İzmir'de Paralel yapı soruşturmasında gözaltına alınan 41 kişiden 26'sı tutuklanma talebiyle mahkemeye sevkedildi. Mahkeme 10 kişinin tutuklanmasına karar verdi. Zanlılar, çeşitli tarihlerde yaptıkları toplantılarda örgüt adına himmet, infak, burs, bağış, kurban adı altında ikna, tehdit ya da şantaj yöntemiyle para toplamak, bu paraları örgüte aktararak maddi destek sağlamak ve örgütün İzmir'deki ticaret ayağını organize etmekle suçlanıyor.
22.12.2015 09:12 İzmir'de 'Paralel devlet yapılanması' soruşturması kapsamında polis tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen 26 şüphelinin savcılık sorguları dün akşam saatlerinde tamamlandı.
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, sorgulanan 26 şüphelinin tamamını tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti.
Bunun üzerine aralarında, İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba'nın da bulunduğu 26 şüpheli, yoğun güvenlik önlemleri altında, İzmir Adliyesi Sosyal Tesisleri'nde oluşturulan mahkeme salonuna getirildi.
Öte yandan, soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 2 şüphelinin gün içinde savcılığa gelerek ifade verdikleri, ardından da bu iki kişinin serbest bırakıldığı belirtildi.
41 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI
İzmir merkezli olarak Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü 'Paralel devlet yapılanması' soruşturması kapsamında Malatya, İstanbul, Eskişehir, Muğla ve Antalya'da düzenlenen operasyonlarda 58 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bu kişilerden 41'i gözaltına alınırken 17 kişiye ise ulaşılamamıştı. Gözaltında sorguları yapılan 41 kişiden 15'i emniyetteki sorgularının ardından savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. 26'sı ise tutuklanma talebiyle adliyeye sevk edildi.
Zanlılar, çeşitli tarihlerde yaptıkları toplantılarda örgüt adına himmet, infak, burs, bağış, kurban adı altında ikna, tehdit ya da şantaj yöntemiyle para toplamak, bu paraları örgüte aktararak maddi destek sağlamak ve örgütün İzmir'deki ticaret ayağını organize etmekle suçlanıyor.
İLK DALGA OPERASYONLAR 26 TEMMUZ'DA YAPILDI
58 gözaltı kararının alındığı operasyonlar aslında İzmir'de 26 Temmuz'da düzenlenen operasyonların 2. dalgası niteliğinde idi. 26 Temmuz'daki ilk dalga operasyonlarda 23 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. 22 kişi gözaltına alınmış, 4'ü tutuklanırken 18'i ise tutuksuz yargılanmak üzere mahkemece serbest bırakılmıştı. Gözaltı listesinde bulunan 23'üncü isim ise Avukat Bekir Baz idi. Gülen'le birlikte terör örgütünün 73 lideri arasında yer aldığı Ankara'daki ana soruşturmada ortaya çıkan Baz için yakalama kararı çıkarılmıştı.
10 KİŞİ TUTUKLANDI
23.12.2015 08:43 Geçtiğimiz cuma günü İzmir merkezli altı ilde düzenlenen operasyonda, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Paralel Devlet Yapılanması (PDY) adıyla bilinen terör örgütüne, örgüt adına himmet, burs, bağış, kurban ve benzeri adlar altında düzenlenen toplantılarda para topladıkları, bu paraları örgüte aktararak örgüte ekonomik kaynak sağladıkları iddiaları ile gözaltına alınan 26 kişiden 10'u tutuklandı.
26 şüpheli geçen pazartesi günü adliyeye sevk edildi. İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato’nun da aralarında bulunduğu toplam 6 savcı tarafından ifadeleri alınan şüpheliler, daha sonra tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. İzmir Adliyesinin sosyal tesislerinde bulunan ve duruşma salonu haline getirilen konferans salonuna alınan şüphelilerin Sulh Ceza Hakimliğindeki sorgu süreci, pazartesi akşam başladı. 37 saat süren sorgu sonunda ara veren 3. Sulh Ceza Hakimi Alev Sönmez, zanlıları ve avukatlarını duruşma salonuna davet ederek kararı açıkladı.
İŞTE TUTUKLANANLARIN İSİMLERİ
Ömer Alsancak, Kazım Erdem, Yusuf Taşdelen, Erhan Cabbaroğlu, İbrahim Çankaya, Ali Karatay, Kenan İba, İlker Başgül, Melih Göktanır, Servet Kaplan.
16 KİŞİ TUTUKSUZ YARGILANACAK
Tutuklanan sanıklardan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Ali Karatay'ın örgütün İzmir Gençlik Sorumlusu olduğu öğrenildi.
Mahkeme 1'i adli kontrol şartıyla olmak üzere 16 kişiyi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı.
‘Terör örgütü kurma ve yönetme’, ‘Örgüte bilerek isteyerek yardım etme’, ‘Terörizm finansmanının önlenmesi hakkında kanuna muhalefet’ suçlamaları yöneltilen şüphelilerin ifadelerinde bunları kabul etmedikleri belirtildi.
MUHASEBECİ ÖMER KAYA'NIN KAYITLARI OPERASYONU GETİRDİ
Son operasyonun, İzmir'de 26 Temmuz'daki ilk dalga operasyonda gözaltına alınıp tutuklanan muhasebeci Ömer Kaya'dan ele geçirilen 15 yıllık makbuz ve ajandaların incelenmesi sonucu elde edilen bilgiler doğrultusunda yapıldığı öğrenildi.
İŞTE TUTUKLANMASI TALEP EDİLEN 26 ZANLIDAN BAZILARININ ÖRGÜTSEL KONUMLARI
24.12.2015 07:36 İzmir'de geçtiğimiz günlerde düzenlenen 'himmet' operasyonunda gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen 26 şüpheliden 10'u tutuklanarak cezaevine gönderildi. Savcılık tarafından nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen sevk evrakında ilginç tespitlerin yeraldığı öğrenildi. Buna göre;
Kenan İba (Tutuklandı): İzmir Vakıflar Bölge Müdürü. Örgüt içerisindeki şirketlere konumunu kullanmak suretiyle ihale verdi, bu suretle örgüte maddi destek ve finansman sağlanmasına yardımcı oldu, örgüt içerisindeki faaliyetlerde rol aldı.
Servet Kaplan (Tutuklandı): İşadamı. Site Unlu Mamuller’in sahibi. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Gıda Heyeti Başkan Yardımcısı'.
Kazım Erdem (Tutuklandı): İşadamı. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'İnsan Kazanma Kurulu Başkanı'. 'Mütevelli Başkan Yardımcısı' görevini de yürütüyor ve örgüte gelir sağlamak için çalışıyordu.
Melih Göktanır (Tutuklandı): İşadamı. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Mali Heyet Başkanı 1. Yardımcısı'.
Erhan Cabbaroğlu (Tutuklandı): İşadamı. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Denetleme ve İnsan Kazanma Sorumlusu'.
Ömer Alsancak (Tutuklandı): AK Parti eski İl Genel Meclisi üyesi işadamı. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'İnsan Kazanma Sorumlusu'.
İlker Başgül (Tutuklandı): Gümrük Müşaviri. Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Diyalog ve Hoşgörü Sorumlusu'.
Ali Karatay (Tutuklandı): Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi. Örgütün İzmir yapılanması içinde İzmir Gençlik Sorumlusu.
Yusuf Taşdelen (Tutuklandı): İşadamı
İbrahim Çankaya (Tutuklandı): Avukat. Aktif Eğitimciler Sendikası'nın (Aktif Eğitim Sen) avukatı. 26 Temmuz'daki ilk dalga operasyonda gözaltına alınan polislerin avukatlığını yaptı.
Erhan Taşer (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Gıda Heyet Başkan 2. Yardımcısı'.
Hasan Özkalay (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Gıda Heyet Başkan 2. Yardımcısı'.
Kerem Göktanır (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Sızıntı Kültürel Dergi Sorumlusu'.
Ali Göktanır (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Sızıntı Kültürel Dergi Sorumlusu'.
Fuat Açıkgöz (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Tefrişat Kurulu Başkanı'.
Ahmet Özken (Serbest bırakıldı, tutuksuz yargılanacak): Örgütün İzmir yapılanması içinde 'Diyalog ve Hoşgörü Sorumlusu'.
VAKIFLAR MÜDÜRÜ İBA ÖRGÜTE BÖYLE BİAT ETTİ
Tutuklanan 10 kişiden biri olan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba'nın bir mektup yazarak, "Beni bu makama sizler getirdiniz. Tüm ihaleleri önce size sunacağım" dediği ortaya çıktı. 26 Temmuz 2015'teki operasyonda tutuklanan Muhasebeci Ömer Kaya'nın evindeki 15 yıllık arşivden ise FETÖ'nün İzmir il yönetimindeki kişilerin görevlerinin yazılı olduğu liste bulundu. Ömer Kaya'nın kendi el yazısı ile örgütün baş imamlarına yazdığı mektupta, örgüt içindeki şirketlere ihale verip, maddi destek sağlamakla suçlanan Kenan İba ile ilgili "Kenan Bey'in sitemi var! 'Bizi bu makamlara getirdiniz ama yanımızda değilsiniz, bizi kurtlara terk etmeyin. Gelen ihaleleri bize sunacak, bunlardan beğendiğimizi yapacağız. Yanımda olursan sevinirim' diyor" dediği belirlendi.
1 MİLYONLUK HİMMET BELGESİ
Ele geçen belgeler arasında, eski Şifa Hastaneleri Başhekimi Mahmut Akdoğan ve Ömer Kaya imzası ile işadamı Mustafa Şık'tan 2001'de alınan 1 milyon liralık himmet belgesi de var. Bağış miktarlarının tutulduğu evrakta ise kimin ne kadar yardım yaptığı, kimi işadamının nakit, kiminin kredi kartı, kiminin de senetle bağış yaptığı hatta bu senetlerden bazılarının ödenmediği için haciz uygulandığı da belirlendi. Tutuklananlar arasında yer alan müteahhit Kazım Erdem'in Çeşme Altınkum'da 175 bin metrekarelik alana 150 milyon dolarlık yatırım yapmak isteyen Rus milyarder Mihail Dmitriyeviç Prohorov'ın işlerini takip ettiği de belirtildi.
ÖRGÜT LİSTESİ MUHASEBECİNİN KAYITLARINDAN ÇIKTI
FETÖ'nün örgüt yapısı ve işleyişi de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderilen, İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato imzalı sevk evrakında, FETÖ/ PDY'ye mensup olduğu iddia edilen kişilerin örgüt adına himmet, infak, burs, zekat, bağış, kurban ve benzeri adlar altında düzenlenen toplantılarda, katılanlardan ikna ya da tehdit ve şantaj yoluyla para topladıkları, bu paraları örgüte aktararak ekonomik kaynak sağladıkları iddiaları ve bu yönde ciddi bulgular elde edilmesi üzerine soruşturmanın başlatıldığı belirtildi. Tutuklananlar arasında yer alan İzmir Vakıflar Bölge Müdürü Kenan İba'nın, konumunu kullanarak, örgüt içerisindeki şirketlere ihale verdiği, bu suretle örgüte maddi destek ve finansman sağlanmasına yardımcı olduğu, örgütün faaliyetlerinde rol aldığı belirtildi. Sevk evrakında 24 Temmuz 2015'te düzenlenen operasyonda tutuklanan ve örgütün kasası olduğu ileri sürülen muhasebeci Ömer Kaya'nın ikametinde yapılan aramalarda örgüte dair bazı delillere ulaşıldığına, belgeler arasında FETÖ/PDY bünyesinde faaliyet yürüttükleri değerlendirilen "İzmir il yönetimi" içerisindeki kişilerin görevlerinin yazılı olduğu listenin de bulunduğuna dikkat çekildi.
İÇİNDE SERZENİŞLER VAR
Ele geçen deliller arasında himmet verenlerin özendirilmesi için tanzim edilen bir belge var. Terör örgütüne gelir ve finansal destek amacıyla kullanılan himmet, burs, bağış ve kurban belgeleri de ele geçirilen dokümanlarda yer alıyor. Dokümanların "örgüt hiyerarşisi içinde yazıldığı", "içeriğinde yer yer örgüte öz eleştiri ve serzenişlerin bulunulduğu", "şahsi sıkıntıları ile ilgili olarak yazılmış olsa da örgüt işleyişine yön verdiği" kaydediliyor.
ÖRGÜTÜN ŞEMASI
Sevk evrakında belgelere yönelik ayrıca şu görüşlere yer verildi: "4 belge ile ilgili kurulan komisyonca belgeler üzerinde yapılan inceleme neticesinde belgelerin, örgütün yapısı ve işleyişine ışık tuttuğu, listelerde isimleri geçen şahısların yönetimdeki konumlarını gösterdiği ve 'himmet, kurban, burs ve bağış' adı altında yapmış oldukları yardımları gösterir belgeler olduğu tespit edilmiştir." Evrakta, elde edilen ve numaralandırılan deliler doğrultusunda örgütün İzmir yapılanması içinde yönetici konumunda olanlara da işaret edildi. Operasyon kapsamında ele geçirilen belgelerde, şüpheli Servet Kaplan'ın örgütün İzmir yapılanması içinde "Gıda Heyeti Başkan Yardımcısı", Erhan Taşer ve Hasan Özkalay'ın "Gıda Heyet Başkan 2. Yardımcısı" diye anıldığı, Kazım Erdem'in "İnsan Kazanma Kurulu Başkanı" olarak isminin geçtiği, "Mütevelli Başkan Yardımcısı" görevini de yürüttüğü ve örgüte gelir sağlamak için faaliyetler yürüttüğü belirtildi. Melih Göktanır'ın "Mali Heyet Başkanı 1. Yardımcısı", Kerem Göktanır ve Ali Göktanır'ın "Sızıntı Kültürel Dergi Sorumlusu", Fuat Açıkgöz'ün "Tefrişat Kurulu Başkanı", İlker Başgül ve Ahmet Özken'in örgütün İzmir yapılanması içinde "Diyalog ve Hoşgörü Sorumlusu" olarak isimlerinin geçtiği kaydedildi.
SAVCILIK 16 KİŞİNİN SERBEST KALMASINA İTİRAZ ETTİ
İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanmaları talebiyle 3. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen 26 zanlıdan biri adli kontrol şartıyla olmak üzere 16 kişinin serbest bırakılmasına, açıklanan karar sonrası itiraz etti. Mahkemeye gönderilen yazıda, serbest kalan zanlıların tutuklanması talep edildi.
AFRİKA'DAN GELEN TOZ ALTINLARIN İZİ SÜRÜLÜYOR
FETÖ'ye finansal destek sağladığı için kayyuma devredilen Koza Holding şirketlerinin uluslararası bağlantılarına ilişkin önemli bulgulara da ulaşıldı. Koza'nın Kapalıçarşı'da 10-15 kişilik ekibi olduğu belirtilirken, Afrika'dan toz altın ihracatına ilişkin iddialar da incelemeye alındı. Akın İpek'in 'kayyum' beklentisi olmadığı için, ailenin kullandığı araçları ve konutları şirketlerine devrettiği öğrenildi. İpek ailesinin mal varlığının önemli bölümü şu anda şirketlerin üzerinde görülüyor.
Paralel yapı-26 Temmuz (2015) 'İzmir Himmet' soruşturması manşetlerimiz
İzmir'de Paralel'e 58 gözaltı: İşte gözaltı listesi
(22 Aralık 2015, 09:12), son güncel.: (24 Aralık 2015, 10:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: