Paralel yapıya bir operasyon da İstanbul'dan geldi.. Sabah erken saatlerde İstanbul merkezli 7 ilde operasyon başlatıldı. 17 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Akşama kadar bu kişilerden 16'sı gözaltına alındı. 1 kişi ise annesinin rahatsızlığı nedeniyle gözaltına alınmadı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda yapılan operasyonun, polislerin yasadışı dinleme, özel hayatın gizliliğini ihlal, evrakta sahtecilik ve soruşturmanın gizliliğini ihlal gerekçeleriyle gerçekleştiği öğrenildi.
12.11.2014 23:25 Paralel yapıya yönelik peşpeşe gerçekleşen operasyonlardan sonuncusu İstanbul'dan geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda bu sabah erken saatlerde paralel yapı bağlantılı emniyet mensuplarına yönelik yeni bir operasyon başlatıldı. Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan operasyonda 7 ilde 17 polis hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Polislerin yasadışı dinleme, özel hayatın gizliliğini ihlal, evrakta sahtecilik ve soruşturmanın gizliliğini ihlal gerekçeleriyle suçlandığı öğrenildi.
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy tarafından sürdürülen soruşturma kapsamında alınan yakalama ve gözaltı kararları üzerine, polis ekipleri Edirne ve Tekirdağ'ın da aralarında bulunduğu 7 ilde çalışma yaptı. Akşama kadar 16 polis gözaltına alındı.
Soruşturmanın "Edirne ve Tekirdağ istihbarat şube müdürlüklerinde 2008-2012 yılları arasında yasa dışı dinleme", "evrakta sahtecilik" ve "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlamalarını kapsadığı öğrenildi.
Gözaltına alınan polislerden 4'ünün şube müdürlüğü yaptığı, diğerlerinin de emniyet amiri, başkomiser, komiser ve polis memurları olduğu ifade edildi.
İŞTE GÖZALTI KARARI OLAN 17 İSİM
Halil Hilal Seyfi
Burhan Akyüz
Oktay Gümüş
Vedat Akyüz
Onur Topal
Ülker Selvi
Doğan Yüksel
Erhan Demirtaş
Fatih Atalay
Barış Doğrul
Hüseyin Kütükçüoğlu
Yusuf Engin Güngör
Lütfü Öngün
Ünal Yıldırım
Osman Duru
Nayil Albayrak
Çetin Onaran
TEKİRDAĞ'DA İSTİHBARAT ŞUBE ESKİ MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
Savcılığın talimatıyla 17 Aralık soruşturması kapsamında Tekirdağ ve Edirne'de de bu sabaha karşı eş zamanlı operasyon yapıldı. 17 Aralık Operasyonu kapsamında Emniyet'teki yasa dışı dinlemelere ilişkin sürdürülen soruşturma kapsamında Tekirdağ İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde iki kez görev yeri değiştirilen ve Mart ayında açığa açılan İstihbarat Şube Eski Müdürü Halil Hilal Seyfi'nin ve 2 komiserin de aralarında bulunduğu Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'nde ve Kapaklı İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bazı polisler bu sabaha karşı gözaltına alındı. Sağlık kontrollerinin ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen şüphelilerin sorgularının burada yapılacağı kaydedildi.
1 KİŞİ GÖZALTINA ALINMADI
Bu arada, hakkında gözaltı kararı alınan ve Edirne Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube'de "Müdür" olarak görev yapan bir polise ise annesinin rahatsızlığı nedeniyle izin verildi.
PARALEL YAPIDAN OPERASYONA TEPKİ
Emekli Savcı Ahmet Gündel: Savcı başka bir ilde işlem yapamaz
Öte yandan bugünkü operasyonlara paralel medyada tepki gösterildi. Paralel yapının merkez yayın organı olarak nitelendirilen Zaman, olaya tepkisini eski savcı Ahmet Gündel'in açıklamaları eşliğinde gösterdi. Zaman'ın "Ahmet Gündel: Savcı başka bir ilde işlem yapamaz" başlıklı haberi şu şekilde idi:
"17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında emniyet teşkilatında başlatılan gözaltılara bugün 7 ilde eş zamanlı operasyonlarla devam edildi. İstanbul merkezli operasyonda 17 kişi hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi. Hukukçular, savcının görev sahası dışında operasyon yaptığını ifade ediyor.
Savcıların görev sahası dışında işlem yapamayacağını belirten Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, hükümetin kendi kafasındaki politikaları savcılar üzerinden uygulatmaya çalıştığını söyledi. S Haber'e konuşan Ahmet Gündel'in açıklamaları şöyle: "Şu anki mevzuatımızda yetki bölgesinin aşımı konusunda bir açıklık yok. Yani İstanbul'daki savcılık Ankara'dakileri gözaltına aldırmak suretiyle bir işlem yapamaz. Ama maalesef bir takım hukuk prensiplerinin geniş yorumundan hareketle bu tür işlemlere tevessül edilebiliyor. Ülke için üzüntü verici yanı, savcılık makamı hükümetin kendi kafasındaki politikalarının uygulanması noktasının bir aracı haline getiriliyor. Yargının hükümetin güdümüne girmesi, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının ortadan kalkması bu hususlarda önümüze çıkıyor. Bu hukuk ve demokrasi yönünden bir talihsizlik."
9 POLİS TUTUKSUZ YARGILANACAK
14.11.2014 21:09 Paralel polise yönelik İstanbul merkezli operasyonda gözaltına alınan 8 kişi savcılık sorgusu sonrası serbest bırakılırken, 9 kişi ise tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedildi. Sevk maddesinin sadece TCK'nın 204/2. Maddesi olan 'memurun resmi evrakta sahteciliği' olduğu ortaya çıktı. Mahkeme, 9 polisin adli kontrolle serbest bırakılmasına karar verdi.
BAŞSAVCILIK’TAN ‘OPERASYON’ AÇIKLAMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, dün yapılan operasyona ilişkin yaşanan yetki tartışmaları ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, sahtecilik ve dinlemelerin İstanbul’da yapıldığı, bu nedenle konunun İstanbul’daki savcılığın yetkisi altında olduğu belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, paralel yaptı iddialarına ilişkin dün yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada “Emniyet Genel Müdürlüğü müfettişlerinin Edirne ve Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlilerinin 2008-2014 yılları arasında çok sayıda kişinin sahte kimlik ve kişisel bilgilerin değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenip konuşmalarının kayda alındığı yönünde 20.03.2014 tarihli suç ihbarı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında içlerinde emniyet personeli, milletvekili, cumhuriyet savcısı, basın mensubu, siyasetçi, üst düzey bürokrat olan çok sayıda kişinin sahte belgeler ile ilgisi olmadıkları, yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçesi ile İstanbul CMK 250 maddesi ile yetkili mahkemelerden alınan kararlar ile dinlendikleri bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığı devletin güvenliği ile ilgisi olmadığı anlaşılması üzerine suç tarihlerinde Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü istihbarat Şubesi eski çalışanları 13 şüpheli ile Edirne Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi eski çalışanları 4 şüpheli hakkında 11.11.2014 tarihlerinde yakalama emri verilmiştir. Şüphelilerden 15’i yakalanmış bir şüpheli ise kendisi teslim olmuştur” denildi.
“SAHTECİLİK VE DİNLEME EYLEMİ İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
Yapılan açıklamada operasyon ile ilgili yaşanan yetki tartışmalarına ilişkin, “Yapılmakta olan soruşturma ile ilgili olarak bir kısım medyada söz konusu soruşturmanın yetkisiz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturulması soruşturulduğu iddiası ile soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı ve ilgisi olmadığı halde Sulh Ceza Hakimliği’ne asılsız ithamlarda bulunulmuştur. Edirne ve Tekirdağ Emniyet İstihbarat Şube birimlerinin 28.08.2008 tarihli Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı genel tamimine göre koordinatör olarak görevlendirilen İstanbul İstihbarat Şube aracılığı ile soruşturmaya konu itibari ile sahte belgelere dayanan 2559 sayılı yasa kapsamında önleme dinlemesi yetkili İstanbul CMK 250 madde ile yetkili hakimliğe yaptıkları bu mahkemelerden alınan içeriği itibariyle sahte olan kararlara dayanarak dinleme yaptıkları dolayısı ile sahtecilik eyleminin İstanbul’da gerçekleştiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisiz olduğu konusundaki birtakım hukukçu ve medya yazarları tarafından yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığı hususu Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.
(12 Kasım 2014, 23:25), son güncel.: (14 Kasım 2014, 21:09)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: