Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik 'Tavas Davası'nın ilk duruşması görüldü. 10 gündür devam eden duruşmanın sonunda verilen ara kararda 3 kişi tahliye edildi.
24.12.2016 14:38 Denizli'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik ‘Tavas Davası'nın ilk duruşması görüldü.
Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Denizli Kongre ve Kültür Merkezinde 12 Aralık Pazartesi günü başlayan duruşmaya, 31'i tutuklu 65 sanık ve avukatları katıldı.
-Öğrencilere Twitter Baskısı-
Denizli'nin Tavas ilçesinde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında 75 kişinin yargılandığı davanın geçen hafta başlayan duruşmasında 66 sanığın savunması alındı. Mahkemede tanık olarak dinlenen öğrenciler, kendilerine yapılan baskıları anlattı.
Duruşma, Denizli Kültür ve Kongre Merkezinde özel olarak yapılan 2.Ağır Ceza Mahkemesinin duruşma salonunda yapıldı. Toplamda 75 şüphelinin yargılandığı davada 66 sanık hakim karşısına çıktıktan sonra, tanıkların ifadesi alındı. Tanık öğrenciler, Özel Fitnat Hanım Kız Öğrenci Yurdunda kendilerine yapılan baskıları ve 'abla'ların kendilerine nasıl davrandıklarını detaylı bir şekilde mahkeme heyetine anlattı.
Özel Fitnat Hanım Kız Öğrenci Yurdunda 2 sene kalan tanıklardan P.B., yurtta Fetullah Gülen'in kitaplarının kendilerine okutulduğunu, CD'lerinin izletildiğini, 'sohbet' diye nitelendirilen konuşmalarının kendilerine dinletildiğini anlattı.
Bazı 'abla'ların sohbetlere çağırırken bazen Hz. Muhammed'in (s.a.v.), hayatını anlatacaklarını belirttikleri halde, onun yerin Fetullah Gülen'in kitaplarını okuttuğunu ve 'hizmet'i anlattıklarını kaydetti. Öğrenciler, 'abla'ların kendilerini 'köşk' denilen evde topladıklarını belirtti.
"Dershane konusunda protesto için tweet atmamız için baskı yaptılar"
Kendilerine Zaman gazetesine abone olmaları için telkinde bulunduklarını anlatan P.B., kurban ve bağış adı altında para topladıklarını da söyledi. Fetullah Gülen'in konuşmalarını dinlemek için kendilerine baskı uygulandığını belirten P.B., dershanelerin kapanacağı konusu gündeme geldiğinde ise, kendilerine farklı hesaplara protesto amaçlı tweet atmaları konusunda baskı yapıldığını anlattı. Öğrenciler, bazı arkadaşlarının ise buna uyduğunu anlattı.
Tanıklardan M.B., kamp adı altında yurdun karşısında bir villaya götürüldüklerini, kitap şenliği adı verilen etkinlikte ise Fetullah Gülen'in kitaplarının okutulduğunu anlattı.
Bazılarının daha sonra bu yurtlardan ayrıldığını dile getiren diğer tanıklar, "Twitter hesabı açıp sosyal medyadan dershanelerin kapatılmasını protesto etmemizi istiyorlardı. Sohbetlerde Fetullah Gülen'in kitapları okutulurdu, CD'leri izletilirdi" dedi.
ARA KARARLAR
Davanın 9'uncu gününde, mahkeme heyeti ara kararını açıkladı. 31'i tutuklu 72 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Adil Kınlı, Salih Demiray ve Muzaffer Sakıcı tahliye edildi. Denizli 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne dönüştürülen Denizli Kültür ve Kongre Merkezi'nde başlayan 31'i tutuklu 72 sanığın yargılandığı FETÖ/PDY Tavas Çatı Davası'nın 9'uncu gününde, mahkeme heyeti, öğle saatlerinde ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti aldığı ara kararda, tutuklu sanıklardan Adil Kınlı, Salih Demiray ve Muzaffer Sakıcı'nın adli kontrol şartıyla tahliye edilmesine, diğer tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
ADLİ KONTROL HAFİFLETİLDİ
Ayrıca ara kararda, adli kontrol şartlarının da hafifletilmesine, tutuksuz sanıkların hafta 3 gün olan imza şartlarının haftada bir güne indirilmesine karar verildi. Mahkeme heyeti, davanın gizli tanığı olan Cesur Efe'nin gelecek celse dinlenilmesi konusunda ilgili mevzuatın gereğinin yapılmasını, Bylock programı kullanımı konusunda Denizli Emniyet Müdürlüğü'ne yazılmış olan yazının sorulmasını istedi. Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne de müzekkere yazılarak, Bylock programı kullandığı bildirilen kişilerin kullandıkları belirtilen telefon hatlarına ilişkin sözleşme asıllarının ilgili GSM şirketinden istenmesi de karara bağlandı.
BYLOCK'UN DELİL OLARAK SAYILMAMASI TALEBİ REDDEDİLDİ
Ayrıca, Bylock programının kullanılmasına ilişkin bilgilerin delil olarak kabul edilmemesi ve dosya kapsamından çıkarılmasına yönelik talebi de reddeden mahkeme, bu yöndeki değerlendirmenin mahkeme tarafından hükümle birlikte yapılmasına karar verdi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı hakkında, sanıklara kötü muamelede bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulunulması talebi ise kabul edilmedi.
EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ TEDBİR KALDIRILDI
Tutuklu sanıkların bankalardan aldıkları emekli ve işsizlik maaşlarına yönelik konulan tedbir, mahkeme tarafından kaldırıldı. Soruşturma kapsamında el konulan paraların iade edilmesi talebi ise kabul edilmedi.
AKTİF EĞİTİMCİLER SENDİKASI İÇİN UYARI YAPILDI MI
Mahkeme heyeti, Aktif Eğitimciler Sendikası'nın ne zaman kurulduğu, üye olunabileceği şeklinde okullara yazı gönderilip gönderilmediğine, sendikanın faaliyetleri nedeniyle öğretmenlerin üye olmamaları yönünde bir uyarı yazısı gönderilip gönderilmediğinin, sanıkların hangi tarihte sendikaya üye oldukları ve sonlandırdıkları, sendikaya üyeliği sebebiyle üye olanların maaşlarından üyelik aidatı kesintisinin yapılıp yapılmadığının, yapıldıysa hangi tarihe kadar yapıldığının, ayrıca yapılan kesintilerin devlet tarafından ilgili kişiye geri ödenip ödenmediğinin Milli Eğitim Müdürlüğü'ne sorulmasına karar verdi.
Mahkeme 13 Şubat 2017'e ertelendi.
"Mahkeme adil yargılama yaptı"
Dava hakkında konuşan Avukat Salim Kutlutürk, "Üç kişi tahliye oldu, bizim beklediğimiz bir tahliye kararı vardı, sonuçtan memnunuz. Mahkemenin bizi dinlediğini, bizi anladığına kanaat getiriyoruz. Bu anlamda sonuçtan memnununuz. Mahkemenin yaptığı yargılama yeterince hukuki, bu tahliyeler de indirim yaptığını gösteriyor. Biz sonuçtan memnunuz" diye konuştu.
DAVA
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, Tavas Cumhuriyet Başsavcılığınca "FETÖ/PDY'nin Tavas'taki çatı yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 31'i tutuklu 72 kişi hakkında hazırlanan ve Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, FETÖ'nün örgütlenme şekli, hiyerarşik yapısı, bu yapıya bağlı kişilerin hareket tarzları anlatılıyor.
İddianamede, FETÖ/PDY'nin Tavas'taki mütevelli heyet oluşumu, dershane, yurt, pansiyon ve okullardan oluşan eğitim yapılanması, ilçedeki kadın yapılanması ve ışık evleri yapılanması bulunuyor. Örgütün "ABD imamı" olduğu belirtilen İsmail Büyükçelebi'nin Tavaslı olmasından dolayı ilçeye büyük önem verildiği belirtilen iddianamede, Büyükçelebi'nin 2014'te geldiği Tavas'ta 70 kadar kişinin katılımıyla toplantı yaptığına ilişkin bilgilere de yer veriliyor.
Zanlılar hakkında "terör örgütü üyesi olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Paralel yapı-03 Ekim (2016) 'Denizli Tavas Yapılanması (72 sanıklı)' davası
(24 Aralık 2016, 14:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: