Paralel yapıya yönelik Erzurum merkezli 6 ilde gerçekleşen operasyonlarda 30 kişi gözaltına alındı. Soruşturmada 5 kişinin daha arandığı bildiriliyor. Şüphelilere, Erzurum merkez Aziziye Belediye Başkanlığı tarafından 5 yıl önce 14 bin metrekare arazinin 2 bin 600 metrekare gösterilerek satıldığı ve Fetullahçı Terör Örgütüne finans desteği sağlandığı suçlaması yöneltiliyor. Gözaltına alınan 30 şüphelinin arasında eski AK Partili Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ve Başkan Yardımcısı Hadi Zaimoğlu'nun da bulunduğu öğrenildi. Operasyon kapsamında paralel yapıyla bağlantılı 4 eğitim kurumunun menkul ve gayrimenkul varlıklarına da el konuldu.
23.02.2016 13:57 Erzurum'da, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik operasyonda 30 kişi gözaltına alındı. Operasyonu Erzurum merkez olmak üzere 6 ilde gerçekleştiği, diğer illerin Ankara, İstanbul, Van, Çanakkale ve Trabzon olduğu belirtildi. Başsavcılığın açıklamasına göre 30 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonların gerekçesi olarak, paralel örgütün 2011 yılında gerçekleştirdiği bir arsa yolsuzluğu ve bu yolla terör örgütüne finans desteği sağladığına yönelik elde edilen deliller gösteriliyor
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturma kapsamında gerçekleştirilen operasyonda, "örgüt üyesi oldukları, örgüte gelir temin etmek amacıyla faaliyet yürüttükleri, örgüte çıkar temin etmek amacıyla evrakta sahtecilik yaptıkları ve görevlerini kötüye kullandıkları" suçlamasıyla 6 ilde 30 şüpheli gözaltına alındı. Zanlılar, sorgulanmak üzere Erzurum Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesine götürüldü.
BAŞSAVCILIK AÇIKLAMASI
Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli imzası ile Erzurum Adliyesi'nin internet sitesinden kamuoyunun aydınlatılması için yazılı bir açıklama yapıldı. FETÖ/PDY terör örgütüne ilişkin soruşturma kapsamında Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli'nin yaptığı açıklamada şöyle denildi:
"4 Mayıs 2011 tarihinde Aziziye Belediye Başkanlığı tarafından 20 pafta, 6673 ada, 1 parselde yer alan 13 bin 950 metrekare arazinin hisseli taşınmaz olmasına rağmen parselasyon ve ifrazı gerçekleştirilmeden, hisseli olduğu gözetilmeden 2 bin 603 metrekare gösterilmek suretiyle U.N.Ö.'ye satışının usulsüz bir şekilde gerçekleştirildiği iddiası ve bu kapsamda sahte belge düzenlemek suretiyle bahse konu arsanın iddia edilen FETÖ/PDY'ye finans sağladığı değerlendirilen Eğitim ve Yurt İşletmeciliği İnşaat Taahhüt Gıda Turizm Pazarlama alanında faaliyet gösteren U.N.Ö.'ye satışı aşamasında görev alan belediye yetkilileri ile bu anonim şirkette yönetici ve ortak olarak yer alan şüpheliler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği', 'görevi kötüye kullanma', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçları ile ilgili olarak soruşturma başlatıldı.
Yapılan soruşturma neticesinde elde edilen delil durumuna göre Erzurum, Ankara, İstanbul, Van, Biga (Çanakkale) ve Trabzon illerinde bulunan toplam 35 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş olup, yapılan operasyon neticesinde şüphelilerden toplam 30 kişi gözaltına alınmıştır. 5 şüpheli firari olup halen aranmalarına devam edilmektedir. Konu hakkındaki soruşturma devam etmektedir."
ESKİ BELEDİYE BAŞKANI GÖZALTINDA
Gözaltına alınan 30 şüphelinin arasında eski AK Partili Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Fatih Cengiz ve Başkan Yardımcısı Hadi Zaimoğlu'nun da bulunduğu, soruşturma kapsamında 5 kişinin ise arandığı belirtildi.
MAL VARLIKLARINA EL KONULDU
Bugünkü operasyonların Savcı İsmail Karataş'ın talimatıyla gerçekleştiği, savcının talebi üzerine Erzurum 1. Sulh Ceza Hakimliği Hakimi Selim Ertem'in verdiği karara dayanılarak yapıldığı öğrenildi. Operasyonlar kapsamında paralel yapıyla bağlantılı 4 eğitim kurumunun menkul ve gayrimenkul varlıklarına el konuldu. Bu eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarında arama yapıldı. “Silahlı terör örgütüne üye olma, ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla eski ve yeni şirket yöneticileri olmak üzere 30 şüpheli operasyon kapsamında gözaltına alındı. Eğitim kurumları ve öğrenci yurtlarındaki bilgisayarlara el konuldu.
Eğitim kurumları avukatı Mehmet Güzel, el koyma uygulamasının hukuka ve yasalara aykırı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bizce bu el koyma kararı hukuka uygun değildir. Çünkü el koyma kararı CMK 128'den düzenlenmiş. 128. maddeden el koyma kararının oluşması için bu mal varlıklarının suçtan elde edildiğine dair somut deliller lazım. Bu somut delillerle birlikte el koyma kararıyla BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu, MASAK gibi yerlerden de rapor alınması lazım. Fakat bunların hiçbiri yapılmamış. Ayrıca el koymanın 128. maddenin 9'uncu bendinde bu madde hükmüne göre el koymaya göre karar verilebilmesi için ağır ceza mahkemelerinin oybirliği ile bu kararı verebilmesi lazım, bu da yapılmamış. Sadece belli şirketler göz önünde bulundurup ayrımcılık yapılarak şirketlere el konulmuş.”
PARALEL MEDYA: 90 YAŞINDAKİ YATALAKLARI BİLE GÖZALTINA ALDILAR!
30 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonlar paralel medyada tepkiyle karşılandı. "Erzurum'da hayırseverlere nefret operasyonu" başlığı ve Ersin Demirci, Orhan Yıldırım, Mustafa Avcı imzasıyla Zaman'da yayınlanan haberde şu satırlar yer aldı:
"Erzurum merkezli operasyonda Ankara, İstanbul, Van, Çanakkale ve Trabzon'da 30 kişi gözaltına alındı. Aralarında 90 yaşında yatalak hastaların da bulunduğu kişilerin ev, iş yerleri, dershanelere ve öğrenci yurtlarına baskın gerçekleştirildi. Polis, dershane, öğrenci yurtları ile bu eğitim kurum ve kuruluşlarının yönetim kurulu üyelerini de gözaltına aldı.
Erzurum'un tanınmış, köklü ailelerinden hayırsever iş adamı B.Ç.'nin evinde ve iş yerinde arama yapıldı. B.Ç.'nin avukatı aramalarda hazır bulundu. Avukat Faruk Terzioğlu, yapılanların 'yıldırma, gözdağı ve algı' operasyonu olduğunu ifade etti. Avukat Terzioğlu, operasyonların doğru ve hukuki olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "Kalkıp burada bir esnafı yıldırmak, esnafa esnafı gözdağı vermek, bunlar doğru şeyler değil. Yani, burada şu anda yapılmak istenen terör örgütüne yardım ve yataklık yapanları doğrudan açığa çıkarmak değil, sadece belli bir düşünceye yakın olan insanları yıldırmak, bunları maddi manevi cebir altına almak, bunlar doğru şeyler değil. Yani bunları Türkiye'nin iç barışına hizmet eden şeyler değil. Hani ülkede birlik ve beraberliği sağlamanın çabası içinde olduğumuz bir dönemde kalkıp böyle bahanelerle esnafı, tüccarı tedirgin etmek, belli bir kurumu, cemaati tedirgin etmenin bir anlamı yok.
ELBETTEKİ DEVLET YASALARI UYGULAYACAK, AMA..
Elbette ki devlet yasalarını uygulayacak. Elbette ki suç işleyenler cezasını çekecek. Elbette ki bu ülkede devletin birliğini, yapısını bozmak isteyen herkese karşı devlet refleks olarak kendini koruma kuvvetini, gücünü kullanacak. Burada yapılmak istenen sadece esnafa, tüccara gözdağı. Biz tepesindeyiz, ensesindeyiz, cezai, hukuki yönden mali denetim yönüyle bu bir algı operasyonu."
(23 Şubat 2016, 13:57), son güncel.: (24 Şubat 2016, 10:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: