kadar mühimmat alarak yanına gitmemi istedi. Ben de yanıma 7 askeri alarak cephaneliğe gittim. G-3, uçaksavar ve A4 mühimmatı alarak geri geldik. Atlı'nın emriyle askerlere mühimmat verdim.' ifadesini kullandı.
Şuyalçınkaya, mühimmatı olmayan asker ve tanklara Yüzbaşı Atlı'nın emriyle mühimmat götürdüklerinin aktararak, şöyle devam etti:
'Yüzbaşı Osman Atlı, Bölge Trafik Şube Müdürlüğü önündeki bir tankın mühimmata ihtiyacı olduğunu, gidip mühimmatları oraya bırakmamı benden istedi. Saat 01.00 sıralarında buraya giderek G3 mermisi ve uçaksavar mermisi mühimmatı bıraktık. Havalimanı kavşağına gittik. Burada bekleyen ve Sarıkamış'tan gelen tanklara mühimmat vermedim. Daha sonra bölgeden ayrılarak kışlaya geri geldim. Kışlada bir süre bekledikten sonra Osman yüzbaşının emriyle tekrar kışladan çıktık. Bölge Trafik'e geldiğimizde kalabalık bir halk topluluğu vardı. Osman yüzbaşı araçtan inerek halkla konuştu. Ne konuştuğunu bilmiyorum, onun emriyle de geri döndük. Kışlaya geldiğimizde mühimmatları geri topladım. Eksik olan mühimmatları tespit ederek tutanak tuttum. Daha sonra gözaltına alınana kadar kışladan ayrılmadım.'
'Askerlerin çoğunu benzin dökerek ateşe arttılar'
Tutuksuz yargılanan Uzman Çavuş Hakan Bayraktepe ise darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesinde bölük nöbetçi çavuşu olduğunu dile getirdi.
Yarbay Nihat Uçan'ın darbe gecesi öfkeli şekilde emriler verdiğini anlatan Bayraktepe, savunmasında şunları kaydetti:
'Saat 22.30 sıralarında tanklar çıkıyordu, Nihat Yarbayı gördüm, tanklara 'çabuk çabuk çıkın' diyordu. Baktığımda tüm tanklar çıkmıştı. Teğmen Üzeyir, Hakan Can'a beni aratarak 'orada beklemeyin bizi takip edin, Digor Bölge Trafik Şube Müdürlüğü önünde yol kesilecek' dedi. Tank gördüm, yolu kapatmayacak şekilde burada durduk. 'Halkı ezin geçin' şekilde mesajlar geliyordu. Daha sonra Osman yüzbaşıya mesajları sordum. Bize net olarak dönün demedi. Daha sonra biz apar topar geri döndük ancak geri dönmemiz zaman aldı. Polis bizi linç edilmekten kurtardı, polisimizden Allah razı olsun. Polis bize eskortluk yaparak kışlaya dönmemizi sağladı ve kışlaya girdik. Suç komuta heyetindeydi. Onların her şeyden haberdar olduğuna inanıyorum. Neden geride kalan askerlere haber vermediler. Askerlerin çoğunu benzin dökerek ateşe arttılar ve halen de yanıyoruz.'
Duruşmada, tutuklu sanıklar Üsteğmen Üzeyir Ayten, Uzman Çavuş Cihangir Tuna, Özgür Bayram, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel ile tutuksuz sanıklar, Hakan Bayraktepe, Oğuzhan Tekin, Hilmi Akyar, Hamdi Sayın, Serdar Yılmaz, Hasan Sağır, Mustafa Rauf, Yener Güngör, Serkan Zıngıl, Yasin Arık, Zeki Çiçek, Ercan Canal, Mustafa Erişken, Yunus Çolak ve Semih Adsız da savunmalarını yaptı.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanık fazlalığı nedeniyle duruşmayı yarına erteledi.
İDDİANAME
Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan 168 sayfalık iddianamede, tutuklu bulunan eski Teğmen Üzeyir Ayten, Astsubay Görkem Yazıcı, uzman çavuşlar Cihangir Tuna, Hüsnü Özdemir, Mehmet Çakallı, Okan Tural, Özcan Eşmeli, Özgür Bayram, Serkan Karabulut, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz, Uzman Onbaşı Hakan Can ile tutuksuz yargılanacak uzman çavuş ve onbaşılardan oluşan 28 askeri personel 'sanık' sıfatıyla yer alıyor.
Örgütün ortaya çıkışı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yapılanması ile darbe girişimi sırasında yaşananlar hakkında bilgi verilen iddianamede, FETÖ'nün cebir, şiddet ve diğer hukuk dışı yöntemleri kullanarak devlet otoritesini baskı altına almayı, zaafa uğratmayı, yönlendirmeyi, alternatif otorite ortaya çıkarmayı ve devlet otoritesini ele geçirmeyi hedefleyen silahlı terör örgütü olduğu anlatılıyor.
FETÖ'nün, antidemokratik, hukuk ve ahlak dışı birçok yöntemi kullanarak tabanındaki insanların dini duygularını istismar edip devletin kurum ve kuruluşlarında yıllarca kadrolaşmaya çalıştığı bildirilen iddianamede, örgütün özellikle Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde örgütlenerek 'güvenlik bürokrasisi' ve 'istihbarat' alanında ağ oluşturduğu vurgulanıyor.
Kışladaki alt rütbedeki askerlerin darbe girişimi gecesi 'yüklü miktarda bombalı araç ile Kars'taki resmi kurumlara bombalı saldırı olacağı' şeklinde bilgi verilerek kışlalarından çıkartıldıkları kaydedilen iddianamede, bunun doğru olmadığını vatandaşlardan öğrenen bazı askerlerin kışlalarına geri döndüğü ifade ediliyor.
Ceza istemleri
İddianamede, dosya kapsamına göre sanıkların isnat edilen suçları işledikleri kanaatine varıldığı kaydedilerek, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı 1. Tank Taburunda görevli eski askeri personelden tutuklu sanıklar Teğmen Üzeyir Ayten, Astsubay Görkem Yazıcı, uzman çavuşlar Cihangir Tuna, Hüsnü Özdemir, Mehmet Çakallı, Okan Tural, Özcan Eşmeli, Özgür Bayram, Serkan Karabulut, Ümit Gürbüz, Yasin Tenbel, Yaşar Yılmaz, Uzman Onbaşı Hakan Can ile uzman çavuş ve onbaşılardan oluşan ve tutuksuz yargılanacak diğer 28 kişinin 'Anayasa'yı ihlal', 'TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme', 'hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 'terör örgütü üyesi olma' suçundan da 10 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.
Paralel yapı-21 Nisan (2017) 'Kars Darbe Yapılanması 41 sanık' davası
(29 Nisan 2017, 18:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: