Emniyet ekipleri İstanbul'da ve bazı illerde gözaltı operasyonu başlattı. Şu ana kadar operasyonda aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, STV Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın da bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı. 31 kişi hakkında gözaltı kararı var. 'Makul şüphe' olgusunun suçlamaya dayanak olduğu operasyonlarda zanlılara şok bir suçlama yöneltildi. 2009 yılında 'Tahşiyeciler' olarak bilinen Fetullah Gülen karşıtı gruba yönelik düzenlenen operasyonda 'suç ve delil uydurdukları' ve 'kumpas kurdukları' iddia ediliyor. Polislerin parmak izleri suç mahallinde elde edilen bombalar üzerinde tespit edildi... Operasyonun başındaki isim olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, hakkında gözaltı kararı bulunduğu iddia edilen Fetullah Gülen'in listede olup olmadığına yönelik soruya 'Şu anda o konuda bir şey söyleyemem' cevabını verdi.
14.12.2014 10:50 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da belirlenen adreslere sabah erken saatlerde gitti. Soruşturma kapsamında aralarında medya çalışanları ile 5'i tutuklu bazı polislerin bulunduğu 36 kişi bulunuyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan 31 kişiden şu ana kadar 23'ü, İstanbul ve bazı illerde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alındı.
SON BİLANÇO
Operasyonlardaki son rakamlar, gözaltı kararı olan ya da fiilen gözaltına alınan isimler ve diğer önemli detaylar şu şekilde:
GÖZALTI SAYISI: 31 (23'ü fiilen gözaltına alındı)
GÖZALTINDAKİ İSİMLERİN TAMAMI:
Hidayet Karaca (SamanyoluTV Grup başkanı)
Ekrem Dumanlı (Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni)
Fahri Sarrafoğlu
Hüseyin Gülerce (Eski Zaman yazarı)
Ahmet Şahin
Nuh Günültaş (Bugün gazetesi yazarı)
Naci Çelik Berksoy
Ali Samim Noyan
Ali Kara (SamanyoluTV Tek Türkiye dizisi senaristi)
Elif Yılmaz (SamanyoluTV Tek Türkiye dizisinin senaristi)
Radiye (Ebru) Şenvardar
Hikmet Tombulca
Salih Asan (SamanyoluTV Sungurlar dizisi yapımcısı)
Makbule Çam Elamdağ (SamanyoluTV Tek Türkiye dizisi senaristi)
Engin Koç (SamanyoluTV Sungurlar dizisi yönetmeni)
Tufan Ergüder (İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü)
Mutlu Ekizoğlu (Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü)
Ertan Erçıktı (Eski Asayiş Şube Müdürü)
Mustafa Kılıçarslan
Ferdi Taşkaya
Ayhan Akça
Mehmet Ali Doğan
Ali Cihan (Komiser, Batman Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürlüğü)
Mustafa Uyanık
Halit Akbulut
Çetin Öztürk
Rıfat Aslan
Erdem Kısa
Mustafa Altunbulak
Yakup Ergün
Recep Güleç
SUÇLAMA:
Zanlıların 2009 yılında ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen Gülen karşıtı gruba yönelik düzenlenen operasyonda ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'', "silahlı terör örgütü üyesi olmak", "iftira atmak" suçlarını işledikleri iddia ediliyor. Polislerin parmak izleri suç mahallinde elde edilen bombalar üzerinde tespit edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmanın dosya no: 2014-133596. Soruşturma savcısının İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Hasan Yılmaz olduğu belirtiliyor.
OPERASYON ADRESLERİ: İstanbul Merkezli 13 il
------------------------------------------------------------------------------
DETAYLAR
Paralel yapıya yönelik operasyonun İstanbul merkezli olmak üzere Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Eskişehir, Tunceli, Elazığ, Şırnak, Van, Erzurum ve Ankara'da da başlatıldığı belirtildi. Bu arada polisler, sabah 07.15 sıralarında Yenibosna'daki Zaman gazetesi binasına geldi. Polis bir süre sonra binadan ayrıldı. Soruşturma dosyasında aralarında emniyet görevlisi ve medya çalışanlarının da yer aldığı yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi.
SUÇLAMA: TAHŞİYE KUMPASI
Tahşiye kumpası nedir? Detaylar için tıklayın
Soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan aralarında emniyet görevlileri ve medya çalışanların da yer aldığı 30 kadar kişinin, 2009 yılında ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen gruba yönelik düzenlenen operasyonda ''suç ve delil uydurdukları'', ''kumpas kurdukları'' iddia edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından ''Tahşiyeciler'' olarak bilinen kişilere yönelik düzenlenen operasyonda, grubun önde gelen ismi Mehmet Doğan'ın arasında bulunduğu 11 kişi yakalanmış, tutuklanan Doğan 17 ay cezaevinde yattıktan sonra tahliye edilmişti.
''Molla Muhammet'' adıyla bilinen emekli imam Mehmet Doğan'ın, Fethullah Gülen'in bazı fikirlerine karşı çıktığı iddia edilmişti.
TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç'un saat 06.30 civarında gözaltına alındığını belirten avukatı bir açıklama yaptı:
"Emniyete geldik. Haklarındaki gözaltı gerekçesini inceledik. Engin Koç'un gözaltına alınma sebebi, 22 Ocak 2010'da yapılan operasyonla gözaltına alınan Radikal Tahşiye Grubu olarak bilinen şahıslarla alakalı bir operasyon yapılmış. Bu operasyonun talimatının, ülke dışından geldiği ve alınan talimatla ülke içerisindeki uzantılarından gazete ve televizyonların bu talimat doğrultusunda soruşturmayı yürüten görevlilerin, aynı doğrultuda çalışma yaptığı gerekçesiyle, Radikal Tahşiye soruşturmasında talimatı veren, talimatla hareket eden basın-yayın ve medyayla emniyet görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2014-133.596 sayılı soruşturma dosyasıyla 'silahlı terör örgütü üyesi olmak ve iftira suçu atmaktan' bir soruşturma başlatıldığı belirtilmiştir. Bunun dışında herhangi bir delil gösterilmedi."
-Gözaltına alınanlar sağlık kontrolünde-
İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu çerçevesindeki soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sağlık kontrolü için getirildi.
-Samanyolu televizyonu önünde toplanma-
Operasyonun başlamasıyla birlikte sabah erken saatlerde Samanyolu Televizyonu önünde vatandaşlar toplanmaya başladı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca hakkında da gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında Tek Türkiye dizisinin senaristi Ali Kara ve bir oyucu Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne polisler nezaretinde getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi.
-Eskişehir'de 2 gözaltı-
İstanbul merkezli düzenlenen "paralel yapı" operasyonu çerçevesindeki soruşturma kapsamında, Eskişehir'de 2 kişi gözaltına alındı. Eskişehir'de sabah saatlerinde gerçekleştirilen operasyonda, kentte çekimleri süren Samanyolu TV'nin Sungurlar dizisinin yapımcısı Salih Asan ile yönetmeni Engin Koç, emniyet güçleri tarafından evlerinden alınarak, sağlık kontrolü için hastaneye götürüldü. Koç ile Asan, İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne getirildi. İfadeleri alınan Koç ve Asan, daha sonra polis tarafından İstanbul'a nakledildi.
-Ankara'da 1 gözaltı kararı-
Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'daki soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan bir polisin başkentteki adresine gitti. Zanlı'nın adresinde olmadığı tespit edildi. Emniyet mensubunun yakalanması için çalışma sürdürülüyor.
-2 Emniyet Müdürü gözaltında-
Gazetecilerin ve bazı televizyon yapımcılarının sabah erken saatlerde gözaltına alınmasıyla başlayan "14 Aralık operasyonu" kapsamında bazı polis müdürleri de gözaltına alındı. İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.
Eski İstanbul Organize Şube Müdürü ve Siirt eski Emniyet Müdürü Mutlu İkizoğlu'nun da gözaltına alınanlar arasında bulunduğu belirtiliyor. İkizoğlu, Ergenekon ve Şike Operasyonlarını da yürütmüştü.
"14 Aralık Operasyonu" kapsamında polis ekipleri sabah saatlerinde Beylikdüzü Yakuplu'da bulunan Marmara Evleri 3'e geldi. Ekipler sitenin güvenlik görevlileriyle birlikte 'A1' Blok'a girdi. Burada yaşayan İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Ergüder polis arabasına bindiği sırada, bir kadının kendisine el salladığı görüldü.
YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI
14 Aralık operasyonu'nu yürüten İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasının çevresindeki bazı yollar araç trafiğine kapatıldı.
MAKUL ŞÜPHE DEVREDE..
İŞTE SUÇLAMA: DEVLETİ ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞMAK
Emniyet ekiplerinin İstanbul ve bazı illerde başlattığı 'paralel yapı' operasyonu detayları ortaya çıkmaya başladı. Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, STV Grup Başkanı Hidayet Karaca'nın da aralarında bulunduğu operasyonun arama kararı ortaya çıktı. "Makul şüphe"ye dayanan kararda adı geçen zanlılar "devleti ele geçirmeye çalışmakla" suçlanıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul'da belirlenen adreslere sabah erken saatlerde gitti.
Bu sabah başlayan paralel yapı operasyonu ile ilgili arama kararı da ortaya çıktı.
Zaman Gazetesi Ekrem Dumanlı, Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca gibi isimlerin de aralarında yer aldığı yaklaşık 30 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu öğrenildi. İşte arama kararı:
"Devletin egemenliğini ele geçirmek"
Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in imza attığı gözaltı kararında gerekçeyi olarak son günlerde çokça tartışılan “makul şüphe” oluşturdu. İslam Çiçek tarafından kaleme alınan arama ve gözaltı kararında, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanarak örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, belgede sahtecilik suçları yönünden yürütülen soruşturma kapsamında 5271 sayılı CMK’nın 126. maddesi gereğince makul şüphe oluştuğundan aşağıdaki açık kimliği yazılı şüpheliler…” ifadelerine yer verildi.
İşte o belge:
-Eski Asayiş Şube Müdürü de gözaltında-
Paralel yapı iddialarına ilişkin düzenlenen operasyon kapsamında Eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı da gözaltına alındı. Sağlık kontrolünden geçirilen Erçıktı, “Bu, yıldönümü operasyonu” dedi. Sağlık kontrolüne getirilen Eski Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı, arabaya bindirilirken “neden gözaltına alındınız” sorusuna, “Yıldönümü operasyonu” diye yanıt verdi.
BAŞSAVCI VEKİLİNDEN AÇIKLAMA
Bu sabah başlayan operasyonun başındaki isim olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı kısa bir açıklama yaptı. Başsavcı Vekili Kapıcı gözaltına alınacak kişi sayısının 31 olduğunu açıkladı.
Başsavcı Vekili Kapıcı, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptıklarını ifade ederek haklarında gözaltı kararı verilen kişi sayısının 31 olduğunu söyledi. Kapıcı, hakkında gözaltı kararı bulunduğu iddia edilen Fetullah Gülen’in listede olup olmadığına yönelik soruya ise “Şu anda o konuda bir şey söyleyemem” dedi.
Başsavcı Vekili Kapıcı, gözaltına alınan Ekrem Dumanlı'nın, avukatı aracılığı ile 12 Aralık'ta yaptığı, hakkında herhangi bir soruşturma olup-olmadığına ilişkin başvuruya ilişkin verilen resmi yanıtla ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.
GÜLEN DE LİSTEDE Mİ?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen ve 37 kişi hakkında gözaltı kararı verilen ‘medya ve polis merkezli paralel yapı’ soruşturmasında Fethullah Gülen'in de şüpheliler arasında olduğu ileri sürülüyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın operasyonla ilgili yazılı açıklamasında 31 şüpheli hakkında işlem yapıldığı bildirildi. Ancak dosyadaki 32. isim açıklamada yer almadı. Nedeni ise o isim hakkında arama ve gözaltı kararının olmaması. Pensilvanya'da yaşayan Fetullah Gülen de soruşturmanın şüphelileri arasında. Ancak yurt dışında yaşadığı için Gülen hakkında arama ve gözaltı kararı çıkartılmadı.
Savcılık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, soruşturma ilerlediğinde Gülen hakkında toplanan deliller Adalet Bakanlığı'na iletilecek ve İnterpol'den kırmızı bülten çıkarılması talep edilecek. (Al Jazeera)
BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, polisin bu sabah başlattığı operasyonlar kapsamında bazı gazeteciler ve emniyet mensuplarının gözaltına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Salihoğlu zanlıların, "silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmakla" suçlandığını ifade etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu'nun açıklamasında, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ile İstanbul Eski Terörle Mücadele Şube Müdürü ve eski Hakkari Emniyet Müdürü Tufan Ergüder'in de aralarında olduğu 31 kişi için gözaltı kararı olduğu ve zanlıların "tahşiyecilere" yönelik soruşturma öncesinde sahte delil ürettiği ve bazı medya mensuplarının da yayın yaptığına dikkat çekildi.
"Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek"
Salihoğlu'nun açıklamasında, şu ana kadar 11 kişinin İstanbul Emniyeti'nde gözaltına alındığı belirtilerek 31 kişi için yöneltilen suçlamalar da şöyle ifade edildi: "13.12.2014 tarihli talimatımızla silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, örgüt kapsamında sahtecilik, iftira, suçlarından ifadeleri alınmak üzere şüpheli sıfatıyla gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir."
İŞTE O AÇIKLAMA VE GÖZALTI LİSTESİ
İŞTE TAHŞİYE KUMPASINDAKİ ŞOK ŞÜPHE: AYNI BOMBA MI?
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen "14 Aralık Soruşturması"nın 4 yıl önce, 2010 yılında gerçekleştirilen Tahşiye isimli terör operasyonundaki çelişki ve bulgulara dayandığı ileri sürülüyor. Söz konusu operasyon İstanbul ağırlıklı olmak üzere 22 Ocak 2010'da "El-Kaide" ye yönelik düzenlenmişti.
OPERASYONUN ADI 2 GÜNDE DEĞİŞTİ
İddiaya göre 2010 yılındaki bu operasyon "Tahşiyeciler" grubuna yönelik başlatıldı.. Mahkemeden dinleme kararı alındıktan 2 gün sonra resmi evraklarda operasyonun adı "El-Kaide yanlısı Mehmet Doğan grubu" olarak değişti. İşte bu çelişkinin "14 aralık operasyonu"nda gözaltına alınan şüphelilere yöneltilecek sorulardan biri olduğu öğrenildi.
"FARKLI" OPERASYONLARDA "AYNI" BOMBA
Günlerdir konuşulan ancak ve bugün operasyonlara dönüşen soruşturmanın delillerden birinin "aynı" sis bombalarının "farklı" operasyonlarda ele geçirildiğinin belirlenmesinin olduğu belirtiliyor. .
AYNI BOMBA HEM ZİR VADİSİNDE HEM BAHÇELİEVLER'DE
2010 yılında gruba yapılan baskınlarda ele geçirilen sis bombasıyla "Zir Vadisi"nde yapılan kazılarda bulunan sis bombasının seri numaralarının aynı olduğu belirtiliyor. Biri "Ergenekon" diğeri "El - kaide", birbirinden çok farklı gruplara yönelik operasyonlarda tek bir bombanın 2 kez bulunmasının "14 aralık soruşturması"nın dikkat çekici delilleri arasında olduğu belirtiliyor. Zir Vadisi'nde bulunan sis bombasının gruba yönelik Bahçelievler'de bir evde yapılan aramada yine bulunduğu iddia ediliyor.
İKİ KERE BULUNAN BOMBA İDDİASI
Yine Kartal'da 2009 yılında bir operasyonda ele geçirilen bir başka el bombasının seri numarasının, bu gruba yönelik düzenlenen operasyonda bulunan bir el bombası ile aynı olduğu belirtiliyor.
GÜLEN'İN TALİMATIYLA YÖNLENDİRME İDDİASI
Öte yandan Hidayet Karaca'nın, Fetullah Gülen'den aldığı talimatlarla "Şefkattepe" ve "Tek Türkiye" dizilerinin temasına müdahale edildiğinin ileri sürüldüğü soruşturmada bazı gazetecilerin geçmiş dönemde yapılan operasyonların başlangıcı ve gelişmesiyle ilgili maksatlı değerlendirmeler yaptığının iddia edildiği ileri öğrenildi.
2010 YILINDAKİ OPERASYON
"14 aralık operasyonları"nın dayandığı belirtilen söz konusu operasyon ve sonuçları dönemin valisi Muammer Güler, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ve İl Jandarma Komutanı Dr. Kurmay Albay Hamza Celepoğlu'nun hazır bulunduğu açıklamayla duyuruldu..
57 GÖZALTI, EL BOMBASI, TABANCA
Ankara, Erzurum, Kayseri, Kırıkkale, Muş, Niğde ve Samsun İl emniyet müdürlükleriyle birlikte ortaklaşa düzenlenen operasyonda 57 kişi gözaltına alındı.. Operasyonda, 3 adet el bombası, 1 adet sis bombası, 7 tabanca ile fişek, hançer, kılıç ve örgütsel doküman ele geçirildiği açıklandı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan şüpheliler arasında Emekli imam Mehmet Doğan da bulunuyordu. Gözaltına alınan Doğan'ın, grubun lideri olduğu ileri sürüldü.
Tahşiye kumpası nedir? Detaylar için tıklayın
(14 Aralık 2014, 10:50), son güncel.: (14 Aralık 2014, 17:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: