Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş, öldürülen Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu´nun bir generalle yemek yemesinin onun askerle bağlantı olduğu iddiasına gelmeyeceğini söyledi: Velioğlu´nun bir kısım askerlere saygılı davranması, onların adamı olduğunu göstermez. Ancak Velioğlu´nun kendini çok iyi gizlediğini gösterir. Hatırlanacağı gibi Emniyet İstihbarat eski Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, Hatay Emniyet Müdürü iken Velioğlu´nu Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz ile aynı masada yemek yiyecek kadar irtibatlı olduğunu ileri sürmüştü. 10 gün önce başladığı şaşırtıcı savunmasına devam eden Çetinbaş, Poyrazköy´de bulunan cephaneler için Genelkurmay Başkanı´nın yaptığı açıklamalardan sonra Ergenekon savcılarının açıklamalarının öneminin kalmadığını açıkladı: İlker Başbuğ´un açıklamaları karşısında Savcıların beyanlarının etkisi kalmamıştır. Çetinbaş, Susurluk´ta ceza verdiği Hoştan´ı da dünkü duruşmada savunmuştu: Mafya örgütlerinin sevip saydığı kişi olmak suç değildir. İddianame Sedat Peker´in toplumdaki suç imajının antipati oluşturmak için kullanıldığını ileri süren Çetinbaş, ´Gizli Tanık 9´un 1995 yılındaki Gazi Mahallesi olaylarının başlamasına sebep olan kahvehane taraması olayının emrini Veli Küçük´ün verdiğini anlattığını ifade ederek, 14 sene geçmiş. Bunlardan nasıl 14 yıl önceki kahvehane taramasını Veli Küçük´ün yaptırdığı çıkartılabilir? ifadelerini kullandı. Eski Susurluk hakimi ve Ergenekon sanığı Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş, 2 Haziran´da başladığı savunmasında, Bu iddianameyi yazan savcıları kınıyorum. Sanılmasın ki makamlar kalıcıdır. Eski bir hukukçu olarak bu dava nedeniyle bazı savcı ve hakimler tutuklanacak diyerek Ergenekon soruşturma ve davasında görev alan meslektaşı tüm savcı ve hakimleri tehdit etmiş, ertesi gün devam ettirdiği savunmasında ise Kürtlerin ölmesini istemek suç mu? diyerek bir hakimden beklenmeyecek açıklamalar yapmaya devam etmişti. Susurluk davasını sanıkların bile şaşırdığı ufak cezalarla kapatan hakim Çetinbaş, avukat olunca da aynı bakış açısını sürdürüyor. Çetinbaş, Susurluk ve Ergenekon sanıkları gibi devlet adına suç örgütü kurdukları iddiasıyla yargılanan sanıkları masum göstermek için mantık kurallarını zorlayarak inandırıcı savunmasına devam ediyor.
Susurluk davasını kapatan hakim inciler saçmaya devam ediyor
Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş, öldürülen Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu´nun bir generalle yemek yemesinin onun askerle bağlantı olduğu iddiasına gelmeyeceğini söyledi: Velioğlu´nun bir kısım askerlere saygılı davranması, onların adamı olduğunu göstermez. Ancak Velioğlu´nun kendini çok iyi gizlediğini gösterir. Hatırlanacağı gibi Emniyet İstihbarat eski Daire Başkan Vekili Bülent Orakoğlu, Hatay Emniyet Müdürü iken Velioğlu´nu Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz ile aynı masada yemek yiyecek kadar irtibatlı olduğunu ileri sürmüştü. 10 gün önce başladığı şaşırtıcı savunmasınadevam eden Çetinbaş, Poyrazköy´de bulunan cephaneler için Genelkurmay Başkanı´nın yaptığı açıklamalardan sonra Ergenekon savcılarının açıklamalarının öneminin kalmadığını açıkladı: İlker Başbuğ´un açıklamaları karşısında Savcıların beyanlarının etkisi kalmamıştır. Çetinbaş, Susurluk´ta ceza verdiği Hoştan´ı da dünkü duruşmada savunmuştu: Mafya örgütlerinin sevip saydığı kişi olmak suç değildir. İddianame Sedat Peker´in toplumdaki suç imajının antipati oluşturmak için kullanıldığını ileri süren Çetinbaş, ´Gizli Tanık 9´un 1995 yılındaki Gazi Mahallesi olaylarının başlamasına sebep olan kahvehane taraması olayının emrini Veli Küçük´ün verdiğini anlattığını ifade ederek, 14 sene geçmiş. Bunlardan nasıl 14 yıl önceki kahvehane taramasını Veli Küçük´ün yaptırdığı çıkartılabilir? ifadelerini kullandı. Eski Susurluk hakimi ve Ergenekon sanığı Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı Metin Çetinbaş, 2 Haziran´da başladığı savunmasında, Bu iddianameyi yazan savcıları kınıyorum. Sanılmasın ki makamlar kalıcıdır. Eski bir hukukçu olarak bu dava nedeniyle bazı savcı ve hakimler tutuklanacak diyerek Ergenekon soruşturma ve davasında görev alan meslektaşı tüm savcı ve hakimleri tehdit etmiş, ertesi gün devam ettirdiği savunmasında ise Kürtlerin ölmesini istemek suç mu? diyerek bir hakimden beklenmeyecek açıklamalar yapmaya devam etmişti. Susurluk davasını sanıkların bile şaşırdığı ufak cezalarla kapatan hakim Çetinbaş, avukat olunca da aynı bakış açısını sürdürüyor. Çetinbaş, Susurluk ve Ergenekon sanıkları gibi devlet adına suç örgütü kurdukları iddiasıyla yargılanan sanıkları masum göstermek için mantık kurallarını zorlayarak inandırıcı savunmasına devam ediyor.
Ergenekon davasının 101. Davası´ndaki savunmasına devam eden Çetinbaş sıradışı açıklamalarına devam ediyor. Çetinbaş, Ergenekon örgütünün kurdurduğu iddia edilen Hizbullah terör örgütü ile ilgili değerlendirmede bulunduğu sırada, Velioğlu´nun bir kısım askerlere saygılı davranması, onların adamı olduğunu göstermez. Ancak Velioğlu´nun kendini çok iyi gizlediğini gösterir. Diye konuştu.
Orakoğlu ne iddiada bulunmuştu
Hatırlanacağı gibi İstanbul polisi 17 Ocak 2000 tarihinde Beykoz´da bir villayı baskın düzenlemiş Hizbullah lideri Hüseyin Velioğlu´nu ölü ele geçirmişti. Ergenekon iddianamesinde ise Emniyet İstihbarat Daire eski Başkan Vekili Orakoğlu´nun Hizbullah örgütünün Ergenekon örgütünün kurduğu naylon bir örgüt olduğuna dair açıklamalarına yer verilmişti. Orakoğlu´nun Hizbullah lideri Velioğlu hakkında şu bilgiyi vermişti:
Ben Hatay Emniyet Müdürü´yken, İl Alay Komutanlığı´na Vicdan Başaran´ın atanması nedeniyle Adana Bölge Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, kente geldi. Üçümüz yemeğe gittik. Yemek sırasında uzun boylu birisi hep ayakta duruyordu. Koruma zannettim. Ben de Temel Paşa, bu arkadaş neden ayakta duruyor, o da yemek yesin dedim. Temel Cingöz de Gel otur Hüseyin dedi. Tabii Hizbullah operasyonundan sonra o adamın Hüseyin Velioğlu olduğunu öğrendik. Velioğlu´nun Beykoz´daki operasyonda öldürüldüğüne inanmıyorum.
İlker Başbuğ´un açıklamaları karşısında Savcıların beyanlarının etkisi kalmamıştır
Savunmasının 7. gününde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ´un basınla yaptığı sohbet toplantısındaki sözlerini kendisine dayanak oluşturan Çetinbaş, El bombaları ile ilgili Başbuğ´un verdiği bilgiler göz önüne alındığında bu mühimmatın Ergenekon örgütüyle bağlantılı olduğu doğru değildir. Savcıların yorum, tespit ve değerlendirmelerinin Genelkurmay Başkanı´nın açıklamaları karşısında etkisi kalmamıştır. dedi. ( Zaman)
Çetinbaş, Susurluk´ta ceza verdiği Hoştan´ı Ergenekon´da savundu
Ergenekon davasının tutuklu sanığı Kemal Alemdaroğlu´nun avukatı, eski Susurluk hakimi Metin Çetinbaş, Susurluk davasında ceza verdiği isimleri Ergenekon´da savunmaya başladı. Çetinbaş, Susurluk´ta 4 yıl hapis cezası verdiği Sami Hoştan için şu ifadeleri kullandı: Mafya örgütlerinin sevip saydığı kişi olmak suç değildir.Davanın dün görülen 100. duruşmasında savunmasına devam eden Susurluk davasını karara bağlayan hakim Metin Çetinbaş, müvekkili Alemdaroğlu´nu savunmayı bıraktı, Ergenekon örgütünün avukatlığını yapmaya başladı. Çetinbaş, Veli Küçük´ten Sedat Peker´e, Muzaffer Tekin´den Sami Hoştan´a kadar birçok sanığı savunuyor. Çetinbaş, Susurluk davasında Sami Hoştan´a ´cürüm işlemek için çete oluşturmak´tan 4 yıl hapis cezası vermişti. Eski hakim, Ergenekon davasında aynı Sami Hoştan´ı savundu. Şunları söyledi: Sami Hoştan´ın daha önce sabıkalı ya da devam eden yargılaması var diye Türkiye´deki bütün yasadışı örgütlerin liderliğini üstlendiğini ortaya koymak mümkün değil. Mafya örgütlerinin sevip saydığı kişi olmak suç değildir. Bunun ceza yasasında yeri yoktur. Muzaffer Tekin´in, Akın Birdal suikast girişiminden cezaevinde yatan Semih Tufan Gülaltay´ın ailesine maddi destek sağladığı iddialarına gönderme yapan Çetinbaş, Cezaevine giren birinin ailesine yardımcı olmanın nasıl bir örgütsel bağ oluşturduğu iddianamede ortaya konulmamıştır. dedi. Yine iddianame Sedat Peker´in toplumdaki suç imajının antipati oluşturmak için kullanıldığını ileri sürdü. Gizli tanık 9´un 1995 yılındaki Gazi Mahallesi olaylarının başlamasına sebep olan kahvehane taraması olayının emrini Veli Küçük´ün verdiğini anlattığını ifade eden Çetinbaş, 14 sene geçmiş. Bunlardan nasıl 14 yıl önceki kahvehane taramasını Veli Küçük´ün yaptırdığı çıkartılabilir? ifadelerini kullandı. ( Zaman)
Metin Çetinbaş´ın hakimi olduğu Susurluk davasının kapatılmasına sanıklar bile şaşırmıştı
Çarkın: Cezamız idamdı
Susurluk çetesi ile ilgili soruşturma yıllarca gündemi meşgul etti. Ancak kapsamlı bir yargılama yapılmasına ve perde arkasındaki isimlere ulaşılmasına imkan tanınmadı. Dosyaya 3,5 sene bakan Hakim Sedat Karagül, devlet kurumlarından istediği belgelerin gönderilmemesinden şikayet etti. Ardından sürpriz bir şekilde görevinden alınarak Sultanahmet Adliyesi´ne atandı. Yerine bugün Ergenekon sanıklarının avukatlığını yapan Metin Çetinbaş atandı. Çetinbaş 3 ayda davayı karara bağladı. Ancak Yargıtay, usül yönünden kararı bozdu. Gerekçeleri arasında ?Çarkın´ın gizli duruşmada açıklama yapacağım? demesine rağmen bu isteğin yerine getirilmemesi de sayıldı. Susurluk davasında İbrahim Şahin´le birlikte yargılanan eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın da, Sedat Karagül´ün ardından atanan Metin Çetinbaş´ın verdiği karara çok şaşırdığını yıllar sonra itiraf etti. Çarkın ´Bizi 3.5 sene yargılayan Hakim Sedat Karagül´de ben adaleti gördüm. Sonra bu heyet görevden alındı. Keşke o adamdan idam cezası alsaydık. Son 15 gün Mesut Yılmaz hükümetinin atadığı başka bir heyet geldi. 4 yıl ceza aldık. Oysa neyle yargılanıyorduk. Adaletin yok olduğunu da onda gördüm. 15 günde sen benim iddianamemi inceleyip gerekçeli karara kanaatini yazamazsın´ dedi.
(12 Haziran 2009)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Kontrgerilla´nın yargıdaki örgütlenmesi konulu manşetlerimiz
Metin Çetinbaş´la ilgili manşetlerimiz