Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'usulsüz dinleme' soruşturması kapsamında sabah saatlerinde Ankara merkezli 20 ilde operasyon başlatıldı. Hakkında gözaltı kararı çıkarılan 45 kişiden 30'u yakalanarak gözaltına alındı.
12.01.2016 09:40 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "usulsüz dinleme" soruşturması kapsamında sabah saatlerinde Ankara merkezli 20 ilde 45 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Düzenlenen operasyonlarda şu ana kadar 30 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nda görevli Cumhuriyet savcısının talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah erken saatlerde Ankara, İzmir ve Kayseri’nin arasında bulunduğu 20 ilde operasyon düzenledi.
Operasyonların 25 Aralık'taki operasyonların devamı niteliğinde 2. dalga olduğu öğrenildi. 25 Aralık'taki ilk dalga operasyonlarda 46 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, 24'ü yakalanıp 10'u tutuklanırken, 22'si için de yakalama kararı çıkarılmıştı.
Bu sabah düzenlenen 2. dalga operasyonlarda ise siyasetçiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının arasında olduğu 432 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla hakkında gözaltı kararı bulunan ve adreslerinde arama yapılan 45 şüpheliden 30'u yakalandı. Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde de bir dönem görev yapan eski emniyet müdürleri M.D. ve H.G'nin ise firari olduğu öğrenildi.
Şüphelilerin AK Parti, CHP, MHP, BBP ve DYP'li siyasetçileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay mensupları ile iş adamları ve gazeteci 432 mağdurun telefonlarını usulsüz dinledikleri bildirildi.
*Soruşturma kapsamında ekipler, hakkında yakalama kararı bulunan başkomiser Ş.B'nin İzmir Buca'daki evine gitti. Ş.B'nin adresinde bulunamadığı öğrenildi.
*Sivas'taki bir polis merkezi amirliğinde çalışan emniyet amiri B.A. ile daha önce Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesinde başkomiser olarak görev yapan ve daha sonra kamu kurumuna geçiş yaptığı öğrenilen Ö.Ö, Kayseri'de polis ekiplerince gözaltına alındı.
*Kayseri'de operasyon kapsamında 5 kişinin evi, bir memur ve işçi dernekleri ile emekli bir profesörün Erciyes Teknopark’taki bürosunda arama yapıldı.
*Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü Personel Şube emrinde bulunan 3. Sınıf Emniyet Müdürü Y.S. gözaltına alındı.
*Giresun'un Çanakçı İlçe Emniyet Amirliğinde çalıştığı belirtilen komiser yardımcısı E.Ö. gözaltına alındı.
*Trabzon'da da bir zanlı gözaltına alınarak Trabzon İl Emniyet Müdürlüğüne getirildi.
ŞÜPHELİLER SİYASETÇİLER VE GAZETECİLERİ DİNLEMİŞ
Şüphelilerin AK Parti, CHP, MHP, BBP ve DYP'li siyasetçileri, Türk Silahlı Kuvvetleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay mensupları ile iş adamları ve gazeteci 432 mağdurun telefonlarını usulsüz dinledikleri bildirildi.
İLK DALGA OPERASYON 25 ARALIK'TA YAPILDI
Soruşturma, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişliğinin, kapatılan CMK'nın 250. maddesiyle görevli Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinin istihbari mahiyette iletişimin dinlenmesi kararları üzerinde yaptığı incelemelerde hukuka aykırı işlemler bulması üzerine başlatılmıştı. Emniyet mensubu şüpheliler, 2007-2009 yıllarında siyasetçi, bürokrat, yüksek yargı ve TSK mensupları ile gazeteci 432 mağduru, ilgileri bulunmayan organize suç örgütleri ve terör örgütleriyle irtibatlı göstererek ve sahte isimlerle alınan kararlara dayanarak dinlemekle suçlanıyor.
-İlk dalgada 10 tutuklama ve 22 yakalama kararı-
Soruşturma kapsamında 25 Aralık'ta 25 ilde operasyonlar düzenlenmişti. Soruşturmada hakkında gözaltı kararı bulunan 46 şüpheliden 22'si yakalanmış, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen 20 şüpheli, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Savcılığın itirazı üzerine bazı şüpheliler hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bugün bu kişilerden 1'inin daha yakalanıp mahkemeye çıkarılması sonrası tutuklananların sayısı 10'a ulaştı. Savcılık, gözaltı listesinde bulunan ancak kendilerine ulaşılamayan 22 şüpheli hakkında ise 4 gün önce 8 Ocak'ta yakalama kararı çıkarttırmıştı.
OPERASYONUN DETAYLARI
13.01.2016 09:53 45 kişi için gözaltı kararı verilen dünkü operasyonun ayrıntıları ortaya çıkıyor. Polis, şu ana kadar 30 şüpheliyi yakaladı. Gözaltına alınan isimlerin arasında eski İzmir Emniyet Müdürü Sami Uslu ile Aksaray Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Karatekin'in de bulunduğu öğrenilirken, eski Muş Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz ve Ankara İstihbarat Şube Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney'in de aralarında yer aldığı 15 şüpheliyi arama çalışmaları sürüyor.
-Usulsüz dinlemelerde 120 istihbaratçının imzası var-
Şüphelilerin AK Parti, CHP, MHP, BBP, DYP'li isimler ile emniyet, TSK, EPDK, BDDK, yüksek yargı mensupları ve gazetecilerin de bulunduğu 432 ismi terör, İBDA-C, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi iddialarla usulsüz biçimde kayda aldığı iddia ediliyor. 2007-2009 yıllarını kapsayan bu usulsüz dinlemelerde 87'si Emniyet İstihbarat Dairesi'nde, 41'i de Ankara İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde olmak üzere 120 istihbaratçının imzasının olduğu anlaşıldı. Emniyet müdürü, amir, başkomiser, komiser gibi çeşitli rütbelerden polislerin bulunduğu şüphelilerden bazılarının hala aktif görevde olduğu öğrenilirken, önemli bir kısmının ise görevden el çektirildiği veya emekliye sevk edildiği belirtildi.
-İzmir eski emniyet müdürü gözaltında-
Gözaltına alınanların arasında eski İzmir Emniyet Müdürü Sami Uslu, Aksaray Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Karatekin ile Ahmet K., Ahmet Ç., Adil B., Ceyhan B., Levent E., Hasan U., Nurullah A. gibi isimlerin olduğu öğrenildi.
-15 isim aranıyor-
Hakkında gözaltı kararı çıkarılan eski Muş Emniyet Müdürü Muharrem Durmaz ile Ankara Emniyeti İstihbarat Şubesinden sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney'in de aralarında bulunduğu 15 zanlının hala yakalanamadığı kaydedildi.
Foto: Yunus Serin
CEMAATÇİ PROFESÖR DE KAÇTI
Operasyon kapsamında Kayseri’de gözaltına alınan 6 kişinin sorgusu sürerken, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevli, halen yurt dışında olan Prof. Dr. Yunus Serin hakkında yakalama kararı çıktı. Prof. Dr. Yunus Serin'in 20 gün önce yurt dışına çıktığı ve henüz dönmediğini öğrenildi. Kayseri Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, Prof. Dr. Yunus Serin'in evi ve Teknokentteki odasında arama yaptı. Prof. Dr. Yunus Serin hakkında Kayseri Cumhuriyet Savcılığınca 'FETÖ terör örgütüne üye olmak, yardım yataklık ve finans sağlamak' suçlamasıyla yakalama kararı çıkarıldı.
-Borsacıları izlemişler-
Şüphelilerin yaptıkları usulsüz dinlemelerle İstanbul Borsası'nda çalışanları da izledikleri belirlendi. Şüphelilerin usulsüz dinlemeden elde ettikleri bulgular ışığında işlem yaptıkları ve hisse senedi aldıkları kaydediliyor. Ele geçirilen bilgilerin başkalarına da satılarak borsada manipülasyon yapılıp yapılmadığının da araştırılacağı belirtildi.
-Büyükşehirlerdeki imar komisyonları da kayda alınmış-
Soruşturma kapsamında ayrıca İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki imar komisyonların kayda alındığı anlaşıldı. Komisyonlarda görevli olanları sahte isimlerle IMEI numarası üzerinden kayda alan paralel yapı mensubu polislerin, komisyona gelmesi planlanan arsaların bilgisine böylece ulaştığı ve usulsüz işlemlere imza attıkları anlaşıldı.
-Kişilerin özel hayatlarıyla ilgili bilgileri şantaj amaçlı kullandılar-
Öte yandan, şüpheli polislerin bu kişilerin özel hayatlarıyla ilgili ulaştıkları bilgileri şantaj malzemesi olarak kullandığı, arsa aldıkları yerlerin imarı için komisyon tarafından gündeme alınmasının sağlandığı da kaydediliyor.
Paralel yapı-25 Aralık (2015) 'Ankara Telekulak' soruşturması manşetlerimiz
(12 Ocak 2016, 09:40), son güncel.: (13 Ocak 2016, 09:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: