Al Jazeera haber sitesi MİT TIR'ları soruşturmasında Cumhuriyet yöneticisi Can Dündar'ın tutuklanmasını çarpıttı. Aydınlık gazetesinin TIR fotoğraflarını 1,5 yıl önce yayınladığı halde ona ceza verilmediğini, Dündar'ın ise tutuklandığını dile getirdi ve haksızlık yapıldığını ima etti. Oysa ilk bakışta benzerlik varsa görünüyor olsa bile dikkatle bakınca gözardı edilmiş ya da gözden kaçırılmış çok sayıda farklılığın var olduğu anlaşılıyor.
28.11.2015 18:06 Al Jazeera haber sitesi MİT TIR'ları soruşturmasında Cumhuriyet yöneticisi Can Dündar'ın tutuklanmasına dair ilginç bir haber yaptı. Tutuklanma gerekçesi olan fotoğrafların Aydınlık gazetesinde 1,5 yıl önce yayınladığını ancak ona ceza verilmediğini, Dündar'ın ise tutuklandığını dile getirdi ve haksızlık yapıldığını ima etti.
Al Jazeera sitesinde "Aynı haber farklı uygulama" başlığıyla yayınlanan haber şu şekilde:
"Can Dündar’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen “MİT TIR’larında cephane” haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmadan 16 ay önce başka bir gazetede yayınlandı. O zaman bu haberle ilgili gazete yöneticilerine yönelik herhangi bir adli işlem yapılmadı, sadece yayın yasağı getirildi.
Aydınlık Gazetesi’nin 21 Ocak 2014 tarihli sayısında “İşte TIR’daki cephane” üst manşetinin altındaki spot yazısında, “Adana’da durdurulan MİT’e ait 3 TIR’dan mühimmat çıktı. Aydınlık, arama fotoğraflarına ulaştı. TIR’larda insani malzeme değil, top mermisi taşıdığı belirlendi” denildi. Manşetin altında da içi top mermisi dolu bir TIR kasasının fotoğrafı yer aldı. Haberin ayrıntıları da iç sayfalarda, yayınlandı. Aydınlık’ın bu haberi ile ilgili gazete yöneticileri hakkında herhangi bir adli işlem yapılmadı. Ulaştığımız Aydınlık Gazetesi yetkilileri de bu bilgiyi doğruladı.
29 Mayıs 2015’te, yani Aydınlık Gazetesi’nin haberinin yayımlanmasından yaklaşık 16 ay sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde Can Dündar imzalı, “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşeti ile aynı TIR’ları konu alan bir haber yayımlandı. Haber Aydınlık’ın 16 ay önce yayınlanan haberiyle aynı içerikteydi. Ancak, Can Dündar imzalı haberde TIR’lara ve mühimmata ait daha fazla fotoğraf ve ayrıntılı bilgiler yer aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sayfasında da Jandarma tarafından TIR’ların durdurulup arama yapmasının videosu yer aldı. Aydınlık Gazetesi’nde yer alan top mermilerinin başka bir açıdan fotoğrafının yanı sıra TIR’lardaki mühimmatın ayrıntılı listesi de yer aldı.
Haberin yayımlanmasından bir gün Cumhuriyet Gazetesi ve Can Dündar hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığınca Can Dündar hakkında “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.
Aynı gün, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili İrfan Fidan, Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurarak MİT TIR’larının aranma görüntülerinin yer aldığı sitelere erişimin engellenmesini istedi. Hakimlik talebi kabul etti. Bu gelişme üzerine Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinden söz konusu haber kaldırıldı. Açılan soruşturma kapsamında ifade vermeye giden Can Dündar, savcılık ifadesinin ardında tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedildi ve tutuklandı. Can Dündar’ın tutuklanma gerekçesi, "Terör örgütüne üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek, siyasi ve askeri casusluk ve gizli kalması gereken bilgileri açıklama"ydı..
Erdem Gül başka haberden tutuklandı
Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara temsilcisi Erdem Gül ise yaptığı başka bir haberden dolayı tutuklandı. Gül’ün tutuklanmasına neden olan haber, 11 Haziran 2015 günü “Kirli operasyon” başlığıyla gazetede yayınlandı. Haberde, "MİT’in IŞİD bayrağı dalgalanan Suriye’deki bir kampa cihatçı ve silah transferini organize ettiği" öne sürülüyordu. Haberde, transfer için kullanılan otobüslerin şoförleri olduğu iddia edilen kişilerin anlatımlarına da yer veriliyordu. Gül de bu haber gerekçe gösterilerek Can Dündar ile aynı suçlar kapsamında tutuklandı."
CUMHURİYET, "DÜNYA GÜNDEMİNİ SARSACAK FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYIMLANIYOR" DEMİŞTİ
Al Jazeera'nın haberi bu şekilde.. Ancak haberde gözden kaçırılmış bazı husus ve olasılıkların atlandığı görülüyor.
Örneğin, Aydınlık'ın haberinin (1) yayınlandığı tarihte henüz soruşturma açılmamıştı ya da açıldığı bilinmiyordu, çünkü tır olayının 2 gün sonrasında o fotoğraflar yayınlanmıştı. Adana'daki tır olayı 19 Ocak'ta gerçekleşmiş, arama fotoğrafları Aydınlık'ta 21 Ocak'ta (2 gün sonra) yayınlanmıştı. Oysa Cumhuriyet'in haberinde (2) Can Dündar'ın fotoğrafları yayınlaması olayı 16 ay sonra (29 Mayıs 2015) gerçekleşmiştir. Yani Dündar TIR baskını ile ilgili Adana'da soruşturma açıldığını, üstelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Selam-Tevhid kumpası kapsamında örgüt suçlamasıyla başka bir soruşturma daha yürüttüğünü ve bu kapsamda çok sayıda muvazzaf askerin tutuklandığını da biliyordu.
Diğer yandan, Aydınlık ile Cumhuriyet'in yayınladıkları fotoğrafların da farklı olduğu görülüyor. Yani Cumhuriyet Aydınlık'ın fotoğraflarını yayınlamış değil. Yani Cumhuriyet'in yayınladığı fotoğraflar farklı ve ilk kez yayınlanıyor. Ayrıca Cumhuriyet manşetten verdiği fotoğrafların üstüne "DÜNYA GÜNDEMİNİ SARSACAK FOTOĞRAFLAR İLK KEZ YAYIMLANIYOR" notunu da düşmüştü. Ayrıca Aydınlık'ta sadece bir fotoğraf yayınlanmıştı. Cumhuriyet ise bir çok yeni fotoğrafı gazetede basılı yayınlamanın haricinde aramaların video görüntülerini de internet sitesinden yayınladı.
Burada, Aydınlık'a neden soruşturma açılmadı sorusu da sorulabilir. Belki o tarihte henüz soruşturma açılmamış ya da açıldığı bilinmiyor olabilir. Çünkü Aydınlık'ta o fotoğraflar tır olayının 2 gün sonrasında yayınlanmıştı.
Bir başka akla gelen ihtimal, Cumhuriyete o görüntüleri ulaştıran kaynağın Aydınlık'a olayın hemen ertesinde ilk kez o fotoğrafları vermiş olabileceği. Dündar'ın tutuklanmasından sonra bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, fotoğraf ve belgelerin Cumhuriyet gazetesine sızdırılması soruşturmasının halen devam ettiğini de bildirdi. Yani devam eden soruşturmanın kapsamında bu sorulara da cevap aranıyor olabilir. Belki Aydınlık gazetesi dahi o dosya kapsamında şüpheli olarak yer alıyor olabilir. Zaman'dan Cumhuriyet'e gönderimin dijital izlerinin dosyada olduğu ileri sürülüyor. Belki Aydınlık için böyle bir iz henüz bulunamamış olabilir.
Görüldüğü gibi; Al Jazeera'nın haberinde belirttiği iki olay, yani Aydınlık'ın yayını ile Cumhuriyet'in yayını farklılıklar taşıyor. Al Jazeera'nın haberi düşündürücü olsa ve ilk bakışta benzerlik görünüyor olsa bile dikkatle bakınca çok sayıda farklılığın var olduğu anlaşılıyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(1) Aydınlık'ın haberi: http://goo.gl/xCG2vt
(2) Cumhuriyet'in haberi: http://goo.gl/jistQo
Dündar TIR ihanetinden tutuklandı!
Erdoğan'dan Dündar'a suç duyurusu
Cumhuriyet'e TIR soruşturması
Paralel yapı-19 Ocak (2014) TIR baskını ve soruşturması manşetlerimiz
Paralel yapı-Selam-Tevhit kumpası manşetlerimiz
Paralel yapı-22 Temmuz (2014) operasyonları '25 Aralık/Selam-Tevhid kumpasları' manşetlerimiz
(28 Kasım 2015, 18:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: