Erzurum'da 2007 yılında şikayet üzerine ortaya çıkan '15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayı' ile ilgili soruşturmayı, Fetullah Gülen'in kardeşi ve yeğeninin de şüpheliler arasında yer alması üzerine kapattıkları iddia edilen 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 3'ü tutuklu 16 polisin yargılanmasına devam edildi.
14.05.2016 14:24 Erzurum'da 2007 yılında şikayet üzerine ortaya çıkan "15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismar olayı" ile ilgili soruşturmayı, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) lideri Fetullah Gülen'in kardeşi ve yeğeninin de şüpheliler arasında yer aldığı soruşturmayı kapattıkları iddia edilen 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri olmak üzere 3'ü tutuklu 16 polisin yargılanmasına devam edildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar, emekli emniyet müdürü Abdullah Güler, emniyet amiri Cengiz Çiçek, Murat Önemli, tutuksuz yargılanan Fatih Akeroğlu, Ahmet Fatih Bayrakçı, müşteki Güray Okyar ve avukatları katıldı.
Tutuksuz sanıklardan Murat Koçyiğit, Mehmet Hilmi Sevimlican, İbrahim Nuhoğlu, Ünal Doğruel, Adem Baysal, Okan Ölmez, Hüseyin Keküllüoğlu, Muhsin Pala, Sedat Ekici, Aydın Ergün ve Fethi Bünet ise duruşmada yer almadı.
Sanık Abdullah Güler, dönemin Erzurum Valisi Celalettin Güvenç'in kendisini çağırarak Nenehatun Kız Yurdunda birtakım hadiselerin, cinsel istismar vakalarının olduğunu ve bu konuda bilgilerinin olup olmadığını sorduğunu belirtti.
Valiye, küçük yaşta kızların istismar edildiği, organize grupların eline düştüğü konusunda birtakım bilgiler verdiğini anlatan Güler, "Nenehatun Kız Yurdunda olan hadiselerden dolayı, yurtta birtakım fuhuş olaylarının olduğunu söyledi ve bu konuda çalışma yapmam için talimat verdi." dedi.
Takip ettikleri telefon numaralardan bir kısmını valinin kendisine verdiğini iddia eden Güler, şöyle devam etti:
"Ben de bu olayı gidip çalışma arkadaşlarıma aktardım ve çalışma başlatmaları talimatını verdim. Bahse geçen bazı kişiler için önleme dinlemesi yaptık. Bunun sonucunda arkadaşlar, çalışmalarını bana getirdiler. Biz de yasaya uygun olarak daire onayı ve hakim onayından sonra daire başkanlığına ve TİB'e bildirdik. Diğer konu Güray Okyar'ın dinlenmesi ise bu konuyla hiçbir ilgisi yoktur. Okyar ile ilgili olan hadise, 2008 yılında olmuştu. İlaç yolsuzluğu hakkında değerlendirip dinlediğimiz bir konuydu. Kendisi tanımam bile. Bahse konu olan Seyfullah Gülen'e verilen raporla bizim dinlememizin bir alakası yoktur. Ayrıca bizim yaptığımız işlemler bu hususta idari işlemlerdir, adli işlemlerle karıştırılmaması gerekir. Bizim yaptığımız işlemler yönetmeliğe ve hukuka uygundur."
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına ve eksik tespitlerin ve evrakların tamamlanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.
Bu arada dava dosyası kapsamında, soruşturma aşamasından hakkında yakalama kararı olan Aydın Ergün'ün, dün Ankara'da yakalanarak ifadesinin alındığı ve sulh ceza hakimliğince yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakıldığı öğrenildi.
OLAY
Erzurum'da, 29 Ekim 2007'de Dadaşkent Polis Merkezine gelen 15 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğu S.Ö, birçok erkek tarafından tehdit ve zorlamayla cinsel istismara maruz kaldığı iddiasıyla şikayetçi olmuş, acil koruma kararı alınarak Nenehatun Kız Yetiştirme Yurduna yerleştirilmişti.
Açılan ilk soruşturmada 8 kişi tutuklanmış ve derinleştirilen soruşturmada aralarında Fetullah Gülen'in yeğeni ve 2014'te vefat eden kardeşi Seyfullah Gülen'in de bulunduğu 90'a yakın şüpheli belirlenmişti. Bu aşamadan sonra hem soruşturma savcısı değiştirilmiş hem de kız çocuğu başka kente gönderilmişti. Genişletilen soruşturmada şüpheli olarak belirlenen, aralarında Gülen'in kardeşi Seyfullah Gülen ve yeğeninin de bulunduğu kişiler hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Bu dosyaların kapatılmasının ardından ilk soruşturmada tutuklananlar da tutukluluklarına itiraz ederek, 8 Kasım 2012'de serbest bırakılmıştı.
Soruşturmanın FETÖ/PDY üyesi emniyet mensuplarınca kapatıldığı iddiaları üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bartın, Eskişehir, Hatay, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Van ve Sinop'ta 18 Ocak 2016'da düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda 13 polis gözaltına alınmıştı. 3'ü emniyet müdürü, biri emniyet amiri, 3'ü polis memuru 7 şüpheli tutuklanmış, 6 polis memuru ise yurt dışı çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı.
İddianamede, tutuklu sanıklar 3 emniyet müdürü ve bir emniyet amiri için 5 yıl 6 aydan 58 yıla kadar, diğer polisler için de 5 yıl 6 aydan 44 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
Paralel yapı-18 Ocak (2016) 'Erzurum tecavüze örtbas' soruşturması manşetlerimiz
(14 Mayıs 2016, 14:24)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: