Bursa'da, geçen eylül ayında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan Bursa Barosu'na kayıtlı 4 avukatın yargılanmasına başlandı. Bursa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim önüne çıkarılan ve haklarında 10 yıla kadar hapis cezası istenen avukatlar yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Sanıklar davada örgüt için himmet toplamak, örgütün davalarını takip etmek ve örgüt adına adliye imamlığı yapmakla suçlanıyor. Davada yargılanan 5'inci avukat ise yakalama kararıyla aranıyor.
03.12.2016 15:54 Bursa'da, geçen Eylül ayında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan Bursa Barosu'na kayıtlı 4 avukatın 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 5-10 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.
1 Aralık'taki ilk duruşmaya tutuklu sanıklar, avukatları, aileleri ve kendilerine destek veren Bursa Barosu Yönetim Kurulu üyelerinden bazıları katıldı.
Duruşmada konuşan sanık Mustafa Canbaz, "İhbar telefonlarında belirtilen, Bank Asya hesabım ve bylock programı kullandığım iddiası yalandır. Babamla vefat eden amcam arasında yıllar önce bir diyalog geçmişti. Amcam 'bunları okutup da terörist mi yapacaksın' demişti. Amcam kendi çocuklarını okutmadı, şimdi okuyarak terörist olunduğunu gördüm. 5 Eylül'den bu yana cezaevinde yatıyorum. Endişeliyim, hakkımda somut, suça konu olacak bir delil yoktur. 6-7 sosyal medya hesabımdan paylaşımım var. Ben üretmedim, sadece paylaştım. Fikre tümüyle katılmıyorum. FETÖ propagandası yapmadım. Orada sadece AK Parti eleştirisi var. Ben demokrat bir kişiliğe sahibim. Başımıza ne geleceği konusunda endişem var. Darbe akşamı 22.30'da eve gittim, televizyonda olayları gördüm. Bunun bir terör tatbikatı olduğunu zannettim. FETÖ soruşturmalarında avukatlık yaptım. İhbar telefonlarında bir camiye gittiğim ve cami imamıyla görüşüp onun vasıtasıyla CHP'ye oy istediğim iddia edilmiş. Ben Demokrat Parti'liyim. Başkasına oy talep etmedim hayatım boyunca. Ben camiye sadece cuma namazı için giderdim. İddiaları kabul etmiyorum, beraatımı talep ediyorum" dedi.
"Bankasya'da 2013 yılında konut kredisi aldım, ödemelerim devam ediyor"
Diğer sanık Mehmet Sönmez ise, "Türkiye'de olağan şeylere dahi farklı manalar yüklendiği için hiç bir parti ve derneğe üye olmadım. Bu gerekçeyle istifa ettim derneklerden. Bank Asya'dan 2013'te konut kredisi almıştım, ödemelerim devam ediyor. Yapı olarak her gazeteyi okurum. Her fikirden insanla görüşürüm. Müvekkillerimle de görüştüm zaman zaman FETÖ üyeliği iddiasıyla yargılanan. Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum" diye konuştu.
Mehmet Sönmez'in avukatı bylock iddialarına ilişkin, "Cemaatin onaylamadığı kişinin bylock sistemine dahil olamayacağı söyleniyor. Bu yanlış. Çünkü dünyada bu sistemi kullanan 500-600 bin kişi olduğu söyleniyor. Cemaatin bunlara da onay vermiş olması gerekir. Bu durum mahkemeleri yanıltıyor. Bylock bulunup bulunmaması değil de bu programdan atılan mesajların suç teşkil edip etmediğine bakılmalı" şeklinde konuştu.
Mehmet Ümit Yaşar Yalçın ise, hakkındaki suçlamaları kabul etmeyerek, "Arama el koyma kararı uygulanırken evimdeki ekibe "Baro temsilcisi olmalı" diye söyledim. Kimliğimi de gösterdim, fakat kimliğime el koyuldu. Hukuka aykırı iddialarla oluşturulmuş iddia ve fezlekeler var ortada. BUGİAD'a çevre edinmek için girmiştim. Sonra da dernekte çok hukukçu olmadığı için yönetim kuruluna seçildim. Ben devletimin müsaade etmediği hiçbir yapının içinde olmadım" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, eksik evrakın tamamlanması için duruşmayı erteledi.
Bursa'da FETÖ/PDY soruşturması kapsamında geçen Eylül ayında Bursa Barosu avukatlarından Mehmet Ümit Yaşar Yalçın, Mustafa Canbaz, Mustafa Güleç ve Mehmet Sönmez gözaltına alınmış, 8 Eylül'de mahkemeye çıkarılan şüpheliler tutuklanmıştı.
Hakkında yakalama kararı bulunan davadaki 5'inci sanık Orhan Tekoğlu ise yurt dışında bulunuyor.
(03 Aralık 2016, 15:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: