İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık soruşturması kapsamında, şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. 1. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini kabul etti. Savcılık, halen Amerika'da yaşadığı belirtilen Gülen'in, soruşturma kapsamında suç işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığını belirtti. Gülen artık terör örgütü yöneticisi şüphelisi..
19.12.2014 21:14 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık soruşturması kapsamında, şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasını dün talep etti. 1. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini bugün kabul etti.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Aralık 2014'te, Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, "Kamuoyunda hizmet hareketi olarak bilinen medya, ekonomi ve bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri olan şüpheli Fethullah Gülen'in, 1998 yılında yurt dışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği" kaydedildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık soruşturması kapsamında, şüpheli Fethullah Gülen hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Aralık 2014'te, Sulh Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, "Kamuoyunda hizmet hareketi olarak bilinen medya, ekonomi ve bürokrasi alanlarında kanun ve nizamlara aykırı yapılandığı değerlendirilen suç örgütünün lideri olan şüpheli Fethullah Gülen'in, 1998 yılında yurt dışına çıktıktan sonra bir daha ülkeye dönmediği" kaydedildi.
Talep yazısında, halen Amerika'da yaşadığı belirtilen Gülen'in, "Soruşturma kapsamında suç işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı ve uzun süreden beri yurt dışında olması nedeni ile kendisine ulaşılmasının mümkün olmadığı" ifade edildi. Yazıda, bu nedenlerle şüpheli Gülen hakkında, CMK'nın 94. maddesi uyarınca yakalama emri düzenlenmesi talep edildi.
1. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın talebini kabul etti.
GÜLEN ARTIK TERÖR ÖRGÜTÜ YÖNETİCİSİ ŞÜPHELİSİ
Bu kararla birlikte "Tahşiyecilere Kumpas" operasyonunda Fethullah Gülen, 'terör örgütü yöneticisi şüphelisi' olarak kayıtlara geçmiş oldu. 14 Aralık operasyonu, paralel yapı tartışmaları sürecinde iki bakımdan şimdiye kadarki en önemli iki sonucu beraberinde getirdi. Biri, bugün mahkemenin verdiği ilk kararla 4 şüpheli tutuklandı. Bu karar, "Gülen Terör Örgütü" (GTÖ) iddialarının ciddi ve delile dayandığını gösterdi. Aynı mahkemenin ilerleyen saatlerde verdiği yakalama kararı ile de Fetullah Gülen resmen terör şüphelisi haline geldi. Gülen liderliğindeki paralel yapı hakkında Ankara ve İstanbul'da ayrı iki soruşturma yürütülmekte. Paralel yapıya yönelik en büyük operasyonların bu iki soruşturma kapsamında önümüzdeki süreçte yaşanması bekleniyor. 14 Aralık soruşturmasında ortaya çıkan ve yukarıda belirtilen Gülen'le ilgili iki önemli gelişme işte bu iki soruşturmayı güçlendiren deliller olarak dosyalara girecek.
BALYOZ VE ERGENEKON'DAKİ KUMPAS İDDİALARI DOĞRULANDI
4 kişinin tutuklanması ve Gülen'e yakalama kararı çıkarılmasının çok ama çok önemli bir başka sonucu daha ortaya çıktı. O da yıllardır Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda yoğun tartışma konusu olan sahte delil ve kumpas iddialarının neredeyse kesin hale gelmiş olmasıdır. İşte belki de aslında 14 Aralık operasyonlarının en önemli sonucu bu olmuştur. Darbe girişimlerinin yaşandığı sır değildir. Saatlerce uzunluktaki ses kayıtları, Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman gibi en üst komutanların polemiği ve diğer sahtelik şüphesi olmayan deliller mevcuttur. Ancak belki bunların yetersiz olabileceğini düşünen paralel kesimlerin araya sahte deliller yerleştirmiş olabileceği şüphesi iyice güçlenmiş bulunmaktadır. Bu ise asla gözardı edilemeyecek ve o davaların sonucunu da etkileyecek önemli bir bulgudur. Halen Yargıtay aşamasında olan Ergenekon davası bir kez daha bu açıdan gözden geçirilmelidir.
Her zaman belirttiğimiz gibi (1) bir insanın tipini görüşlerini veya diğer özelliklerini beğenmeyebilirsiniz. Ancak bu ona haksızlık yapılmasını haklı kılmaz. Bu zulümdür ve Allah'ın asla ama asla kabul etmediği bir davranıştır. Kul hakkıdır. Bunu yapanın ahiretinden korkulur.
GÜLEN, SORGUNUN ODAĞINDA
14 Aralık 2014 tarihinde İstanbul merkezli 13 ilde gerçekleşen operasyonlarda 31 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı. Bugün 4'ü tutuklanan bu şüphelilere emniyet, savcılık ve mahkeme sorgularında sorulan sorulardan bir bölümü, soruşturma konusu kumpas olayı için örgüt lideri Gülen'den talimat alıp almadıklarıydı. Dolayısıyla suçlamanın en tepesinde esasen Fetullah Gülen bulunmaktaydı. 14 Aralık'taki bu operasyonlardan önce 17 Aralık 2013 tarihinden bugüne geçen 1 yılda çok sayıda paralel yapı bağlantılı iddiasıyla operasyonlar yapılmış, çok sayıda kişi tutuklanarak çeşitli davalar açılmıştı. Ancak bu davaların hiçbirinde Gülen'den açıkça şüpheli olarak bahsedilmemişti. İşte 14 Aralık operasyonu ile birlikte ilk kez Gülen'e terör örgütü yöneticiliği suçlaması yöneltilmiş oldu.
Fethullah Gülen, Tahşiye Yayınevi'ne kumpas soruşturmasında, ilk kez "terör örgütü yöneticisi şüphelisi" olarak kayıtlara geçti. Savcılık, şüphelilere, terör örgütü yöneticiliği, iftira suretiyle kişinin hürriyetinden yoksun bırakılması ve evrakta sahtecilik iddialarını yöneltti. Tahşiyeciler'e kumpas kuran örgütün yöneticisi olmak ve Pensilvanya'dan aldığı talimatlar çerçevesinde algı yönetmekle suçlanan, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Grup Başkanı Hidayet Karaca ise sorgulamada Gülen dahil kimsenin kendisine emir veremeyeceğini iddia ederek "Fethullah Gülen benim televizyonumda bir programcıdır" dedi.
"GÜLEN'DEN EMİR ALMADIK"
Telefon dinlemelerinde ve yazılı-görsel medyada çıkan beyanlarını inkar eden ve "Fethullah Gülen'den emir almadık" diyen ikili, tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi. Soruşturma savcısı Hasan Yılmaz, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgu odasında Karaca ve Dumanlı'nın 7'şer saat ifadesini aldı. Savcı, Gülen'in aynı iddialar kapsamındaki şüphelilerden biri olduğunu ilk kez kayda geçirdi. İşte özetle ifadeler:
HİDAYET KARACA (Tutuklandı):
(Dizideki Karanlık Kurul sahnesi) Senaryoyu dizinin senaristleri hayal dünyalarında kurgulayarak yazdı.
(O sahneyle ilgili Gülen'le yaptığı görüşme) Böyle bir konuşma yapmadım. Talimat alacak bir adam değilim.
(Gülen'le ilişkisi) Benim televizyonumda program yapıyor. İlişkimiz bununla sınırlıdır.
(Dumanlı'nın, 5N1K programında Şefkat Tepe ile Tek Türkiye dizilerinin senaryo ve yapımında Gülen'e destek verdiğine dair sözleri) Reddediyorum. Dumanlı'nın kendi fikri. Gülen'le görüşmelerimi Bülent Arınç nezaretinde gerçekleştirdim.
Savcılıkta Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'ya, Pensilvanya'dan aldığı talimatlarla STV'deki bazı dizilerde Tahşiyecileri hedef gösterip algı yönetimi yaptığı suçlaması yöneltildi. Hidayet Karaca suçlamaların çoğunu inkâr etti. Fethullah Gülen'in "herkul. org" sitesinde çıkan sohbetlerini takip etmediğini iddia eden Karaca, Tek Türkiye ve benzer dizilerin dışarıdan bir şirkete yaptırıldığını iddia ederek, Gülen ile arasında geçen ve kamuoyuna yansıyan telefon görüşmesi ile açıkça çelişti. Dizilerdeki olayların senaristin hayal dünyasının eseri olduğunu ileri süren Karaca, dizilerin senarist ve hikâye grubunu kendisinin belirlemediğini iddia edip, Tek Türkiye'nin yönetmeni Naci Çelik Berksoy'un "Karanlık Kurulu hazır gelirdi" şeklindeki ifadesi ile ters düştü. Hidayet Karaca, Tahşiye kelimesini de hiç duymadığını iddia etti. Gülen'in "İrtica Paranoyası" konulu konuşması hakkında önceden bilgi sahibi olup olmadığı sorulan Hidayet Karaca "Bu konuşmayı ona sorun" dedi, internete düşen ses kayıtlarına rağmen "Gülen ile telefonda hiç görüşmedim" diyerek de savcıyı şaşırttı.
EKREM DUMANLI (Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı):
(Karanlık Kurul sahnesi) Hiçbir yerden talimat almadım. Hiçbir kumpasın içinde yer almadım. "Karanlık Kurul" senaryosunun yazımında herhangi bir etkim olmadı. Hüseyin Gülerce'ye de, Ahmet Şahin'e de herhangi bir yazı yazması için ne talimat verdim ne de telkinde bulundum. Gülen'den de herhangi bir telkin ve talimat almadım. Sungurlar, Tek Türkiye ve Şefkat Tepe dizilerinin senaryosunun yazımıyla ilgili olarak Gülen'in herhangi bir etkisi ve telkini olamaz. (5N1K görüntüleri izletilince ise Dumanlı'nın gardı düştü ve sorulara cevap veremedi.)
(Tahşiyeciler) Tahşiye'nin kelime anlamını bilmiyorum. İlk kez duyuyorum.
(Tahşiyeciler'le ilgili köşe yazısı) Operasyon yapan polis ekibini tanımıyorum. Operasyondan önce Tahşiyeciler'le ilgili yazdığım yazıda, yazının yayınlanmasından kısa bir süre önce Fethullah Gülen'in herkül.org sitesinde yayımlanan konuşması etken olmadı. Yazıyı kendi fikirlerim doğrultusunda yazdım. Gülen'in açıklamasından sonra ve operasyondan önce yazmamın bir açıklaması yoktur.
(Gülen'le ilişkisi) Zaman'da köşe yazarı.
(Gülerce'nin Zaman gazetesinin hergün Gülen'e fakslandığı iddiası) Gülen'in Zaman'da yönetici olarak herhangi bir vasfı yoktur. Samanyolu ile bağlantısı olup olmadığını bilmiyorum. Samanyolu TV ile Zaman gazetesi arasında bir bağ yok.
(Dershane yayınları) Dershanede öğretmenlik yaptığım için dershane konusuna ilgi duydum.
İŞTE SAVCILIĞIN GÜLEN İÇİN YAKALAMA TALEBİ
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(1) Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=6070
(19 Aralık 2014, 21:14)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: