Ergenekon silahlı terör örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturmanın tutuklu sanıklarından emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk´ün, ´Diplomat´ marka çantasının içinden çıkan İngilizce banka evraklarının sırrı çözüldü. Evraklar üzerinde yapılan incelemede, bunların İsviçre´deki bankalara ait hesap bilgileri olduğu tespit edildi. Toplam değeri 70-100 milyon dolar civarında olacağı edilen evrakların, Ergenekon´un gizli hesapları olup olmadığı araştırılıyor.
Ergenekon´un gizli banka hesaplarından bir kısmına ulaşıldı
Ergenekon silahlı terör örgütü iddiasıyla sürdürülen soruşturmanın tutuklu sanıklarından emekli binbaşı Mehmet Zekeriya Öztürk´ün, ´Diplomat´ marka çantasının içinden çıkan İngilizce banka evraklarının sırrı çözüldü. Evraklar üzerinde yapılan incelemede, bunların İsviçre´deki bankalara ait hesap bilgileri olduğu tespit edildi. Toplam değeri 70-100 milyon dolar civarında olacağı edilen evrakların, Ergenekon´un gizli hesapları olup olmadığı araştırılıyor.
İsviçre´deki bankaların evrakları
Ergenekon savcılarının talimatı üzerine, sanıkların hesaplarını mercek altına alan BDDK murakıpları ile Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolörleri ilginç bilgi ve belgelere ulaştı. Sanık emekli binbaşı Öztürk´ün, evinde yapılan aramada ?Diplomat? marka çantanın içinde, İngilizce bazı evraklar çıkmıştı. Bu evraklar, murakıplar tarafından tek tek incelendi. Yapılan incelemelerde, söz konusu evrakların, İsviçre´deki bankalarda bulunan gizli hesaplara ait hesap bilgileri olduğu tespit edildi.
Altın ve para hesapları
Star gazetesi, murakıplar ile kontrolörlerin, çantada çıkan evraklarla ilgili hazırladığı rapora ulaştı. Raporda ?Söz konusu fotokopilerin İsviçre´de muhkim Credit Suisse Bank, SKA İnternational, Swiss Bank Corporation, UBS Bankaları ile ilişkili olduğu anlaşılan ve TC vatandaşı olmayan bir gerçek kişiye ait, yüksek tutarlı olan, çok sayıda mevduat ve altın sertifikaları ile Almanya´daki Dresdner Bank A.G. ile ilişkili olduğu anlaşılan bilgisayar çıktısı olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, söz konusu evrakların tahvil ya da bono benzeri bir menkul kıymeti ifade ettiği de anlaşılmıştır? denildi.
Adı geçen bankalardan bilgi istensin
Yine raporda, söz konusu belgelerin Türkiye´de yerleşik bankalarla ilişkili olmaması nedeniyle, ek bilgiye ulaşılamadığı vurgulanarak, belgelerle ilgili olarak bankaların bulunduğu ülkelerin bankacılık otoritelerine yazı gönderilmesi gerektiği vurgulandı. Raporun ardından, incelemelerin derinleştirildiği öğrenildi. Buna göre, ABD ve Fransa´nın İsviçre´de gizli hesapların açıklanması konusunda yaptığı anlaşmanın ardından, hazırlanan Türk patronlara ait zula listesine, Ergenekon sanığının zula evraklarının da eklenmesi planlanıyor.
Evrakların gerçek değeri bilinmiyor
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu murakıpları ve Maliye Bakanlığı Vergi Kontrolörleri, ´Diplomat´ marka çanta içinde çıkan zula belgelerinin toplam değeri konusunda da çalışma yaptı. Ancak, bankalarla ilgili özel anlaşmaların bulunması ve evraklardaki faiz oranlarının toplam tutarı hesaplama konusunda yetersiz kalması nedeniyle, çanta içindeki evrakların ne kadarlık gizli hesabı kapsadığı tespit edilemedi. Ancak, denetim elamanlarının tahminlerine göre, çantanın içindeki çıkan evrakların değeri milyon dolarları buluyor. Her bir evrakta, milyon dolarlık bir hesaba ilişkin bilgi bulunuyor. Bu nedenle, çantanın içindeki evraklardaki paranın 70-100 milyon dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.
Hesaplar yabancı kişilerin üzerine
Ergenekon sanığı Zekeriya Öztürk´ün çantasından çıkan belgeler üzerinde yapılan incelemelerde, İsviçre´deki hesapların tamamının yabancı kişiler adına açılmış olması da dikkat çekti. Raporda bu durum, ?T.C. vatandaşı olmayan gerçek kişiler adına açılmıştır? şeklinde değerlendirildi. Uzmanları ?Hesaplar tüm riskler dikkate alınarak yabancı kişilerin üzerine açılmış. Türk vatandaşının üzerine açılmış bir hesap olsaydı, paraların izini sürmemiz daha kolay olacaktı. Bu tip kişilerin kim olduğunu, sadece banka biliyor. Belki de, gerçekte böyle bir kişi de yoktur? değerlendirmesinde bulundular. ( Star)
ERGENEKON SORUŞTURMASI NON-STOP DEVAM EDİYOR..
Finans dünyasındaki Ergenekon örgüt üyelerinin ve işlemlerinin izi sürülüyor
Kısa zaman önce mahkemeye sunulup davası açılan 3. Ergenekon iddianamesinin son kısmında da belirtildiği gibi bazı isimler hakkında soruşturma devam ediyor. 4. iddianameye konulması beklenen soruşturma konularından bir tanesi de Ergenekon Terör Örgütü´nün finansal kaynakları. Ergenekon sanıklarının finans kaynaklarının izini süren Savcı Öz´ün, bazı batık bankalarla ilgili dosyaları da mercek altına aldığı iddia edilmişti. Bu dosyalar arasında Etibank, İnterbank gibi bankalar ile bazı off-shore şubelerin bulunduğu belirtiliyor. Savcı Öz kısa süre önce, TMSF Başkanı Ertürk ile bir görüşme yapmış, detayları açıklanmayan bu görüşme üzerine özellikle Ergenekon sanıklarıyla bir şekilde işlem yapmış batık bankacının tedirginlik yaşamaya başladığı iddia edilmişti.
Savcılar Eruygur´un kendi yakınlarına aktardığı 7.5 milyonun da izini sürüyor
Ergenekon Silahlı Terör Örgütü iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ve bu soruşturmayı yürüten Ergenekon savcılarının direktifleriyle BDDK murakıpları ve Maliye Bakanlığı kontrolörleri tarafından ´örgütün finans kaynakları´na yönelik incelemenin büyük kısmının tamamlandığı öğrenildi. ´Üst düzey Ergenekon yöneticisi´ suçlamasıyla yargılanan Jandarma eski Genel Komutanı Şener Eruygur´un, iki yıllık komutanlığı döneminde, örtülü ödenekten yaptığı 13 milyon liralık harcamanın komutanlık adına açılması ve yapılması gerekirken 7.5 milyon liralık kısmının kendi hesabından ve kendine yakın beş şahsın hesabına aktarılarak yapıldığı belirlenmişti. Eruygur´a yakın şahıslara aktarılan bu 7.5 milyon liranın nerede kullanıldığı ise saptanamadı. Eruygur´un, komutanlığı döneminde örtülü ödenekten yapılan rekor düzeydeki harcamaların büyük kısmında ise hiçbir bilgi ve belgeye ulaşılamadı.
Muzaffer Tekin´in ortak olduğu Doğuş Faktoring´in hesapları da mercek altında
Ergenekon-PKK-mafya bağlantılarının adresi olarak gösterilen Doğuş Faktoring şirketinin hesaplarını Ergenekon soruşturmasına bakan savcıların talimatı ile inceleyen BDDK murakıpları, giderek derinleştirdikleri incelemede şirket hesaplarına 1999-2003 yılları arasında kaynağı belli olmayan 38 milyon liralık bir kaynağın girdiğini tespit etmişti. Paranın kaynağıyla ilgili derinleştirilen incelemede tespit edilen ilginç bir başka ayrıntı da kağıt üzerinde Doğuş Faktöring´in resmi ortakları arasında görünmeyen Ergenekon tutuklusu yüzbaşı Muzaffer Tekin´in yönetim kurulu kararlarına imza atması oldu.
Ergenekon´un şimdiye kadar tespit edilen ana finans kaynağı sendikacı Mustafa Özbek idi
Ergenekon soruşturmasının üçüncü iddianamesinde eski Türk Metal Sendikası Başkanı Mustafa Özbek´e özel bir bölüm ayrıldı. Tam 70 sayfada Özbek´in örgütle bağlantıları ve örgüte sağladığı finansman desteği irdeleniyor. BDDK ve Maliye Bakanlığı raporları kaynak gösterilerek Özbek´in Türk Metal Sendikası´ndan aile üyelerine yüklü miktarlarda para aktardığı ileri sürülüyor. Türk Metal Sendikası´na ait 8 trilyon liranın Ergenekon´un amaçlarının gerçekleştirilmesine tahsis edildiği, örgüt üyelerinin bir kısım faaliyetlerinin finanse edildiği belirtiliyor. İddianamede, Şüpheli Mustafa Özbek´in faaliyetlerinin çeşitliliği ve yoğunluğu, ele geçirilen gizli belgeler, telefon görüşmelerinin içerikleri ve irtibatları tüm delillerle bir bütün olarak dikkate alındığında, Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olduğu ve örgütü parasal olarak finanse ettiği anlaşılmaktadır. deniliyor.
(14 Eylül 2009, 13:55)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: