Yaklaşık 8 aydır aralıksız yargılama yapılan Ergenekon davasının 101´inci oturumunda tutuklu sanıklardan 4´ünün tahliyesine karar verildi. Mahkeme heyetinin yıllık izine ayrılacak olması ve bu dava ile birleştirilme talebi bulunan ikinci Ergenekon iddianamesinin incelenmesi amacıyla davaya 3 Ağustos 2009 tarihine kadar ara verildi.
Ergenekon davası 4 tahliye ile 20 Ağustos´a kadar izne çıktı
Yaklaşık 8 aydır aralıksız yargılama yapılan Ergenekon davasının 101´inci oturumunda tutuklu sanıklardan 4´ünün tahliyesine karar verildi. Mahkeme heyetinin yıllık izine ayrılacak olması ve bu dava ile birleştirilme talebi bulunan ikinci Ergenekon iddianamesinin incelenmesi amacıyla davaya 3 Ağustos 2009 tarihine kadar ara verildi.
Silivri Cezaevi kampüsünde İstanbul 13´üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülmekte olan Ergenekon davasının dün görülen 101´inci oturumu sonunda dosya kapsamı, delil durumu, sevk maddeleri ve suç vasfının değişme ihtimalini dikkate alan heyet, tutuklu sanıklardan Mete Yalazangil, Mehmet Adnan Akfırat, Ali Kutlu ve Murat Çağlar´ın tahliyesine karar verdi. Diğer sanıklar hakkında kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tahliye taleplerinin reddine karar verildi.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, mahkeme heyetinin yıllık izine ayrılacak olması ve bu dava ile birleştirilme talebi bulunan ikinci Ergenekon dava dosyasının incelenmesi için zorunlu olarak davaya 3 Ağustos 2009 tarihine kadar ara verdiklerini açıkladı. Ancak, ikinci iddianamenin ilk duruşması da 20 Temmuz tarihinde görülecek. Mahkeme heyetinin, yapılacak olan inceleme sonrasında her iki davanın da birleştirilip aynı dava dosyasında görülmesine ya da farklı davalar gibi ayrı ayrı görülmesine karar verilecek. Mahkeme heyeti ayrıca, Başbakanlık Teftiş Kurulu´na yazı yazılarak daha önceden mahkemeye gönderilen Susurluk Raporu´nun eksik olan 12 sayfası ile bu rapora dayanak yapılan 13 ek belgenin istenmesine karar verdi.
Kurmay Yüzbaşı Ceyhan Karagöz tarafından 12 Aralık 1994 tarihinde yazılan GİZLİ ibareli PKK Terör Örgütünün Diyarbakır Lice ilçesinde 27 Kasım 1978 tarihinde kurulduğuna ilişkin ders notunun varlığının tespiti ile hangi kaynaklara dayanılarak hazırlandığının, hangi tarihler arasında okutulduğunun, kimlere ders verildiğinin Genel Kurmay Başkanlığı´ndan sorulması, mahkemece karara bağlandı. Mahkeme ayrıca Yüzbaşı Karagöz´ün halen sağ olup olmadığının, şimdiki açık adresinin sorulmasına, bu ders notuna ilişkin bilgi, belge ve ders notunun kendisinden istenmesini de kararlaştırdı.
Davanın açılmasına neden olan ve Ümraniye´de ele geçirilen bombalar üzerinde tesbit edilmiş 28 farklı parmak izinin, davanın tüm sanıklarının parmak izleriyle karşılaştırılıp karşılaştırılmadığının sorulması, karşılaştırılmışsa buna ilişkin raporun istenmesi için İstanbul ve Ümraniye Emniyet Müdürlüklerine yazı yazılmasına karar verildi. Aksi halde gerekli karşılaştırmanın yapılmasının istenmesi de kararlaştırıldı.
Mahkeme, 14´üncü Ağır Ceza mahkemesi´ne yazı yazılarak Susurluk dava dosyasının incelenmek ve iade edilmek üzere tüm ekleriyle birlikte istenmesine karar verdi. Ayrıca sanıklardan Sedat Peker´in veya onunla birlikte yargılanan bir kısım kişilerin almış olduğu tabanca ruhsatına ilişkin belgenin onaylı suretinin Bilecik İl Jandarma Komutanlığı´ndan istenmesi karara bağlandı.
Mahkeme heyeti, tüm sanıkların 2000 ile 2008 yılları arasında üyesi, kurucusu ve başkanı olduğu vakıfların ve derneklerin isimlerinin ve üyelik tarihlerini de İçişleri Bakanlığı´ndan soracak. (Cihan)
(13 Haziran 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: