Tahşiyeciler isimli gruba kumpas kurulduğu gerekçesiyle yürütülen soruşturması çerçevesinde 3. Dalga operasyon gerçekleştirildi, 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimlerin evlerinde dinleme kasetleri bulundu.
12.07.2015 18:23 'Tahşiyeciler'' grubuna yönelik kumpas soruşturmasında üçüncü dalga gözaltı operasyonları düzenlendi. 8 polis gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik kumpas soruşturması kapsamında, aralarında polis müdürlerinin de yer aldığı 8 polis hakkında daha ''suç ve delil uydurdukları'' ve '' kumpas kurdukları'' iddiasıyla gözaltı kararı alındı.
İstanbul'un da arasında bulunduğu 5 ilde düzenlenen operasyonlarda, 8 polis yakalandı. Şüpheli polisler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan yerleşkesindeki Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.
EVİNDE DİNLEME KAYITLARI BULUNDU
Bu arada, gözaltına alınan bir polis müdürünün evinde, görevde olduğu dönemde emniyet tarafından yapılan bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyalarının bulunduğu öğrenildi. Kayıtların, hangi soruşturma kapsamında yapılan dinlemelere ait olduğunun araştırıldığı bildirildi.
7 POLİS GÖZALTINDA, 1'İNE ULAŞILAMADI
Soruşturmada hakkında gözaltı çıkarılan 8 isimden 7'sinin yakalandığı, 1'ine ise ulaşılamadığı bildiriliyor.
2 POLİSE TUTUKLAMA TALEBİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen ''Tahşiyeciler'' grubuna yönelik kumpas soruşturması kapsamında, ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddiasıyla gözaltına alınan aralarında emniyet müdürü Bayram Özbek'in de bulunduğu 7 polisin savcılık sorguları sona erdi. Şüphelilerden emniyet müdürü Bayram Özbek ve Aytekin Ağören'i ''örgüt üyeliği'' ve ''sahtecilik'' suçlarından tutuklanması talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk eden savcılık, diğer 5 şüpheli polisin serbest bırakılmasına karar verdi.
Nöbetçi İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'nce şüpheli Özbek ve Ağören'in ifadesi alındı. Hakimlik, mevcut delil durumu, soruşturmanın geldiği aşama ve adli kontrol hükümlerinin bu aşamada yeterli olacağını göz önüne alarak, şüpheliler Bayram Özbek ve Aytekin Ağören'in serbest bırakılmasına karar verdi. Hakimlik, 2 şüpheli hakkında adli kontrol hükümleri kapsamında yurt dışına çıkış yasağı da getirdi. Bu iki isim tutuksuz yargılanacak.
Bu arada, soruşturma kapsamında, hakkında gözaltı kararı bulunan 1 şüpheli polisin hala arandığı belirtildi.
-Soruşturmanın geçmişi-
Tahşiye Yayınevi'nin sahibi Mehmet Nuri Turan'ın şikayeti üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca başlatılan soruşturma kapsamında 2014'ün aralık ayında operasyon düzenlenmişti.
Bu kapsamda 2009'da ''Tahşiye'' grubuna yönelik düzenlenen operasyonda, ''suç ve delil uydurdukları'', "şüphelilere kumpas kurdukları" iddia edilen 31 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, gazeteci Nuh Gönültaş, "Sungurlar" dizisinin yapımcısı Salih Asan, "Sungurlar" dizisinin yönetmeni Engin Koç, "Tek Türkiye" dizisinin senaristi Ali Kara ve eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında bulunduğu 31 kişi yakalanmış, şüphelilerden Karaca'nın da aralarında yer aldığı 4 kişi tutuklanmıştı.
Soruşturma kapsamında, Fetullah Gülen hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
Daha sonra bu soruşturma kapsamında, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi daha tutuklanmıştı.
Soruşturmanın ikinci dalgasında ise 17 Haziran'da İstanbul'un da arasında yer aldığı 15 ilde düzenlenen operasyonlarda 20 polis gözaltına alınmış, işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen polislerden 4'ü tutuklanmıştı. Toplamda soruşturmayla ilgili 13 kişi tutuklu bulunuyor.
Soruşturmanın üçüncü dalgasında ise ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddia edilen 8 polis hakkında gözaltı kararı alınmış, aralarında rütbelilerin de yer aldığı polislerden 7'si yakalanmıştı. Gözaltına alınan bir polis müdürünün evindeki aramada, bazı telefon dinleme kayıtlarının kopyaları bulunmuş ve bu kayıtlar incelemeye alınmıştı.
GÜLEN'İN ŞOK SÖZLERİ İSTİHBARAT RAPORUNDA
Öte yandan Tahşiye grubuna kumpas soruşturmasında yeni ve önemli bir gelişme yaşandı. Buna göre; Gülen'in sohbet videolarında söylediği Tahşiye kumpasına götüren sözleri Emniyet'in istihbarat raporlarına girmiş.
Star gazetesi İşte "Fetö'nün resmi belgesi" başlıklı manşetine taşıdığı haberde Elazığ İl Emniyet Müdürlüğü’nün raporu yer alıyor.
Söz konusu raporun İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yürütülen Tahşiye grubuna yönelik kumpas soruşturmasında ortaya çıktığı belirtiliyor.
Emniyet müdürlerinin 2009 tarihli istihbarat raporunda Fethullah Gülen’in “İrtica Paranoyası ve Duanın Esası” sohbetini talimat alarak 37 ilin istihbarat müdürlerine rapor ettiği iddia edildi.
Gülen’in ‘emir veren’ bir emniyet mensubu gibi değerlendirilerek hazırlanan raporla, Tahşiye grubu işaret ediliyor. Rapor, dönemin Elazığ İstihbarat Şube Müdürü Abdullah Turgut imzalı.
İŞTE O İSTİHBARAT RAPORU
Emniyet raporundaki şu ifadeler dikkat çekiyor: “Fethullah GÜLEN’in yakın zamanda internet sitesinde yayınlanan İRTİCA PROVASI konulu konuşmasında Radikal Tahşiye Grubu’nun da içinde bulunduğu bazı art niyetli gruplar ile ilgili olarak ‘Tahşiye diye bir şey icat edebilirler, Allah korusun... Ellerine Kalaşnikofları verirler. İki yerde eylem yaptırıp, demek ki fırsat bulunca bunlar da silaha sarılabilirler, derler. Yeni bir irtica yaygarası koparabilirler’ şeklinde söylemleri üzerine Tahşiye Grubu içinde bir panik havasının yaşandığı, grup lideri Mehmet Doğan tarafından il sorumlularına “... kendilerine sorulduğunda Molla Muhammed’i tanımıyoruz” şeklinde beyanda bulunmalarını istediği” belirtiliyor.
Rapor, sonra şu ifadelerde devam ediyor:
GÜLEN TAKDİR EDİLİYOR
“Yaşanan bu süreçle ilgili olarak H.Y grubunun ilimizde bulunan kanaat önderleriyle yapılan görüşmede, ‘M. Fethullah GÜLEN’ in yaptığı konuşmanın zamanlama ve içerik olarak çok isabetli olduğunu, polisiye tedbirlerle çözülemeyecek bir konun yüzde seksen çözüme ulaştığını, ilerleyen süreçte Tahşiye Grubu’nun irtica bağlantısı ile ilgili kamuoyunda çıkarılabilecek art niyetli haberlerin ve izleyebilecekleri harekat tarzının M. Fethullah GÜLEN’ in bu konuşması ile deşifre edildiği’ şeklinde görüş beyan ettikleri hususunu bilginize arz ederim. İstihbarat Şube Müdür Vekili Abdullah Turgut”
STV'DEKİ DİZİNİN SENARİSTİ O MU?
Tahşiye kumpası soruşturmasında bir başka gelişme daha yaşandı. Buna göre; evinde kasetler bulunan Emniyet Müdürü Bayram Özbek'in STV'deki 'Tek Türkiye' dizisinin diyalog yazarı olduğu iddia edildi.
Sabah gazetesinde "Karanlık Kurul aydınlandı" başlığıyla verilen haberde, Tahşiye isimli gruba kumpas kurulduğu gerekçesiyle başlatılan ve önceki gün 3. dalgası gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Emniyet Müdürü Bayram Özbek hakkında çarpıcı iddia yer aldı.
ÖZBEK Mİ?
Nazif Karaman imzasıyla verilen haberde Özbek'in Samanyolu Televizyonu'ndaki Tek Türkiye ve Kollama dizilerinin diyalog yazarı olduğu öne sürüldü. 4. Sınıf emniyet müdürü olan Özbek Emniyet Teşkilatı'nın Terörle Mücadele gibi önemli birimlerinde görev yaptı. Bir dönem Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcılığı görevinde bulunan Özbek'in son olarak bir polis okulunda görevli olduğu öğrenildi.
DİYALOG YAZARI
Özbek'in söz konusu dizilerdeki tartışma konusu olan diyalogları kaleme alan isim olduğu söyleniyor. Tek Türkiye dizisinin diyalog yazarı olan Bayram Özbek'in bu dizide yer alan "Karanlık Kurul" sahnesinin de diyaloglarını kaleme aldığı iddia edildi. Savcılığı uzun süredir takibinde olan ve ilişkileri çözülmeye çalışılan Bayram Özbek'in evine yapılan baskında da çok sayıda dinleme kaydı ele geçirildiği öne sürüldü. Bu kasetlerin kimlere ait olduğu araştırılıyor. Bayram Özbek'in 17-25 Aralık öncesinde söz konusu dizilerle olan ilişkisini gizlemediği başta Zaman gazetesi olmak üzere birçok yayın organına bu dizilerin diyalog yazarı ve senaristi olduğuna ilişkin beyanatlar verdiği belirlendi.
HEDEF GÖSTERDİ İDDİASI
Bilindiği gibi Savcılık soruşturması kapsamında 6 Nisan 2009'da Fetullah Gülen'in herkul.org adresli internet sitesinde Tahşiyeciler isimli grubu hedef göstermesi sonrasında Zaman ve Bugün gazetelerinde grup ile ilgili çeşitli haberler yer almış Samanyolu TV'deki Tek Türkiye dizinde Tahşiyecileri hedef alan diyaloglar yayımlanmıştı. Grup, Tek Türkiye'deki "Karanlık Kurul" sahnesinde "karanlık örgüt" diye lanse edilmişti. Bu diyalogların ardından açılan soruşturma sonrasında 22 Ocak 2010'da 122 kişi gözaltına alındı. Tahşiyeden tutuklananlar yaklaşık 17 ay hapis yatmışlardı. Tahşiyeciler grubunun Rahle isimli yayın evi bünyesinde Fetullah Gülen'in fikirlerini reddiye yönünde yayımlar yaptıkları gerekçesiyle hedef seçildikleri iddia edilmişti.
BAYRAM ÖZBEK'İN EVİNDE DİNLEME KAYITLARI
Tahşiye soruşturmasının 3. dalgası Paralel Yapı'nın bugün bile dinleme yaptığını ortaya koydu. İstihbarat Daire eski Başkanı Yılmazer'in A takımından 8 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürü Bayram Özbek'in evinde dinleme cihazları ve çok sayıda dinleme kaydı bulundu.
Paralel Yapı dinlemeyi sürdürüyor
Tahşiye Grubu'na yönelik 2008-2009 yılları arasında başlatılan soruşturmada kumpas kurulduğu iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada 3. Dalga operasyon için düğmeye basıldı. Operasyon kapsamında haklarında gözaltı kararı çıkartılan polislerin o dönem İstihbarat Şube'de çalıştıkları tespit edildi. Şüpheli polislerin eski İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer ve eski İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı Recep Güven'in oluşturduğu A takımından olduğu belirtildi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hasan Yılmaz, 8 kişi hakkında gözaltı kararı verilmesi için Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu.
8 KİŞİ GÖZALTINDA
Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği verdiği gözaltı kararı sonrası harekete geçen İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri sabah saatlerinde operasyona başladı. Haklarında yakalama kararı bulunan 8 kişi gözaltına alınarak İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Operasyon kapsamında şüphelilerin evlerinde arama gerçekleştirildi. Şüphelilerden polis okulunda müdürlük görevinde bulunan Bayram Özbek'in evinde bulunanlar paralel yapının halen dinleme yaptığını gözler önüne serdi. Özbek'in evinde çok sayıda dinleme kasetinin yanı sıra dinleme yapabilmek için cihaz bulunduğu öğrenildi. Emniyet müdürünün evinden dinleme cihazıyla ne kadar ve kimler dinlediği araştırılmak üzere Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.
13 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI
Tahşiyeciler grubuna yönelik kumpas soruşturmasında ilk operasyon 2014'ün Aralık ayında gerçekleştirilmiş aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 5 şüpheli tutuklanmıştı. Soruşturmada 2. Dalga ise 17 Haziran günü gerçekleşti. Operasyonda 20 kişi gözaltına alınmış tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 13 şüpheliden 4'ü cezaevine gönderilmişti. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan şüpheli sayısı 13 olurken, soruşturmada 1 numaralı şüpheli olan Fethullah Gülen hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
2002'DE GÜNDEME GELMİŞTİ
Bayram Özbek ismi 2000'li yılların başında yılında açılan "Emniyette Fetullahçı yapılanma" soruşturmasında da gündeme gelmişti. Savcı Nuh Mete Yüksel, 2002 yılında İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Bayram Özbek'in, Çağdaş Eğitim Vakfı yöneticileri ile amirlerinin haberi olmadan ''Hayri Canöz'' takma adıyla irtibat kurduğunu ve vakıfta ele geçtiği bildirilen kasetleri hazırladığını belirterek, polis memurunun bu yüzden açığa alındığını ve hakkında soruşturma yapıldığını bildirmişti. Özbek, 17 Aralık öncesine kadar polis okulunda Emniyet Müdürü olarak görev yapıyordu.
Paralel yapı-14 Aralık (2014) 'Tahşiye kumpası' soruşturması manşetlerimiz
(12 Temmuz 2015, 18:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: