Ankara Sincan'da kurdukları dernek aracılığıyla, 'Sincan'a yakışır, tarihi özellikleri olan, Kocatepe Camii gibi bir cami' yaptıracaklarını beyan ederek, vatandaşlardan topladıkları yardım ve bağışları FETÖ'ye yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara bağış altında usulsüz şekilde aktardıkları gerekçesiyle açılan davada, 18 kişinin yargılanmasına devam edildi. 3 tutuklu sanığın tahliye edildiği duruşma ertelendi.
12.11.2016 09:22 Ankara Sincan'da kurdukları dernek aracılığıyla, 'Sincan'a yakışır, tarihi özellikleri olan, Kocatepe Camii gibi bir cami' yaptıracaklarını beyan ederek, vatandaşlardan topladıkları yardım ve bağışları FETÖ'ye yakın kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara bağış altında usulsüz şekilde aktardıkları gerekçesiyle açılan davada, 18 kişinin yargılanmasına devam edildi.
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Pevril Geçer, Beytullah Çakmak ile tutuksuz 13 sanık, müşteki Savaş Güven ile sanık avukatları katıldı.
Duruşmada söz alan sanık Pevril Geçer, dernek yönetimi olarak kanunsuz bir iş yapmadıklarını, hukukun dışına çıkmadıklarını ileri sürdü.
Pevril Geçer, "Yaptığımız proje müftülüğün, kaymakamlığın bilgisi dahilinde. İkaz, tenkit gibi bir şey gelmedi. Projeye nasıl finans sağlanacağı düşünülmüş, dükkanların satılması suretiyle finans ihtiyacının karşılanacağı belirtilmiştir. Hukuksuz bir şeyimiz olmadı. Derneğimizin neresine bakarsanız bakın bir hıyanet göremezsiniz. Hesabını veremeyeceğimiz bir iş yoktur. Tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.
TALEPLER
Sanık avukatları da yargılamada gelinen aşama, delillerin toplanmış olması ve sabit ikametgah sahibi olmalarını gerekçe göstererek müvekkillerinin adli kontrol kararıyla tahliye edilmesini talep etti.
Avukatlar ayrıca sanıkların FETÖ/PDY bağlantıları bulunmadıklarını iddia ederek, yurt dışı yasağının kalkmasını istedi.
Sanık avukatları, son hazırlanan bilirkişi raporunu eleştirerek, ilk raporu düzenleyen bilirkişinin sözlü olarak dinlenmesini ve yeni bir bilirkişi raporu hazırlanmasını talep etti.
2 TAHLİYE
Mahkeme Başkanı Şenel Altınel, tutuklu sanıklar Pevril Geçer ile Beytullah Çakmak'ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.
Mahkeme, sanık avukatlarının bilirkişi raporunu inceleyip beyanda bulunmaları için 30 gün süre verilmesine, sanıkların vekillerinin talep ettikleri yurt dışına çıkma yasağının kaldırılması yönündeki taleplerinin reddine ve Ankara ve Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılıklarına ayrı ayrı yazı yazılarak, dosyanın sanıkları hakkında FETÖ/PDY ile ilgili soruşturma olup olmadığının sorulmasına hükmetti.
Mahkeme, sanıklar ve vekilleri tarafından raporlara karşı beyanda bulunulduktan sonra dosyanın önceki bilirkişi heyetinden farklı "resen" seçilecek bir heyete tevdi edilerek, soruşturma aşamasında alınan raporlar ile son rapor arasında tam bir çelişki olduğundan her iki rapordaki belirtilen hususlarda tartışılmak suretiyle yeni bir bilirkişi rapor hazırlanmasına da karar verdi.
Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.
İDDİANAME
Ankara'nın Sincan ilçesinde 7 Nisan 2015 tarihinde düzenlenen operasyonda 20 şüpheli gözaltına alınmıştı. Soruşturmayı yürüten Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ahmet Hamdi Kaya tarafından hazırlanan iddianamede, sanıkların, Sincan'da kurdukları Kültür Derneğimizi Yaşatma ve Eğitime Hizmet Derneği ile "Sincan'a yakışır, tarihi özellikleri olan, Kocatepe Camii gibi bir cami" yaptıracaklarını beyan ederek vatandaşlardan aldıkları ve topladıkları yardım ve bağışları kendilerine yakın gördükleri kurum, vakıf, kişi ve kuruluşlara bağış adı altında usulsüz şekilde aktardıkları iddia edildi.
İddianamede, şüpheli olarak Mehmet Yiğit, Pevril Geçer, Beytullah Çakmak, Hüseyin Sözen, Muharrem Fiyci, Abdulhamit Altınbaş, Cafer Taşan, Mustafa Gezer, Yusuf Duru, Osman Turgut, Atila Ulucan, Mustafa Ekinci, Aşkın Bayhan, Ayhan Kerim Doğan, Ahmet Arslan, Harun Yeşilyurt, Adem Akın ve Hilmi Özsoy yer aldı.
Dernek yönetim kurulu üyelerinin, bilirkişi raporunda belirtildiği gibi usule aykırı, kime verildiği, ne amaçla verildiği belli olmayacak şekilde sorumlulukları altında bulunan derneğe ait parayı Maltepe Dershanesine verdikleri savunulan iddianamede, dernek tarafından 5 Haziran 2012'de kurulan Kültür Sincan İnşaat Mimarlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından iki ayrı tarihte Turgut Özal Üniversitesine bağış adı altında ödeme yaptığı kaydedildi.
İddianamede, bu bağışların muhasebe kayıtlarında, kasa ve banka hesaplarında gösterilmediği, fatura ve dekontların incelenmesinden böyle bir bağışın yapıldığı sonucunun çıkartıldığı kaydedildi.
İddianamede sanıkların, "Müteselsilen dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle dolandırıcılık", "müteselsilen vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında dolandırıcılık", "ihaleye fesat karıştırma", "müteselsilen özel belgede sahtecilik", "müteselsilen resmi belgede sahtecilik", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "müteselsilen hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" gibi suçlardan cezalandırılması talep edildi.
Paralel yapı-07 Nisan (2015) 'Ankara Sincan örgüte finansal destek' soruşturması
(12 Kasım 2016, 09:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: