HSYK, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında soruşturma kararı aldı. Bu karara gerekçe olarak; heyetin özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına karşın görevine devam etmesi ve Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlaline de direnerek 67 kişinin tahliye talebini reddetmesi oldu. HSYK, geçtiğimiz günlerde verdiği kararla Ergenekon hakimi Hüsnü Çalmuk hakkında bir başka soruşturma başlatılması kararı almıştı. O karara gerekçe olarak da Çalmuk'un, görev yerinin değiştirilmesinin ardından İstanbul adliyesindeki 40 bilgisayardaki bilgileri silmesi gösterilmişti. Öte yandan haberin girildiği saatlerde yeni bir gelişme daha yaşandı. HSYK, Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim ve savcılara yeni bir inceleme başlattı. Bu kararda, sanıkların başvuruları etkili oldu. İnceleme sonucunda gerek görülürse soruşturma açılabilecek.
05.01.2015 17:45 Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, Ergenekon davasında yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında özel yetkili mahkemelerin kapatılmasına karşın görevine devam edip Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlaline de direnerek 67 kişinin tahliye talebini reddetmesi olayını soruşturma kararı aldı. Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Daire ayrıca, Ergenekon heyeti hakkında Silivri Cezaevi’ndeki duruşma aralarında tavandan sarkıtılan mikrofonlarla salonu dinleyip sonrasında bunların kayıtlarını imha etmesiyle ilgili de soruşturma açtı. 12 Ekim’de yapılan seçim sonrası üyeleri yeniden belirlenen HSYK, bir dönemin yargılamalarını mercek altına alındı. Bu kapsamda HSYK 3. Dairesi, Ergenekon davasındaki usulsüzlüklere ilişkin şikâyetleri değerlendirdi. Bu şikâyetlerden biri de Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yasayla kapatılması ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararına rağmen 67 kişinin tutukluluk halinin devamına karar vermesi olmuştu.
Anayasa Mahkemesi, 6 Mart’ta eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un başvurusu üzerine “özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının mahkemesince etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkûmiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği kapsamında anayasanın 19. maddesinin sekizinci fıkrasının ihlal edildiğine” hükmetmişti. Yüksek Mahkeme, bunun gereğinin yapılması için kararı mahkemeye göndermişti. Aynı gün de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını düzenleyen yasayı onaylamıştı. Yasanın yine aynı gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle özel yetkili mahkemeler kapanmıştı.
Bu nedenle Ergenekon davasına genel yetkili ağır ceza mahkemesinin bakması gerekiyordu. Ancak bu sırada ilginç bir şekilde İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bir açıklama yaparak TBMM’nin kendilerini kapatamayacağını belirtti. Bu açıklama kamuoyunda bir meydan okuma olarak algılandı. Mahkeme, ayrıca Ergenekon davasında 67 tutuklunun tahliye taleplerini de reddetti. Mahkeme, kendisinin yetkili olduğunu belirten İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de dosyayı göndermeyi reddetti.
HSYK 3. Dairesi, bu olay üzerine kapatılan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Hasan Hüseyin Özese, üyeler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk hakkında inceleme başlatmıştı. Yapılan inceleme sonucunda hazırlanan raporu görüşen HSYK 3. Dairesi, bu hâkimler hakkında soruşturma izni verdi. Soruşturma kapsamında Ergenekon davasında gerekçeli kararın 7 ay boyunca yazılmaması da ele alınacak.
ERGENEKON HAKİMLERİNE 2. SORUŞTURMA
Öte yandan HSYK geçtiğimiz günlerde verdiği kararla Ergenekon hakimi Hüsnü Çalmuk hakkında bir başka soruşturma başlatılması kararı almıştı. Çalmuk hakkında, görev yerinin değiştirilmesinin ardından İstanbul adliyesindeki 40 bilgisayardaki bilgileri sildiği gerekçesiyle yapılan şikayetleri görüşen kurul, Çalmuk hakkında önce inceleme, daha sonra soruşturma izni vermiş, Çalmuk hakkındaki soruşturma raporunu hazırlamak üzere müfettiş görevlendirmişti.
ERGENEKON VE BALYOZ HAKİMLERİNE YENİ İNCELEME BAŞLATILDI
05.01.2015 21:20 Ergenekon ve Balyoz davalarıyla bağlantılı davaların hakim ve savcılarına inceleme başlatıldı. İnceleme sonucunda gerek görülürse soruşturma açılabilecek.
ESKİ BALYOZ HEYETİNE İNCELEME
Balyoz Davası'nın eski heyeti hakkında başlatılan inceleme kapsamında "Balyoz Davası"nda bir kısım sanıkların avukatlığını üstlenen Hüseyin Ersöz müşteki sıfatıyla ifade verdi.
HSYK BAŞMÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ
Anayasa Mahkemesi'nin 18 Haziran 2014 tarihli Kararında yer alan "Adil yargılanma hakkının ihlal edilmiş" olduğuna dair tespitleri çerçevesinde Balyoz davası sanıklarından Orgeneral Çetin Doğan, emekli albay Hakan Büyük ve albay Nedim Ulusan'ın avukatı Hüseyin Ersöz, kapanan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkan ve üyeleri hakkında inceleme yapılmasını talep etmişti. Talep üzerine HSYK 3. Dairesi hakimler hakkında inceleme yapılması için HYSK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa'yı görevlendirdi.
BALYOZ ESKİ HEYETİNİN KUSURLU OLUP OLMADIĞI İNCELENİYOR
İncelemenin Balyoz Davası'nda yeniden yargılama yapan Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ile koordineli gitmesi ve dosya içindeki evrakların incelenebilmesi için Anadolu Adalet Sarayı'nda Başmüfettiş Kolukısa'ya bir oda ve personel tahsis edildi. HSYK'nın görevlendirdiği müfettiş Kolukısa dosyaya giren yeni ve eski deliller doğrultusunda Balyoz eski hakimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak Murat Üründü ve Aytekin Özanlı'nın yargılama aşamasında kusurlu olup olmadığı konusunu inceliyor.
"HAKİMLER HAKKINDA DİSİPLİN VE CEZA KOVUŞTURMASI AÇILSIN" TALEBİ
Bu kapsamda avukat Hüseyin Ersöz'ün müşteki sıfatıyla ifadesi alındı. Ersöz, Balyoz Davası yargılamasına konu 11 ve 17 numaralı CD'lerin üzerinde yapılan bilirkişi incelemesi ile söz konusu CD üzerindeki yazıların Mehmet Baransu tarafından savcılığa teslim edilen bavul içindeki sanık Süha Tanyeri'nin not defterinden birebir kopyalanarak makine yardımı ile CD'lerin üzerine yazdırıldığının bilirkişi raporu ile tespit edildiğini belirtti. Avukat Ersöz, yargılama sırasında usül ve kanuna aykırı hareket ettiklerini belirttiği eski Balyoz hakimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü ve Aytekin Özanlı hakkındaki şikayetini tekrar ederken, hakimler hakkında yasal incelemelerin yapılarak haklarında disiplin ve ceza kovuşturması açılmasını talep etti.
HSYK BAŞMÜFETTİŞİ RAPOR HAZIRLAYACAK
HYSK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa yaptığı inceleme sonucunda bir rapor hazırlayacak. Hazırlanan rapor HSYK 3. Dairesi'ne sunulacak. Raporun tamamlanmasının ardından hakimler hakkında iddialar ciddi bulunursa soruşturma açılacak ve soruşturma sonuçlanana kadar tedbiren görevden uzaklaştırma kararı verilebilecek. (DHA)
(05 Ocak 2015, 17:45), son güncel.: (05 Ocak 2014, 21:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: