İzmir'in Torbalı ilçesinde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, sela okuyan müezzin ve cami imamına sözlü saldırıda bulunarak kamu malına zarar verdikleri iddiasıyla, haklarında müebbet ve 13 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz yargılanan 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sivas'ın Gemerek ilçesine bağlı Sızır beldesinde de, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi merkez camisinin imamı Mustafa Ceylan'a sala okutmadıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 1'i tutuklu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.
05.03.2017 09:15 İzmir'in Torbalı ilçesinde, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında, sela okuyan müezzin ve cami imamına sözlü saldırıda bulunarak kamu malına zarar verdikleri iddiasıyla, haklarında müebbet ve 13 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz yargılanan 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. Sivas'ın Gemerek ilçesine bağlı Sızır beldesinde de, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi merkez camisinin imamı Mustafa Ceylan'a sala okutmadıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 1'i tutuklu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.
İZMİR TORBALI
28 Şubat'ta İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 23 sanıktan 19 sanık, sanık avukatları, darp edilen müezzin Süleyman Süngü'nün avukatı Elvan Halıcıoğlu katıldı. 23 sanık hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Basit yaralama', 'Hakaret' ve ' Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl 6'şar ay hapis cezası istenmişti.
Darp edilen müezzin Mehmet Kuzgun'un avukatı Zeki Arıtürk, 3 sanığın da tutuklu yargılanmasını talep ederken, sanıkların kaçma ihtimali olduğunu belirtti. Tutuksuz sanıklardan Adil C., 'Benim kaçacağım iddia ediliyor. 1 ay önce tahliye oldum. Kaçacak olsam buraya gelmezdim. Daha önce soruşturmada, polise kendi isteğimle gidip ifade verdim. Hiçbir yere kaçmıyorum, buradayım' dedi.
Tutuksuz yargılanan sanıklardan Pınar D. ise 'Daha önceki ifadelerimi tekrar ediyorum. Ben hiçbir televizyon programına çıkıp yalan yanlış konuşmadım bu dava ile ilgili' diye konuştu.
Müezzin S.S'nin avukatı Elvan Halıcıoğlu, iddianamede, 'Kamu görevlisine görevini yaptırmama, ibadethane ve mezarlıklara zarar verme ile halkı kin ve nefrete tahrik etme' gibi suçlamaların yer almadığını belirtti. Bahsettiği suçların işlendiğini savunan Halıcıoğlu, buna ilişkin suç duyurusunda bulunulmasını talep ettiklerini dile getirdi.
Sanıkların avukatları avukat Halıcıoğlu'nun talebinin reddedilmesini talep etti.
Adli kontrol bulunan bazı sanıkların avukatları, müvekkillerinin adli kontrolünün kaldırılmasını istedi.
Sanık avukatlarından Çağlayan İnan Şahin ise 'Almanya'da olan sanıklardan İlknur C.F. kaçtığı için Almanya'ya gitmedi. Yıllardır orada yaşadığı için orada. İlknur C.F., Türkiye'ye ancak yazın gelebiliyor. Almanya'da da ifade verecektir' şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, sanıkların adli kontrol şartının kaldırılması talebi reddine, avukat Elvan Halıcıoğlu'nun suç duyurusu hakkında da, doğrudan Cumhuriyet Başsavcılığına başvurabileceği için mahkemede yer olmadığına karar verdi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan İlknur C.F.'nin yakalama kararının devamına, müşteki avukatlarının tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklama talebinin reddine karar verirken,
Mahkeme, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı Mayıs ayına erteledi.
Olayın geçmişi
İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişiminin yaşandığı gece Torbalı ilçesi Pancar Mahallesi'ndeki Merkez Cami'sinde sela okuyan müezzin ve cami imamına sözlü saldırıda bulunarak kamu malına zarar verdikleri iddiasıyla haklarında gözaltı kararı çıkartılan 23 kişiden 8'i tutuklanmıştı. 23 sanık hakkında 'Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme', 'Basit yaralama', 'Hakaret' ve ' Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme' suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 13 yıl 6'şar ay hapis cezası istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. İlk görülen duruşmada müştekilerden cami imamı E.K. ve oğlu M.T.K sanıklardan şikayetçi olmadıklarını dile getirirken, müezzin Süleyman Süngü davaya müdahil olmak istediğini söylemişti. İlk duruşmada tutuklu bulunan 8 sanık tahliye edilmişti.
SİVAS GEMEREK
Sivas'ın Gemerek ilçesine bağlı Sızır beldesinde 15 Temmuz darbe girişimi gecesi merkez camisinin imamı Mustafa Ceylan'a sala okutmadıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 1'i tutuklu 9 sanığın yargılanmasına devam edildi.
28 Şubat'ta görülen 2'nci duruşmaya hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istenen tutuklu sanık Ethem Ulutaş ile tutuksuz sanıklar Emre K., Hacı Hasan G., Hatem G., Erdoğan G., Remzi Ö., Osman C. ve Mustafa G. katıldı. Hakkında yakalama kararı bulunan 1 sanık ise yakalanamadığı için duruşmaya katılmadı. Bugünkü duruşmada ilçe kaymakamı ve belde belediye başkanı tanık olarak dinlendi.
Tanıklardan Gemerek Kaymakamı Cuma Kılınç, 'O gün bu olayı haber aldığımda emniyetteydim. İki grubun karşı karşıya geldiğini öğrendiğimde Emniyet müdürüme ekip göndermesi talimatını verdim. Ben de fazla geçmeden olay yerine geldim. Sızır'a geldiğimde belediyenin olduğu yerde, meydanda iki grup vardı. Sızır'ın yapısı iki grup şeklindedir. Yarısı CHP'li yarısı da AK Partilidir. Salaya karşı çıkan grup bir tarafta ve sala okunmasını isteyen grup diğer taraftaydı. Bir kavga oluşmaması için çaba gösterdim. Ancak sala okunmasını istemeyen grup bana tepki gösterdi. Ancak ben bu salanın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talimatı olduğunu söyledim. Yaklaşık 20 dakika içerisinde gruplar dağıldı. Grupların yeniden bir araya gelme ihtimalleri olduğundan her iki tarafta sözü geçenlerle olay çıkmaması için tekrar görüştüm. Benim amacım grupları dağıtmaktı. Benim üzerime gelenler de oldu. Polis arkadaşlar da araya girdiler. Onlara birlik ve beraberlik çağrısı yaptım. İmamla görüştüm bana sala okurken engellendiğini söyledi. Ben selanın okunması gerektiğini savundum. Gruplara birlik ve beraberlik çağrısı yaptım. Her iki grup arasında da aracı oldum. Yaklaşık yarım saat sonra iki grup da dağıldı. Tekrar olay çıkmaması için iki grup arasında sözü geçen kişilerle görüştüm. Cami imamı Mustafa C. ile de görüştüm. Sela okunurken engellendiğini söyledi. Selaya karşı çıkan grubun darbeyi destekler eylemelerini görmedim. Sadece selanın okunmasında rahatsızlık duyuyor ve buna karşı çıkıyorlardı. Benim amacım grubu dağıtmaktı. Daha sonra saat 04.00 gibi Sızır'dan ayrılarak Gemerek'e geçtim ve kriz masası oluşturdum.' dedi.
Sızır Belediye Başkanı CHP'li Nevzat Göksu ise, 'Bizim o gün darbe girişimi sırasında cenazemiz vardı. Orada kulağımıza darbe oluyor söylemleri geldi. Eve gittim. Daha sonra meclis üyesi bir arkadaşım Sızır'da meydanda bir olay olduğunu söyledi. Ben kaymakamı aradım. Oda kendisinin ve polislerin olay yerine geleceğini söyledi. Daha sonra ben meydana gittim. Meydanda iki grup sözlü olarak atışıyorlardı. Sızır siyasi yönden hassas bir yerdir. Bu nedenle hemen grupların arasına girerek sakinleştirdim. Ben camide sala verilmesine karşı olma nedeniyle gerçekleşen olayla ilgili bilgi sahibi değilim. Ben o gün meydana çıkan grupların darbe için ya da salaya karşı çıktıkları için meydana çıktıklarını düşünmüyorum' ifadelerini kullandı.
Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme Ethem Ulutaş'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 11 Nisan 2017 tarihine erteledi.
Olayın geçmişi
Sızır beldesindeki merkez camisinin imamı Mustafa Ceylan, FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi darbe girişimi sırasında sala okumak için camiye gitti. İmam Ceylan sala okumaya başladığında camiye giren Ethem Ulutaş, iddiaya göre buna engel oldu. Salanın yarım kalmasıyla birlikte olayı duyanlar da sokağa döküldü ve karşıt görüşlü iki grup arasında bir süre tartışma oldu. Olay sonrası Ethem Ulutaş ve Emre Kekeç tutuklandı. Beldeyi karıştıran olayla ilgili Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 sanık hakkında 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme ve bu suça yardım etme, ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme, hakaret ve tehdit' suçlamalarıyla Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.
Davanın 13 Ocak'ta yapılan ilk duruşmasında, Ethem Ulutaş'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Tutuklu sanıklardan Emre Kekeç adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, tutuksuz sanıkların haklarındaki adli kontrol kararının kaldırılmasına ve yurt dışına çıkış yasaklarının devamına karar verildi.
(05 Mart 2017, 09:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: