Malatya Zirve Yayınevi´nde Tilman Geske, Necati Aydın ve Yusuf Yüksel isimli şahıslar bıçaklanarak öldürülmüştü. O dönem İl Jandarma Alay komutanı olan Albay Mehmet Ülger, geçtiğimiz mart ayında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Zirve Yayınevi cinayeti ile ilgili davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilen bir ihbar mektubunda ilginç bilgilere yer verildi. İddiaya göre dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger, olaydan bir buçuk ay önce öldürülen üç kişi hakkında üstlerine ayrıntılı rapor sunmuş. Mektuba göre Ülger, misyonerlerin takibi için de o dönem 40 bin TL´lik istihbarat ödeneği kullandı.
Malatya´da öldürülen misyonerler jandarma takibindeymiş
Malatya Zirve Yayınevi´nde Tilman Geske, Necati Aydın ve Yusuf Yüksel isimli şahıslar bıçaklanarak öldürülmüştü. O dönem İl Jandarma Alay komutanı olan Albay Mehmet Ülger, geçtiğimiz mart ayında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı. Zirve Yayınevi cinayeti ile ilgili davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderilen bir ihbar mektubunda ilginç bilgilere yer verildi. İddiaya göre dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger, olaydan bir buçuk ay önce öldürülen üç kişi hakkında üstlerine ayrıntılı rapor sunmuş. Mektuba göre Ülger, misyonerlerin takibi için de o dönem 40 bin TL´lik istihbarat ödeneği kullandı.
İhbar mektubu Ergenekon dosyasına da girdi
Malatya´da işlenen misyoner cinayeti ile ilgili savcılara gelen bir ihbar mektubunda, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Ülger´e ağır suçlamalarda bulunuldu. Zirve Yayınevi davası dosyasına giren mektupta yer alan iddialara göre, Albay Ülger olaydan bir buçuk ay önce öldürülen üç kişinin ildeki faaliyetleri ile ilgili üstlerine ayrıntılı bir rapor sundu. Cinayete kurban giden misyonerin takibi için de 40 bin TL´lik bir istihbarat ödeneği kullandı. Söz konusu ihbar mektubunun bir kopyasının İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz´e de gönderildiği bildirildi. Böylece mektup Ergenekon soruşturması dosyasına girmiş oldu. Zirve Yayınevi cinayetinden sonraki süreçte emekli olan Albay Ülger, geçtiğimiz mart ayında Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınmıştı.
Malatya İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şubesi´nde çalışan bir personel olduğunu belirten ihbar sahibi, mektubunda şu ifadelere yer verdi: Malatya İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Mehmet Ülger tarafından Kayseri Jandarma Bölge Komutanı ve Jandarma Genel Komutanlığı Denetleme Başkanı´na 2007 yılı Mart ayında brifing verildi. Bu brifingden yaklaşık bir buçuk ay sonra misyoner cinayeti işlenmiştir. Bu brifingde, öldürülen kişiler ve yaptıkları faaliyetleri ile ilgili olarak ayrıntılı raporlar bizzat Mehmet Ülger tarafından üstlerine sunulmuştur. Mektupta, olayın gerçekleşeceğinin Ülger ve bazı üst komutanları tarafından bilindiği de ileri sürülüyor. İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi personeli Ruhi Abat´ın da jandarma ile birlikte çalıştığı iddiasının bulunduğu mektupta şu satırlar yer aldı: Ruhi Abat´ın İl Jandarma Komutanlığı´na gelişi hiçbir zaman kayıt altına alınmamıştır. Normalde İl Jandarma Komutanlığı´na gelen tüm sivil şahıslar nizamiyede nöbet tutan personel tarafından İl J.K.lığı ziyaret defterine kayıt edilir, kimlikleri alınır ve kendilerine ziyaretçi giriş kartı verildikten sonra içeri alınmalarına karşılık Ruhi Abat hiçbir zaman bu işleme tabi tutulmamıştır. Yine iddiaya göre olaydan sonra tutuklanan sanıklardan birine ait cep telefonu SIM kartı cezaevinde bizzat Ülger tarafından üzerinden alındı ve ertesi gün aynı numaraya yeni bir SIM kartı çıkartılarak geri verildi. Böylece sanığın ilişkileri konusunda en önemli ipucu yok edilmiş oldu.
Mektupta Malatya İl Jandarma Komutanlığı tarafından 2007 yılında Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat ödeneğinden 40 bin TL´nin üzerinde ödenek kullanıldığına dikkat çekilerek, Ancak bunun sonucunda ne bir suç örgütü çökertilmiş ne de çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirilmiştir. Ödeneğin tamamına yakını misyonerlik faaliyetlerine yönelik kullanılmıştır. Hatta bu ödenekten bizzat Mehmet Ülger tarafından Ruhi Abat´a özellikle cinayetten önce defalarca ödeme yapılmıştır. denildi. Emekli olan Albay Ülger´in tayin olup giderken taşınabilir bir hard disk getirerek yaptığı tüm yazışmaları buraya kopyaladığı ve bilgisayardaki tüm dosyaları sildiği de ileri sürüldü. Mektubu yazan şahıs, Ülger´in o dönemde kullandığı bilgisayarına el konulması halinde Ergenekon soruşturmasında tutuklanan gazeteci Mustafa Balbay´ın bilgisayarında olduğu gibi önemli dokümanlara ulaşılabileceğine dikkat çekti.
Malatya Misyoner Katliamı olayı da adım adım Ergenekon davasıyla birleşmeye gidiyor
Malatya´da Zirve Yayınevi´nde 3 kişinin boğazı kesilerek öldürülmesi olayının azmettiricisi olarak tutuklanan Hüseyin Yelki´nin, emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün katliam için görevlendirdiği öne sürülen iki kişiyi tanıdığı ortaya çıkmıştı. Malatya Zirve Yayınevi´nde misyoner faaliyetlerinde bulundukları gerekçesiyle 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi ile ilgili soruşturma, Ergenekon davası kapsamında tutuklanan emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile papazlık yaptığı dönemde uzman çavuş olduğu açığa çıkan İlker Çınar´a uzanmış, soruşturmayı derinleştiren Malatya Başsavcılığı´nın talebiyle, katliamın ´bir numaralı sorumlusu´ olduğu öne sürülen Emre Günaydın´ı azmettirdikleri gerekçesiyle, Varol Bülent Aral ve Zirve Yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki tutuklanmıştı.
Katliam sanıklarının avukatlığını Ergenekon tutuklusu avukat Buzoğlu yapıyordu
Avukat Mustafa Hüseyin Buzoğlu, kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir isim. Adı Ergenekon Terör Örgütü kapsamında yürütülen soruşturma dosyalarında sıkça geçen Buzoğlu, Ümraniye´de ortaya çıkan ve Ergenekon Terör Örgütü´ne ait olduğu iddia edilen cephanelikle ilişkilendirilerek tutuklanan Ergün Poyraz´ın avukatlığını yapıyor. Buzoğlu ayrıca yine adı Ergenekon üyesi olarak geçen Hayrullah Özgür´ün de avukatı. Öte yandan Malatya´da Zirve Yayınevi´nde misyonerlere yönelik yapılan ve 3 kişinin boğazının kesilerek öldürülmesi davasının sanıklarının savunmasını da Buzoğlu yapıyor. Son olarak gözaltına alınan emekli Orgeneral Tuncer Kılınç´ın avukatlığını da yürüttüğü öğrenilmişti.
Derin ilişkiler derin avukatlar..
Buzoğlu, 25 Kasım 2008´de Ergenekon dava hakimine uyarıda bulunmuştu: Sanıkları bir an önce tahliye etmezseniz yeni dalgalar gelecek. Ergenekon sanığı Ergün Poyraz´ın avukatı Hüseyin Buzoğlu, Ergenekon davasına bakan mahkeme heyetini uyararak, tüm sanıkların tahliyesine karar vermemesi halinde yeni dalgalar geleceğini belirtmiş ve ´Ulasalcı olduğu bilinen insanlar savcının inisiyatifi olmadan emniyette Fethullahçıların talebiyle gözaltına alınacak yeni gelen dalgaların müsebbibi sizin heyetiniz olacaktır. 27 Kasım´da Yargıtay´da yapılacak duruşmayı beklemeniz hukuki değildir´ diye konuşmuştu.
Katliamla ilgili emekli Albay Mehmet Ülger ve o dönem emrinde görevli muvazzaf Çavuş Mehmet Çolak gözaltına alınmıştı
Malatya İl Jandarma Alay Komutanı Emekli Kurmay Albay Mehmet Ülger´in teknik takipte Ergenekon sanıklarıyla telefon görüşmeleri yaptığı belirlenmişti. Ülger´in gözaltına alınmasında kısa süre önce Ergenekon soruşturmasında tutuklanan ve örgüte finansal destek sağladığı iddia edilen Dicle Üniversitesi öğretim üyesi Abdurrahim Doğru´nun polis sorgusunda verdiği bilgilerin de önemli rol oynadığı öğrenilmişti. Malatya´da gerçekleşen üç kişinin boğazının kesilerek öldürülmesiyle sonuçlanan Zirve Yayınevi olayı soruşturmasında Ülger´in de adı geçiyordu. 20 Şubat 2009´da yapılan duruşmada Mehmet Ülger´in tanık olarak dinlenmesine karar verilmişti. Albay Ülger, katliamda azmettirici olmakla suçlanıyor. Ülger´in Malatya´da emrinde görev yapmış olan halen Diyarbakır Jandarma Alay Komutanlığı İstihbarat Şube´de görevli Uzman Çavuş Mehmet Çolak´ın da gözaltına alındığı öğrenilmiş, savcılık gözaltı kararına, ´gelen ihbar mektubu, teknik takip ve delilleri´ gerekçe göstermişti. Daha önce basına yansımış olan ihbar mektubunda katliam sanığı Emre Günaydın´ı azmettiren kişinin alay komutanı Ülger´in yönlendirmeleriyle İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Ruhi Babat olduğu ileri sürülüyordu. Gözaltına alınan Ülger ve Çolak, İstanbul´da Ergenekon savcıları tarafından sorgulanmış, nöbetçi mahkeme tarafından yurtdışı yasağı konularak tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı.
Malatya Zirve Yayınevi misyoner katliamı nasıl olmuştu
Malatya´da 18 Nisan 2007´de Zirve Yayınevi´nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel boğazları kesilerek öldürülmüştü. Zanlılar Salih Gürler, Cuma Özdemir, Hamit Çeker, Abuzer Yıldırım ve Emre Günaydın mahkemece tutuklanmıştı.
Ergenekon sanığı Veli Küçük Zirve Yayınevi davasında ifade vermişti
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Veli Küçük, Nisan 2007´de biri Alman uyruklu, üç kişinin yaşamını yitirdiği Malatya´daki Zirve Yayınevi katliamı davası kapsamında 6 Mayıs 2009 Çarşamba günü şüpheli olarak Silivri´de ifade verdiğini söyledi. Emekli tuğgeneral Küçük, Malatya Cumhuriyet Savcılığı´nın talimatı üzerine 6 Mayıs çarşamba günü aynı zamanda avukatı olan kızı Zeynep Küçük ile Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na ifade vermeye gittiğini anlatarak, Bu vatan için çalıştım, burnumuzdan geldi diye konuştu. Küçük, Mersin´de cezaevinde bulunan 2 kişinin, Taraf gazetesine gönderdikleri elektronik posta ile Malatya´daki Zirve Yayınevi katliamının tertipçisi veya azmettiricisi, Veli Küçük´tür´ iddiasında bulunduklarını, gazetenin de bu mesajı savcılığa gönderdiğini söyledi. Zirve Yayınevi Cinayetinin kilit ismi Varol Bülent Aral´ın da önceki gün Ergenekon Soruşturmasında ´tanık´ olarak ifadesi alınmıştı. Küçük, Ergenekondaki gizli sanıklardan bahsederken de, kayıtlarda trafik kazandığı öldüğü yer alan oğlu için Bana suikast düzenlediler, oğlum öldürüldü iddiasında da bulunmuştu. Ergenekon davasının en önemli sanıklarından biri olarak gösterilen Veli Küçük, 27 Mayıs 2009´da yapılan 91´inci duruşmada da, Soruşturmanın her geçen gün çetrefilleştiğini öne sürerek, 66 yaşındayım bu davanın sonunu görebileceğim gibi gelmiyor. Hazır olun. Zirve Yayınevi davasının da Ergenekon davası ile birleştirilmesini isteyecekler diyerek ümidini yitirdiğini göstermişti.
(22 Temmuz 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Malatya Zirve Katliamı ve Ergenekon´la bağlantısı manşetlerimiz