Gülen Terör Örgütü'ne finans sağlama iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Dumankaya şirketinin murahhas üyesi Halit Dumankaya'nın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı. 42 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest kaldı. Savcılık serbest kalmalara itiraz etti.
23.04.2016 09:23 Gülen Terör Örgütü'ne finans sağlama iddialarıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen, aralarında Dumankaya şirketinin murahhas üyesi Halit Dumankaya'nın da bulunduğu 11 kişi tutuklandı. 42 şüpheli ise tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest kaldı.
88 KİŞİYE TUTUKLAMA İSTENDİ
Soruşturma kapsamında, emniyette ifadeleri tamamlanan şüpheliler iki aşamada adliyeye sevkedildi. İlk aşamada adliyeye sevk edilen 44 kişiden F.B., F.C., M.K. ve Z.B. olmak üzere 4'ü "Terör örgütüne finansman sağlamak" ve "Suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerini aklamak" suçlarını işlediklerini gösterir müfettiş raporları, banka ödeme fişleri, yetki belgeleri (yetki belgelerinde yetki veren şahısların imzalarının bulunmaması ya da imzaların benzememesine rağmen ödemelerin yapılması) gibi somut ve kuvvetli suç şüphesi olduğunu gösterir deliller bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.
İkinci aşamada ise aralarında Dumankaya yetkililerinin de bulunduğu 46 kişi daha adliyeye sevkedildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) "himmet" adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturmanın yürütüldüğü Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosunda görevli 5 Cumhuriyet Savcısı tarafından 46 şüphelinin ifadeleri alındı.
Şüphelilerden 2'sini serbest bırakan savcılık, 44 şüpheliyi, "terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak", "terör örgütüne finansman sağlamak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.
Tutuklamaya sevk edilen şüpheliler arasında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Murahhas Üyesi Halit Dumankaya ile Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi ile FETÖ'nün "Maltepe ilçe imamı" olduğu ileri sürülen Ahmet A da yer aldı.
Suçlamaları kabul etmediler
Dumankaya İnşaat'ın yönetim kurulu üyelerinin, savcılık sorgusunda suçlamaları kabul etmediği öğrenildi.
Himmet hesabı açıp finansman sağlamışlar
Gözaltına alınan ve tutuklamaya sevk edilen şüphelilerin, himmet hesabı açan, bu hesabı kullanan ve bunlara finansman sağlayan iş adamları olduğu ileri sürüldü.
HALİT DUMANKAYA 2 AYRI SUÇLAMAYLA TUTUKLANDI
Nöbetçi Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği'ne tutuklama talebiyle sevk edilen şüphelilerin sorgusu yaklaşık 9 saat sürdü. Hakimlik sorgusunun ardından aralarında Dumankaya şirketin murahhas üyesi Halit Dumankaya'nın bulunduğu 7 kişinin tutuklanmasına karar verdi.
Foto: Halit Dumankaya
Hakimlik, şüpheliler Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Halit Dumankaya, Ayhan Büyükkaya, Göksel Işık ve Adem Savaş'ın "Suçtan kaynaklı mal varlığını aklama" ve "Terör örgütüne finansman sağlama" suçlarını işlediğini gösterir banka hesap hareketleri, ilgili hesaplara giren çekler üzerine yazılı kurban, burs, zekat gibi ibarelerin bulunması, bir kısım çeklerin iş yapılan kişilere karşılık yapılan ödemelerden, bir kısmının bu şahısların beyanları doğrultusunda rızaları olmaksızın bağış veya yardım adı altında ciro ettirilip alıkonulması ve bu çeklerin FETÖ/PDY terör örgütüne finansman sağlamak amacıyla açılmış olan hesaplara yine bu şüphelilerden bir kısmının ciro edilerek girilmesi gibi kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmalarına karar verdi.
Diğer şüpheliler Mehmet Kızılkaya, Şerif Karaman ve Nihat Kayalıdağ'ın da "Silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarını işlediğini gösterir banka hesap hareketleri bulunması, adı geçen terör örgütünün yönetici kadrosunda bulunan özellikle "Maltepe imamı" olarak adlandırılan Murat Koca ile telefon görüşmelerinin bulunması gibi somut kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutuklanmalarına hükmedildi.
'Maltepe imamı' başlarını yaktı
Görüldüğü gibi zanlıların, paralel örgütün yönetici kadrosunda bulunan ve 'Maltepe imamı' olarak adlandırılan Murat Koca ile yoğun telefon trafiği tutuklanmalarında etkili oldu.
42 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
İki aşamada tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerin 42'si ise suçun vasıf ve mahiyeti ile mevcut delil durumu gerekçe gösterilerek, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 42 şüpheli için yurt dışına çıkış yasağı konularak, karakola imza atma yükümlülüğü getirildi. Ancak savcılık bu 42 serbest bırakmaya itiraz etti.
İKİ AŞAMADA ADLİYEYE SEVKEDİLDİLER
Soruşturma kapsamında, emniyette ifadeleri tamamlanan 46 kişi adliyeye getirilmiş, Anadolu Örgütlü, Kaçakçılık ve Mali Suçlar Soruşturma Bürosu'nca ifadeleri alınan 46 kişiden 44'ü tutuklamaya sevk edilirken 2'si serbest kalmıştı. İlk aşamada adliyeye sevk edilen bu 44 kişiden F.B., F.C., M.K. ve Z.B. olmak üzere 4'ü "Terör örgütüne finansman sağlamak" ve "Suçtan kaynaklı malvarlığı değerlerini aklamak" suçlarını işlediklerini gösterir müfettiş raporları, banka ödeme fişleri, yetki belgeleri (yetki belgelerinde yetki veren şahısların imzalarının bulunmaması ya da imzaların benzememesine rağmen ödemelerin yapılması) gibi somut ve kuvvetli suç şüphesi olduğunu gösterir deliller bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı.
"FİNANSMAN YAPILMASINA YARDIMCI OLDUKLARI..."
4 kişiye yönelik tutuklama kararında hakimlik, "Kullanılan hesapların zekat, kurban, bağış ve burs gibi amaçlarla açıldığının bilinmesine rağmen veya imzaların yetki veren kişi tarafından atılan imzalara benzememesine rağmen işlemlerin yapılarak finansman yapılmasına yardımcı oldukları, yapılan finans işlemlerinin yüksek miktarlarda bulunması gözönüne alındığında, kaçacakları şüphesini uyandıran somut olguların bulunması nedeniyle tutuklanmalarına karar verildi" ifadesini kullandı.
OPERASYON BÖYLE GELDİ
FETÖ'ye yönelik İstanbul'da gerçekleştirilen “himmet” operasyonunun detayları belli oldu. Örgütün para kaynaklarının peşine düşen TMSF ve Mali Şube, 13 bin 600 kişilik bir himmet listesi çıkardı. Bu listedeki bin 854 kişinin 17-25 Aralık sürecinden sonra da yardıma devam ettiği belirlenince operasyon için düğmeye basıldı.
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) 9 ilde düzenlenen en büyük himmet operasyonunun ardından, İstanbul'da paralel yapının finans noktaları abluka altına alındı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, FETÖ'ye “himmet” adı altında finansal destek sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında, TMSF uzmanları ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Bank Asya'daki “himmet” hesaplarına yönelik araştırma yapıldı.
OPERASYON YAPILABİLİR
Araştırma sonucunda, İstanbul'da örgüte maddi kaynak sağlayan ve aralarında şirket sahibi, esnaf, devlet memuru ve vatandaşların bulunduğu 13 bin 600 kişi tespit edildi. Polis ekiplerinin özellikle 17-25 Aralık sürecinin ardından örgüte yardıma devam ettiği belirlenen bin 854 kişi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdığı ve ilerleyen süreçte bu şüphelilere yönelik FETÖ/PDY'ye finansal destek sağlamaktan operasyon yapılabileceği kaydedildi.
11 KİŞİ TUTUKLANDI
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 107 kişiden ilk aşamada 44'ü adliyeye sevk edildi. Bu şüphelilerden 9'unun tutuklanması talep edildi. Mahkeme, 4 şüpheliyi tutukladı, 5'ini ise adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. İkinci aşamada ise 44 şüpheli daha "terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak", "terör örgütüne finansman sağlamak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Mahkeme aralarında Halit Dumankaya'nın da olduğu 7 kişiyi tutukladı. Böylece soruşturmada tutuklananların sayısı 11'e yükseldi.
SAVCILIK, 42 SERBEST BIRAKMAYA İTİRAZ ETTİ
Öte yandan soruşturmayı yürüten savcılık, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de aralarında bulunduğu 42 şüphelinin "terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak", "terör örgütüne finansman sağlamak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılmasına itiraz etti.
İTİRAZ KARARA BAĞLANACAK
Savcılık, şüpheliler hakkında atılı suçları işlediğine ilişkin somut delillerin varlığı ve kaçma şüphelerinin olduğunu belirterek tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. İtirazı değerlendirecek 10. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında direnmesi durumunda bir üst mahkeme olan Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği karar verecek.
GÖZALTINA ALINAMAYAN 34 KİŞİYE YAKALAMA KARARI
Öte yandan soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunup adreslerinde tespit edilemeyen ve firari durumda olan 34 şüpheli hakkında ise Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yakalama kararı çıkarıldı. Firari şüpheliler arasında, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Değer Dumankaya'nın da bulunduğu öğrenildi.
16 HESAPTA İNCELEME
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 41 Bank Asya çalışanı ile ilgili olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından da 2 müfettiş görevlendirildiği öğrenildi. Müfettişlerin Bank Asya çalışanlarının yaptığı işlemlerle ilgili olarak incelemeye alındığı ve konuyla ilgili olarak haklarında idari soruşturma başlatıldığı kaydedildi. Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri ve TMSF uzmanlarının ilk belirlemesine göre ekipler, Bank Asya'nın 7 şubesindeki 16 farklı hesapta geçmişe yönelik inceleme başlattı. Yapılan inceleme sonucunda bu hesaplara 13 bin 600 kişinin para yatırdığının tespit edildiği ifade edildi.
SORUŞTURMA SÜRECİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Bank Asya çalışanları, FETÖ/PDY yöneticileri, iş adamları ve bazı vatandaşların da bulunduğu 140 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bu kapsamda, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince İstanbul merkezli 9 ilde yürütülen operasyonda, 108 kişi gözaltına alındı.
Emniyette işlemleri tamamlanan şüphelilerden 18'i savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, 90 şüpheli de işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.
Savcılık, 20 şüpheliyi ifadelerinin ardından serbest bırakırken, 17 şüpheliyi de adli kontrol hükümlerinin uygulanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk etti, geriye kalan 53 şüpheli ise, tutuklanmaları talebiyle hakimliğe gönderildi.
Mahkeme bu kişilerden 11'ini tutuklarken, diğer 42 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
SAVCILIĞIN SERBEST BIRAKMALARA İTİRAZI REDDEDİLDİ
28.04.2016 19:52 "Fetö/pdy'ye finansal destek sağladıkları" gerekçesiyle yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanma talebiyle geçtiğimiz hafta mahkemeye sevk edilen 42 kişinin serbest kalmasına savcılığın yaptığı itiraz reddedildi.
Aralarında Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de bulunduğu 42 kişi hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasını talep eden savcılığın talebini ilk olarak serbest bırakma kararını veren Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği değerlendirdi. 10. Sulh Ceza Hakimliğinin kararında direnmesi üzerine üst mahkeme olan 1. Sulh Ceza Hakimliği savcılığın talebini karara bağladı. Hakimlik, 42 şüpheli hakkında tutuklanmaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talebini 'suç vasfının değişme ihtimali' bulunduğu gerekçesiyle reddetti.
1 ŞÜPHELİ TAHLİYE EDİLDİ
Öte yandan, soruşturma kapsamında tutuklanmalarına karar verilen 11 şüpheliden banka çalışanı Zehra B'nin avukatlarınca yapılan itirazı da değerlendiren Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği, 'suç vasfının değişme ihtimali' bulunduğunu belirterek tahliyesine karar verdi.
11 KİŞİ TUTUKLANMIŞ, 42 KİŞİ ADLİ KONTROLLE SERBEST KALMIŞTI
Soruşturmayı yürüten savcılık, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Yönetim Kurulu üyeleri Semih Serhat Dumankaya ve Ayla Dumankaya Pirinççi'nin de aralarında bulunduğu 42 şüphelinin "terör örgütü FETÖ/PDY'ye üye olmak", "terör örgütüne finansman sağlamak", "terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "suçtan kaynaklı mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle sevk edildikleri Anadolu 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından serbest bırakılmasına itiraz etmişti.
Soruşturma kapsamında tutuklamaya sevk edilen toplamda 53 kişiden aralarında Dumankaya şirketinin murahhas üyesi Halit Dumankaya'nın da olduğu 11 kişi tutuklanırken, 42 kişi ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakılmıştı.
Paralel yapı-18 Nisan (2016) 'İstanbul Bank Asya/Dumankaya' soruşturması manşetlerimiz
(23 Nisan 2016, 09:23), son güncel.: (28 Nisan 2016, 19:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: