Adana'da Sosyal Destek Programları (SODES) kapsamında devletten aldıkları yardımları yolsuzluk yaparak Gülen terör örgütüne aktardıkları suçlamasıyla gözaltına alınan 11 kişiden 5'i tutuklandı. 6 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
18.12.2015 16:08 Adana'da, Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) yönelik operasyon kapsamında adliyeye sevk edilen 11 kişiden 5'i tutuklandı, 6'sı adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Altın Çocuk Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Adana Şube Başkanı Arif Sarı'nın da aralarında bulunduğu 11 şüpheli, savcılık sorgularının ardından "terör örgütüne üye olmak, örgüte finans sağlamak" suçlarından tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.
Zanlılardan Arif Sarı, Ahmet Y.S, Cengiz Y, İbrahim A. ve Mücahit A. tutuklandı, 6 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ETKİNLİKLERDEN 200 BİN LİRA ALINMIŞ
Şüphelilerin, Sosyal Destek Programları (SODES) kapsamında öğrencilere yönelik Çanakkale gezisi, halı saha futbol turnuvası gibi 24 etkinlik düzenlenmiş gibi gösterip, masraf adı altında yaklaşık 200 bin lira tahsil ettiği, ücretsiz deneme sınavı ve bazı sosyal etkinliklere katılan öğrencilerden para almalarına rağmen dernek kasasından harcama yapıldığına dair fatura sağladıkları iddia edilmişti.
ALTIN ÇOCUK HIRSIZ ÇIKTI
SODES projesiyle Devlet kaynaklarını hortumlayan Paralel Yapı'nın, Altın Çocuk Derneği’yle yapmadığı işler için 1.2 trilyonluk vurgun yapmaya kalkıştığı ileri sürülüyor.
Star'daki habere göre; Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde Paralel Devlet Yapılanması’na yönelik adımlar atılmaya devam edilirken, Adana’daki operasyon himmet yolsuzluğu ve devlet kaynaklarının hortumlanmasını gün yüzüne çıkardı. Adana’da, Paralel’e yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan 11 zanlının dernek faaliyetleri kapsamında öğrencilere sosyal etkinlik düzenlemiş gibi gösterip Sosyal Destek Programları’ndan (SODES) yaklaşık 200 bin lira tahsil ettiği ileri sürüldü. Gözaltına alınan Altın Çocuk Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Adana Şubesi Başkanı Arif Sarı’nın da aralarında bulunduğu 11 zanlının emniyetteki işlemleri devam ederken Altın Çocuk Derneği üzerinden kamu kaynaklarının hortumlandığı ortaya çıktı.
ALTIN VURUŞ DENEMESİ
SODES hortumu dışında Paralel Yapı’nın ayrıca Adana Büyükşehir Belediyesi’nden de 1.2 trilyonluk altın vuruş yapma girişiminde bulunduğu belirlendi. Yapmadığı işin parasını almak için Büyükşehir Belediyesini icraya veren Altın Çocuk Derneği, faiziyle birlikte 1.2 trilyonluk icra girişiminde bulundu. Belediyenin sunduğu belgelerle, trilyonluk vurgun mahkemeden döndü. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin soygun hamlesini nasıl önlediği 11 dernek üyesinin gözaltına alınmasıyla ortaya çıktı.
SON ANDA ÖNLENDİ
Adana Büyükşehir Belediyesi, icra takibine itiraz etti. Mahkemeye, Seyhan ve Çukurova İlçelerinin programdan çıkartıldığını belgeleriyle beyan etti. Seyhan’daki merkezle ilgili 1 hakediş yapıldığını ve bedelinin de ödendiği bildirildi. Belediye avukatları, başka bir hak ediş olmadığını, istenen paranın yasa dışı olduğunu beyan edince, itiraz kabul edildi ve icra takibi durduruldu.
PARALEL MEDYA GÖZALTINDAKİLERİ SAVUNDU
Operasyon haberi paralel medyada tepkiyle karşılanmıştı. "Yoksul çocukları okutan dernek yöneticilerine gözaltı" başlığıyla Zaman gazetesinde yayınlanan haber şu şekilde idi:
"Yoksul çocukları okutan dernek yöneticilerine gözaltı.. Adana'da kenar mahallelerde fakir ailelerin çocuklarına ücretsiz eğitim veren derneğin yöneticilerine yönelik operasyon yapıldı.
Sabah saatlerinde Adana merkezli 4 ilde yapılan operasyonda, özellikle 'varoş' olarak tabir edilen kenar mahallelerde dershaneye gitme imkanı olmayan çocukları sınava hazırlayan derneğin yöneticileri gözaltına alındı. Adana'da şu ana kadar gözaltına alınan 10 kişi, (A.S., G.Ö., K.B., C.Y., M.A., T.G.Ö., İ.A., E.G., M.H. ve M.A.A.) adli tıp kurumunda sağlık kontrolünden geçirildi. Gözaltına alınan kişilerin ne ile suçlandığı bilinmiyor.
Derneğin verdiği kurslara katılanlar arasında TEOG'da bütün soruları doğru cevaplayarak Türkiye birincisi olan öğrenciler de vardı. Yüzlerce çocuğun hayalini gerçekleştiren derneğin faaliyetleri Adana genelinde büyük takdir toplamıştı."
Zaman gazetesi, emniyet sorgusu tamamlanan zanlıların adliyeye sevkedilmesini de şu haberle duyurmuştu:
"Fakir çocuklara proje hazırlayan dernek yöneticileri adliyeye sevk edildi.. Adana'da fakir çocuklar için 3 yıl önce hazırlanan ve uygulanan Sosyal Destek Programı (SODES) projesiyle ilgili gözaltına alınan 11 kişi adli mercilere sevk edildi.
Emniyet Müdürlüğü'nde 3 günden bu yana ifadeleri alınan projenin hazırlanmasında görevli Altın Çocuk Derneği yöneticileri ile Adana Ticaret Borsası'ndan 11 kişi sağlık kontrolü için Adana Adli Tıp Birimi'ne getirildi. Burada sağlık kontrolünden geçirilen eğitimcilerin de aralarında olduğu 11 kişiye aileleri Adli Tıp Birimi önünde destek verdi. Bebekleri ile gözaltına alınan yakınları için gelenler gözyaşlarını tutamadı. Sağlık kontrolünün ardından 11 kişi, polis araçlarına bindirilerek adli mercilere sevk edildi.
Şehrin gecekondu semtlerinde hayırsever kişi ve kurumların destekleriyle açılan Altın Çocuk Okuma salonlarına yapılan operasyonda gözaltına alınan kişiler 'Kamu kurumu dolandırıcılığı' iddiasıyla suçlanıyor. Ancak SODES, ihalelerin tüm aşamasını büyük bir titizlikle inceleyip hak edişleri bu şekilde ödüyor. STK temsilcilerine yönelik polis operasyonunun bilirkişilerin yönlendirme sorularıyla yapıldığı ileri sürülüyor."
Adana merkezli 4 ilde 11 gözaltı
(18 Aralık 2015, 16:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: