Paralel yapı bağlantılı cemaat polislerine yönelik olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği' iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Mahkemeye gönderilen iddianamede şüpheli polislere 'kamu, kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık' suçlaması yöneltiliyor. Emniyetteki görevliler yılda en fazla 24 taltif alabilirken, paralel operasyonlarda tutuklanan polis müdürlerinden her birinin yüzlerce maaş taltif aldığı ortaya çıkmıştı. Yurt Atayün 731, 'Haram lokma yemedik' diye kelepçeli ellerini havaya kaldırarak gözaltına alınmaya tepki gösteren Hayati Başdağ ise 537 maaşla en çok taltif alan paralel isimlerden ilk ikisi olmuştu. Soruşturmada sanık olarak yer alan emniyet müdürlerinden biri de Zaman gazetesi müdürü Ekrem Dumanlı'nın kardeşi Halil Dumanlı oldu.
29.11.2014 14:38 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında iddianame hazırlandı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianame, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. İddianamede, şüpheli olarak gösterilen 17 kişiye, "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği", "kamu, kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlaması yöneltildiği kaydedildi. Mahkemelerin, iddianame ulaştıktan sonra 15 gün değerlendirme süresi bulunuyor.
DELİLLER ÇOĞALIYOR
Paralel operasyonlarda tutuklanan polis müdürlerinden her birinin yüzlerce maaş taltif aldığı ortaya çıkmıştı. O isimler bu taltifleri başarılı operasyonlar nedeniyle aldıklarını savunmuş, "Yolsuzluk operasyonu yaptığımız için tutuklandık, onun için tasfiye ediliyoruz" diyerek tepki göstermişlerdi. Ancak ifade veren çeşitli emniyet mensupları ise aksi iddialarda bulunmuşlardı. Operasyonlarda başarı gösterenlere verilen maaş taltiflerinde emniyette etkin olan cemaat yapısının devreye girdiği, yapıya mensup polis müdürlerine taltiflerin dağıtıldığı, yapıya mensup olmayanların ise mahrum bırakıldığı ileri sürülüyor.
TALTİF ADI ALTINDA YOLSUZLUK
Emniyet Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda, 22 Eylül'de çeşitli illerde 17 kişi gözaltına alınmıştı. Teftiş Kurulu'nun hazırladığı raporda şoke eden detaylar yer alıyor, nasıl usulsüzce taltif (ödül) paralarının dağıtıldığı ortaya konuluyordu.
Raporda, 15 dosyada 30 personel ile ilgili teklif listelerinin ve üst yazılarının hazırlanışında ismi geçen 17 kişinin imzasının bulunduğuna dikkat çekildi. Raporda "Taltif talep dosyasında isimleri bulunan 30 personel ile ilgili olarak, senelik izinli, mazeret izinli, geçici görevli, evlilik izninde, doktor raporlu veya henüz birime ataması yapılmamış, taltife konu olay tarihlerinden sonra atanarak birimde göreve başlayan personelin, göreve başladığı tarihlerden önceki tarihteki olayda görevlendirilmiş gibi gösterildiği bu durumun tetkik edilmeyerek adları geçen 17 görevli personelce ilgili evraklara olur imzası attığı" tespiti yapıldı. 30 kişiye haksız yere taltif verdikleri belirtilen 17 personel için "görevlerinin yerine getirilmesinde savsaklama" gösterdikleri ifade edildi.
KOMİSYON, LİSTELERE EKLEDİ
Dosyada yer alan bazı tespitler şöyle:
Sendikaların fazla mesai ücretlerinin ödenmesine yönelik eylemler sırasında geçici görevle Antalya'da bulunan 1'inci Sınıf Emniyet Müdürü Bekir Akarsu kendisini listeye yazdırarak iki maaşla taltifle ödüllendirdi.
Güvenlik Dairesi Başkanlığı'nda bulunan Taltif Ön Komisyon Başkanlığı'nda görevli 3. Sınıf Emniyet Müdürü Faik Ozan K., İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü yaptığı sırada kendisini Güvenlik Dairesi'nde göstererek taltif listesine ekledi ve 2 maaş taltif ile ödüllendirildi. Aynı kişi, Hakkari Çukurca'da ilçesinde 24 askerin şehit edilmesi üzerine ülke genelinde 19-27 Ekim 2011 tarihleri arasında yapılan hukuk dışı eylemlerde görevliymiş gibi gösterilip ödüllendirildi.
Güvenlik Daire Başkanlığı Kamu Güvenliği Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Ömer K. 19 Ocak 2012 tarihinde göreve başlamasına rağmen 2011'de görevli gösterilerek 2 maaş taltif aldı.
21 Mart 2012'de Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Muhammed S. senelik izinde olmasına rağmen Nevruz'da görevde gösterilerek 2 maaş ile ödüllendirildi.
Eğitim amaçlı Almanya'da görevli olan Komiser Gökmen A., izin olan Komiser Yardımcısı Serdal Ö., dış göreve gönderilen baş polis Osman C., senelik izinde bulunan polis memuru M.N., kursta bulunan polis memuru Serdar Ş., ilk yardım eğitiminde bulunan polis memuru Selman K., 2 maaş ödül aldılar.
Senelik izinde olan 4. Sınıf Emniyet Müdürü Yakup A. eylemlerde görevli gösterilip 2 maaşla ödüllendirildi.
Polis memur İsmail K. yıllık izinde olduğu halde Sivas Madımak olaylarının yıl dönümü nedeniyle düzenlenen gösterilerde görev almış gibi ödüllendirildi.
Polis memuru Ahmet Ş. 30 Haziran 2012 2 Temmuz arasında dış görevde olduğu halde taltif ile görevlendirildi.
Polis memurları Şener G. ve Mustafa A. izinde oldukları halde PKK'nın ilk terör eyleminin yıl dönümündeki gösterilerde görev almış gibi iki maaş ile ödüllendirildi.
EKREM DUMANLI'NIN KARDEŞİ DE TALTİFÇİ
İşte taltif soruşturmasında yer alan şüphelilerin listesi:
Bekir Akarsu, 1. Sınıf Emniyet Müdürü
Halil Dumanlı, (Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın kardeşi) 2. Sınıf Emniyet Müdürü
Saruhan Kızılay, 3. Sınıf Emniyet Müdürü (Vietnam'da görevli)
Gökhan Kabukçu, 3. Sınıf Emniyet Müdürü
Zeki Akyol, 3. Sınıf Emniyet Müdürü
Davut Gürbüz, 3. Sınıf Emniyet Müdürü
Hüseyin Şimşek, 3. Sınıf Emniyet Müdürü
Faik Ozan K., 3. Sınıf Emniyet Müdürü
Gökmen Tekin, 4. Sınıf Emniyet Müdürü
Veli Yılmaz, 4. Sınıf Emniyet Müdürü
Servet Deniz Kalem, 4. Sınıf Emniyet Müdürü
Hakkı Okumuş, 4. Sınıf Emniyet Müdürü
Cemil Çevik, 4. Sınıf Emniyet Müdürü
Haydar Akyürek, Komiser (Yunanistan'da görevli)
Eray Kılıçarslan, Komiser
İsmail Çiçekçi, Polis memuru
Muhammed Hamarad, Polis memuru
150 MİLYONU HAVUDUYLA GÖTÜRDÜLER
Geçtiğimiz Temmuz ayında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen "casusluk", "usulsüz dinleme" operasyonlarında gözaltına alınan ve "haram yemedik" diye şov yapan Yurt Atayün, Hayati Başdağ ve Ali Fuat Yılmazer gibi paralel yapının A Takımı'nda yer alan polis şeflerinin usulsüz taltifler sayesinde arsa ve daire zengini olduklarını ortaya çıkmıştı. Paralel yapının maaş taltif sistemi ile kendi kadrolarına para yağdırdığı, EGM'nin bütçesinden 1 yıl için ayrılan 202 milyon liranın 150 milyon lirasının paralelci polislerce paylaşıldığı, diğer polislerin ise mağdur edildiği belirlenmişti.
Taltif listesinde 731 maaşla birinci sırada yer alan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün her ikisi de meşhur MİT krizinin yaşandığı 7 Şubat 2012'den sonra alınan 2 dairesi ve 2 de otomobili bulunuyor.
Ergenekon, Balyoz gibi operasyonlarda İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdür yardımcılığı yapıp, üstün hizmetleri sonrasında şube müdürlüğüne terfi ettirilip Asayiş Şube Müdürü yapılan ve 17 Aralık Operasyonu sonrası görevden el çektirilip açığa alınan Ertan Erçıktı ise 697 maaşla taltif listesinde ikinci sırada. İstanbul'un en gözde semtleri Atakent'te 1 dairesi bulunan ve birikimlerini son 3 yıl içerisinde gerçekleştirdiği belirlenen Erçıktı'nın, Kayabaşı'nda ise birisi eşinin üzerine olmak üzere 2 dairesi bulunuyor.
Hem "casusluk" hem de "usulsüz dinleme" soruşturmasının tek sanığı olan ve sağlık kontrolü için gittiği hastanede "haram lokma yemedim" diyerek kelepçeli ellerini havaya kaldıran ve basın mensuplarına göstererek şov yapan, İstanbul Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubeleri'nin eski müdür yardımcısı Hayati Başdağ ise 537 maaşla en çok taltif alan üçüncü isim.
Örgüt kurma ve örgüt yönetmenin yanı sıra usulsüz dinleme ve evrakta sahtecilik suçlarından tutuklanıp cezaevine konan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer taltif listesinde 490 maaş taltifle dördüncü sırada. 2003'te kendisine ait bir iğnesi bile bulunmayan Yılmazer'in son 11 yılda edindiği mal varlığı ise şöyle: Çanakkale'de birisi üzerine çiftlik kurulmuş olan 3 ayrı arsa. Ankara Yumrutepe, Karagedikli ve Gölbaşı'nda 3 ayrı arsa. Ankara Mera Besi Çiftliği'nde yüklü miktarda hisse.
449 maaşla taltif listesinde beşinci sırada yer alan Serdar Güldalı'nın da Ankara Eryaman ve Yapracık'ta 2 daire ile İstanbul Beşiktaş'ta geçen yıl 400 bin lira karşılığında alınan bir dairesi var.
Casusluk soruşturması ve sözde "Tevhit Selam" örgütü soruşturmasıyla 220 kişinin dinlediği usulsüz dinlemelerinin baş sorumlusu olan 17 Aralık sonrası açığa alınan ve 22 Temmuz soruşturmaları kapsamında casusluk suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Ömer Köse ise 428 maaş taltif almış. Tekirdağ Çerkezköy'de çok büyük bir arsası var.
Serdar Bayraktutan: 689 taltif
Murat Çetiner: 265 taltif
Ömer Özyılmazer: 742 taltif
Ramazan Candan: 527 taltif
Metin Canbay: 594 taltif
POLİS MÜDÜRÜNÜN KARDEŞİ SINAVDA FUL ÇEKTİ
Konuyla dolaylı bağlantılı bir başka bulgu daha ortaya çıkmıştı. Son günlerde tartışma konusu olan 2010 yılındaki devlete memur alımı sınavı KPSS'de cemaat yapılanmasına mensup isimlerin yakınlarının şaşırtıcı ölçüde başarı kazandığı ve tam puan alarak ilk sıralara yerleştiği ortaya çıkmıştı. Bu şekilde kopya çektiğinden şüphelenilen 330’a yakın kişinin Gülen cemaatine mensup kurumlarda çalıştığı anlaşıldı. 2010 yılındaki şaibeli KPSS'de Eğitim Bilimleri bölümünde 110 ve üzeri doğru yapan adayların birçoğunun karı-koca, akraba ve aynı mahallede oturan kişiler olduğu belirlendi. Bir başka örnek; 17 Aralık operasyonunu yapan Mali Şube Başkomiseri İsmail Arpacı'nın eşi A.A.'nın, Eğitim bilimlerindeki 120 sorunun 117'sini doğru işaretlemesi oldu. Halen soruşturma aşamasında olan bu sınav yolsuzluğu şüphesi üzerine yenilenen sınava ise bu isimlerden bazılarının katılmadığı, katılanların da oldukça farklı sonuçlar aldığı görülmüştü.
Taltif ve sınav yolsuzluğuna dair somut bu bulgular; cemaat yapılanmasının iddia edildiği gibi bir kaç kişiyle sınırlı ve sempatizan düzeyde kalmadığına, sıkı bir yapılanma ile tüm devlet kurumlarında örgütlendiğine, örgüt üyelerinin birbirini devletin zararına da olsa kolladığına dair bir başka delili teşkil ediyor. Bu açıdan taltif ve sınav yolsuzluğu dosyalarının paralel yapıya karşı yürütülen soruşturmalara ilerleyen süreçte delil olarak gireceği değerlendiriliyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel polise taltif operasyonu
Haram yemedik, ailece kopya çektik!
(29 Kasım 2014, 14:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: