Başbakan Erdoğan'ın ofisine böcek konulması soruşturmasının baş şüphelisi, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak hakkında, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'FETÖ üyelerini savunma refleksi göstermek' suçlamasıyla iki ayrı iddianame hazırlandığı öğrenildi.
06.11.2015 17:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ikametine ve çalışma ofisine böcek konulması soruşturmasının baş şüphelisi, eski İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak hakkında, 'görevi kötüye kullanmak' ve 'FETÖ üyelerini savunma refleksi göstermek' suçlamasıyla iki ayrı iddianame hazırlandığı öğrenildi.
JAMMER TESTİ BAHANESİYLE
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı (İDB) görevini yürüttüğü sırada, Erdoğan'ın ikametine ve resmi konutuna böceklerin konulmasıyla ilgili şüpheli listesinde yer alan Altıparmak hakkında iddianame hazırlandı. İddianamede, söz konusu böceklerin Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığı Güvenlik Sistemleri eski Büro Amiri Serhat Demir ile Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi eski personelleri Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci'nin de aralarında bulunduğu emniyet mensupları tarafından, arama/ tarama faaliyeti, jammer testi bahanesiyle yapılan çalışmalar sırasında yerleştirildiği belirtildi.
YALAN BEYANDA BULUNDU
İddianamede ayrıca, gizli tanık HANÇER-2014'ün ifadesi ve ibraz edilen faturalara göre de böceklerin Enes Çiğci tarafından İDB'nin gizli ödeneğinden alındığı belirtildi. Başbakanlık tarafından olayın aydınlatılması için MİT ve İDB'nin ortak çalışma yapması yönünde talimat verildiği vurgulanan iddianamede, bu çerçevede 27 Şubat 2012'de MİT Müsteşarı ile Ömer Altıparmak'ın da katıldığı bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildiği kaydedildi. İddianamede ayrıca, toplantıda böceği yerleştirdiği belirlenen şahıslarla ilgili tanık ifadeleriyle desteklenen ciddi tespitler bulunduğu yönünde bilgi verilmesine rağmen Altıparmak'ın böceklerin yerleştirildiği 24-25 Kasım 2011'de gerçekleştirilen çalışmaları gizlediği, başbakanlığa ait mekânlara 2010 öncesinde gittikleri ancak 2 yıldır gitmediklerini söyleyerek yalan beyanda bulunduğu vurgulandı. Ömer Altıparmak'ın İDB'nin gizli ödeneği kullanılarak alınan dinleme cihazlarının yasadışı faaliyetlerde kullanılmasını engelleyecek hiçbir tedbir almadığına dikkat çekilen iddianamede, dinleme cihazlarının envanterde kayıtlı olup olmadığının dahi araştırılmadığı vurgulandı.
FETÖ'YE AYRIMCILIK
İddianamede, arama/tarama faaliyetlerine kimlerin katıldığının ve eylemin ne şekilde gerçekleştirildiğinin tespitine dair hiçbir çalışma yapmadığı belirtildi. Altıparmak'ın ayrıca soruşturmayı saptırmak için olayla doğrudan ilgisi olmayan kişiler hakkında istihbari dinleme faaliyetleri gerçekleştirdiğine dikkat çekilen iddianamede, kendisi gibi FETÖ üyesi veya yöneticisi olan kişiler hakkında savunma refleksi geliştirerek hiçbir işlem yapmadığı iddia edildi.
ERDOĞAN MÜŞTEKİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 24 Kasım 2011'de Başbakanlık Resmi Konutu, 25 Kasım 2011'de de Keçiören ikametteki çalışma ofisine 'böcek' diye tabir edilen dinleme cihazı yerleştirilmesine ilişkin yeni bir dava açtı. Dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Altıparmak hakkında düzenlenen iddianamede, Cumhurbaşkanı Erdoğan müşteki sıfatıyla yeraldı. 'Görevi kötüye kullanma' suçundan cezalandırılması talep edilen Altıparmak'ın, Erdoğan'ı dinleyen ekibi koruyup kolladığı ve skandalın ortaya çıkmasına engel olmaya çalıştığı belirtiliyor. İddianameye göre, Erdoğan'ın ofislerine böcekleri Başbakanlık Koruma Dairesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü çalışanları Serhat Demir, Sedat Zavar, İlker Usta ve Enes Çiğci'nin de aralarında bulunduğu ekip yerleştirdi. Casusluk ekibi böcekleri koyarken, 'arama/tarama faaliyeti', 'jammer testi' bahanesiyle sözkonusu ikametlere girdi. Böceklerin MİT tarafından tespit edilmesinden sonra Başbakanlık, olayın aydınlatılması için MİT ve İstihbarat Daire Başkanlığı'nı (İDB) ortak çalışma için görevlendirdi.
YALAN BEYANDA BULUNDU
27 Şubat 2012 tarihinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile İDB'den Ömer Altıparmak'ın da katıldığı bir toplantı yapıldı. Toplantıda böceği yerleştiren ekip belli olmasına rağmen Altıparmak, casusluk ekibini korumak için her şey yaptı. Başbakanlık'a ait mekanlara 2010 yılı öncesinde gittiklerini, ancak son iki yıldır gitmediklerini söyleyerek yalan beyanda bulunan Altıparmak, böceklerin envanter kaydını dahi araştırmadı. İDB ödeneğiyle alınan böceklerin yasadışı kullanımını önleyecek hiçbir tedbir almayan Altıparmak, konuyu amacından saptırmak için de alakasız kişileri dinletti. Altıparmak'ın adı, böcek ihanetiyle ilgili hazırlanan 'örgüt iddianamesinde' de geçiyordu.
BÖCEK'TE 4 DAVA AÇILMIŞ OLACAK
Altıparmak, hakkında hazırlanan yeni iddianameyle birlikte bir de 'görevi kötüye kullanmak'tan yargılanacak. Bu, böcekle ihanete ilişkin açılan 4'üncü soruşturma.
Öte yandan bu dava Altıparmak hakkında açılan 3. dava oldu. Altıparmak hakkında, Ankara Adliyesinde iki "usulsüz dinleme" ve bir "böcek davası" (bu dava) olmak üzere 3 dava bulunuyor.
Paralel yapı-Başbakanın ofisindeki böcek olayı ve soruşturması manşetlerimiz
(06 Kasım 2015, 17:30)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: