Diyarbakır´da görülen faili meçhuller davasında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi ile tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz´ün bu ağır suçlamalara rağmen 6 aydır açığa alınmadığı ve hala görevde tutulduğu ortaya çıktı. Davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi´nin sözleri oldukça çarpıcı. Hakkında ceza soruşturması başlatılan bir şahsın; üstelik tutuklu olarak yargılanırken hala açığa alınmamış olmasının izah edilemeyeceğini kaydeden Elçi şu ifadeleri kullandı: Hakkında bu derece ağır bir iddiada bulunularak, böylesine kapsamlı bir iddianame hazırlanarak kamu davası açılmış ve hala görevinin başında olan başka bir devlet memuru yok. Düşünün ki bu şahıs hakkında onlarca cinayet iddiası var. 9 kez müebbet hapisle yargılanıyor. Hala görevinin başında olması soruşturmanın selameti açısından son derece sakıncalıdır. Ayrıca birlikte yargılandığı sanıklar açısından da sakıncalıdır. Gizli tanıklar Tükenmezkalem ve Sokaklambası´nın ifadelerini neden geri çektiği şimdi daha iyi anlaşılıyor. Genelkurmay´ın hala bu personeli görevi başında tutması bir mesaj olarak da algılanabilir. Genelkurmay´ın tavır koyduğu açık ve ilk kez de olmuyor. Ergenekon soruşturmasına karşı da tavır koyan askerlerin bu faydasız direnme çabası kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor ve ´Genelkurmay ne yapmak istiyor, sivil yasaları ve mahkemeleri neden ciddiye almıyor, kimin emrinde, sivil otoritenin emri altına girmek istemiyor mu, Ergenekon tipi örgütlenmelerin kanun dışı infazlarını, faili meçhulleri, terörle terör çıkararak mücadele etmeyi, gerillayla kontrgerilla olarak mücadele edenlerin bir taraftan uyuşturucu silah kaçakçılığı ve diğer karanlık ticarete de el atarak kişisel çıkar elde etmeye yönelmelerini de onaylıyor mu, onaylamıyorsa neden sivil yargılamalara doğrudan veya dolaylı müdahale ediyor?..´ sorularını sorduruyor.
Askerlerin Ergenekon tavrı devam ediyor: Albay Temizöz hala görevde
Diyarbakır´da görülen faili meçhuller davasında 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi ile tutuklu yargılanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz´ün bu ağır suçlamalara rağmen 6 aydır açığa alınmadığı ve hala görevde tutulduğu ortaya çıktı. Davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi´nin sözleri oldukça çarpıcı. Hakkında ceza soruşturması başlatılan bir şahsın; üstelik tutuklu olarak yargılanırken hala açığa alınmamış olmasının izah edilemeyeceğini kaydeden Elçi şu ifadeleri kullandı: ´Hakkında bu derece ağır bir iddiada bulunularak, böylesine kapsamlı bir iddianame hazırlanarak kamu davası açılmış ve hala görevinin başında olan başka bir devlet memuru yok. Düşünün ki bu şahıs hakkında onlarca cinayet iddiası var. 9 kez müebbet hapisle yargılanıyor. Hala görevinin başında olması soruşturmanın selameti açısından son derece sakıncalıdır. Ayrıca birlikte yargılandığı sanıklar açısından da sakıncalıdır. Gizli tanıklar Tükenmezkalem ve Sokaklambası´nın ifadelerini neden geri çektiği şimdi daha iyi anlaşılıyor. Genelkurmay´ın hala bu personeli görevi başında tutması bir mesaj olarak da algılanabilir.´ Genelkurmay´ın tavır koyduğu açık ve ilk kez de olmuyor. Ergenekon soruşturmasına karşı da tavır koyan askerlerin bu faydasız direnme çabası kamuoyunun dikkatinden kaçmıyor ve ´Genelkurmay ne yapmak istiyor, sivil yasaları ve mahkemeleri neden ciddiye almıyor, kimin emrinde, sivil otoritenin emri altına girmek istemiyor mu, Ergenekon tipi örgütlenmelerin kanun dışı infazlarını, faili meçhulleri, terörle terör çıkararak mücadele etmeyi, gerillayla kontrgerilla olarak mücadele edenlerin bir taraftan uyuşturucu silah kaçakçılığı ve diğer karanlık ticarete de el atarak kişisel çıkar elde etmeye yönelmelerini de onaylıyor mu, onaylamıyorsa neden sivil yargılamalara doğrudan veya dolaylı müdahale ediyor?..´ sorularını sorduruyor.
Temizöz´ün avukatlarından Mehmet Savaş Özdağ, önceki günkü duruşmada müvekkilinin hala Kayseri İl Jandarma Alay komutanı olduğunu ve yerine herhangi bir atama yapılmadığını söyledi. Müdahil avukatlar, yarın Jandarma Genel Komutanlığı´na başvurarak Temizöz´ün neden görevden alınmadığını soracak. Temizöz, 25 Mart 2009 tarihinden beri tutuklu bulunuyor. Albay Cemal Temizöz, Kayseri İl Jandarma Alay komutanı olarak görev yaptığı sırada gözaltına alındı. Güneydoğu´da işlenmiş çok sayıda faili meçhul cinayetten sorumlu tutulan Temizöz, 25 Mart 2009 tarihinde tutuklanarak Diyarbakır 7. Kolordu Askeri Cezaevi´ne gönderildi. Dava kapsamında yargılanan diğer 6 sanıkla beraber önceki gün hakim karşısına çıktı. İlk duruşmada Temizöz ve avukatları askeri mahkemeye gitmenin yollarını aradı. Sanığın asker şahıs olduğu gerekçe gösterilerek görevsizlik talebinde bulunuldu. Ancak mahkeme heyeti oybirliği ile sanık avukatlarının bu talebini reddetti. Duruşmada bu gelişmeler yaşanırken ilginç bir detay ortaya çıktı.
MÜVEKKİLİM HALEN ALAY KOMUTANIDIR
Temizöz´ün avukatları mahkeme salonunda sanıktan sürekli Albay Cemal Temizöz diye bahsedince mağdur ve müdahil avukatlarından itiraz geldi. Müşteki avukatlarından Selçuk Kozağaçlı, Temizöz´ün sanık olduğuna dikkat çekerek kendisinden sürekli, ´albay´ diye bahsedilmesinin doğru olmadığını dile getirdi. Kozağaçlı, sanık avukatlarının Temizöz´den ´albay´ diye bahsederek mahkeme üzerinde baskı oluşturmak istediklerini de ileri sürdü. Cemal Temizöz´ün avukatı Mehmet Savaş Özdağ ise Kozağaçlı´nın itirazına şu cevabı verdi: Müvekkilim Albay Cemal Temizöz, Kayseri İl Jandarma Alay komutanıdır. Halen görevinin başındadır. 6 aydır tutuklu bulunuyor ancak yerine herhangi bir atama da yapılmış değil.
TEMİZÖZ DAVASINDAKİ GİZLİ TANIKLARA KİM BASKI YAPIP İFADELERİNİ GERİ ALDIRIYOR?
GENELKURMAY MESAJ MI VERİYOR?
Müdahil avukatlar, Temizöz´ün hala görevinin başında olduğu iddiasına tepki gösterdi. Davanın müdahil avukatlarından Tahir Elçi, 14 Eylül 2009 Pazartesi günü bir dilekçe ile Jandarma Genel Komutanlığı´na başvurarak konuyu soracaklarını açıkladı. Hakkında ceza soruşturması başlatılan bir şahsın; üstelik tutuklu olarak yargılanırken hala açığa alınmamış olmasının izah edilemeyeceğini kaydeden Elçi şu ifadeleri kullandı: Hakkında bu derece ağır bir iddiada bulunularak, böylesine kapsamlı bir iddianame hazırlanarak kamu davası açılmış ve hala görevinin başında olan başka bir devlet memuru yok. Düşünün ki bu şahıs hakkında onlarca cinayet iddiası var. 9 kez müebbet hapisle yargılanıyor. Hala görevinin başında olması soruşturmanın selameti açısından son derece sakıncalıdır. Ayrıca birlikte yargılandığı sanıklar açısından da sakıncalıdır. Gizli tanıklar Tükenmezkalem ve Sokaklambası´nın ifadelerini neden geri çektiği şimdi daha iyi anlaşılıyor. Genelkurmay´ın hala bu personeli görevi başında tutması bir mesaj olarak da algılanabilir. ( Zaman) Yine aynı davada çok önemli ifadeler veren Mehmet Nuri Binzet´e de baskı yapılarak ifadesinin geri çektirilmek istendiği bizzat Binzet tarafından açıklanmıştı.
Genelkurmayın Ergenekon ve benzer soruşturmalara dolaylı müdahale konsepti
Ergenekon soruşturmasından duydukları rahatsızlığı çeşitli vesilelerle gösteren askerlerin son olarak ağır suçlarla yargılanan Albay Cemal Temizöz´ü 6 aydır tutuklu olmasına rağmen görevden almayarak bir mesaj verdikleri açık. ´Hukuka saygılıyız ama...´ diye başlayan cümlelerle soruşturmadan rahatsızlıklarını ifade eden askerler Şemdinli davasında sivil savcı Ferhat Sarıkaya´yı kamu kurumlarında dahi çalışmasına yasak koydurarak meslekten attırmış, sanıklara ağır cezalar veren Van mahkemesinin sivil üyelerinin tümünü ise sürgüne göndertmiş, davayı da askeri mahkemeye aldırarak ilk duruşmada ´iyi çocuklar´ dedikleri asker sanıkları tahliye ettirmişti. Yargıya bu denli açıktan müdahale eden askerlerin Ergenekon soruşturma sürecindeki tavrı da farklı olmadı. Ergenekon tutuklusu olarak cezaevinde bulunan generallerin TSK adına resmi olarak ziyaret edilmesi, kamuoyunda bir meydan okuma ve soruşturmanın daha yukarılara tırmanmaması gerektiğini hatırlatan bir mesaj olarak algılanmıştı. Soruşturma dalgalarından birinde gözaltına alınmak istenen Yarbay Mustafa Dönmez´in askerlerce polislerden kaçırılıp haftalar sonra sivil savcılara teslim edilmesi de dikkatlerden kaçmamıştı. Çarpıcı bir başka örnek de Perinçek´in İşçi Partisi´nin TSK içine sızmak için örgütlemeye çalıştığı çok gizli ´Karargah Evleri´ yapılanmasının soruşturulmasında ortaya çıktı. Yapılanmayı ortaya çıkaran MİT´in durumu birkaç yıl önce TSK´ya bildirip soruşturma yapılmasını istediğini öğrenen Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, TSK´ya başvurup soruşturmanın ne durumda olduğunu sorunca, o ana kadar askerlerce bir soruşturmanın yürütülmemiş olduğunu ve yeni başlatıldığını öğrenmişti. O andan itibaren ´Karargah Evleri´ soruşturmasının askerlerce yürütülen TSK ayağında yaşanan çok sayıdaki garip gelişmeler soruşturmanın askeri savcılarca yürütülüyormuş görüntüsü altında savsaklandığı izlenimini veriyor.
27 Nisan bildirisi ve benzer açıklamalarla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tavrını doğrudan belli eden Genelkurmay´ın, toplumun büyük tepkisini alması üzerine konsept değişikliğine gittiği anlaşılıyor. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan emekli generaller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon, Kandıra Askeri Cezaevinde Genelkurmay adına resmi olarak Korgeneral Galip Mendi tarafından ziyaret edilmiş ve ziyaretin sanıklara moral destek amacıyla yapıldığı açıklanmıştı. Ergenekon´un TSK´ya sızmak için örgütlemeye çalıştığı ´Karargah Evleri´ oluşumunu soruştururken askerlerin dikkat çeken savsaklama gayreti, Yarbay Mustafa Dönmez´in sivil yargıdan uzak tutulma girişimleri ve daha birçok örneklerle Genelkurmay´ın açıkça müdahale edemediği Ergenekon ve diğer soruşturmalara bu şekilde dolaylı yollardan etki etmeye çalıştığı görülüyor.
Görevde olması yargıya mesaj
: Şırnak´ın Cizre ilçesinde işlenen 55 faili meçhul cinayetten sorumlu olduğu iddiasıyla tutuklanan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz´ün resmiyette görevinin başında olması hukukçuların tepkisine neden oldu. Hakkında dokuz kez müebbet hapis cezası istenen Temizöz´ün görevini sürdürmesini değerlendiren müdahil avukatlar, askerin uygulamayla yargıya mesaj, tanıklık yapacaklara da gözdağı verdiğini söylediler.
Kimse yanlış yapmasın
Albay Temizöz´ün Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı olarak görevini sürdürmesine tepki gösteren avukatlar TARAF´a konuştu. Müdahil avukatlarından Tahir Elçi, durumu şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek, Temizöz´ün görevinin başında bulunmasının adli yargıya ve devlete bir mesaj niteliği taşıdığını belirtti. Ordunun ´sizin kararınız ne olursa olsun, işlem yapmıyorum´ diyerek yargıyı tanımadığını söyleyen Elçi ?Bu, diğer sanıklara ve tanıklara da ´Temizöz yargılansa da görevinin başındadır. Kimse yanlış yapmasın, aleyhinde tanıklık etmesin´ biçiminde açıkça bir tehdittir. Zaten bu davada Temizöz´ün tutuklanmasıyla birlikte bazı gizli tanıkların ifade değişikliğine gitmesi, onun kamusal güce dayandığını gösteriyor? şeklinde konuştu. Elçi, yargılamanın selameti açısından Albay Temizöz´ün aklanana kadar kağıt üzerinde görevine son verilmesini isteyeceklerini kaydetti.
Silahlı Kuvvetler´in desteği var
Mağdur avukatlarından Sezgin Tanrıkulu da albayın tedbiren bile olsa açığa alınmamasını, Silahlı Kuvvetler´in desteğinin dolaylı olarak arkasında olduğunu gösterdiğini söyledi. Tanrıkulu, aynı konumda olan tüm memurlara uygulanan idari tedbirlerin, Şemdinli davası sanıkları gibi asker niteliğindeki sanıklara uygulamamasını, TSK´nın bu tür zanlılara hoşgörüyle baktığına ilişkin kanıyı doğruladığını söyledi. JİTEM davasının müdahil avukatlarından Diyarbakır Baro Başkanı M. Emin Aktar ise ?Yargılama süresince görevinden uzaklaşması, açığa alınması gerekir. Hala görevde olunması bir mesajıdır. Bu, Temizöz´ün tutuklanmasına karşı bir direnç ve kollama olduğunu gösterir? dedi.
(13 Eylül 2009), son güncel.: (14 Eylül 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Taraf, 14 Eylül 2009
Cemal Temizöz iddianamesinin tamamı
Temizöz hakkında hazırlanan iddianame ve açılan dava haberimiz
Temizöz´le ilgili tüm manşetlerimiz
Ergenekon ve benzer davaları tanıkların güvenilmezliğini iddia ederek veya tehditle tanıklıktan vazgeçirerek etkisiz bırakma gayretleri
Askerlerin organize şekilde Ergenekon savcılarından delil kaçırmaları
Askerlerin soruşturmalara müdahalesi
Şemdinli Davası´nın askerlerce örtbas edilmesi
Karargah Evleri soruşturmasını yürüten askeri savcılara sahte evrak suçlaması
Karargah Evleri soruşturmasının askerlerce savsaklanması