Adliyelerdeki kontrolü ele geçirmek isteyen paralel yapının katiplikten yazı işleri müdürlüğüne geçiş sınavlarında şaibe yaptığı ortaya çıktı. Skandal, farklı adliyelerdeki katiplerden gelen şikayet dilekçeleri ile kanıtlandı. Paralel örgüt, Adalet Komisyonları aracıyla Yazı İşleri Müdürü olmak için başvuranları mülakata aldı. Kendisine yakın katiplere 96 üstü mülakat puanı veren yapı, kendisine uzak duran katiplerin tümüne ise 80,263 puan verip fişledi. Öte yandan adliyelere hakim olmak isteyen paralel yapının katiplere yönelik başka kumpas faaliyetlerinde daha bulunduğu ileri sürüldü. Buna göre; 2011 yılı sonrası Adalet Komisyonu başkanlık ve üyeliklerini ele geçirmeyi başaran şebeke, katip, mübaşir ve diğer adliye personelinin önemli kısmını kendisine yakın isimlerden seçti. Sınavlardan başarılı olup bu görevlere gelmeyi başaran isimler ise sahte ihbar mektuplarıyla tasfiye edilmeye çalışıldı. UYAP'ı etkin kullandığı için takdir almış bir yargı mensubunun, UYAP'ı bilmiyor diye şikayet edilmesi paralel kumpasa dair bir örnek teşkil ediyor. Örgüt hedefinin ise, Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı'na (UYAP) sızmak olduğu ortaya çıktı.
11.04.2015 12:50 Paralel yapının devletten tasfiye edilmesiyle 2010-2014 seneleri arasında sınavlarda yapılan şaibeler bir bir ortaya çıkmaya başladı. Paralel bina 2010 KPSS'deki skandalın bir benzerini 2011 yılında yapılan katiplikten yazı işleri müdürlüğüne geçiş sınavlarında yaptı. Skandal, farklı adliyelerde görevli zabıt katiplerinin şikayeti ile ortaya çıktı.
KPSS SKANDALININ KOPYASI
Şikayetleri değerlendiren Başkent Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu soruşturma başlattı. Soruşturma savcısı Serdar Coşkun, Başkent Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne tahkikat talimatı gönderdi. Talimat sonrası harekete geçen Terörle Mücadele Şubesi ekipleri ilk incelemede şok eden detaylara ulaştı.
SORULAR ÖNCEDEN DAĞITILDI
Soruşturma sırasında sınavdan günler evvel soruların, yazı işleri müdürü olmak isteyen paralel bina bağlantılı katiplere sızdırıldığı ve adliyelerdeki Adalet Komisyonları aracıyla bir çok teşkilat üyesinin usulsüz olarak Yazı İşleri Müdürü yapıldığı belirlendi.
YANLIŞ SORUYA DOĞRU CEVAP!
2011'de yapılan imtihan sonrası A kitapçığındaki 68, 58 ve 59. ile B kitapçığındaki 47, 38 ve 39. sorular hatalı çıkmış ve bu sorular iptal edilmişti. Ancak ataması yapılan bütün katiplerin yanlış sorulara dahi doğru cevaplar verdiği anlaşıldı. 2011'de yapılan sınavda 736 katip yazı işleri müdürü olarak atanmıştı.
ŞAİBELİ SINAVA DURDURMA
17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından paralel yapılanmanın yargı sisteminden tasfiye edilmesiyle, Anadolu'nun birçok adliyesinde vazife yapan katipler çok sayıda şikayet dilekçesini savcılıklara ulaştırdı. Yazı İşleri Müdürlüğü sınavlarına yönelik yürütülen soruşturma da katiplerin yaptığı suç duyurularının ardından başlatıldı. Başkent Ankara 9. İdare Mahkemesi, açılan dava üzerine 2011'de yapılan Yazı İşleri Müdürlüğü sınavını iptal etti. Sınavın iptaliyle beraber imtihan sonrası yapılan bütün atamaların da yürütmesi durduruldu. Dava şimdi Danıştay aşamasında.
Standart puan
Paralel yapı, yazı işleri müdürlüğü için mülakata aldığı katipleri bir bir fişledi. Kendilerine yakın katiplere mülakatta 96 üstü puan veren paralel yapı elemanları, barajı geçerek mülakatta takılan adayların hepsine ise 80,263 puan verdi. Bu puanla bir şekilde fişlenmiş olan katiplerin adliyelerde terfi etmesinin önüne geçildi. Bursa'nın İnegöl ilçesinde 7 katibe 80,263 puan verilerek sınavdan başarısız olmaları sağlandı. Adliye kaynakları bu puanın paralel yapı tarafından bilinçli olarak verildiği ve puanlandırmanın bir fişleme yöntemi olarak kullanıldığı görüşünde.
KATİPLERE BİR BAŞKA KUMPAS
Öte yandan adliyelere hakim olmak isteyen paralel yapının katiplere yönelik başka kumpas faaliyetlerinde daha bulunduğu ileri sürüldü. Paralel örgütlenmenin sadece hakim ve savcılıklara değil adalet sisteminin en küçük hücresi kabul edilen yazı illeri yani katiplik birimlerine dahi hakim olmak için elinden geleni yaptığı belirtiliyor.
2011 yılı sonrası Adalet Komisyonu başkanlık ve üyeliklerini ele geçirmeyi başaran şebeke katip, mübaşir ve diğer adliye personelinin önemli kısmını kendilerine yakın isimlerden seçti. Sınavlardan başarılı olup bu görevlere gelmeyi başaran isimler ise sahte ihbar mektuplarıyla tasfiye edilmeye çalışıldı. Hedefin ise, Adalet Bakanlığı Ulusal Yargı Ağı'na (UYAP) sızmak olduğu ortaya çıktı.
ÖRGÜTÜN YÖNTEMİ HEP AYNI
Bu yöntemin mağdurlarından biri Bursa Adliyesi'nde Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapan S.G. Mağdur Yazı İşleri Müdürü hakkındaki şikayet mektubu yine aynı adliyede zabıt katibi olarak görev yapan R.S adına açılmış sahte bir e-posta adresiyle Adalet Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı'na ulaştırıldı. Mektupta, müdürün bilgisayar kullanmayı dahi bilmediği, mesaiye avukatlardan ve vatandaşlardan sonra geldiği, UYAP'ı kullanmayı beceremediği ve sürekli mahkeme kalemindeki diğer görevlilerden yardım istediği ileri sürülüyordu.
SAHTE MAİLLE İTİBAR SUİKASTI
Adına sahte e-posta adresi açılan R.S'nin ifadesi alındı. R.S mektubu kendisinin göndermediğini belirtti. UYAP'ı kullanmayı bilmemekle suçlanan Yazı İşleri Müdürü'nün UYAP'ı etkin kullandığı için takdirname aldığı belirlendi. İftira soruşturması takipsizlikle sonuçlandı. Hedefe koyulan diğer katip ise UYAP uzmanı N.Ş.. Fiziki takip de uygulandığı ortaya çıkan UYAP uzmanı, hakkında soruşturma olması nedeniyle şeflik kadrosuna geçemedi. Bu soruşturma da takipsizlikle bitti. Paralel yapının adalet sisteminden tasfiye edilmesiyle katipler de harekete geçerek paralel yapı hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık, “Örgüt kurma, karalama ve şantaj” suçlamalarıyla soruşturma başlattı.
(11 Nisan 2015, 12:50)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: