Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, usulsüz dinlemelere ilişkin Emniyet'teki 'paralel yapı' operasyonu kapsamında 18 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. 6 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Öte yandan tutuklanan polislerden birinin geçtiğimiz yıl ortaya çıkan 2010 yılındaki bir paralel kumpasın düzenleyicilerinden olduğu dile getiriliyor.
07.03.2015 20:00 Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, usulsüz dinlemelere ilişkin Emniyet'teki "paralel yapı" operasyonu kapsamında 18 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardı. Bu karar, savcılığın 24 polisin serbest bırakılmasına yaptığı itiraz sonrası gerçekleşti.
Soruşturmada geçtiğimiz günlerde 24 şüpheli tutuklanmaları talebiyle Ankara 1. Sulh Ceza hakimliğine sevkedilmiş, mahkeme tümünü serbest bırakmıştı. Bunun üzerine yasadışı dinleme soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Halil Maçkaya, 24 şüphelinin tutukluluk koşullarının bulunduğunu savunarak Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz etti. Savcı Halil Maçkaya, istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'in de aralarında bulunduğu 24 şüphelinin tutukluluk koşullarının oluştuğunu savundu. Mahkeme, itirazı görüşülmesi için bir üst mahkemeye gönderdi.
İtirazı değerlendiren Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, istihbarattan sorumlu eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Muharrem Durmaz, eski Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Hami Güney ile eski İstihbarat Şube Müdürü Zeki Güven'in de arasında bulunduğu 18 kişi hakkında tutuklama kararı çıkardı.
3 kişi hakkında adli kontrol kararı veren hakimlik, TİB görevlisi 3 kişinin de serbest bırakılmasına hükmetti.
Şüphelilerin, örgütsel davranış içinde oldukları, istinat edilen suçları işledikleri, delilleri karartma, başkaları üzerinde baskı yapabilecekleri, kaçma ihtimallerinin olması gerektiğinden tutuklanmaları bakımından yakalama kararı çıkartıldığı öğrenildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma çerçevesinde 54 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarmış, bunların 53'ü yakalanmıştı.
Zanlıların 20'si Emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. Diğer 33 şüpheli ise Memur Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcıları Halil Maçkaya, Namık Kemal Saltık ve Kubilay Taştan tarafından sorgulandı.
Sorguların tamamlanmasının ardından, soruşturmayı yürüten Savcı Maçkaya, 33 şüpheliden 24'ünü "suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "iftira", "resmi belgede sahtecilik", "görevi kötüye kullanmak" suçlarından tutuklamaya sevk etmiş, 9 şüpheliyi ise serbest bırakmıştı. Soruşturma ile ilgili bir kişi hakkında arama kararı bulunuyor.
TUTUKLANAN POLİS KUMPAS ŞÜPHELİSİ
Tutuklanan polislerden biri olan Muharrem Durmaz'ın adı şok bir paralel kumpas iddiasında geçiyordu. Durmaz'ın paralel yapıya mensup Özel Yetkili Savcı Cemil Tuğtekin'e mektup yazdığı kamuoyunun gündemine gelmiş, Durmaz ise bu mektubu inkar etmişti. Paralel kumpası kanıtlayan içeriğiyle o mektup kamuoyunu şok etmişti. (Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=5824)
‘Sayın savcım uygun görürseniz icraata geçelim’
Paralel yapının hedef aldığı polis müdürlerinden biri olan Orhan Özdemir’e yönelik paralel kumpas sonucu Özdemir'in 4 ay cezaevinde kaldığı, bu soruşturmanın hukuk dışı yöntemlerle yürütüldüğü ileri sürülmüştü. Bu kumpası kanıtlayan bir “Özel ileti” belgesi bir davaya da konu olmuştu. O davada mahkeme başkanının baskı altına alındığı, odasını dinledikleri ileri sürülüyordu. Star gazetesinde yayınlanan o belgenin içeriği şöyle idi:
Müdürleri ikna ettik
“Değerli savcım Cemil Tuğtekin. Geçen hafta hakim arkadaş aradı. Bir araya geldiğimizde, İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’le ilgili evrak üretilmesi için bazı stratejiler üzerine tartıştık. Bununla ilgili istihbarat şube müdürlüğündeki yetkili personelimizle ve dairemizdeki mesai arkadaşlarımızla aşağıda açıklayacağım planı uygun görürseniz icraata geçiriyoruz.... Kayseri’ye donanımlı bir ekip gönderdim. Muhsin Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesi olayıyla ilgili illerin istihbarat şube müdürlerine baskı yapıp, Orhan Özdemir hakkında aleyhte ifade vermeye ikna ettik. Konu gündeme geldiğinde plan kusursuz işletilecektir. Emniyet Müdürü’nün özel kalemindeki arkadaşlarımız, makam odasına gerekli faydalı böcekleri yerleştirdi. Emniyet Müdürü’nün nefesini takip ediyoruz. Bu kayıtları yeri geldiğinde internete servis etmeyi planlıyoruz.
O hakim Hasan Şatır
...özel yetkili konuştuğumuz hakim ve savcıların röntgenini çektik. Hasan Şatır'ın Büyük bir açığını bulduk. Sözümüzden çıkamaz. Savcım, planı sessizce uygulayalım. Baskı gelirse topu yukarı atarız. Adalet Müsteşarı’nın da zaten Paris’teki kadın ilişkileri elimizde.”
ERZURUM'DA 1 TUTUKLAMA
Öte yandan bir başka yasadışı dinleme soruşturması kapsamında Erzurum'da da bir tutuklama gerçekleşti. Yasa dışı dinleme' operasyonunda gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Emniyet İstihbarat Şube eski Müdürü Hurşit Uçak, mahkemenin tutuklama kararı üzerine Denizli'de yakalanarak getirildiği Erzurum'da cezaevine konuldu.
Erzurum Emniyet Müdürlüğü'nde 2010- 2013 yılları arasında görev yapan, aralarında dönemin İstihbarat Şube Müdürü Hurşit Uçak'ın da bulunduğu 21 polis hakkında 'yasa dışı dinleme' soruşturması kapsamında işlem başlatıldı. Kahramanmaraş'ta görevli Emniyet Şube Müdürü Hurşit Uçak ile birlikte Düzce, İstanbul, Ankara, Bolu'da çalışan emniyet amirleri Yücel Bilgiç, Serdar Doğan, Arslan Kartal ve Soysal Aktürk geçtiğimiz yıl 29 Aralık'ta eş zamanlı operasyonla gözaltına alınarak Erzurum'a getirildi. Hurşit Uçak ile emniyet amirleri 'haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi, kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği, suç uydurma, suç işlemek maksadıyla örgüt kurma, yönetme ve üye olma' suçlarından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Müdür ve amirler delil yetersizliğinden dolayı serbest bırakıldı.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Hurşit Uçak ve beraberindeki polislerin 25 yıldan 130 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmaları istendi. Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederek, Hurşit Uçak hakkında tutuklanması kararı verdi. Hurşit Uçak görevinden istifa ederek Denizli'den MHP milletvekili aday adayı olmaya hazırlanırken, meslektaşları tarafından yakalandı. Bugün sabah uçakla Denizli'den Erzurum'a getirilen Hurşit Uçak, çıkarıldığı mahkemede tutuklama kararı vicahiye çevrildi. Uçak, tutuklanarak H Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
(07 Mart 2015, 20:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: