Kamuoyunda Gülen örgütünün hükümete yönelik ilk yolsuzluk ve darbe kumpası olarak da bilinen Mersin'de paralel örgüte yönelik açılmış en kapsamlı ilk davaya duruşma salonunun fiziki yetersizliği nedeniyle hemen her gün devam ediliyor. 70 sanığın yargılandığı davada sanıklar arasında Taraf muhabiri Mehmet Baransu da var. Baransu ve 10 emniyet müdürü hakkında müebbet hapis talep ediliyor.
27.01.2016 12:07 Mersin merkezli 19 ilde "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)" yönelik operasyonun ardından haklarında dava açılan 70 sanığın yargılanmasına devam ediliyor. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada celseler, duruşma salonunun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle hafta içi 5 gün, diğer deyişle hemen her gün yapılıyor. 18-22 Ocak'ta görülen davaya hafta sonu arasından sonra 25 Ocak'ta devam edilmeye başlanmıştı.
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın celselerine sanıkların bir kısmı, avukatlar ve bazı müştekiler katılıyor. Mahkemenin aldığı yayın yasağı ve hemen her gün duruşma yapılıyor olması nedeniyle duruşmalardan basına sağlıklı bilgi akışının yaşanmadığı gözleniyor.
Duruşmada, mazeretli oldukları için önceki celselere katılamayan sanıklardan A.İ.K ve B.Y'nin ifadesinin alınmasına geçildi. Sanıklar, delilleri görmediklerini ileri sürerek, savunmalarını daha sonra yapacaklarını belirtti.
Bu arada, sanık müdafileri, davanın 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesini istedi. Mahkeme başkanı, itiraz dosyalarının gönderildiği 3. Ağır Ceza Mahkemesinden kararın beklendiğini ifade etti.
Sanık avukatları müşteki olarak dinlenen İ.Y'ye bazı sorular yöneltti.
Duruşmada müşteki H.D. de ifade verdi. İfadenin ardından bazı müştekiler ve sanık avukatları H.D'ye sorular yöneltti. Bazı sanık avukatları mahkeme heyetine, H.D'nin ifadesi sırasında gösterdiği bazı belgelere ve telefonundan okuduğu sosyal medya konuşmalarının incelenmesi için söz konusu belgelere mahkeme tarafından el konulmasını talep etti. Mahkeme heyeti de talebi kabul etti.
Bazı savunma avukatları, duruşmada yaptıkları itirazların tutanağa geçirilmesini talep etti.
Heyet, duruşmaya bir sonraki celsede devam edilmesine karar verdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, duruşma salonunun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen ikinci celsede 66 sanıktan tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personelleri Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmişti.
Mahkeme heyeti, 13 Ekim'de görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim tarihlerindeki duruşmalarda ise sanıklardan sadece ikisi ifade vermiş, gazeteci Mehmet Baransu'nun da aralarında olduğu diğer sanıklar daha geniş savunma yapabilmek için zaman isteyince, dava ertelenmişti.
PARALEL ÖRGÜTÜN İLK DARBE GİRİŞİMİ 17 ARALIK DEĞİL 30 NİSAN GDO DOSYASI
Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava, Fetullah Gülen Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na karşı bugüne kadar açılmış "en kapsamlı ilk dava" özelliğini taşıyor. 432 sayfalık iddianamede örgütle ilgili çarpıcı tespitler yer alıyor. Fetullahçı Terör Örgütü-Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) kendi yönetimini hakim kılma hazırlığı yaptığı, 17-25 Aralık darbe girişmeleri ile ülkede kaos ortamı yaratmayı, bu kaostan kurtuluşun da ilahi nizam olduğu düşüncesi oluşturup, Fetullah Gülen önderliğinde ilahi nizam aşamasına geçmeye hazırlandıkları belirtiliyor.
Örgütün monokratik (tek adamlık) yapılanması olduğu, imamlık sistemiyle hareket ettiğine de yer verilen iddianamede, örgütün "silahlı faaliyet gösteren terör örgütleri kapsamına alınması" gerektiği belirtiliyor. Fetullah Gülen tarafından kaleme alındığı değerlendirilen örgütün 'yemin' metni de iddianamede yer alıyor.
BARANSU VE 10 KİŞİYE MÜEBBET...
İddianamede, FETÖ-PDY'nin diğer terör örgütlerinden farklı olarak silahlı mücadele yerine, yetiştirdikleri elemanlarla devlet kadrolarını ele geçirerek, paralel bir yapılanma oluşturup, devletin anayasal düzenini değiştirme amacı güttüğü belirtiliyor.
Eski emniyet müdür ve amirleri ile gazeteci Mehmet Baransu'nun da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet talebinde bulunuluyor. 66 sanık hakkında "Silahlı terör örgütüne üye olma, cumhurbaşkanına hakaret, kamu görevlisinin resmi belgelerde sahteciliği, görevi kötüye kullanma, terör örgütü propagandası yapmak, iftira, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, açıklanması yasaklı gizli bilgileri temin etme, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" gibi suçlardan 50'şer yıl hapis cezası isteniyor.
'GDO'LU OPERASYON...
Örgütün, amaçlarına ulaşmak için izlediği yöntemlerin de ayrıntılı olarak yer aldığı iddianamede, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri de dahil kamu çalışanlarının yasa dışı izlendiği, bazı bilgilerin şu anda tutuklu olan gazeteci Mehmet Baransu'ya servis edildiği belirtiliyor.
İddianamede, FETÖ üyelerinin, servis ettikleri belgeler için Baransu'ya "GDO dosyası da devreye sokularak sansasyonel bir operasyon yapılabilir. Sağlık yönünden vurgu yapılarak insanların kanser olması, kısırlaştırılması, neslin ömrünün kısalması, yerli üreticilere sahip çıkılmaması, tarım topraklarının yok edilmesi gibi konularda müthiş bir PR yapılabilir..." şeklinde yönlendirmede bulundukları belirtiliyor.
Bu açıdan 17 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmasının paralel örgütün hükümeti devirmeye yönelik ilk "yolsuzluk" kumpası olmadığı, ondan yaklaşık 8 ay önceki 30 Nisan 2013 GDO soruşturmasının hükümeti devirme amaçlı ilk "yolsuzluk" kumpası olduğu anlaşılıyor.
Paralel yapı-01 Haziran (2015) 'Mersin/Gülen'in GDO kumpası' soruşturması manşetlerimiz
(27 Ocak 2016, 12:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: