Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in medya grubu hariç 23 şirketine baskın düzenlenerek arama yapıldı. 7 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı olan Holding yöneticisi Akın İpek'e ise yurtdışında olduğu için ulaşılamadı. Mahkeme İpek hakkında gıyabında tutuklama kararı verdi. Koza İpek grubunun Gülen yapılanmasının kasası olduğu iddia ediliyor.
06.09.2015 14:03 Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiasıyla Koza İpek Holding'in medya grubu hariç 23 şirketine baskın düzenlenerek bir kaç gün süreyle aramalar yapıldı. Tüm bilgisayar kayıtlarının bir kopyası ile evraklara el kondu. 1 Eylül 2015 sabahı başlatılan aramalarda 7 kişi de gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı olan Holding yöneticisi Akın İpek'e ise yurtdışında olduğu için ulaşılamadı.
-Mahkeme kararı ile yapıldı-
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Fetullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağladığı ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle holdingin çeşitli alanlarda faaliyet gösteren 23 şirketinde, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğinin aldığı karar doğrultusunda dün arama gerçekleştirildi. Aramalarda, şirketlerdeki evrak ve bilgisayarlara el konulduğu öğrenildi.
-Mahkeme kararında "FETÖ (Fetullah Gülen Terör Örgütü)" ibaresi-
Hakimliğin kararında, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında, "FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında, İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, delil elde edildiğinde el konulmasına" karar verildiği belirtildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, şüpheli Hamdi Akın İpek hakkında, FETÖ yöneticisi, terörizmin finansmanı, zimmet, terör örgütünün propagandasını yapmak suçlarından soruşturma başlattı.
-Soruşturma ve operasyon "finansal bağlantıyı" hedef alıyor-
Başsavcılık, soruşturmaya esas olmak üzere, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdiği talep yazısında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığınca (MASAK) 4 Ağustos 2014'te düzenlenen rapor ile KOM Daire Başkanlığınca 3 Mart 2015'te hazırlanan değerlendirme raporu ve eklerinde, "Koza Altın AŞ'nin 60 milyon GPD (210 milyon TL) sermaye ile İngiltere'de 2014'te Koza Ltd. Firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurtdışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarının ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ve ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğu"nun belirtildiği aktarıldı.
Başsavcılık, raporlarda, "söz konusu grubun fikir ve eylem birliği içerisinde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne finansman sağlamak, söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısmı paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı hususunda kuvvetli suç şüphelerine ulaşılması" üzerine, incelemenin tamamlanması için bazı taleplerde bulundu.
-EFT mantığının işleyişine aykırı durum tespiti-
Başsavcılık, Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın bir banka bünyesindeki hesaplarına 2011 Ağustos ve Eylül aylarında bir firma tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bankadan gelen yazıda, "bunun veri kaynağından yapılan bir hatadan kaynaklandığının" ileri sürüldüğüne işaret ederek, "bunun inandırıcılıktan uzak, Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT mantığının işleyiş sistemine aykırı bir durum arz ettiği" gerekçesiyle ilgili banka bünyesindeki Koza İpek Eğitim-Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ile söz konusu banka kayıtlarına incelenmek için el konulmasını talep etti.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ayrıca, İpek Grubu şirketlerinin, "Bank Asya ve bazı bankalar vasıtasıyla Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon doların, şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan paralar olup olmadığının, bu paraların hangi amaçla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'a bildirilip bildirilmesinin" tespiti amacıyla arama yapılmasını istedi.
Başsavcılık bu nedenlerle, "şüpheli Hamdi Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin, 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri ve genel kurul karar defterleri, 2010-2015 yılları arasındaki onaylı bilanço, gelir gider tablosu ve detay mizanları ile 2010-2015 arasında kullanılmış ve kullanılmakta olan kapanmış veya aktif durumda olan tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, arama yapılacak yerlerde 2010-2015 arasındaki yönetim kurulu karar defterleri, genel kurul karar defterleri ile birlikte bu defterler dışında tutulan ikinci bir muhasebe kayıtlarının bulunması halinde (örtülü kayıtlar) bu kayıtlara FETÖ ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümanlara incelenmek üzere el konulması amacıyla İpek'in üzerine atılı TCK'nın 314/1 maddesi suçu kapsamında FETÖ ile alakalı örgütsel dokümanlar ve örgüt irtibatının tespitine yönelik tüm delillerin toplanması için İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarda ortağı olduğu vakıf ve şirket merkezlerinde gündüz bir defaya mahsus arama yapılması, arama sonucu ve sırasında atılı suçun sübut vasıtası sayılan tüm delillere el konulması" talebinde bulundu.
-Sulh Ceza Hakimliğinin kararı-
Talebi değerlendiren Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendine ait cep telefonları ve bilgisayarları ile ortağı olduğu şirket ve vakıf merkezlerinde "3 gün içinde gündüzleyin bir defaya mahsus arama yapılmasına, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya konu atılı suçun sübut vasıtası delil elde edildiğinde el konulmasına, soruşturma konusu atılı suç ile ilgisi olmayan başka bir suçun işlediğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınmasına ve durumun kolluk tarafından Başsavcılığa bildirilmesine" karar verdi.
Hakimlik, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde, çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesini de kararlaştırdı.
-Aramalar medya organlarını kapsamıyor-
Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik devam eden soruşturma kapsamında, söz konusu örgüte finans desteği sağlandığı ve örgütün propagandasının yapıldığı gerekçesiyle şüpheli Hamdi Akın İpek'in, Çankaya Koza Sokak Nurol Sitesi'ndeki evinde ve Necatibey Caddesi'ndeki Koza-İpek Eğitim Sağlık Hizmetlerine bağlı Koza Altın İşletmeleri A.Ş, Koza Anadolu Metal Madencilik İşletmeleri A.Ş, Koza İpek Holding A.Ş, İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş, Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş. ve ATP Havacılık Ticaret A.Ş. ile Yenimahalle Batıkent'teki Koza İpekHolding A.Ş'ye bağlı ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş, Koza İpek Basım Sanayi Ticaret A.Ş, ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş, ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş, Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş, Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Ticaret A.Ş, AZ İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş, BB İpek Danışmanlık Proje ve Organizasyon Hizmetleri Ticaret A.Ş, Konaklı Metal Madencilik Sanayi Ticaret A.Ş. ve Özdemir Antimuan Madenleri A.Ş'de, Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan aramalarda bazı evrak ve bilgisayarlara el koyuldu.
-Kanaltürk ve Bugün'ün adı niçin geçiyor-
Arama kararında, Kanaltürk ve Bugün gazetesi temsilciliklerinin isimlerine, Koza İpek Holding bünyesindeki bazı şirketlerle aynı adreste bulundukları için yer verildi. Arama kararlarında, adreste bulunan tüm şirketler ve temsilciliklerin isimlerinin belirtilmesi gerekiyor.
Operasyon kapsamında, Koza İpek Holding'in üst düzey yöneticisi Burak S, Genel Müdür İsmet S, Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret S, Finans Müdürü Mahir Ş, Muhasebe Müdürü Selim E, Koza Altın İşletmeleri A.Ş'nin Genel Müdürü Hüseyin E, Muhasebe Sorumlusu Özlem Ö. gözaltına alındı.
Sağlık kontrolünün ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne getirilen zanlıların avukatları eşliğinde ifadelerinin alınmasına devam ediliyor.
Zanlılara, MASAK raporu doğrultusunda şirketlerden Fethullahçı Terör Örgütü'ne yönelik para transferlerine ilişkin sorular yöneltildiği öğrenildi.
Öte yandan, Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğünden uzman polislerin, el koyulan bilgisayarlar ile internet sunucularında yaptıkları incelemeler devam ediyor.
-Akın İpek, İngiltere'de-
Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek, operasyondan iki gün önce İngiltere'ye gitti. İpek, 30 Ağustos Pazar günü sabah 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan kendisine ait özel uçakla Türkiye'den ayrıldı.
İpek'in, 30 Ağustos Pazar günü sabah saat 08.30'da Esenboğa Havalimanı'ndan kalkan, içinde mürettebat ve kendisi dışında kimsenin bulunmadığı, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jet uçakla Türkiye'den ayrıldığı, Londra'daki Luton Havaalanı'na inen özel jetin aynı gün saat 17.06'da dönüş yaparak Esenboğa Havaalanı'ndaki hangarda yerini aldığı öğrenildi.
------------------------------------------------------------------------------
7 KİŞİ ADLİ KONTROL İLE SERBEST BIRAKILDI
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağlandığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Koza İpek Holding görevlisi 7 kişinin savcılık sorgusu tamamlandı. Anayasal Suçlar Bürosu Savcısı Musa Yücel, 7 kişinin ifadelerini aldı. Yücel, akşam 18.00'de 7 kişiyi adli kontrol şartıyla serbest bırakılması talebiyle mahkemeye sevk etti. Nöbetçi Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği, 7 kişiye Ankara dışına ve yurt dışına çıkışlarına yasak koyarak serbest bıraktı. Hakimlik, 1 kişinin hakkındaki Ankara dışına çıkış yasağını sağlık sorunları nedeniyle 1 Ekim 2015’e kadar erteledi.
AKIN İPEK İÇİN TUTUKLAMA KARARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, nöbetçi sulh ceza hakimliğinden İpek hakkında "yokluğunda tutuklama" talebinde bulundu. Talebi değerlendiren Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği de, İpek hakkında "yokluğunda tutuklama" kararı verdi.
------------------------------------------------------------------------------
KOZA BERGAMA İLE UÇTU
Holdingin Bergama'daki altın madeniyle ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Akın İpek'in, “Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakkı olmayan yere tecavüz etme” suçlarından kaydının olduğu öğrenildi. Koza'nın İngiltere'de 60 milyon sterline şirket kurduğu biliniyor. İpek'in İngiltere'de şirket kurmasının bu ülkeye kaçmak için hazırlık çabası mı olduğu şimdilik merak konusu. Yetkililer bu şirketi de araştırıyor.
TÜRKİYE TAŞERONU MU?
Akın İpek'in, siyanür protestolarından ötürü Türkiye'de tutunamayan Amerikan ve Kanadalı maden şirketlerinin taşeronluğunu yaptığı da iddia ediliyor. Bergama'daki altın madeni yabancı bir şirketteyken sık sık gerçekleşen protestoların, bu madenler İpek Grubu'na devredildikten sonra bıçak gibi kesilmesi dikkat çekmişti.
Bergama'yı uçurdu
FETÖ'ye finans desteği sağladığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkartılan Koza İpek Holding'in sahibi Akın İpek'in malvarlığında son 10 yıldaki artış dikkat çekiyor. Holdinge ait Bergama'daki altın madeni, Yahudi asıllı ABD'li Gary Goldberg'in Newmont Mining şirketi tarafından işletiliyordu.
Bu madeni 2005'te Akın İpek satın aldı. Son derece kârlı bir işletme olan Bergama Altın'ın cüzi bir miktarla Akın İpek'e 44.5 milyon dolara satılması ise piyasalarda soru işaretlerine yolaçtı. Şirketin değeri, İpek'in satın alışından kısa bir süre sonra 2 milyar dolara dayandı. İpek'in bazı madenleri için devlet arazisini gasp ettiği de ortaya çıkmıştı.
7 gram himmet
Paralel yapının yurt genelinde topladığı haracın İpek şirketleri kanalıyla nasıl aklandığı da belli oldu. Buna göre Akın İpek, madenlerde her 1 ton toprakta çıkan 3 gram altını resmi raporlarda 10 gram olarak gösteriyor, aradaki 7 gramı 'himmet paralarından' telafi ediyordu. Yani ortada hiç olmayan altın, madenden çıkarılmış gibi gösterilerek FETÖ'nün karaparası aklanıyordu. Soruşturma dosyasında bu durum, "Açıkta kalan kısım himmet paralarının İpek Holding hesaplarına kanalize edilmesiyle kapatıldı. Para aklandıktan sonra cemaate bağlı vakıf ve dernek hesaplarına yönlendirildi” şeklinde anlatıldı.
------------------------------------------------------------------------------
İŞTE YÖNELTİLEN 8 SUÇLAMA
Fetullah Gülen terör örgütünün (FETÖ) kasası olduğu ileri sürülen Akın İpek'in 23 şirketine yönelik arama kararında, Koza grubu şirketlerinden yurtdışına kaçırılan 7 milyar doların 4 milyarının himmet parası olabileceği vurgulanıyor.
Peki Koza Grubu ne ile suçlanıyor?
İŞTE SUÇLAMALAR:
1) Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki hesaplarına transfer ettiği 7 milyar 40 milyon doların ne amaçla yollandığı belli değil. Paranın 4 milyar doları himmet parası olabilir.
2) Grup şirketlerinin mali tablolarında ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli kazanç ve para hareketleri var.
3) Himmet paraları Koza Altın şirketi üzerinden, altın madeni çıkarılarak elde edilmiş gibi gösterildi ve legalleştirildi. Bu paralar, örgütün ABD ve diğer ülkelerdeki vakıf ve derneklerine aktarıldı.
4) Koza Altın A.Ş. 210 milyon TL sermaye ile İngiltere'de 2014'te Koza LTD firmasını kurdu ve madenlerden gelen para bu iştirake konularak yurtdışına çıkarıldı.
5) Grup, fikir ve eylem birliği içinde FETÖ'ye finansman sağlıyor.
6) Sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapıyorlar. Bunun için bir kısım paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıyorlar.
7) Akın İpek'in ortaklığı bulunan şirketlerin ikinci bir muhasebe kaydı olabilir. Bu kayıtlar FETÖ ile bağlantısını net şekilde ortaya dökebilir.
8) Şirket hesaplarındaki 2011 yılına ait 122 milyon liralık para transferi EFT sisteminin işleyiş mantığına tamamen aykırı.
------------------------------------------------------------------------------
FOTOKOPİ HAFIZADA 121 MİLYAR DOLAR
Polis baskınına karşı önlem olarak şirketteki 170 bilgisayarın 140’ının harddiskini yenileyen İpek Grubu'nun, fotokopi makinelerindeki hafıza kartlarını sıfırlamayı unuttuğu iddia ediliyor.
İpek Grubu'na yönelik soruşturmada şok bilgiler ortaya çıkıyor. Grup şirketleri üzerinden 1,5 yılda 121 milyar dolar para trafiği yaşandığı tespit edildi. Buna göre; Şirket, himmet paralarının sisteme sokulması için de ilginç bir yöntem geliştirdi. Yurtdışına gönderilen paraların 'repo' adı altında kazanç gösterilip yeniden ülke içine aktarıldığı belirlendi.
İşte Akın İpek'in görünmeyen yüzünü ortaya serecek şok bilgiler:
ALTIN FIŞKIRIYOR!
*Malta ve Bahreyn'e 1,7 milyar dolar gönderildi. Repo olarak işlem gören bu para, 2010 yılından itibaren 1,5 yıl gibi kısa sürede 7,3 milyar dolar olarak ülkeye döndü.
*Himmet paraları Azerbaycan, Sudan, Kıbrıs ve Malta'ya da transfer edildi.
*1,5 yılda İpek Grubu şirketlerinde toplam 121 milyar dolarlık para trafiği yaşandı.
*Dünyada madenlerde ton başına elde edilen altın miktarı ortalama 1,8-2,3 gram olurken, İpek Grubu'nun madenlerinde elde edilen altın ton başına 6,5 gram çıkmış gibi gösterildi. Böylece kayıtdışı himmet paraları sisteme dahil edilerek aklandı. Bir yandan da zengin maden yataklarından 'altın fışkırdığı' imajı verildi.
5 DEFADA ÇIKARILDI
*Elde edilen belgelerin çoğunda “5 milyar dolar gönderildi", “2 milyar dolar geri geldi", “2 milyar dolar başka bir yere gönderildi, oradan farklı bir tutar geldi" şeklinde kayıtlar bulunuyor. Sözkonusu para trafiğini Akın İpek, kendi televizyonuna yaptığı açıklamada şöyle itiraf etti: “7 milyar dolardan bahsediyorlar. Bu nedir biliyor musunuz, bizim gibi şirketler paralarını belli vadelerde açma kapatma yaparlar. Siz sadece açmaları alt alta toplar kapatmaları toplamazsanız ortaya 7 milyar dolar çıkar."
*15 ay içinde 18 şirketi üzerinden büyük çoğunluğu Koza Altın A.Ş olmak üzere 7,3 milyar dolar para 5 defada yurtdışına aktarıldı.
İKİNCİ DEFTER BULUNDU
*MASAK raporunda ise para ve altın trafiğine yönelik net rakamlar bulunuyor. Ayrıca MASAK, şirketlerden mali defterleri istemişti. MASAK'a gönderilen defterlerin dışında, ikinci defterlerin de son operasyonla birlikte elde edildiği öğrenildi. Yetkililer, önceki defterlerle baskında ele geçirilen defterleri karşılaştıracak.
*Şirket yöneticilerinin, ifadelerinde milyar dolar iddialarını reddettiği, “Şirketimiz bu kadar para kazanmadı" dedikleri öğrenildi. MASAK'ın raporlarına göre ise hesaplar arasında böyle bir hareketlilik var.
İpek için yakalama
Fethullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağlandığı iddiasıyla soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında yokluğunda tutuklama istedi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, İngiltere'ye kaçtığı tespit edilen İpek hakkındaki talebi kabul ederek, yakalama kararı çıkardı.
"FETÖ yöneticisi olmak", "terörizmin finansmanı", "zimmet" ve "terör örgütü propagandası yapmak"la suçlanan Akın İpek, yurda döndüğü anda yakalanarak mahkemeye çıkarılacak. Tutuklama kararının yüzüne okunmasının ardından da cezaevine konulacak. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan 7 holding yöneticisi de savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Ancak savcının talebi üzerine şüpheliler hakkında adli kontrol kararı verilerek yurtdışı yasağı getirildi.
-Kopyası kayıtta-
Şirketlerdeki 170 bilgisayarın 140'ının harddisklerinin -muhtemel polis baskınlarına karşı önlem olarak- önceden değiştirildiği belirlendi. 42 siber polis, cihazlardaki belleklerin temizlendiğini tespit etti. Ancak İpek Grubu yetkilileri, fotokopi makinelerinin hafıza kartlarını değiştirmeyi unuttu. Fotokopilerdeki hafıza kartlarının imajı alındı. Yine ana sunucudaki belleklerin de değiştirilmediği, bunlarında imajlarının alındığı öğrenildi. Arama kararlarında Bugün ve Kanaltürk'ün olmasının nedeninin ise bazı belgelerin orada saklanabileceği endişesi olduğuna işaret ediliyor. Yoksa basın kuruluşları ile alakalı bir soruşturma bulunmuyor.
-Kaçtığını annesine söylememiş-
İpek Grubu şirketlerine yapılan operasyonda gözaltına alınamayan holding sahibi Akın İpek'in, TC-IPK tescilli, 14 kişilik Gulf stream 450 tipi özel jetiyle 30 Ağustos sabahı İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiği ve Luton Havaalanı'na iniş yaptığı öğrenildi. Esenboğa Havalimanı'ndan çıkış yapan İpek, ani kaçışından annesini haberdar edemedi. Dün, bilgisayarlarda imaj alma faaliyetlerinin devam ettiği holding merkez binasına gelen Akın İpek'in annesi Melek İpek, oğlunun kaçmadığını öne sürerek, “Akın Bey İngiltere'ye kaçmaz, kaçmadı, kaçmayacak. Çünkü kaçmasını gerektirecek hiçbir şey yok. Akın Bey'in 7 kat yerin altına inseler, gökyüzüne çıksalar bir hatasını bulamazlar, bulamayacaklar da Allah'ın izniyle" dedi.
------------------------------------------------------------------------------
İŞTE KOZA BASKININA DAİR MAHKEME KARARI
Koza İpek Grubu’na yönelik geniş çaplı terör operasyonunun dayandığı mahkeme kararı da ortaya çıktı.
Sulh Hakim Mustafa Çorumlu imzasıyla verilen baskın kararı 2 maddeye dayandırıldı. Teröre finansman sağlamakla suçlanan gruba baskın için savcının öne çıkardığı ilk madde, Koza Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı’na 2011 yılında yapılan para transferi. İkincisi ise Koza-İpek grubunun Bahreyn, Malta ve Kıbrıs’taki kendi hesaplarına yaptıkları transferler.
İpek Grubu'na ait bütün şirketlerde arama yapılmasına ilişkin mahkeme kararında MASAK'tan gelen bilgilere göre, grubun Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) mali destek sağladığı, ticari hayatın doğasına aykırı para trafiği yönettiği ifadelerine yer verildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Koza İpek Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında FETÖ yöneticisi olmak, terörizmin finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından başlattığı soruşturma kapsamında, dün Ankara 7 Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak, şüphelinin iş yerlerinde arama kararı aldırdı.
Savcılığın talebi üzerine alınan Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği kararında, şüpheli İpek’in FETÖ'ye finansman sağlamak, örgütün propagandası yapmak amacıyla bir kısım paravan şirketler kurduğu ifadesine yer verildi.
İşte hakimin imzaladığı arama kararı:
Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği'nin, Koza İpek Grubu'nun Bugün ve Kanaltürk gibi medya kuruluşlarının da aralarında bulunduğu 23 şirket hakkında çıkardığı arama kararının ayrıntıları ortaya çıktı.
KARAR DÜN ALINDI
Arama kararı, Ankara 7. Sulh Ceza Hakimi Mustafa Çorumlu tarafından dün (31 Ağustos 2015) saat 16.05'te alındı. 4 sayfalık arama kararında, Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek hakkında "FETÖ yöneticisi olmak", "Terörizmin Finansmanı suçu" , "Zimmet" ve "Terör örgütünün propagandasını yapmak" iddiasıyla yürütülen bir soruşturma olduğu belirtildi.
KARARDA MALİ SUÇLAR ARAŞTIRMA KURULU VE KOM DAİRE BAŞKANLIĞI'NIN RAPORLARINA YER VERİLDİ
Kararda, soruşturmayı yürüten savcılığın taleplerine ayrıntılı olarak yer verildi. Savcılık, arama talepli yazısında, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'nca 4 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen rapor ve KOM Daire Başkanlığı'nca düzenlenmiş olan 3 Mart 2015 tarihli rapora yer verildi.
Rapor ve eklerinde, "Koza Altın A.Ş.'nin 60 milyon GPD (210 milyon TL) sermaye ile İngiltere'de 2014 yılında KOZA LTD. firmasını kurduğu ve madenlerden gelen paranın bu iştirake konularak yurtdışına çıkarılabileceği, İpek Grubu şirketlerinin mali tablolarında ve banka hareketlerinde ticari hayatın doğasına uygun olmayan şüpheli farklılıklar olduğu ve ticari hayatın gerekleri ile açıklanamayan kazançlar ile para hareketlerinin bulunduğunun belirtildiği, söz konusu grubun fikir ve eylem birliği içerisinde Fetullah Gülen Terör Örgütü'ne finansman sağlamak, söz konusu terör örgütünün mali kaynaklarını gizlemek ve yurtdışına aktarmak, sahip oldukları yazılı ve görsel medya organları vasıtasıyla örgüt propagandası yapmak amacıyla bir kısım paravan ve şemsiye şirketler kurarak gerçeğe aykırı işlemler yapıldığı hususunda kuvvetli suç şüphelerine ulaşıldığı..." ifade edildi.
SAVCILIK, SUÇ DELİLLERİNE VE DOKÜMANA EL KONULMASINI TALEP ETTİ
Savcılık talep yazısında, Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın özel bir banka bünyesindeki banka hesaplarına 2011 yılının Ağustos ve Eylül aylarında Ereğli Demir-Çelik Fabrikaları A.Ş. tarafından 122 milyon lira gönderildiği, bankadan gelen yazıda; "2011 yılı Ağustos ve Eylül aylarında Ereğli Demir Çelik Fabrikaları A.Ş.'nin gönderdiği 122 milyon liranın veri kaynağında yapılan bir hata nedeniyle hatalı olduğu, bu tutarın İskenderun Demir ve Çelik A.Ş.'ne gönderildiği, bankadan alınan yazıda bu bilgi aktarılırken, bankanın bilgi sistemindeki bir hata nedeniyle Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Vakfı'na gönderilmiş gibi raporlandığı başkanlığımıza yazı ile bildirilmiştir" denildiği vurgulandı.
Yazıda, bu açıklamanın inandırıcılıktan uzak olduğu belirtilerek, T.C. Merkez Bankası tarafından yürütülen EFT sisteminin işleyiş mantığına tamamen aykırı bir durum arz ettiği gerekçesiyle söz konusu banka bünyesindeki Koza İpek Eğitim Sağlık Hizmet Yardım Vakfı'nın 2010-2015 yılları arasındaki yönetim kurulu karar defterlerine, genel kurul karar defterlerine, vakfa ait tüm banka kayıtlarına, "FETÖ" ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümana incelenmek kaydıyla el konulması istendi.
SAVCI, İPEK'İN VAKIF VE ŞİRKETLERİNDE ARAMA YAPILMASINI TALEP ETTİ
Yazıda, "İpek Grubu şirketlerinin Bahreyn, Malta ve Kıbrıs'taki kendi hesaplarına transfer ettikleri 7 milyar 40 milyon dolar paranın şirketlerin yasal faaliyetleri neticesinde kazanılan para olup olmadığının tespiti, bu paraların hangi amaçlarla yurtdışı hesaplarına gönderildiğinin, bu transferlere ilişkin bilgiler ve tüm bu transferlerin şüpheli işlem olarak MASAK'A bildirilip bildirilmediğinin tespiti amacıyla; Akın İpek'in ortaklığında bulunan şirketlerin 2010-2015 yılları arasındaki yönetim kurulu karar defterlerine, genel kurul defterlerine, gelir-gider tablosu ve detay mizanlarına, tüm banka hesap hareketlerinin dijital ve basılı nüshalarına, bu defterler dışında tutulan ikinci muhasebe kayıtlarının bulunması halinde bu kayıtların FETÖ ile alakalı tüm suç delilleri ile örgütsel dokümana incelenmek amacıyla el konulması" talep edildi; "Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait telefonlara, şüphelinin ortağı olduğu vakıf ve şirketlerinde bir defaya mahsus olmak üzere arama yapılması talep olunur" denildi.
DELİLLER, DEFTERLER VE BELGELERİN TEMİNİNİ TALEP ETTİ"
Savcılık ayrıca, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya atılı suçun subut vasıtası olan deliller, defterler, belgeler, elektronik ortamda tutulan kayıtların imajlarının temini ve atılı suç ile ilgisi olmayıp başka bir suçun işlendiğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınıp el konulmasını da talep etti.
Savcılık, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinin şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesini de istedi.
VAKIF VE ŞİRKETLERDE BİR DEFAYA MAHSUS ARAMA YAPILMASINA KARAR VERİLDİ
Savcılığın talebini değerlendiren Hakimlik, Akın İpek'in üzerinde, evinde, kendisine ait cep telefonları ve bilgisayarlarda, şüphelinin ortağı olduğu vakıf ve şirket merkezlerinde gündüzleyin bir defaya mahsus olmak üzere arama yapılmasına karar verdi.
Hakimlik, arama sonucu ve sırasında soruşturmaya konu atılı suçun vasıtası olan delil elde edildiğinde el konulmasına da hükmetti. Hakimlik, soruşturma konusu atılı suç ile ilgisi olmayıp başka bir suçun işlendiğini gösterir delil elde edildiğinde muhafaza altına alınmasına ve durumun kolluk tarafından Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirilmesine, ancak el konulmasına ilişkin talebin reddine karar verdi.
ŞİFRELERİ ÇÖZÜLEMEYEN BİLGİSAYARLARA EL KONULMASINA DA KARAR VERİLDİ
Hakimlik, bilgisayarlar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerinin şifrelerinin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde, çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için bu araç ve gereçlere el konulmasına izin verilmesine de hükmetti.
İŞTE ARAMA YAPILMASINA KARAR VERİLEN ŞİRKETLER:
1- Hamdi Akın İpek'in ikamet adresi (Ankara)
2- Koza Altın İşletmeleri A.Ş.
3- Koza Anadolu Metal Madencilik İşl. A.Ş.
4- Koza İpek Holding A.Ş.
5- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş.
6- Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş.
7- ATP Havacılık Tic.A.Ş.
8- Koza İpek Grubu'na ait Kanaltürk ve Bugün Gazetesi Ankara Temsilcilikleri ile bürolarında
9- ATP İnşaat ve Tic. A.Ş.
10- Koza İpek Basım Sanayi Tic.A.Ş.
11- ATP Koza Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş.
12- ATP Koza Turizm Seyahat ve Ticaret A.Ş.
13- Koza İpek Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş.
14- Koza İpek Tedarik Danışmanlık Araç Kiralama Tic.A.Ş.
15- AZ İpek Danışmanlık Proje Rek. ve Org. Hizmet Tic. A.Ş.
16- BB İpek Danışmanlık Proj. Rek. ve Org. Hizmet Tic. A.Ş.
17- Konaklı Metal Madencilik San.Tic. A.Ş.
18- Özdemir Antimuan Madenler A.Ş.
19- Koza Altın İşletmeleri A.Ş.
20- İpek Doğal Enerji Kaynakları Araştırma ve Üretim A.Ş.
21- ATP Havacılık Tic. A.Ş.
22- Atlantik Eğitim Yayın Taş. Bilgisayar Tic. A.Ş.
23- IK Akademik İnşaat Proje ve Taahhüt A.Ş.
EKREM DUMANLI "HANİ MAHKEME KARARI" DİYORDU
Koza İpek Holding'e yönelik Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) başlattığı operasyona Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'dan çok konuşulacak bir tepki gelmişti.
Dumanlı, operasyonu değerlendirdiği Samanyolu Haber'in canlı yayınında, Anadolu Ajansı'nın (AA) haberinde geçen "Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı iddiası" ifadesi için "Devletin ajansı da 'bilmem ne terör örgütü' filan diyor. Terör örgütü senin babandır derler. Hani mahkeme kararı? Ortada fol yok, yumurta yok. Sen teröristsin, terörist sensin derler" diye çıkışmıştı.
Dumanlı'nın Hürriyet, NTV ve diğer medyada tam metin yayınlanmaya başlayan mahkeme kararı sonrası ne diyeceği merak ediliyor.
------------------------------------------------------------------------------
FETULLAH GÜLEN OPERASYONLARA BEDDUA ETTİ
Fetullah Gülen, Cemaat’e yakınlığıyla bilinen Koza İpek Holding'e yönelik operasyonlara tepki gösterdi. Gülen'in operasyonu yapan ekipler için sıraladığı beddualara 'Amin' diyen cemaatin kendi müesseseleri için söylenen sözlere sessiz kalması dikkatlerden kaçmadı. Gülen, “Zulüm, Baskınlar ve Karakterimiz " başlığıyla yayınlanan sohbetinde “Mesela bir yerde haksız, hiç yok yere bir baskın yaparlar ve hiçbir şey de elde edemezler. Maarif yuvalarına baskın yaparlar. Gül gibi yerler" diyen Gülen, “O emir verenler, o kanunsuz emre uyanlar, silahla o baskınları yapanlar.. Allah yuvalarını başlarına yıksın!.." diye devam etti.
Paralel yapı-01 Eylül (2015) 'Koza-İpek' soruşturması manşetlerimiz
(06 Eylül 2015, 14:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: