Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Susurluk davasını karara bağlayan hakim olarak da bilinen Metin Çetinbaş´ın Ergenekon örgütünün hayali olduğu yönündeki savunmasına Susurluk´ta ortaya çıkan örgüt hakkındaki kararı ile cevap verdi. Dün görülen Ergenekon davasının 110. duruşmasında 12 duruşmadır devam eden Kemal Alemdaroğlu´nun savunması tamamlandı. Ardından Ergenekon davasında duruşmalara giren Savcı Mehmet Ali Pekgüzel Çetinbaş ve diğer sanıkların suçlamalarına cevap verdi. Daha sonra o ana kadar yapılmış olan talepleri değerlendirmek için 6 saate yakın ara veren mahkeme heyeti aldığı ara kararları 44 başlık altında açıkladı. Çok önemli kararlar alan mahkemenin en önemli kararları Danıştay´a saldırı olayındaki birçok ayrıntının tekrar araştırılmasına yönelik oldu.
Ergenekon savcısı, eski Susurluk hakimini kendi kararıyla vurdu
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Susurluk davasını karara bağlayan hakim olarak da bilinen Metin Çetinbaş´ın Ergenekon örgütünün hayali olduğu yönündeki savunmasına Susurluk´ta ortaya çıkan örgüt hakkındaki kararı ile cevap verdi. Dün görülen Ergenekon davasının 110. duruşmasında 12 duruşmadır devam eden Kemal Alemdaroğlu´nun savunması tamamlandı. Ardından Ergenekon davasında duruşmalara giren Savcı Mehmet Ali Pekgüzel Çetinbaş ve diğer sanıkların suçlamalarına cevap verdi. Daha sonra o ana kadar yapılmış olan talepleri değerlendirmek için 6 saate yakın ara veren mahkeme heyeti aldığı ara kararları 44 başlık altında açıkladı. Çok önemli kararlar alan mahkemenin en önemli kararları Danıştay´a saldırı olayındaki birçok ayrıntının tekrar araştırılmasına yönelik oldu.
6 saatlik ara veren mahkeme 44 başlık altında ara kararları açıkladı
Birinci Ergenekon davasının dün yapılan 110. duruşmasında Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş´ın 12 duruşma boyunca devam eden savunması tamamlandı. Çetinbaş´ın savunmasının ardından yapılan taleplerden sonra Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel açıklamalar yaparak eski Susurluk hakiminin suçlamalarına da cevap verdi. Pekgüzel, eski DGM hakimi olan Metin Çetinbaş´ın kaldırılan İstanbul 6 No´lu DGM´de verdiği Susurluk davası kararının bir bölümünü okudu. Eski hakimin, Susurluk kararında devlet içindeki idari ve sivil boyutu olan, devletin verdiği yetkiyi kötüye kullanan, suikast silahı, ruhsatsız silah taşıyan illegal yapılanmanın çok tehlikeli olduğuna ilişkin tespitlerini hatırlattı. Şöyle konuştu: Bu sözler bir iddianameden alınmamıştır. Metin Çetinbaş´ın 6 No´lu DGM hakimiyken verdiği karardandır. Çetinbaş´ın imza attığı ve biz savcılara da okumamızı önerdiği mahkeme kararından alıntıdır. Çetinbaş´ın kendi kararı ile çelişen bir savunma yapması anlamlı bulunmuştur. Pekgüzel ayrıca, Çetinbaş hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.
Alparslan Arslan´a gelen SMS mesajları araştırılsın
Savcı, Danıştay saldırısı zanlısı Alparslan Arslan´ın bürosunda ele geçirilen 16 sayfalık Ergenekon belgesi ile kartvizitlerinin adli emanetten mahkemeye getirilmesini istedi. Arslan´ın Danıştay saldırısından önce kız kardeşine gönderdiğini ileri sürdüğü ve cevabı olmayan bir çok şüpheli mesajın gönderildiği numaranın sahibinin araştırılmasını talep etti. ( Zaman)
Ergenekon savcısından Alemdaroğlu ile ilgili açıklama
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci ´Ergenekon´ davasının tutuksuz sanıklarından eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş´ın savunmasının ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, tekrar açıklama yaptı. Çetinbaş´ın savunmasının ardından yapılan taleplerden sonra Cumhuriyet Savcısı Pekgüzel, tutuksuz sanık Kemal Alemdaroğlu´nun çapraz sorguda sorulara yanıt vermediğini hatırlatarak, kendisine sormak için hazırladıkları soruları tutanağa geçirilmesi için okumak istediğini söyledi. Mahkeme başkanı Köksal Şengün, bu soruların yazılı olarak mahkemeye sunulmasını istedi.
Avukat Çetinbaş´ın İstanbul 6 No´lu DGM´de verdiği Susurluk davası kararının bir bölümünü okuyan savcı Pekgüzel, Az önce okuduğum bölümler, avukat Çetinbaş´ın imza attığı ve biz savcılara da okumamızı önerdiği mahkeme kararından alıntıdır. Burada verdiği kararla ve kendi görüşleri ile çelişen savunma yapması anlamlıdır. diye konuştu. Savcı Pekgüzel, savunması sırasında Çetinbaş´ın iddianame savcılarına Atatürk´ü hedef aldıkları yönünde ithamlarda bulunarak, savunma sınırlarını aşıp hakaret ve iftira ettiğini kaydetti. Avukat Çetinbaş´ın iddianame savcılarının yakın bir zamanda tutuklanacaklarını söylediğini hatırlatan Pekgüzel, görev sırasında tehdit eylemini oluşturduğunu belirtti. Avukat Çetinbaş´ın gizli tanık Anadolu´nun kimliğini belirten açıklamalarıyla, bu kişiyi terör örgütlerine hedef gösterdiğini kaydeden Pekgüzel, Çetinbaş hakkında İstanbul ve Silivri Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Sanıkların, İddia makamı devam eden soruşturmaya delil topluyor şeklinde iddialarını hatırlatan Pekgüzel, PKK, DHKP-C gibi örgütlerin bir soruşturma kapsamında çökertilemediğine dikkat çekti. Pekgüzel, savcıların delil toplamalarını yasaklayan bir hükmün olmadığını belirtti. Danıştay saldırısı zanlısı Alparslan Arslan´ın bürosunda ele geçirilen 16 sayfalık Ergenekon belgesinin getirilmesini isteyen Pekgüzel, Arslan´ın telefonlarına Danıştay saldırısından önce gönderilmiş yanıtları olmayan şüpheli görülen mesajları okudu. Pekgüzel, Arslan´ın telefonundan atılan mesajların gittiği telefon numarasının 17 Mayıs 2006´dan beş yıl geriye dönük olarak tüm görüşme kayıtlarının getirtilmesini talep etti. Kerinçsiz´in iddianamenin okunması konusunda usulsüzlük olduğu yönündeki açıklaması üzerine Pekgüzel, Bugüne kadar hiçbir davada iddianamenin baştan sona okunduğunu, birinci sınıf savcı olarak görmedik. Okumamıştır da. dedi. Ergenekon iddianamesinin okunması yönündeki talepler üzerine okuma işlemini yaptıklarını belirten Pekgüzel, Yüzlerce sayfa iddianameyi haftalarca bizzat okuduk. Yasada iddianamenin savcılar tarafından okunması konusunda bir açıklık olmamasına rağmen okuduk. İddianame talepler üzerine özetlenerek okundu. O dönemde itiraz etmeyen sanığın, bugünkü talebini iyi niyetle bağdaştırmak mümkün değil. ( Zaman)
Mahkeme, Mesut Yılmaz´dan Susurluk raporunu istiyor
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Ergenekon Ana Davası´nın bugün görülen duruşmasında 6 saat verilen aranın ardından başkan Köksal Şengün, 44 ana başlık halinde hazırladıkları kararı okudu. Ara kararın en önemli maddelerinden birisi, Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu´nun tek orjinal nüshasının, dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz´dan istenmesi oldu. Maddede; Yılmaz´ın, bu tek orjinal suretin kendisinde olduğuna ilişkin basın açıklamaları bulunduğu bildirildi. Birinci Ergenekon davasının dün yapılan 110. duruşmasında mahkeme heyeti, öğle arasını uzun tutarak saat 15.30´a dek sanık ve avukatlarının isteklerini değerlendirdi. Daha sonra duruşmayı sürdüren mahkeme, sanık ve avukatların isteklerini aldıktan sonra duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 6 saatlik aranın ardından mahkeme heyetinin aldığı kararlar açıklandı. Buna göre mahkeme heyeti, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz´a yazı yazılarak, kendisinde olduğu belirtilen Susurluk raporu ve eklerinin iade edilmek üzere istenmesine karar verdi.
Danıştay ve Cumhuriyet saldırısı sanıklarına yeni avukat
Osman Yıldırım´ın avukatının değiştirilmesi talebi kabul edildi
Ergenekon davasıyla birleştirilen Danıştay davası sanıklarından Osman Yıldırım için görevlendirilen avukat Ramazan Zeybek´in, aynı zamanda Ergenekon ana davası sanıklarından Muhammet Yüce´nin de avukatı olması tartışmalara neden olmuştu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, birleştirilen iki dava sanıkları arasında menfaat çatışması olduğunu gerekçe göstererek Yıldırım ve diğer bazı Danıştay sanıkları için Ergenekon davasında vekaleti bulunmayan başka avukatların görevlendirilmesi yönünde mütalaa vermişti. Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklar ile ana dosyada yargılanan sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğunu belirten mahkeme heyeti, dosyanın bazı sanıklarına baro tarafından atanan müdafiler dışında başka avukatların Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarıyla ilgili yargılanan sanıklara atanması için İstanbul Barosu Başkanlığına yazı yazılmasına hükmetti. ( cnnturk)
Savunmaların en fazla yarım saat sürmesi hükmüne yapılan itiraz reddedildi
Bazı sanıklar ile avukatlarının saatleri bulan talepleri nedeniyle yargılamanın aksamasını gerekçe göstererek mahkeme tarafından her sanık ya da avukata yarım saat süre verilmesine ilişkin talep de eleştirilere neden olmuştu. Kemal Kerinçsiz´in de aralarında bulunduğu bazı sanıklar ile avukatları tarafından, alınan bu ara kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle yok sayılmasına ilişkin talepleri, mahkeme heyeti tarafından reddedildi.
Tuncay Güney´e ait tüm soruşturma evrakları getiriliyor
Ergenekon davasının kilit ismi haline gelen Tuncay Güney´in, Emekli Sandığı´ndan herhangi bir maaş alıp almadığı, almışsa hangi tarihten itibaren aldığı, dayanağının ne olduğu ve halen devam edip etmediğinin sorulması kararlaştırıldı. Soruşturması devam ettiği bildirilen Tuncay Güney´e ait tüm soruşturma evraklarının incelenmek ve iade edilmek üzere istenilmesine, incelendikten sonra Güney hakkında ne gibi bir işlem yapılacağının değerlendirilmesine karar verildi.
Metin Çetinbaş´a suç duyurusu yapılıyor
Yaptığı 12 günlük savunması sırasında savunma sınırlarını aştığı ileri sürülen, Susurluk davasını yürüten mahkeme heyetine de başkanlık yapan, Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş hakkında Silivri Cumhuriyet Savcılığı´na suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı.
Ümit Sayın´ın duruşmalardan vareste tutulma hükmü iptal edildi
Daha önceki oturumlarda basında çıkan haberler nedeniyle duruşmalara gelmekten muaf tutulan tutuklu sanık Ümit Sayın´ın, bu karardan sonra çıkan haberler nedeniyle duruşmada hazır bulundurulmasına karar verildi. Ayrıca sağlık sorunları bulunduğu belirtilen Ümit Sayın´ın, Silivri Devlet Hastanesi´ne sevk edilerek sağlık durumunun raporla tespiti ve tedavisi için gerekli işlemin yapılmasının istenmesine karar verildi. Tutuklu sanık Mehmet Öztürk, kendilerinin nasılsa tahliye edilemeyeceklerini belirterek en azından Gizli tanık Anadolu´nun isminin Ümit sayın olduğunu söylemiyorum ama Ümit Sayın´ın tahliyesini istiyorum şeklinde talepte bulunmuştu.
Danıştay saldırısı tekrar araştırılıyor
Ergenekon davasıyla birleştirilen ve sanıklarının henüz savunması alınmamış olan Danıştay davasıyla ilgili olarak bazı konuların aydınlanması için 7 ayrı ara karar alındı. Bu ara kararlardan bazıları şöyle;
Sanık Alparslan Arslan´a ait 34 BE 026 plakalı aracın 4 Mayıs 2006 ile 16 Mayıs 2006 tarihleri arasındaki köprü ve otoban geçiş zamanının bildirilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü´ne yazı yazılması
Danıştay binasının çevresindeki kurum ve kuruluşlardan temin edilip emanete alınan kamera görüntülerinin incelenmesi için mahkememiz hakimlerinden Hüsnü Çalmuk´un görevlendirilmesine, bu konuda kendisine tam yetki verilmesine
Ankara Emniyet Müdürlüğü´ne yazı yazılarak 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş.´den temin edilerek mahkememize gönderilmesinin istenmesine
Oyak Güvenlik ve Savunma şirketi ile Odak Güvenlik ve inşaat şirketinin suç tarihi itibariyle yönetim kurulu başkan ve üyelerinin ad ve adreslerinin sorulması ve buna ilişkin belgelerin istenmesi için Ankara Ticaret Sicil Memurluğu´na yazı yazılmasına
Danıştay Başkanlığı´na yazı yazılarak 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin, hangi tarihlerde Oyak Savunma ve Güvenlik şirketine bildirildiğinin ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığının, Danıştay´da görevli olup kameraların bakım ve onarımından sorumlu kişinin adının sorulmasına, bu arızalarla ilgili olarak bahsedilen şirket ile yapılan yazışmalara ilişkin tüm belgelerin istenmesine
Soruşturma kapsamında el konulan el bombalarıyla ilgili olarak ilgili kuvvet komutanlıklarına yazı yazılarak el bombaları ve mühimmatının tesliminden itibaren birlik ve şahıs olarak tarihlerini belirtir şekilde zimmet silsilesinin ve sarf edilmişse raporunun ayrıntılı olarak bildirilmesinin istenmesine karar verildi.
111. duruşma 25 gün sonra 28 Eylül 2009´da yapılacak
Tüm sanıklar ve avukatlarının tahliye talepleri, kuvvetli suç şüphesi devam ettiği gerekçe gösterilerek reddedilen duruşma, 25 gün ara verilerek 28 Eylül 2009 günü saat 09.30´a ertelendi.
Perinçek´ten Çetinbaş´a teşekkür: Teşekkürler, örgütün vekili oldunuz
Çetinbaş, savunmasının ardından mahkeme heyetine sabırla dinledikleri için teşekkür etti. Tutuklu sanıklardan Doğu Perinçek, duruşmaya verilen ara sırasında salondan ayrılırken Çetinbaş´a teşekkür ederek, esprili bir şekilde Hepimizin vekili oldunuz. Hepimizi savundunuz. Örgütün vekili oldunuz dedi.
Perinçek´in tahliye talebi reddedildi
110´uncu oturumunun öğleden sonraki bölümünde söz alan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Ergenekon belgelerinin kendisine karşı yazılmış belgeler olduğunu bu belgelerin lehine delil oluşturduğunu ifade ederek tahliye talebinde bulundu. Tutuklu sanıklarından emekli Tuğgeneral Veli Küçük ve soruşturmanın firari şüphelisi Tuncay Güney ile hiç bir görüşmesinin bulunmadığını belirten Doğu Perinçek, İP liderlerini burada tanıdınız. Hiç bunların içinde Tuncay Güney´e biraz benzeyen insan var mı? Koyun sürüsü içine koysanız domuz gibi görünür. Tuncay Güney, bunların içinde sırıtmaz mı? Bu kişi partinin içine sızabilir mi? dedi. Örgüt belgesi olduğu öne sürülen ve davanın en önemli delilleri arasında gösterilen, ´Lobi Belgesi´nin kendisi ile bir alakasının olmadığını savunan Perinçek, Lobi belgesini yazan kişi şerefsizdir. Böyle bir belge, Türkiye düşmanın yazacağı bir belgedir diye konuştu. Siyasi sebeplerden dolayı cezaevinde tutulduğunu, bunu çok iyi bildiğini belirten Doğu Perinçek, Bunun için aslanlar gibi yatıyorum ama iş başka yere gelmiştir. Kürt açılımı, Ermeni açılımı, 15 gün sonra Kıbrıs açılımı. Türkiye´yi yangın yerine çevirmektedirler. Harita ortadadır. Biz Türkiye´ye lazımız. Türkiye´yi öyle bir yangının içine atacaklar ki en sonunda ´biz Türkiye´yi yaktık, siz kurtarın´ diye bizleri çağıracaklar. Vatanseverleri çağıracaklar. Sizlerin yurtseverliğine, hukukçuluğuna ve dürüstlüğüne güveniyorum. Bana gerekçe gösterin demeyeceğim. Tutuklu olmamın bir tek gerekçesi Türkiye´ye karşı yürütülen plan dedi. ( cnnturk)
(04 Eylül 2009, 10:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Metin Çetinbaş´la ilgili manşetlerimiz
Susurluk raporu
Mesut Yılmaz´ın hazırlattığı Susurluk raporu manşetlerimiz
Danıştay saldırısının Ergenekon davasıyla birleştirilmesi manşetlerimiz