İzmir'de 15 Temmuz darbe girişimine karşı açılan ilk davanın 267 sanık için hazırlanan iddianamesinde, örgüt üyelerinin yaşam biçimini izlediği ve üyelerini buna göre sınıflandırıp puanladığı ortaya çıktı. Namaz kılmayan, sigara içen, alkol alan, kız arkadaşı olanlar 1 puan alırken, bunlara görevlendirme verilmedi. Namaz kılan, sohbetlere katılan, kitap okuyan, örgüt ideolojisini benimseyen, alkol, sigara kullanmayan, kız arkadaşı olmayan, örgütün söylemleri doğrultusunda yaşamlarını şekillendiren itaatkar üyeler ise en yüksek 4 puanı aldı. Dört dörtlük üyelerin, en kritik görevlere atandığı belirtildi.
05.11.2016 21:42 İzmir'de FETÖ/PDY soruşturmasında 267 sanık için hazırlanan iddianamede, örgüt üyelerinin yaşam biçimini izlediği ve üyelerini buna göre sınıflandırıp puanladığı ortaya çıktı.
15 Temmuz darbe sürecinden sonra İzmir'de soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya, 267 sanık için bin 300 sayfalık iddianame hazırladı. İddianamade, darbe gecesine ait önemli bilgilerin yanı sıra örgütün işleyişine, yönetimine ilişkin çarpıcı ayrıntılar yer aldı.
Örgütün yönetim şemasının çıkartıldığı iddianamede, FETÖ'nün bünyesindeki elemanların yaşamlarını bile takip ettiği, onları değerlendirdiği, fişlediği saptandı. Örgüt üyeleri yaşam biçimlerine göre, 4 sınıfa ayrıldı. Namaz kılmayan, sigara içen, alkol alan, kız arkadaşı olanlara 1 puan verilirken, arada bir sigara içen, alkol alan ve namaz kılanlar 2 puan aldı. Namazı arada bir kaçıran, sigara, alkol almayan, kız arkadaşı olmayana 3 puan, namazlarını düzenli kılan, sohbetlere katılan, kitap okuyan, örgüt ideolojisini benimseyen, alkol, sigara kullanmayan, kız arkadaşı olmayan, örgütün söylemleri doğrultusunda hayatını şekillendiren itaatkar üyelerine ise, 4 tam puan verildiği aktarıldı.
Bu değerlendirmeler sonrasında, dört dörtlük bulunan örgüt üyelerinin, en gizli ve asli görevlere atandığı, üstlerin emirlerini yerine getiren bu elemanların, kritik görevlere konulduğu belirlendi.
Bunun yanı sıra üçlük bir örgüt üyesine sıradan görevler verildiği, ikilik ve birlik örgüt üyelerine ise örgüt yapısı içerisinde herhangi bir görevin verilmediği, zaman içerisinde kendini değiştirebilen kişilerin puanlamalarının artırıldığı veya aksi yönde azaltıldığı, soruşturma sonrasında tespit edildi.
MÜTEVELLİ HEYETİ SEÇİMİNDE DE BENZER YÖNTEM
Eleman seçiminde olduğu gibi, mütevelli heyeti üyesi seçiminde de benzer değerlendirmelerin yapıldığı iddianamede yer aldı. İddianamede, bölge ve ilçe imamlarının talimatıyla mütevelli heyet üyelerinin değişik bölgelerde sohbet grupları oluşturduğu, bu sohbet gruplarından da ekonomik durumu, dini inançları, özel hayatı, alkol, sigara kullanıp kullanmadığı gibi değerlendirmelerle mütevelli üyelerinin seçildiği bilgisine yer verildi.
Bir mütevelli grubunun en az 7 en fazla ise 14 kişiden oluştuğu vurgulandı. Mütevelli üyelerinin sayısının fazlalaşması durumunda ikinci biri heyetin oluşturulduğu, bu grupların, bölge imamına bağlı olduğu, bölge imamının, ilçe veya büyük bölge imamına, onlarında eyalet veya il imamına, eyalet veya il imamının, 7 coğrafi bölgeden hangisinde bulunuyorsa o bölge imamına, bu örgüt yöneticilerinin de, Türkiye imamına bağlı olduğu iddianamede anlatıldı.
İddianamede, FETÖ'nün ekonomik gelirlerine yönelik ilginç bir bilgi de paylaşıldı. Buna göre, tüm üyelerin örgüte ait gazete, dergi gibi yayın organlarına zorunlu olarak yıllık ya da aylık abone oldukları anlaşıldı.
ESKİ PAŞAYA 'VIP UÇAK' TAHSİSİ
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'a VIP uçak tahsis ettiği ortaya çıktı.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında hazırlanan ve İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, eski Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Hüseyin Demirarslan'ın çelişkili ifadelerine ve kendisine tahsis edilen "VIP uçağa" dikkat çekildi.
KENDİSİNİ "DARBE KARŞITI" GİBİ GÖSTERMİŞ
Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun koordinesinde Savcı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan iddianamede, Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birliklerde yaşanan olayların anlatıldığı bölümde, FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen ve halen tutuklu bulunan Demirarslan'ın darbe teşebbüsünü öğrendikten sonra Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığına geldiği, başarısızlıkla sonuçlanan bu girişimin ardından pozisyon değiştirdiği ve kendini "darbe karşıtıymış" gibi gösterdiği bilgisine yer verildi.
Demirarslan'ın Hava Kuvvetleri Komutanlığında FETÖ mensuplarının çekirdek kadrolara yerleştirilmesi konusunda aktif rol aldığı, Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin üslerde konuşlanması ve bunların örgüt mensuplarını yerleştirilmesine destek verdiğine vurgu yapılan iddianamede, şüphelinin darbeci askerler tarafından hazırlanan sıkıyönetim komutanları listesinde "Hava Kuvvetleri Komutanı" olarak yer aldığına, darbe girişiminin yaşandığı gece, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı Marmaris'teki otele operasyon için helikopterlerin havalandığı Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında saat 03.00'e kadar kaldığı ifade edildi.
DARBE BAŞARILI OLAMAYINCA ESKİŞEHİR'E GİTTİ
Soruşturma dosyasında mağdur olan Korgeneral Ata Kalkan, Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Tümamiral Aydın Şirin'in derdest edildiğini eski Çiğli 2. Jet Ana Jet Üs Komutanlığı Kurmay Başkanı Albay Ramazan Elmas'tan öğrenen Demirarslan'ın bu duruma müdahale etmediği, Korgeneral Kalkan, Tümamiraller Doğan ve Şirin'le görüşmediğinin altının çizildiği iddianamede, darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanacağını anladığı andan itibaren Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığına giderek darbeyi engellemek için müdahil olduğu vurgusu yapıldı.
"ASKERİ HİYERARŞİYE UYGUN DEĞİL"
Demirarslan'ın soruşturma sırasında yaptığı sözlü ve yazılı savunmasında bahsettiği, darbe gecesi Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığının yanındaki Kaklıç hava birliğinde beklediği, dolayısıyla "Çiğli'de olan biteni bilmesinin mümkün olmadığı" şeklindeki beyanının irdelendiği iddianamede, "Kaklıç birliğinin, Çiğli 2. Ana Jet Üssüne bağlı bir birlik olduğu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı seviyesinde bir korgeneralin, o sırada komutanlığa vekalet eden Çiğli Harekat Komutanını (Albay Ramazan Elmas'ı) görmeden bu birliğe geçmesinin ve 4-5 saat orada beklemesinin, askeri işleyişe ve hiyerarşiye uygun olmadığı çok açıktır.
Şüphelinin İzmir'de darbe girişiminin merkezi olan, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında olan biteni gördüğü halde, duruma müdahale etmediği, savunmasının inandırıcı ve samimi görülmediği, darbe girişiminin yön değiştirmesi ve başarıya ulaşmaması üzerine, darbe girişimine karşı görev yapmak zorunda kaldığı, bu hususu savunmasına esas olarak dile getirmekteyse de şüphelinin darbe girişimindeki rolünü ve kastını hafifletmediği değerlendirilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
"VIP UÇAK TAHSİS EDİLMİŞ"
İddianamede, TSK'dan ihraç edilen ve olay gecesi Çiğli 2. Jet Ana Üs Komutanlığında görevli pilotlar Enis Levent ile Mehmet Ali Bardakçı'nın kullandığı uçakla Eskişehir'e giden Demirarslan'la ilgili olarak, "Adı geçen komutan, rehin alınmamıştır, serbestçe Kaklıç üssüne geçerek VIP uçak beklemiştir. Darbe girişiminin merkezlerinden ve lojistik üssü olan Çiğli üssüne hakim olan güçler tarafından onay verilmeden, bu konumda rahatça bulunması ve kendisine uçak tahsis edilmesi mümkün değildir." değerlendirilmesinde bulunuldu.
İDDİANAME
İzmir'de, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş, 267 sanık hakkında kamu davası açılmasına, 53 sanığın dosyalarının ayrılmasına, 481 sanık hakkında ise ek kovuşturmaya gerek olmadığına yer verilmişti.
İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci sanık" ve "örgütün elebaşı" olarak aralarında bulunduğu sanıklara "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.
İzmir'den 15 Temmuz'a ilk dava
(05 Kasım 2016, 21:42)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: