Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) karşı operasyonlara tüm yurtta devam ediliyor. Diyarbakır, İstanbul, Kars, Kayseri ve Yalova'da toplam 27 şirket ile 3 vakfa FETÖ/PDY yapılanmasına maddi kaynak ve eleman sağlandığı gerekçesiyle kayyum atandı. Sakarya'da ise terör örgütüne finansman sağladığı ve örgüt bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen bir kolejde arama yapıldı.
25.06.2016 18:13 Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne (FETÖ/PDY) yönelik operasyonlar tüm yurtta aralıksız devam ediyor. Diyarbakır, İstanbul, Kars, Kayseri ve Yalova'da toplam 27 şirket ile 3 vakfa FETÖ/PDY yapılanmasına maddi kaynak ve eleman sağlandığı gerekçesiyle kayyum atandı. Sakarya'da ise terör örgütüne finansman sağladığı ve örgüt bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen bir kolejde arama yapıldı.
İşte detaylar:
DİYARBAKIR: 10 ŞİRKET VE SELAHADDİN EYYUBİ ÜNİVERSİTESİ VAKFI
Diyarbakır'da, bünyesinde Selahaddin Eyyubi Üniversitesi bulunan İhtiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'na mahkeme kararı ile kayyum atandı.
Diyarbakır 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'nin kurucusu İhtiyat Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı'na kayyum atanması talebini karara bağladı.
Diyarbakır'dan diğer bir kayyum kararı daha geldi. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla mücadele ekiplerinin FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonları devam ediyor. Ekipler kentteki 10 şirketin, FETÖ/PDY yapılanmasına maddi kaynak ve eleman sağladığını tespit etti. Bu tespitin ardından, kentte otomotiv, eğitim, inşaat, hayvancılık ve sanayi alanlarında faaliyet yürüten 10 şirkete mahkeme kararıyla kayyum atandı.
İSTANBUL: PİNHAN RESTORAN VE 4 ŞİRKET
Paralel Yapı’nın gizli toplantılarını gerçekleştirdiği, gayri resmi harcama ve para transferlerine ait kayıtlarının tutulduğu Pinhan Restaurant ile 4 şirkete kayyum atandı. 2 yıl önce 3 bin 500 kişilik isim listesi ile suç belgelerinin ele geçirildiği mekanın sahipleri ise firarda.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansman sağlandığı ileri sürülen 4 şirkete daha kayyum atandı.
Alınan bilgiye göre, Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, FETÖ/PDY örgütü adına faaliyete bulunduğu öne sürülen Pinhan Restoran, Birim Gayrimenkul, Birim Sigorta ve Herkül Dış Ticaret şirketlerine el koyma kararı vererek kayyum tayin etti.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne, 19 Kasım 2014'te, Maltepe'de faaliyet gösteren Pinhan Restoran A.Ş'nin FETÖ/PDY adına faaliyette bulunduğu, toplanan paraları aynı adrese kayıtlı Birim Gayrimenkul, Birim Sigorta ve Herkül Dış Ticaret firmaları aracılığıyla yurt dışına kaçırıldığı, bu şirketlere ait belgelerin bir otomobile yüklenerek imha edilmeye götürüleceği yönünde ihbarda bulunulmuştu.
3 bin civarında belge ele geçirilmişti
Yapılan ön araştırmanın ardından Maltepe'de durdurulan 34 EH 1483 plakalı araçta, bağış makbuzu, fatura, çek, senet ve kasa defterleri gibi 3 bin civarında belge ele geçirilmişti.
Restoran sahiplerinin yurt dışına kaçtıkları tespit edilmişti
Belgelerin incelenmesiyle tespit yapılan şüpheliler, teknik ve fiziki takip çalışmaları neticesinde 30 Mayıs 2016 tarihinde düzenlenen operasyonla gözaltına alınmıştı. Kurulan örgüte üye olma, Yardım Toplama Kanunu'na muhalefet gibi suçlardan 20 kişi tutuklanmıştı. Restoran sahipleri Hızır G, Ahmet Ç ve Vedat K'nin, yurt dışına kaçtıkları tespit edilmişti.
Şirket başına asgari ücret maaşı
Kayyumların ise iş adamı İmran Okumuş, avukat Sezai Çiçek, bilişim uzmanı Hüseyin Yaşar, maliyeci Aytekin Karahan, basın ve halkla ilişkiler uzmanı Ertuğrul Erdoğan, vakıf ve dernek uzmanı İsmail Gülen ile vergi denetçisi Levent Küçük olduğu açıklandı. Kayyumlara ayrıca şirket başına asgari ücret oranında maaş ödenmesinin yapılması kararlaştırıldı. Kaynak Holding'e yönelik soruşturma kapsamında bugüne kadar kayyum ataması yapılan şirket sayısı da 81'e yükseldi.
İSTANBUL: KAYNAK HOLDİNG BÜNYESİNDEKİ 9 ŞİRKET
Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla Kaynak Holding'le bağı olduğu tespit edilen 9 şirkete daha kayyum atandı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, cemaat bünyesinde faaliyet gösterdiği iddiasıyla Kaynak Holding'e yönelik yürütülen soruşturma devam ediyor.
Soruşturma kapsamında 9 şirketin daha Kaynak Holding ile organik bağı olduğu belirlendi. Holding ile bağı olan Bakırköy'deki Zambak Mimarlık Mühendislik İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Gaziosmanpaşa'daki Fetih Öğretim İşletmeleri A.Ş., Büyükçekmece'deki İttifak Eğitim Hizmetleri A.Ş., Maltepe'deki Hamle Oto Kiralama Danışmanlık ve Güvenlik Ticaret A.Ş., Kağıthane'deki Sarıyer Işık Eğitim Hizmetleri Ticaret A.Ş., Ümraniye'deki Sözün Özü Basın Yayın Yazılım Reklam Eğitim Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. ile Bahçelievler'deki şirketler Vifak Eğitim İşletmeleri A.Ş., Söğüt Öğretim İşletmeleri A.Ş., Okulun Eğitim İşletmeleri A.Ş.'ye, Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla kayyum atandı.
KARS: 1 ŞİRKET
Kars Cumhuriyet Başsavcılığınca FETÖ/PDY'nin ildeki faaliyetlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında bünyesinde Özel Sultan Alparslan Koleji, Özel Nilay Fırat Eğitim Merkezi Dershaneleri ve yurtlar bulunan Aras Özel Eğitim Yurt İşletmeciliği, Basılı Yayın Dağıtım ve Pazarlama Hizmetleri Ticaret AŞ'ye, mahkeme kararıyla kayyum atandı.
KAYSERİ: 2 VAKIF
Kayseri'de, 'paralel yapı' soruşturmasına yönelik operasyon kapsamında Melikşah Üniversitesi'nin bağlı olduğu Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı ile Kılıçaslan Eğitim Vakfı'na mahkemece kayyum atandı.
Alınan bilgiye göre; Kayseri'deki üniversitenin yerleşkesi ve çevresinde çok sayıda vatandaşın arsasının baskı veya din inançları suistimal ederek düşük fiyata alınıp üniversiteye dönüştürüldüğü iddia edildi.
Soruşturma kapsamında vakfa, "Vakfa ait gayrimenkullerin FETÖ/PDY örgütü bünyesindeki şirket, dernek, eğitim ve öğretim kurumu üzerine faaliyet gösteren tüzel kişilere değerinden düşük fiyatla kiralanmak suretiyle vakfın zarara uğratıldığı, vakfın kuruluşundaki amacı ve vakıf tüzüğünde belirtilen amacı yerine tamamen FETÖ/PDY örgütüne finansman ve yarar sağlama adına faaliyet gösterdiği" suçlaması getirildi.
7 gözaltı yaşanmıştı
Bu iddiaların ardından Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Melikşah Üniversitesinin bağlı bulunduğu Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfının yönetim organlarına kayyum atandı. Kayseri'de daha önce "nitelikli ve örgütlü yağma" suçlamasıyla başlatılan operasyon kapsamında o dönem Boydak Holding CEO'su ve Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Memduh Boydak'ın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alınmış, Memduh Boydak ile M.F. ve A.T. savcılıktan, H.G, V.D, Ö.K. ve N.S. ise tutuklanma istemiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakılmıştı.
Soruşturmanın genişletilmesiyle vakfın ve üniversitenin mütevelli heyetinde görev alan 30 kişi hakkında, "örgütlü olarak nitelikle yağma ve suça teşebbüs" suçlarından dava açılmıştı.
Bir kayyum da Kılıçaslan Eğitim Vakfına
Öte yandan Kayseri'deki diğer bir kayyum ataması daha gerçekleşti. Alınan bilgiye göre, 1986'da kurulan vakfın FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösterdiği, hayırseverlerce yapılan gayrimenkul bağışlarını örgüt bünyesindeki eğitim ve öğretim kurumları, öğrenci yurtları, şirketler ve derneklere değerinden düşük fiyata kiralayarak vakfın 11 milyon 400 bin lira zarara uğratıldığı belirlendi.
Bunun yanı sıra 17-25 Aralık süreci sonrasında özellikle vakfa ait taşınmazların satımı ve kiralanması konusunda alınan kararlara bazı üyelerin yerine sahte imzalar atılarak evrakta sahtecilik yapıldığı, vakıf yetkililerinin burs olarak verilen paraları gerçek ihtiyaç sahipleri yerine FETÖ/PDY'nin cemaat evlerindeki öğrencilere verdiği, hatta çoğu öğrencinin banka hesaplarına yatırılan paraların bu öğrenciler yerine cemaat evlerinin sorumlu "abileri" tarafından banka ATM'lerinden çekilerek tekrar örgüte aktarılmak suretiyle finansman sağlandığı tespit edildi.
Söz konusu vakfın gayri menkullerinin, FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet gösteren bazı şirketlere kiralandığı ve bu gayrimenkuller üzerinde Akansu, Yelkenoğlu ve İstikbal kolejleri, Serhat Anafen Kurs Merkezleri ve Eğitim Kurumları, Mimarsinan Erkek Öğrenci Yurdu, Özel Kılıçaslan Fen Lisesi, Anadolu ve Öğretmen Liselerinin faaliyet gösterdiği belirlendi.
Soruşturma sonucu, Kılıçaslan Eğitim Vakfının yönetim organlarına Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesince kayyum atandı.
"Terörizme finansman sağlamak, resmi belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanmak" suçlamalarıyla 16 Haziran'da gözaltına alınan 4 vakıf yetkilisi, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.
SAKARYA: KOLEJDE ARAMA
Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında, terör örgütüne finansman sağladığı ve örgüt bünyesinde faaliyet gösterdiği iddia edilen Sentez Koleji'nde arama yapıldı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladığı iddia edilen Serdivan'da bulunan bir okulda arama yapıldı. Vergi dairesi memurları ile birlikte okula gelen polis ekipleri okuldaki bilgisayarların hard disklerinin kopyalarını alırken, vergi memurları da okulun mali durumunu inceledi. Okulda yapılan inceleme sonrasında herhangi bir gözaltı yapılmadı.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan aramayla ilgili olarak şu açıklamada bulunuldu:
"Cumhuriyet Başsavcılığımız koordinesinde Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü ile Vergi Dairesi Başkanlığı'nca yapılan çalışmalar neticesinde, FETÖ/PDY terör örgütüne finansal destek sağlayıp, örgüt bünyesinde faaliyet gösterdiği değerlendirilen özel bir eğitim kurumunda Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden aldırılan arama ve el koyma kararına istinaden FETÖ/PDY Terör Örgütüne Finansal Destek Sağlamak, 213 sayılı Vergi Usul Kanuna Muhalefet Etmek ve Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerini Aklama suçları kapsamında arama yapılmış, özel eğitim kurumundaki aramada ele geçirilen delil niteliğindeki belgeler ile bilgisayar kütüklerindeki incelemeler ise halen devam etmektedir."
YALOVA: 2 ŞİRKET
Yalova’da faaliyet gösteren 2 şirkete Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) finansman desteği sağlandığı iddiasıyla kayyum atandı.
Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Yalova Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan soruşturma kapsamında, alınan mahkeme kararıyla FETÖ/PDY bünyesinde kurularak faaliyet gösterdiği ve örgüte finansman desteği sağladığı belirlenen iki şirkete kayyum atandı.
Şirketlerin bünyesinde bir özel okul, iki dershane ve 3 öğrenci yurdu bulunduğu öğrenildi.
Bu iki şirketin Işık A.Ş. ve Ufuk Eğitim A.Ş. olduğu, kayyum ataması kararının 2015 yılının Ağustos ayında bu şirketlere yönelik yapılan operasyon ve aramalar sonucu verildiği öğrenildi.
Öte yandan Yalova’daki bu şirketlerden 2 dershanenin Işık Eğitim A.Ş., 1 özel okul ile 3 öğrenci yurdunun ise Ufuk Eğitim A.Ş. bünyesinde olduğu bildirildi.
Paralel yapıya yönelik kayyum atamaları manşetlerimiz
(25 Haziran 2016, 18:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: