Paralel yapı mensubu polislere hak etmedikleri halde taltif verildiği iddialarının gündeme geldiği usulsüz taltif davasında 17 kişinin yargılanmasına devam edildi.
27.12.2015 11:59 Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki “Bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verdikleri” iddiasıyla 17 kişinin yargılanması devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz sanıklar Halil Dumanlı, Bekir Akarsu, Muhammed Hamarat, İsmail Çiçekçi, Hüseyin Şimşek, Hakkı Okumuş ve Gökhan Kabukcu ile sanık ve müdahil Emniyet Genel Müdürlüğü’nün avukatı katıldı.
Duruşmada, eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı İsmail Baş, tanık olarak dinlendi.
Cumhuriyet Savcısı Levent Savaş, sahtecilik suçunun önemli unsurlarından birinin sahte belgenin “aldatma yeteneği” olduğunu belirtti. Savcı Savaş, Taltif Komisyonu’nda değerlendirilen belgelerin aldatıcı nitelikte olup olmadığının belirlenmesi için bu belgelerin getirtilmesini istedi. Savaş, bu talebin reddi halinde, esas hakkında görüşünü hazırlamak üzere dosyanın tarafına verilmesini talep etti. Bazı sanık avukatları ise dosyadaki belgelerin yeterli olduğunu savundu.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme duruşma sonunda verdiği ara kararında savcının talebi doğrultusunda belgelerin asıllarının istenmesine karar vererek, duruşmayı erteledi.
İddianame
Paralel örgütle ilgili bir başka soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkartılmış olan Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı'nın kardeşi Halil Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu polislere Ankara'da operasyon düzenlenmiş ve soruşturma sonunda 17 kişi hakkında iddianame hazırlanmıştı.
Paralel yapı mensubu polislere örgüt yönetimi tarafından hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği iddialarının gündeme gelmesi sonrası başlatılan soruşturmada hazırlanan iddianamede; Halil Dumanlı, Hüseyin Şimşek, Gökhan Kabukcu, Bekir Akarsu, Gökmen Tekin, Muhammed Hamarat, Faik Ozan Karadağ, Hakkı Okumuş, Veli Yılmaz, İsmail Çiçekçi, Haydar Akyürek, Zeki Akyol, Cemil Çevik, Servet Deniz Kalem, Eray Kılıçarslan, Saruhan Kızılay ve Davut Gürbüz sanık olarak yer alıyor.
İddianamede, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığında çalışan sanıkların 2011-2013 yıllarında ülke genelinde meydana gelen olaylarla ilgili 27 personel için hazırlanan taltif teklif dosyalarında, senelik veya mazeret izinli, geçici görevli, doktor raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış, olay tarihinden sonra atanan personelin göreve başlamasından önceki olayda görevliymiş gibi gösterilerek, taltif listesine dahil edildiği iddia ediliyor.
Bazı polis memurlarına hak etmedikleri halde taltif verildiği ileri sürülen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.
Taltif yolsuzluğuna 2. dava gelebilir
Öte yandan usulsüz taltifleri konu alan ikinci bir davanın açılabileceği gündeme gelmişti. Manisa Akhisar'da paralel yapıya yakın polislere verilen taltiflerle ilgili ön inceleme raporuna göre 1682 Emniyet personeline yapılan toplam 621 bin 312 TL'lik taltif ödemelerinde usulsüzlükler saptanmıştı. Savcılık, basında yer alan bu iddia üzerine soruşturma başlatmıştı.
Paralel yapı-22 Eylül (2014) 'Taltif yolsuzluğu' operasyonları manşetlerimiz
(27 Aralık 2015, 11:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: