'Paralel Devlet Yapılanması' iddialarına ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan davada yeni duruşma yapıldı. Duruşmada hem sanık hem de müşteki avukatlarınca dile getirilen reddi hakim talebi reddedilirken, sanık savunmalarının alınmasına devam edildi.
24.03.2016 19:30 "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına ilişkin Konya merkezli soruşturma kapsamında 2'si tutuklu 74 sanık hakkında açılan davada yeni duruşma dün ve bugün (23-24 Mart) görüldü.
İKİ TARAF DA REDDİ HAKİM TALEP ETTİ
Dün sabah başlayan duruşmada tutuksuz yargılanan emniyet mensupları ile bazı iş adamları dinlendi. Tutuklu eski polis başmüfettişi Anadolu Atayün'ün avukatı Süleyman Küçüksucu, "Duruşmanın başladığı günden itibaren çeşitli konularda 35 yazılı talebimiz, 60'a yakın sözlü taleplerimize ret kararı verildi. Bu nedenle reddi hakim talebinde bulunuyoruz" dedi.
Mağdur avukatlarından Hasip Şenalp, davanın, "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Konya bağlantılı davası olduğunu söyledi. Şahsı ve milleti adına davaya müdahil olduğunu ifade eden Şenalp, Paralel Devlet Yapılanması'na yönelik davaların İstanbul başta olmak üzere çok sayıda ilde görüldüğünü, bu davanın sadece Okyanus Operasyonu davası olarak görülmemesi gerektiğine işaret etti.
Şenalp, davada Paralel Devlet Yapılanması'na hizmet eden kişilerin yargılandığını belirterek, "Davanın başından itibaren sanık ve şüphelilere aşırı müsamaha gösterilmiş, bazıları haksız şekilde tahliye edilmiştir. Terör örgütü davalarında terör faaliyetlerinde bulunan sanıkların tüm mal varlığına tedbiren el konulması gerekirdi. Ancak mahkemede böyle bir karar görmedik. Davanın içi boşaltılmış ehemmiyeti anlaşılamamıştır. Devletime ve milletime yapılan ihanetten dolayı davadan çekilmenizi talep ediyorum" diye konuştu.
Bu sırada sanık Abidin Gürsoy, Hasip Şenalp'e yönelik sözlü sataşmada bulundu. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Birol Polat, sükuneti bozduğu gerekçesiyle Gürsoy'un salondan çıkarılmasını istedi. Ardından bazı sanık ve müdahil avukatlar arasında tartışma yaşandı.
Sanık avukatlarından Mehmet Yıldırım ise mahkemenin baskı altında olduğunu ileri sürerek, reddihakim talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Polat, Yıldırım'a "Biz neden böyle bir baskı hissetmiyoruz?" diye karşılık verdi
REDDİ HAKİM REDDEDİLDİ
'Reddi hakim' talepleri değerlendirmek üzere ara veren mahkeme heyeti, iki tarafında 'reddi hakim' taleplerini oy birliğiyle reddetti. Duruşma tutuksuz yargılanan emniyet mensupları ve iş adamlarının dinlenmesiyle devam etti.
Duruşmada söz alan tutuksuz yargılanan sanıklardan Ramazan Özer, Gülen cemaatini tanımadığını, bu yapılanmanın içinde yer almadığını söyledi. Hayata bakışı ve kişilik özellikleri itibarıyla FETÖ'nün içinde bulunmasının mümkün olmadığını söyleyen Özer, " Memduh Oğuz benim 20 yıllık dostumdur. Boşanma davama baktı ama Gülen cemaatinden nefret ederim. Haftada iki tek atan biri olarak bunlarla bağım, bağlantım yok" dedi.
Tutuksuz yargılanan sanıklardan Rahim Fındık ise 17-25 Aralık operasyonlarına kadar Gülen cemaatinin etkinliklerine katıldığını belirterek, "Daha sonra devletle kavga etmeye başlayınca bütün bağlarımı kestim. Allah'a giden sayısız yol var. Devlet her zaman haklıdır ve devletimizi savunurum, yanında yer alırım" ifadelerini kullandı.
Tutuksuz sanıklardan Abidin Gürsoy, iddianamedeki silahlı terör örgütü ifadelerini kabul etmediğini söyledi. Fetullah Gülen hareketinin gönüllü hizmet hareketi olduğunu ileri süren Gürsoy, "Hizmet, terör örgütü değildir. Bir yerleri mi bombaladık, birilerine silah mı çektik? Bu dava aslında devleti dolandıran ve 180 yıl hüküm giymiş bir adamı aklama davasıdır. İtirafçıları değil iftiracıları vardır" dedi.
Gürsoy, iddianamede cemaate himmet topladığı iddiasına değinerek, aynı yardımların cuma namazı sonrası camilerde de toplandığını ifade etti.
Savunmasının önemli bir bölümünde Fetullah Gülen'in kitaplarından alıntılar yapan Gürsoy, Gülen'i ABD'deki evinde ziyaret ettiğini belirtti.
MAHKEME BAŞKANINDAN ATAYÜN'E: TERBİYESİZLİK YAPMA!
Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan tutuklu sanık Anadolu Atayün'ün Gürsoy'a soru sorduğu sırada, Mahkeme Başkanı Birol Polat'a "Soruyu ağzıma tıkıyorsun" şeklinde itirazda bulunması üzerine, Polat "Sorunu sordun, cevabını verdi. Terbiyesizlik yapma, hiçbir mahkemede böyle soru sorma hakkı verilmez, yayını kesiyorum" diye karşılık verdi.
Mahkeme heyeti, eski Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile Ali Akın hakkındaki yakalama kararı ile eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ve polis memuru Yücel Özaşık'ın tutukluluk halinin devamına hükmetti. Duruşma, 27 Nisan'a ertelendi.
Davanın geçmişi
Sanıklar hakkında, "Fetullahçı Terör Örgütü'ne üye olmak", "Soruşturmanın, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek" gibi suçlamalar bulunuyor.
Soruşturma kapsamında 19 ilde düzenlenen operasyonların gözaltı gerekçesinde, şüphelilerin, Konya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin 2008'deki operasyonunda, Konya merkezli Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve 249 kişiye asılsız delillerle gözaltı işlemi yaptıkları iddiası yer alıyor.
Gerekçede, o dönemde Okyanus İnşaat'ın yaklaşık 200 dairesine satılmaması için tedbir konulduğu, ancak şüphelilerden birinin bu dairelerden 2'sini usulsüz şekilde piyasadan daha ucuza satın aldığının ortaya çıktığı kaydediliyor. Yine şüphelilerden emniyet mensubu olduğu belirtilen kişinin, Konya'daki emlak şirketinin reklamında oynadığı, karşılığında da 2 daire aldığı öne sürülüyor.
Ayrıca, iş adamı Argun'un borsada halka arz edilen 75 milyon liralık doğalgaz şirketinin değerinin usulsüz soruşturmalarla düşürüldüğü ve değerinin çok fazla altında, 11 milyon liraya başka iş adamına sattırdıkları iddia ediliyor.
Konya Paralel Yapı iddianamesine ulaşmak için tıklayın
Paralel yapı-22 Mayıs (2015) 'Konya Yapılanması' soruşturması manşetlerimiz
(24 Mart 2016, 19:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: