Çankırı'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 32'si tutuklu 46 sanığın yargılanmasına devam edildi. Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak'ın da aralarında bulunduğu 32 tutuklu sanık ile eski AK Parti Çankırı Milletvekili ve Anayasa Komisyon Başkan Vekili İdris Şahin'in de aralarında olduğu 14 tutuksuz sanık katıldı.
04.03.2017 15:39 Çankırı'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 32'si tutuklu 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.
27.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Çankırı'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 32'si tutuklu 46 sanığın yargılanmasına başlandı.
Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, eski Çankırı Ticaret Borsası Başkanı Oğuz Ak'ın da aralarında bulunduğu 32 tutuklu sanık ile eski AK Parti Çankırı Milletvekili ve Anayasa Komisyon Başkan Vekili İdris Şahin'in de aralarında olduğu 14 tutuksuz sanık katıldı.
Mahkeme başkanı tarafından iddianamenin okunmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Çetin Güzel, sanıklara etkin pişmanlık konusunda açıklama yaptı.
Emniyet ve savcılıkta verilen ve örgütün çözülmesinde kullanılabilecek bazı faydalı ifadelerin mahkemede değiştirildiğinin gözlemlendiğini belirten Güzel, bununla ilgili 'örgütün uyarısı' olduğu konusunda kanaat oluşabileceğini söyledi.
Mahkemede ilk olarak dinlenen tutuklu sanıklardan Hüseyin Kambur, kendisiyle ilgili herhangi bir somut iddia bulunmadığını, örgütün gizli yazışma programı 'ByLock'u hiç kullanmadığını ileri sürerek tahliyesini istedi.
Mahkeme başkanının, emniyet ve savcılıktaki ifadesinde ByLock kullandığını kabul ettiğini hatırlatması üzerine Kambur, savcılıkta çok heyecanlandığını ve neyi imzaladığını hatırlamadığını öne sürdü.
Duruşmada ilk olarak 'İl imamı' olduğu iddia edilen tutuklu sanık Muzaffer Vural savunma yaptı. Çankırı'da 2009-2013 yılları arasında bir eğitim kurumunda yöneticilik yaptığını belirten Vural, terör örgütü üyeliği ve 'il imamı' tabirini kabul etmediğini söyledi.
Daha sonra savunma yapan tutuksuz sanıklardan Mesut Polat, bir dönem geçici olarak Çankırı Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ÇESİAD) genel sekreterliği görevini yaptığını belirtti.
Yapı hakkında bilgi veren Polat, 'Yapı içinde en üst yetkili Muzaffer Vural ve Abdullah Özdemir'di. Özdemir, telefonunu 'ByLock' programını güncellemediği için değiştirdi. Eski telefonunu da bana sattı. ÇESİAD'da mütevelli heyeti toplantıları olurdu. Bu toplantıların asıl amacı il imamı tarafından belirlenen gündemin iş adamlarına aktarılmasıydı. 2014 yılından sonra bu toplantılara katılım olmadı.' diye konuştu.
Duruşma yarına ertelendi.
28.02.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Çankırı'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 32'si tutuklu 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 32'si tutuklu 46 sanık ile avukatları katıldı.
Sanıklardan 9'unun savunmasını yaptığı duruşmada, sanıklardan iş adamı A.A, örgütle ilişkisinin olmadığını ileri sürdü.
Eğitime katkı olsun diye çeşitli yardımlarda bulunduklarını söyleyen A.A, 'Biz Sinop Boyabatlıyız. Orada da 1989 yılında bir okul yaptırdık. Burada da eğitime katkı olsun diye yardımda bulunduk. Bir örgüt olduğunu bilmiyordum. Bilsem şirketimi bunlara bulaştırmazdım. Herkes gibi gizliden yardım ederdim.' dedi.
A.A. 17-25 Aralık sürecinden sonra bu yapıyla ilişkilerini sonlandırdıklarını öne sürerek, ''Sayın Cumhurbaşkanımız 'Bunlar bizi arkamızdan bıçakladı' dediği andan itibaren bu yapıya ait şirketin yönetiminden ayrıldık. 17-25'ten sonra hisselerimizi devrettik. Çankırı'da kandırılan adam benim. Hisselerimi devrettik ama paramızı alamadık. Asıl amacımız hayırdı.' diye konuştu.
Sanıklardan A.K. ise bir dönem Kotku şirketinde ortaklığı bulunduğunu ifade etti.
Çankırı'da tanınan bir iş adamı olduğunu kaydeden A.K, 'Bu sebepten bu örgüt tarafından kullanıldığımı düşünüyorum. Benim hobim gezmekti. O nedenle gezilere katıldım. 17-25'ten sonra gerçek yüzlerini gördüm ve irtibatımı kestim. Kotku şirketi ve Çankırı Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneğinden ayrıldım.' ifadelerini kullandı.
Sanıklarda A.S. de 'Fetullah Gülen cemaatinin eğitim alanında yaptıkları dolayısıyla bu gruba yaklaştığını' ifade etti.
FETÖ ile bağını 17-25'ten sonra koparmak istediğini dile getiren A.S, 'Kotku şirketinden ayrılmak istediğimde Levent Tuna 'Senin gibi bir adamı bir daha nereden bulacağız' diyerek buna izin vermedi. Darbeyi kesinlikle kabul etmiyorum. Önünde ve arkasında olan herkesi lanetliyorum.' ifadesini kullandı.
Diğer sanıkların dinlenmesi için duruşma yarına ertelendi.
01.03.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Çankırı'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 32'si tutuklu 46 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 32'si tutuklu 46 sanık ile avukatları katıldı.
Sanıklardan 7'sinin savunmasını yaptığı duruşmada, sanıklardan B.M.E, Ilgaz ilçesinde bulunan okuma salonunun sorumlusu olduğunu söyledi. Kendisini zaman zaman üst yöneticilerin arayarak öğrenci sorduğunu ifade eden B.M.E, 'Bölgeye aktarılmak üzere bazı vasıflarda öğrenci var mı diye bana sorarlardı. Bu vasıflar ise söz dinleyen, namaz kılan gibi şeylerdi. Bize gazetenin abone sayısını artırma talimatı geliyordu.' dedi.
Telefon hatlarının değiştirilmesini istediklerini anlatan B.M.E, 'Bu yapı içerisinde 6 ayda bir telefon hatlarını değiştirmemiz isteniyordu. Neden diye sorduğumda 'Yakın zamana kadar namaz kılan, dininin gereklerini yerine getirenlerin bir yerlere gelmesini istemiyorlardı. Tedbir amaçlı böyle yapıyoruz' deniyordu.' ifadelerini kullandı.
Örgütün gizli yazışma programı 'ByLock'u kısa bir süre kullandığını ifade eden B.M.E, '17-25 Aralık sürecinden sonra Ankara'daki bir toplantıda 'Asım' isimli biri '17-25 Aralık oldu, artık haberleşmeyi bunun üzerinden yapacağız' diyerek telefonuma 'ByLock' kurdu. Ben kısa bir süre sonra telefondan bu programı kaldırdım. Biz her şeyi hayır için yaptık. Bu farklı bir amaç için kullanıldıysa bilmiyorum.' diye konuştu.
İş adamı B.K. ise bu yapıya hiçbir zaman himmet ya da kurban vermediğini savundu. Örgütün iç yüzünü öğrenince ayrıldığını kaydeden B.K, '17-25'ten sonra örgüte ait olan şirketle bağımı kopardım. Hiçbir öğrenci evine destek sağlamadım. 15 Temmuz darbesinin Fetullah Gülen tarafından gerçekleştirildiğine inanıyorum.' diye konuştu.
Diğer sanıkların dinlenmesi için duruşma yarına ertelendi.
02.03.2017 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Çankırı Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, 32'si tutuklu 46 sanık ile avukatları katıldı. Sanıklardan 11'i ve avukatlarını dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.
Çankırı'da FETÖ/PDY'nin iş adamı ve esnaf yapılanmasına yönelik operasyonlarda 46 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 32'si tutuklanmıştı.
Bunun dışında Çankırı'da görülmekte olan yine 46 sanıklı bir başka dava daha var. O davada, Fetö'nün Emniyet Yapılanmasına mensup oldukları iddia edilen 46 polis yargılanıyor.
Paralel yapı-31 Ağustos (2016) 'Çankırı Esnaf/İşadamları Yapılanması/AKP Milletvekili İdris Şahin 46 sanık' davası
(04 Mart 2017, 15:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: