Fetullahçı Terör Örgütü'nün İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki yapılanmasına ilişkin soruşturma tamamlandı. 35 akademisyen hakkında jet iddianame hazırlandı. Haklarında 18 günde iddianame hazırlanan akademisyenler silahlı terör örgütü üyeliği suçu kapsamında 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaklar. Öte yandan örgütün İTÜ ayağına yönelik operasyonlar da devam ediyor. 3 Şubat'ta gözaltına alınan 33 kişiden 22'si tutuklandı. Emniyette sorgulanan şüphelilerden bazılarının itirafçı olduğu öğrenildi. Şüphelilerden birinin 15 Temmuz Kalkışması'ndan 1 gün önce, sözde cemaat imamı ve abisi olarak adlandırılan kişilerce bilgilendirildiklerini iddia etti. İtirafçı araştırma görevlisinin, 'Bize darbeden 1 gün önce yapılan ev sohbetinde, 'Pazartesiye kadar ortalık karışacak. Daha sonra ise herşey güzelleşecek, çok dua edin. Evleri de dolaşarak dua etmelerini isteyin' dediler. Televizyonda tankları görünce anladım ne demek istediklerini' dediği öğrenildi.
12.02.2017 12:28 Fetullahçı Terör Örgütü'nün İstanbul'daki üniversitelerde gerçekleştirdiği yapılanmalara ilişkin soruşturma yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, örgütün İstanbul Teknik Üniversitesi'ndeki yapılanmasına yönelik dava açtı.
11 Şubat'taki gelişmeyle ilgili Sabah'tan Nazif Karaman'ın haberine göre, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu savcılarından Mehmet Şenay Baygın tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 35 akademisyen hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçlaması ile 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
İddianamede şüpheli akademisyenlerin birçoğunun örgütün kriptolu haberleşme kanalı ByLock uygulaması kullandığı, örgütün emirleri doğrultusunda Bank Asya'ya para yatırdıkları, 2015 yılında FETÖ'nün talimatları ile Digitürk isimli platforma üyeliğin sonlandırılması konusundaki örgütsel tavra riayet ettikleri, ayrıca KHK ile üniversitedeki görevlerinden atıldıkları anlatıldı. İddianamede, 'Örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock isimli programı kullanmaları,örgütün çağrısı üzerine Bankasya'ya ya yeni hesap açıp, ya da açılmış olan hesaplara para yatırmaları, örgütsel simge olan 1 doların ele geçirilmesi, yine örgüt çağrısı üzerine Digitürk platformundan çıkmaları ve tüm deliller ışığında şüpheliler hakkında FETÖ/PDY Silahlı terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin kovuşturmaya geçilmesine yeterli şüphenin ve delilin bulunduğu anlaşılmıştır' denildi.
JET İDDİANAME
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şenay Baygın tarafından 20 Ocak'ta İTÜ'ye FETÖ operasyonu talimatı verilmişti. 37 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınmış şüphelilerin büyük bölümü gözaltına alınmıştı. Düzenlenen operasyon ardından şüphelilerin işlemlerini jet hızıyla tamamlayan Savcı Mehmet Şenay Baygın, tam 18 günde rekor bir hızla 233 sayfalık bir iddianame tanzim etti. Hazırlanan iddianame Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirilecek.
Bilindiği gibi yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki FETÖ/PDY yapılanmasına ilişkin operasyonlar yapılmış Savcı Mehmet Şenay Baygın tarafından 3 üniversitedeki söz konusu örgüte yönelik yapılanmalara ilişkin davalar açılmıştı.
22 TUTUKLAMA DAHA
Öte yandan örgütün İTÜ ayağına yönelik operasyonlar da devam ediyor. 3 Şubat'ta gözaltına alınan 33 kişiden 22'si tutuklandı.
İstanbul Emniyeti'ne bağlı Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri İTÜ içerisindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanmasına yönelik önceki hafta 3 Şubat'ta operasyon düzenledi. Baskında, örgütün gizli yazışma programı ByLock kullanan 33 şüpheli gözaltına alındı. Aralarında, akademisyen ve teknik personelin bulunduğu şüpheliler, Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Emniyet'teki sorgu ve ifade işlemleri tamamlanan şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 22'si tutuklanırken 11 şüphelinin serbest bırakıldığı öğrenildi. Soruşturma kapsamında 4 şüphelinin ise adreslerinde bulunamadığı ve firari olarak arandığı bildirildi.
'DUA EDİN'
Emniyette sorgulanan şüphelilerden bazılarının itirafçı olduğu öğrenildi. Şüphelilerden birinin 15 Temmuz Kalkışması'ndan 1 gün önce, sözde cemaat imamı ve abisi olarak adlandırılan kişilerce bilgilendirildiklerini iddia etti. İtirafçı araştırma görevlisinin, “Bize darbeden 1 gün önce yapılan ev sohbetinde, 'Pazartesiye kadar ortalık karışacak. Daha sonra ise herşey güzelleşecek, çok dua edin. Evleri de dolaşarak dua etmelerini isteyin' dediler. Televizyonda tankları görünce anladım ne demek istediklerini” dediği öğrenildi.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORA TEZ ONAYLARINA İNCELEME
Polisin soruşturmaya devam ettiği, haklarında işlem yapılan şüphelilerin akademik kariyerlerinin de inceleyeceği öğrenildi. Şüphelilerin yüksek lisans ve doktora tezlerinin kimlerce onaylandığının, şaibe bulunup bulunmadığının araştırılacağı belirtildi.
Paralel yapı-20 Ocak (2017) 'İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Yapılanması 35 sanık' soruşturması/davası
(12 Şubat 2017, 12:28)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: