Fetullahçı terör örgütünün 2010 KPSS sorularını günler öncesinden çalarak sınavda örgüt üyelerinin kazanmasını ve devlet kademelerine yerleşmesini sağladığı konulu iddianame mahkemece kabul edildi. Davada 230 sanık yargılanacak.
25.12.2015 17:20 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişi hakkında hazırladığı iddianame Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlarından hazırlanan iddianame üzerindeki incelemesini tamamladı. Mahkeme, inceleme sonucunda iddianamenin kabulünü kararlaştırdı.
Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın hazırladığı iddianamede, ÖSYM Başkanlığı ve Maliye Bakanlığı "mağdur kurumlar" olarak yer alırken, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk'un da arasında bulunduğu 272 kişi şikayetçi olarak gösterildi.
ESKİ ÖSYM BAŞKANLARI DA BULUNUYOR
Sanıklar arasında eski ÖSYM Başkanları Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Prof. Dr. Ali Demir ile eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da bulunuyor.
Yarımağan'a "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, göreve ilişkin sırrın açıklanması, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamaları yöneltilerek 27 yıla kadar hapsi isteniyor.
Demir'in ise "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçunu işlediği öne sürülüyor ve 4 yıla kadar hapsi talep ediliyor.
TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETMEK VE KURMAKLA SUÇLANANLAR
İddianamede, sınav sorularının sanıklara dağıtıldığı kaydedilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, eski Rektör Şerif Ali Tekalan ile Cemil Koca, Yusuf Rodoplu, Bülent Sırtaş, Yusuf Hayri Yıldızhan, Ayhan Kelebek, Ümüt Çakıcı, Süleyman Savat, Abidin Pişgin, Kadir Tufan, Ramazan Şahin, Muharrem Öztürk, Nebil Ekiz ve Ramazan Gözel'e "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlamaları isnat ediliyor ve 36'şar yıla kadar hapisleri talep ediliyor.
Diğer sanıklara da "terör örgütüne üye olmak, kamu kurumunun zararına zincirleme dolandırıcılık, zincirleme resmi belgede sahtecilik, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, suç delillerini yok etmek, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" gibi çeşitli suçlamalar yöneltiliyor.
İddianamede, sanıklardan Koca'nın "Paralel yapı içerisinde faaliyet gösteren ve Ankara'da yapılanmaya ait okullardan sorumlu emekli öğretmen", Başkent Eğitim Yayın ve Ticaret A.Ş. Anadolu Kurul Eğitim A.Ş. ve Atlantik Eğitim Yayın A.Ş. firmaların ortağı ve açık kaynak araştırmalarına göre Samanyolu Kolejleri Genel Müdürü olduğu belirtiliyor.
Rodoplu'nun "2010 yılı Türkiye eğitimden sorumlu imam" ve açık kaynak araştırmalarına göre "FETÖ/PDY kuruluşlarından olduğu değerlendirilen" Körfez Dershaneleri sahibi, Çakıcı'nın Yeni Renk Dershaneleri ve Eksen Bilimsel Eğitim AŞ'nin ortaklarından olduğu bilgilerine ulaşıldığı aktarılan iddianamede, Savat'ın "Ankara bölge mali sorumlusu" ve Turgut Özal Üniversitesi mütevelli heyeti üyesi olduğu kaydediliyor.
İddianamede, Prof. Dr. Tekalan'a yönelik ise şunlar kaydediliyor:
"Şerif Ali Tekalan isimli şahsın, 2014/37666 sayılı soruşturma kapsamında alınan ifadelerde örgütün üst kurul üyesi ve örgütün kara kutusu olduğu bir dönemde YÖK üyeliği yaptığı, üniversiteler imamı olduğu, asker ve siyasetçilerle görüşme ve koordinasyonu sağladığı, cemaatin üst düzey kişilerle görüşmesini organize ettiği, adının FETÖ/PDY’de yönetici olarak geçtiği, siyaset, parti teşkilatları, yargı, Emniyet, askeriye ve HSYK içerisinde yapılanmayı yönlendiren CIA ve MOSSAD ile güçlü bağlantıları olduğuna dair beyanların olduğu, ayrıca 2014/25405 sayılı soruşturma kapsamında alınan ifadede 'Paralel Devlet Yapılanmasına katkıda bulunduğu ve çalışmalarına katıldığı' yönünde beyanlar olduğu, şahsın yapılan açık kaynak araştırmalarında FETÖ/PDY kuruluşlarından olduğu değerlendirilen Fatih Üniversitesi Rektörü olduğu anlaşılmıştır."
Öztürk'ün, "işadamı olduğu ve Gümüşhane esnaf imamı olarak görev yaptığı" yönünde beyanlar bulunduğu ifade edilen iddianamede, Fatih Üniversitesinin kurucu vakfı olan Türkiye Sağlık ve Tedavi Vakfının mütevelli üyesi Bülent Sırtaş'ın şüphelilerden Koca, Sözen, Savat ve Öztürk ile irtibatı bulunduğu belirtildi. Öztürk'ün, Turgut Özal Üniversitesinin mütevelli heyeti üyesi ve Feza Özel Eğitim Şirketi, Anadolu Kurul Eğitim A.Ş, Başkent Eğitim Yayın A.Ş'nin eski şirket ortaklarından olduğu kaydedilen iddianamede, Öztürk'ün "soruları temin ettiğine" dair ihbar olduğu belirtiliyor.
İddianamede, Yıldızhan, Kelebek, Pişgin, Tufan, Şahin, Ekiz ve Gözel'in FETÖ/PDY içerisinde yönetici olarak adı geçen diğer sanıklarla irtibatları bulunduğu, Ekiz ve Gözel'in "açık kaynak araştırmalarında FETÖ/PDY ile ilişkili olduğu değerlendirilen" dershanelerde çalıştıklarına dikkat çekildi.
"SANIKLAR FETÖ/PDY İÇİN YER ALIYOR"
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kabulüne karar verdiği 10 Temmuz 2010'da yapılan KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, profilleri, iş yerleri, mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde sanıkların, kamuoyunda sıkça gündeme getirilen, son dönemde haklarında adli ve idari birimlerce soruşturmalar yürütülen FETÖ/Paralel Devlet Yapılanması (PDY) içinde yer aldıkları ileri sürüldü.
İddianamede, soruşturmanın 10 Temmuz 2010 tarihli KPSS Eğitim Bilimleri, Genel Kültür ve Genel Yetenek alanlarında gerçekleştirilen 3 sınav öncesinde soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinde görevli ofis elemanı Berat Koşucu tarafından Yalvaç'ta kuyumculuk yapan Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, yine o dönem Yalvaç'ta ikamet eden sanık Baki Saçı'ya e-maille gönderildiğine dair deliller üzerine başlatıldığı anımsatıldı.
Buradan hareketle sınavlarda usulsüzlük yapıldığı ve soruların sınav öncesinde aralarında irtibat bulunan bazı kişiler tarafından elde edildiği ve paylaşıldığının anlaşıldığı aktarılan iddianamede, şunlar kaydedildi:
"Devam eden soruşturmada olayın sadece yerel ölçüde kalmadığı, soruların bu şahıslar haricinde sınava giren birçok adaya da örgütlü şekilde ulaştırıldığı, şüpheli konumunda bulunan kişilerin birlikte hareket ettikleri, bu birlik ve beraberliğin tesadüflerden ibaret olmadığı ve birçok ortak noktalarının olduğu, dosya kapsamında bulunan şüpheli ve müşteki ifadeleri, dijital veri incelemeleri, bilirkişi raporları ve dosya kapsamındaki diğer delillerle tespit edilmiştir. Elde edilen tüm delillerin değerlendirilmesinde eylemlerin hiyerarşik ve örgütlü biçimde gerçekleştiği anlaşılmıştır."
Sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan günler önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilen iddianamede, profilleri, iş yerleri, aralarındaki mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, soruşturma konusu eylemleri gerçekleştiren örgüte mensup sanıkların, kamuoyunda sıkça gündeme getirilen, son dönemde haklarında adli ve idari birimlerce soruşturmalar yürütülen FETÖ/PDY içinde yer aldıkları öne sürüldü.
Örgütün, 2010 KPSS'den önce soruları elde ederek cemaate mensup veya yakın birçok kişinin kamu kurumlarına haksız, hukuka aykırı şekilde yerleştirilmesini sağladığına dair kuvvetli suç şüphesi oluşturan deliller elde edildiği bildirilen iddianamede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, hakimlik, komiser yardımcılığı, Polis Akademisi ve 2012 KPSS gibi sınavlarda da soruların önceden teminine yönelik soruşturmaların sürdürüldüğü anımsatıldı.
GÜLEN'İN SÖZLERİ NAKLEDİLDİ
Fetullah Gülen'in yurt dışında bulunması sebebiyle, örgüt mensuplarına medya araçları üzerinden, örgütün hedef ve amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik stratejilerin uygulanması adına talimatlar verildiği ifade edilen iddianamede, Gülen'in, geçmişte, kendisine tabi elemanlara verdiği talimatlara ilişkin bazı kayıtlar aktarıldı.
Gülen'in, devlete sızmayı esas alan ve geçmişte televizyon kanalında yayınlanan konuşmasının dökümünün de nakledildiği iddianamede, "Fetullah Gülen'in, mensuplarına yönelik geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında, devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.
İddianamede, örgüte ilişkin, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu uyarınca yapılan değerlendirmeye yer verildi ve buna ilişkin başlık altında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunun ana örgüt soruşturma dosyasından alınan "Fetullahçı Terör Örgütü Hakkında Özet Bilgi" konulu yazısı özetlendi.
"KANUNLARDA TANIMLANAN SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ ÖZELLİKLERİNİ TAŞIYOR"
Buna göre, örgütün, kamuoyunda "Paralel Yapı" ismiyle tanındığı ancak devlet düzenine alternatif diğer örgütlenmelere yönelik de aynı ifadenin kullanıldığı, bu sebeple davalarda "Fetullahçı terör örgütlenmesi" isminin tercih edildiği, bu isimle yapıya yönelik kamu davaları açıldığı belirtildi.
Gülen ve çevresindekilerin, dini ilke ve kuralları istismar ederek, dini cemaat olmadığını duyuran örgüte dönüştüğü aktarılan özet bilgide, örgütün, Türkiye'yi cumhuriyet olmaktan çıkarıp, cemaat devletine dönüştürmek ve hizmet hareketi olarak, ülkeyi siyasi partisiz yönetmek, egemenliği seçime girmeden kamu kurumlarındaki kadrolarıyla kullanmak, ülke ekonomisini ve zenginliklerini kontrol edip her şeye hükmetmek istediği öne sürüldü.
Özet bilgide, örgütün kendinden olmayan veya boyun eğmeyen toplum kesimlerini devlete yerleştirdiği silahlı kadrolarını da kullanarak sindirmek, yıldırmak, korkutmak ve bu yöntemle devleti ele geçirip egemenliği fiilen bir zümre olan cemaatin/örgütün kullanmasını temin etmeyi amaçladığı ve örgütün, Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'nda tanımlanan "silahlı terör örgütü" özelliklerini taşıdığı bildirildi.
Bir örgütün silahlı terör örgütü olup olmadığını inceleyip görüş bildirmeye tek yetkili merciinin Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı olduğu, buradan sorulan görüşte yapılanmanın terör örgütü olduğunun ayrıntılarıyla açıklandığı aktarılan özet bilgide, bu örgütün niteliğinin Milli Güvenlik Kurulunda tartışıldığı ve devletin iç ve dış güvenliğine tehdit oluşturan, mücadele edilmesi gereken illegal terör örgütü olduğunun basın-yayın aracılığıyla duyurulduğu anımsatıldı.
"RÜYADA SINAV SORULARININ GÖRÜLMESİ"
Özet bilgide, FETÖ'nün silahlı terör örgütü olduğu konusunda yeterli ve kuvvetli deliller elde edildiği, örgüt yöneticileri ve suçlara karışanlara yönelik soruşturmalar yürütüldüğü ve bazı davalar açıldığı vurgulandı.
Ayrıca, Gülen'in, "Fasıldan Fasıla 4" isimli kitapta rüyada sınav sorularının ayrıntılarıyla görülmesi olayının anlatıldığına işaret edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
"İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen 9 Mart 2015 tarihli rapora göre, FETÖ/PDY'nin Terörle Mücadele Kanunu'nun 1. ve 7. maddelerinde ifade edilen, Anayasa'da belirtilen, cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini değiştirmek, devletin ve cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, yıkmak veya ele geçirmek, devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğu, temel hedefinin Türkiye'de devletin bütün anayasal kurumlarını ele geçirmek, devletin kılcal damarlarına sızma olduğu, kamu, ÖSYS vb. sınavlarda soruları hukuka aykırı yollarla ele geçirip, kendi mensuplarının sınavlarda başarılı olarak kamu kurumlarına ve etkin okullara girmesinin sağlandığı, mevcut sistemi yıkmak yerine devletin tüm kurumlarının ele geçirilmesinin hedeflendiği, memur maaş ve ödüllendirmelerinden yüzde 5-10 himmet adı altında paralar toplandığı belirtilmiştir."
MASAK tarafından 2 Ekim 2014'te hazırlanan rapora da değinilen iddianamede şunlar bildirildi:
"Raporda, 'Fethullah Gülen Okulu', 'Gülenist Kuruluş', 'Gülen Hareketi Okulu' olarak tanımlanan ve yurt dışında faaliyet gösteren 20 yabancı kuruluş ortaya çıkarılmıştır. Bu 20 yabancı kuruluşun Türkiye temsilcilikleri aracı kılınarak, özellikle 2011, 2012, 2013 arasında bazı şirketler ve özel şahıslar tarafından bağış, eğitim ve diğer adlar altında düzenli para aktarıldığı tespit edilmiştir. İş bu dosya kapsamında soruşturulan bin 435 şüphelinin sınav öncesi çalışmış olduğu 121 özel şirket tarafından da MASAK raporunda belirtilen 20 yabancı kuruluşa para aktarıldığı anlaşılmıştır.
Ayrıca, yine soruşturma dosyamız kapsamında bulunan Erdoğan Özel, Bayram Baktemur ve Ramazan Özbakır isimli şahısların da aynı 20 yabancı şirkete şüpheli para transferleri gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır. Dolayısıyla bu grubun yurt dışı bağlantılarının da bulunduğu görülmüştür."
3 BİN 227 ADAYDAN 1148'İ AKRABA
Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesinin kabul ettiği KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin iddianamede, soruşturmaya konu edilen 3 bin 227 adaydan bin 148'i arasında akrabalık bağının bulunduğu, 896'sının karı-koca olduğu ve 2 bin 690'ının aynı kurum/firmada çalıştığı belirtildi.
İddianamede, 294 bin 909 adayın katıldığı 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri sınavının usulsüzlükler nedeniyle iptal edilerek yeniden yapılmasıyla, devletin 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğradığına yer verildi.
Genel Yetenek-Genel Kültür sınavına 807 bin 892 adayın katıldığı belirtilen iddianamede, YÖK Denetleme Kurulunun, Genel Yetenek alanı sorularının da binlerce adaya sızdırıldığına dair raporuna rağmen, bu alanın iptal edilmemesiyle sayıları henüz kesin bilinmemekle beraber binlerce kişinin bu alan puanıyla haksız şekilde devlet memuru olduğu bildirildi.
ŞÜPHELİDEN ŞÜPHELİYE PARA TRANSFERİ
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığının raporundaki şüpheli bazında şematik analiz ve kişi bazlı değerlendirmeye yer verilen iddianamede, 11 kişinin, sanıklardan Sara Gözel'in iş yeriyle irtibatının bulunduğuna dikkat çekildi.
İddianamede, iptal edilen KPSS Eğitim Bilimleri testinde 100 ve üzeri net yapan 10 sanığın 2004-2007 arası Ahenk Özel Eğitim İnş. Taah. Hiz. Tic. ve San. AŞ, 31'inin ise 2010'da Özel Yaprak Eğitim Yay. Bilg. Tur. İnş. ve Tic. AŞ'de aynı dönemlerde çalıştığına işaret edildi.
Sanıklardan Nebil Ekiz'in, soruları dağıttığı ileri sürülen ve paralel yapı içerisinde faaliyet gösteren, Ankara'da yapılanmaya ait okullardan sorumlu emekli öğretmen Cemil Koca'yla irtibatı bulunduğu aktarılan iddianamede, Koca'nın da sınav sorularının dağıtıldığı kaydedilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile doğrudan irtibatı olduğu vurgulandı.
Sanıklardan Yusuf Rodoplu'nun Sözen'le 10 kez telefon görüşmesi yaptığı belirtilen iddianamede, Rodoplu'nun ayrıca 6 sanıkla telefon irtibatı kurduğu, bu 6 kişinin de 97 sanıkla telefon irtibatının olduğuna dikkat çekildi.
İddianamede şu ifadelere yer verildi:
"Şüphelilerden Sözen'in 13 şüpheliyle irtibatının olduğu, bu 13 şüphelinin ise 117 şüpheliyle irtibatının bulunduğu, şüphelilerden Koca'nın sınavda 100 ve üzeri net yapan 112 şüphelinin çalıştığı Başkent Eğitim Yayın ve Tic. AŞ. isimli firmanın ortağı/eski ortağı olduğu, sınavda 100 ve üzeri net yapan 8 şüpheli ve Mehmet Hanefi Sözen'le irtibatı tespit edilen Kurul Özel Eğit. Öğr. San. Tic. AŞ. isimli firmanın ise ortağı/eski ortağı olduğu ortaya çıkmıştır."
Sanıklardan Ekiz'in 2004-2014 arasında, devam eden soruşturmanın 44 şüphelisinin çalıştığı Eksen Bilişim Araştırma isimli firmanın ortağı/eski ortağı olduğu bildirilen iddianamede, Ekiz'in 2010'daki KPSS Eğitim Bilimleri testine girip 100 ve üzeri net yapan 8 kişiyle doğrudan telefon irtibatının bulunduğu ifade edildi.
MEMUR OLANLARDAN HİMMET
Soruşturma konusu sınavı, 81 ilden yüz binlerce adayın maddi ve manevi varlık-yokluk meselesi olarak gördüğü ve aylar öncesinden hazırlanarak sınava katıldığı belirlenen iddianamede, kamuya atanmayı sağlayan sınavın hakkaniyet ölçülerinde gerçekleştirilmesinin, devlete Anayasa tarafından verilmiş görev olduğu vurgulandı.
"FETÖ/PDY örgütü"nün ÖSYM ve kurumların yaptığı tüm sınav sorularını önceden elde ettiğine dair deliller bulunduğu, bu faaliyetlerin cumhuriyet ve topluma yönelik bir eylem olduğu ifade edilen iddianamede, şunlar kaydedildi:
"Aralarında mali-himmet, sosyal, iş yeri, HTS vs bağı olan, emir-komuta zinciri altında çalışan bu örgütün kamu görevine atanmada sınav sorularını elde etmek suretiyle diğer kesimlere nazaran öncelik kazanması, kendi mensuplarını, sınav sorularını dağıtıp sınav kazandırarak devlet kurumlarına yerleştirmesi ve memur olanların da himmet adı altında örgüte finansal destek sağlaması rejim için büyük tehlike oluşturan, Anayasal ilkelerimize, kamu görevine atanmada eşitlik ve liyakat ilkelerine aykırı, toplum değerlerini, barışını, huzurunu, devlete olan güveni zedeleyen, kul hakkına giren, aileleriyle-yakınlarıyla beraber milyonlarca insanı derinden üzen bir durumdur."
İddianamede, YÖK Denetleme Kurulu, Jandarma Kriminal, Emniyet Bilişim Uzmanlığı, TÜBİTAK, MASAK, ÖSYM, SGK, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı, Kredi ve Yurtlar Kurumundan alınan raporlar, yazılar, müşteki ve tanık beyanları, bir kısım şüpheli ikrarı, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları ve HTS/baz analiz çalışması raporu ve şeması gibi deliller bulunduğu belirtildi.
"Net sayısı" fazla olan sanıkların büyük çoğunluğunun aynı dershane, okul ve şirket çalışanları olduğu bildirilen iddianamede, sanıkların eşleri, kardeşleri, amcaları ve dayılarının da aralarında bulunduğu akrabaları ile ev, iş, okul ve dershane arkadaşlarının yüksek başarı gösterdiklerine dikkat çekildi.
TEKRARLANAN SINAVDA PUANLAR DÜŞTÜ
Yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'i arasında telefon irtibatı bulunduğuna vurgu yapılan iddianamede, sınava giren sanıkların, zincirleme şekilde soruları dernekten dağıtan, derneğin yönetim kurulu odasındaki bilgisayarda bulunan delilleri emniyet görevlileriyle beraber yok eden ve yurt dışına firar eden Sözen ile soruları dağıtan Koca, Rodoplu, Ekiz, Gözel ve diğer örgüt yöneticilerine ulaşan irtibatları bulunduğu aktarıldı.
İddianamede, soruşturma şüphelisi 3 bin 227 adaydan bin 148'i arasında akrabalık bağı bulunduğu, 896'sının karı-koca olduğu, 2 bin 690'ının aynı kurum ya da firmada çalıştığı kaydedilerek, 10 ve daha fazla adayın çalıştığı iş yeri kaydı baz alınarak yapılan değerlendirmeye göre de adaylardan 2 bin 39'unun, 167 kurum ve özel şirkette çalıştığı belirtildi.
Adaylardan 2 bin 39'unun çalıştığı özel şirketler arasında mali ve grupsal bağlar, şüpheliler arasında ise mali-himmet irtibatları olduğu bildirilen iddianamede, bin 136 adayın aynı adresi, 217 adayın ise aynı site veya apartmanı iletişim adresi olarak bildirdiklerine işaret edildi.
İddianamede, 3 bin 227 adaydan bin 175'inin yüksek başarıya rağmen tekrarlanan sınava katılmadığı, tekrarlanan sınava katılan 2 bin 52 adayın bin 999'unun puanını düşürdüğü kaydedildi.
ÖSYM, 9 MİLYON LİRA ZARARA UĞRATILMIŞ
Sanıkların, sınavın cevap kağıtlarına gerçek bilgi seviyelerini yansıtan adayların haklarına zarar verdiğine vurgu yapılan iddianamede, "(Sanıklar) Hileli bildirimleri sonucu ÖSYM'den düzenlenen sahte sınav sonuç belgesi ile kamu kurumlarına kamu görevine atanmak için başvurmuş, bu atanma ile de kamu kurumunun sahte resmi belge düzenlemesine neden olup eylemlerini zincirleme şekilde devam ettirmişlerdir" değerlendirilmesine yer verildi.
Kamunun hazırladığı sınav sorularının, sınava kadar açıklanması, paylaşılması, kullanılması yasaklanan gizli bilgiler ve kamu malları olduğu ifade edilen iddianamede, bu soruların ekonomik değer taşıdığı belirtildi.
İddianamede, şu bilgiler paylaşıldı:
"Sınav sorularını sınavdan önce örgütlü olarak elde eden adaylar kamuya ait malı, kamuyu aldatarak haksız şekilde elde etmişler, kullanmışlar, haksız başarı elde etmişler, kamu kurumu olan ÖSYM'yi 9 milyon 111 bin 138 lira 13 kuruş zarara uğratmışlardır. Bu şekilde kamu kurumu zararına nitelikli dolandırıcılık suçunu işlemeye başlayan adaylardan bir kısmı bu sınavda elde ettiği haksız başarıya dayanarak kamu görevine atanmış ve halen de aldığı son maaşına kadar eylemine devam etmişlerdir."
Paralel yapı-Sınav yolsuzlukları manşetlerimiz
(25 Aralık 2015, 17:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: