Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı aralarında FETÖ yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine peşpeşe günlerde görülen 4 duruşma ile devam edildi. Sanık savunmalarının ardından dava 7 Kasım Pazartesi'ye ertelendi. Dava süreci, sanık sayısının fazla olması nedeniyle 2 ay gibi bir süreye yayıldı.
06.11.2016 10:02 Uşak'ta Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı aralarında FETÖ yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım'ın da bulunduğu 13'ü tutuklu 111 sanıklı davanın görülmesine peşpeşe günlerde görülen 4 duruşma ile devam edildi.
01.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Dava süreci, sanık sayısının fazla olması nedeniyle 2 ay gibi bir süreye yayıldı. Davada ilk olarak 21 Ekim 2015'ten bu yana tutuklu bulunan örgütün üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ve yine 17 Ekim 2015'ten bu yana tutuklu olan Uşak OSB eski yönetim kurulu başkanı ve iş adamı Ali Yıldırım'ın dinlenmesiyle başlandı.
Halen İzmir Menemen cezaevinde tutuklu olan sanıklar Hazim Sesli ve Ali Yıldırım duruşmaya telekonferans sistemi ile katılırken, önceden yazılı olarak hazırladıkları savunmaları sözlü olarak anlatmaya başladılar. Savunma dosyalarının fazla olması nedeniyle mahkeme başkanı belirli periyotlarda ara vererek sanıkların savunmasını dinliyor. Mahkeme Başkanı, Hazim Sesli'nin savunmasının tamamlanmasının ardından Ali Yıldırım'ın savunmasını dinleyecek.
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda halen tutuklu bulunan FETÖ yapılanmasında 'bürokrasi imamının yardımcısı' olduğu iddia edilen işadamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla katıldı.
Sanıkların kimlik tespitinin yapılmasının ardından mahkeme başkanı iki sanığın 'Terör örgütü kurmak yönetmek' 'Anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak', 'Teröre finans sağlamak', 'Darbe girişiminde bulunmak' suçlarından yargılandığını belirterek, savunmalarını yapmalarını istedi.
Sanıklardan Hazim Sesli, daha önce mahkemeye sunduğu 1900 sayfalık savunmasını okudu. Kendisinin tekstil, enerji, madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı olduğunu belirten Sesli, savunmasının ilk bölümünde firmaları, içinde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarındaki görevleri ile ilgili bilgiler verdi. Mahkeme heyeti gün boyunca Sesli'nin ifadesini aldı.
Duruşma geç saatlere kadar devam ederken, Sesli'nin ve Ali Yıldırım'ın savunmalarını yapmalarının iki gün sürecebileceği belirtildi.
Duruşma sürecinin yaklaşık iki aya yayıldığı, öncelikli olarak başka illerdeki cezaevlerinde tutuklu bulunan 13 sanığın ifadesinin SEGBİS sistemi ile alınacağı öğrenildi. Tutuksuz yargılanan diğer 98 kişinin ise iki aylık süre içinde mahkemede savunmalarına başvurulacağı kaydedildi.
HAZİM SESLİ'NİN SAVUNMASI
Sanıklardan Hazim Sesli, yaklaşık 1900 sayfalık iki kitap halinde hazırladığı ve daha önce mahkemeye sunduğu savunmasını okudu.
Kendisinin tekstil, enerji, madencilik sektörlerinde faaliyet gösteren aile şirketler grubunun yönetim kurulu başkanı olduğunu belirten Sesli, savunmasının ilk bölümünde firmaları, içinde bulunduğu sivil toplum kuruluşlarındaki görevleri ile ilgili detaylı bilgi verdi.
Mahkeme heyeti, yaklaşık 2,5 saat ifadesini okuyan Sesli'nin savunmasına öğleden sonra devam etmek üzere duruşmaya ara verdi.
Yaklaşık 5 saat süren savunmasında Sesli, iddianamede yer alan suçlamaları kabul etmediğini belirterek, 17-25 Aralık sürecinin planlandığının iddia edildiği hiçbir toplantıya katılmadığını söyledi.
Kendisinin "Darbe girişiminde bulunmak" suçlamasıyla itham edildiğini belirten Sesli, "Ben yaklaşık 10 aydır ceza evindeyim, 15 Temmuz darbe girişiminin planlanmasında nasıl görev alabilirim." dedi.
Kendisinin bir komploya kurban gittiğini iddia eden Sesli, "Ben 52 ülkeye ihracat yapan bir şirketler grubunun yöneticisiyim, pek çok sivil toplum örgütünde üst düzey görevlerde bulundum, bu nedenle bir komploya kurban gittiğime inanıyorum." dedi.
Mahkeme heyetinin sorularını yanıtlayan Sesli, duruşmalara SEGBİS üzerinden değil bizzat gelerek katılmak istediğini belirtti.
Hazim Sesli mahkeme heyetine telekonferans yöntemiyle savunmasını tamamladı. Hazim Sesli iddianamede yer alan hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Çok sayıda ülkeye ihracat yapan bir şirketler grubunun yöneticisiyim, ülke genelinde birçok sivil toplum örgütünde gerek yönetici olarak gerekse kurucu olarak görevlerde bulundum, 17-25 Aralık sürecinin planlandığı iddia edilen hiçbir toplantıya katılmadım. 15 Temmuz darbe girişiminde bulunmam zaten söz konusu değil, yaklaşık bir yıldır tutuklu olarak cezaevindeyim. Hakkımda belgeye, delile dayanmayan iftiralardan dolayı bir komploya kurban gittiğime inanıyorum" şeklinde ifadelere yer verdi.
ALİ YILDIRIM'IN SAVUNMASI
Sesli'nin ifadesinin tamamlanmasının ardından eski Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın ifadesine geçilirken, Yıldırım yaklaşık 4 saat boyunca hakkındaki iddialarla ilgili savunma yaptı.
İnancından dolayı bugüne kadar çok sayıda öğrenciye yardımcı olduğunu, yapının sohbet toplantılarına katıldığını, ancak bu toplantılarda sadece dini sohbetler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yıldırım, kendisinin FETÖ'ye finansal destek sağlamak amacıyla çok sayıda şirket kurmak ve bu şirketler üzerinden para transferi yapmakla suçlandığını, iddiaları kabul etmediğini söyledi.
Yıldırım'ın savunmasının uzaması üzerine mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.
Davanın görülmesine yarın 11.30'da devam edilecek.
Sanıklar, "Terör örgütü kurmak, yönetmek", "Anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak", "Teröre finans sağlamak", "Darbe girişiminde bulunmak" gibi suçlardan yargılanıyor.
02.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ikinci günündeki duruşmaya, Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda halen tutuklu bulunan FETÖ yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile eski Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) kanalıyla katıldı.
Yıldırım, dün yarım kalan savunmasına devam ederken, uzun yıllar sohbet toplantılarına katıldığını, inancından dolayı çok sayıda öğrenciye burs verdiğini, yurt dışı gezilerine gittiğini, bu gezilerde yurt dışındaki bazı okulları ziyaret ettiğini belirterek, tüm bu eylemlerinin inancından kaynaklandığını ileri sürdü.
Saat 15.: 00 sıralarında savunmasını tamamlayan Ali Yıldırım, hakkındaki iddiaların aslı ve dayanağı olmadığını savunarak, "Dini inancımdan dolayı bugüne kadar çok sayıda öğrenciye yardımcı oldum, burs verdim. Cemaatin sohbet toplantılarına katıldım, fakat bu toplantılarda sadece dini sohbetler gerçekleştirdik. Ne 17-25 Aralık ne de 15 Temmuz darbe girişimleriyle bir alakam yoktur. Ben memleket ve Uşak sevdalısı bir iş adamıyım. İşim, ailem, yatırımlarım her şeyim Uşak'ta. Uşak dışında bir yatırımım dahi yok. İddianamelerde adımı veren kişilerin iddialarını ispatlamasını istiyorum ve onların hakkında suç duyurusunda bulunuyorum. Eşimde aynı şekilde tutuklu durumda. 4 çocuğum ve yanımızda yaşayan 82 yaşındaki annem yalnız ve mağdur durumdalar. Cezaevi ortamında geri dönüşü olmayan sağlık sorunları yaşıyorum. Bunlar dosyalarda raporlarla belgeli. Yüce mahkemeden talebim dava sürecinde adli kontrol şartı ile tutuksuz olarak yargılanmak" İfadelerini kullandı.
Mahkeme başkanı iddianamede delil olarak sunulan yaklaşık 60 telefon konuşmasıyla ilgili Yıldırım'a çeşitli sorular sordu.
Yıldırım'ın savunmasını bitirmesinin ardından tanık ve mağdur ifadelerine geçildi.
Mahkeme heyeti 4 mağdur ile 5 tanığın ifadelerini dinledi. Mağdurların tamamı çeşitli dönemlerde FETÖ'ye kurban bağışında bulunduklarını belirterek, Yıldırım ve Sesli'den şikayetçi olmadıklarını ve davaya katılmak istemediklerini söyledi.
Daha sonra Sesli ve Yıldırım'ın avukatları sözlü savunmalarını yaptı.
Avukatlar, müvekkillerinin dini inançlarından dolayı sohbet toplantılarına katıldığını, öğrencilere burs vermek amacıyla hareket ettiklerini, herhangi bir terör faaliyetinde bulunmadıklarını, iddianamenin delillere dayanmadığını öne sürdü.
Daha sonra söz alan Sesli ve Yıldırım, haklarında iddia edildiği gibi himmet ve kurban bağışlarından çıkar sağlamadıklarını, herhangi bir terör örgütünün yöneticisi olmadıklarını savundu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.
Davanın görülmesine yarın 09.00'da devam edilecek.
03.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Duruşmanın üçüncü gününde Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklardan Mehmet Sesli ve Barış Altınordu ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlantı kuruldu.
Sanıkların kimlik bilgilerinin okunmasının ardından Mahkeme Başkanı, "terör örgütü yöneticisi olmak", "anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak", "teröre finans sağlamak", "darbe girişiminde bulunmak" suçlamasıyla yargılanan Altınordu'ya hakkındaki iddialara ilişkin savunmasını sordu.
Yaklaşık 4 saat boyunca savunma yapan Altınordu, iddianamede delil olarak sunulan 50'ye yakın telefon konuşmasıyla ilgili bilgi verdi.
Altınordu, iddia edildiği gibi terör örgütüne üyeliği bulunmadığını savunarak, dini inancından dolayı kurban parası topladığını ancak bunu fakir fukaraya yardım için yaptığını öne sürdü.
FETÖ'nün okullarını ziyaret etmediğini, örgüte maddi çıkar sağlamadığını, kimseye burs vermediğini savunan Altınordu, "Bank Asya ile ticari ilişkilerim vardı, oraya para yatırdığım doğru ancak bunlar kredi ödemelerim, yoksa bankayı kurtarmak gibi bir amacım olmadı." diyerek, tutuksuz yargılanması talebinde bulundu.
Müvekkili Altınordu'nun örgüt yöneticiliğiyle suçlandığını, FETÖ üyeleriyle gizli görüşmeler yaptığının öne sürüldüğünü anımsatan avukat Hakan Duru da "ByLock yazılımı biliniyor, bu programı kullanmamış. Örgüt yöneticisi olsaydı bu programı kullanırdı. İddianamedeki delillerin yüzde 99'u telefon konuşmaları. Müvekkilim bu konuşmaları samimi bir şekilde mahkemede anlattı. İddianamede zaten başka bir somut delil yok, müvekkilimin tutukluluk halinin son bulmasını talep ediyorum." diye konuştu.
Verilen aranın ardından duruşma işdamı Mehmet Sesli'nin ifadesinin alınmasıyla devam etti.
Duruşmanın üçüncü gününün öğleden sonraki bölümünde Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklardan Mehmet Sesli, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla savunmasını yaptı.
Mahkeme Başkanı, "terör örgütü yöneticisi olmak", "anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak", "teröre finans sağlamak", "darbe girişiminde bulunmak" suçlamasıyla yargılanan Sesli'ye hakkındaki iddialara ilişkin sorular sordu.
Yaklaşık 5 saat boyunca savunma yapan Sesli, iddianamede delil olarak sunulan telefon konuşmalarını açıkladı. Yakın çevresinden uzun yıllardır kurban topladığını, toplanan kurbanların ihtiyaç sahiplerine gönderildiğini ifade eden Sesli, herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını öne sürdü.
Sesli'nin avukatı Deniz Tolga Aytöre ise müvekkilinin dini inancından dolayı yaptığı yardımların suç niteliği taşımadığını savunarak, müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını istedi.
Mahkeme heyeti sabah ifade veren Barış Altınordu ve Mehmet Sesli'nin tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı yarına erteledi.
Davanın görülmesine yarın saat 10.00'da devam edilecek.
04.11.2016 GÜNKÜ DURUŞMADA YAŞANANLAR
Duruşmanın dördüncü gününde Menemen T Tipi Ceza İnfaz Kurumunda tutuklu bulunan sanıklardan Mehmet Ali Gökbudak, Serdar Kürekçi ile Abdurrahman Gezer, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmada ifade verdi.
İddianamede örgütün Uşak imamı olarak adlandırılan ve "terör örgütü kurmak ve yönet", "anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak", "teröre finans sağlamak", "darbe girişiminde bulunmak" suçlamasıyla yargılanan Mehmet Ali Gökbudak savunmasını yaptı.
Yapı içinde yıllardır bulunduğunu, herhangi bir terör faaliyetinde yer almadığını, demokrasiye inanan, darbeye karşı bir yapısının bulunduğunu anlatan Gökbudak, kurban ya da bağış adı altında para toplamadığını, finansal destek sağlamadığını belirtti.
Mahkeme başkanının, telefonunda örgütün kriptolu mesajlaşma programı Bylock bulunduğunu hatırlatması üzerine "programı yanlışlıkla telefonuna yüklemiş olabileceğini" belirten Gökbudak, Hazim Sesli ve Ali Yıldırım'la bir kez Amerika'ya gittiğini ve Gülen'i ziyaret ettiğini de söyledi.
Sanıklar Serdar Kürekçi ise kendisinin yeminli mali müşavir olduğunu ve işi gereği bazı şirketlerin defterlerini tuttuğunu ifade ederek, örgütün finans kurumlarını yönetmekle suçlandığını, herhangi bir terör faaliyeti içerisinde yer almadığını kaydetti.
Sanıklardan Abdurrahman Gezer ise inancı nedeniyle yapı içerisinde bulunduğunu, terör faaliyetleriyle ilgisinin olmadığını söyledi.
Sanık avukatları da müvekkillerinin herhangi bir terör faaliyeti içinde bulunmadığını savunarak tahliyelerini istedi.
Mahkeme heyeti, Gökbudak, Kürekçi ile Gezer'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, diğer sanıkların savunmalarının alınması için duruşmaya pazartesi gününe kadar ara verdi.
4 GÜNDE 4 SAVUNMA ALINDI
Davanın ilk duruşmasının önceki oturumlarında, sözde "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile eski Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Yıldırım, Barış Altınordu ve Mehmet Sesli'nin savunmaları alınmıştı.
İDDİANAME
Uşak Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY yönelik 2015 Eylül ayında FETÖ'nün finans ayağına yönelik başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in "bir numaralı" sanık olarak yer aldığı 2 bin 527 sayfalık iddianamede aralarında FETÖ yapılanmasında "bürokrasi imamının yardımcısı" olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi eski Başkanı Ali Yıldırım örgüt yöneticisi olarak gösteriliyor.
Altısı şikayetçi, 60'ı mağdur toplam 220 tanık ifadesine yer verilen iddianamede 13 tutuklu toplam 111 sanığın 1984 yılından itibaren örgüte finansal destek sağladığı belirtiliyor.
Örgütün son 5 yılda "himmet", "bağış", "kurban", "zekat" adı altında özellikle iş adamlarından topladığı yaklaşık 500 milyon doları, paravan şirketler, yurt içi ve dışındaki okullar aracılığıyla çeşitli ülkeler üzerinden ABD'ye aktardığının yer verildiği iddianamede Sesli'nin Uşak ve çevre illerden toplanan paraların transferiyle görevli olduğu bildirilmiş, toplanan paraların kurulan paravan şirketler aracılığıyla hayali ticari faaliyetler kullanılarak bankacılık sistemine sokulduğu, yurt içindeki ve dışındaki çok sayıdaki eğitim kurumu aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Afrika, Tunus, Fas, Ürdün, Almanya gibi ülkeler üzerinden ABD'ye aktarıldığı ifade ediliyor.
Paralel yapı-14 Ekim (2015) 'Uşak Yapılanması' soruşturması
(06 Kasım 2016, 10:02)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: