Paralel yapıya yönelik Ankara'da gözaltına alınıp mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere bırakılan polislerden 5'i hakkında itiraz üzerine yakalama kararı çıkarıldı. 2 ismin yakalanıp tutuklandığı 3'ünün ise arandığı bildirildi. Öte yandan yasadışı dinlemelerle ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü'ndeki 'paralel yapı' iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltında tutulan 18 şüpheliden 10'u tutuklama, 8'i ise denetimli serbestlik talebiyle mahkemeye sevk edildi. Mahkeme şüphelilerin tamamını tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
01.11.2014 19:21 Paralel yapıya yönelik Ankara operasyonunda önemli gelişme.. Ankara Anayasal Suçlar Bürosu Savcısı Tekin Küçük, geçen hafta illegal dinleme operasyonunda gözaltına alınan 18 kişiden 7'sinin serbest bırakılmasına itiraz etmişti.
İtirazı değerlendiren Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerden eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Ali Arslantaş, Emre Baykal, Hüseyin Özbilgin ve Seyit Gölcük hakkında yakalama kararı verdi. Şüphelilerden Emre Baykal, yakalandıktan sonra çıkarıldığı sulh ceza hakimliğince tutuklandı. Polislerden Hüseyin Özbilgin’in ise yakalandığı ve adliyeye getirileceği öğrenildi. Sulh Ceza Hakimi'nin kararı gereği yakalama kararı çıkarılan polisler tutuklanacak.
Delil yetersizliğinden serbest
21 Ekim salı günü yasa dışı dinleme soruşturması kapsamında 17 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Aralarında dönemin İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altınparmak ve Terör Müdür yardımcısı Lokman Kırcılı'nın olduğu polisler tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilmiş delil yetersizliğinden serbest kalmıştı.
Suçlama casusluk
Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın, haklarında gözaltı kararı verdiği şüpheliler, "siyasi ve askeri casusluk, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme, özel hayatın gizliliğini ihlal, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" ile suçlanıyor.
MERSİN'DE 18 POLİS SERBEST BIRAKILDI
Öte yandan Yasa dışı dinlemelerle ilgili Mersin Emniyet Müdürlüğü'ndeki 'paralel yapı' iddialarına yönelik soruşturma kapsamında gözaltında tutulan 18 kişi adliyeye sevk edildi. Savcının ifadesini aldığı şüphelilerden 10'u tutuklama, 8'i ise denetimli serbestlik talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen şüpheliler burada da ifade verdi. Daha sonra, Mersin eski istihbarat şube müdürleri Ali Çengelci ve Ali İhsan Kaya'nın da aralarında bulunduğu 18 emniyet mensubu, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
SANIKLAR: YANLIŞ YAPMADIK
Çengelci, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, birilerinin kendilerine zulüm yapmaya çalıştığını belirterek, başlarının dik olduğunu ve hiçbir zaman yanlış yapmadıklarını savundu.
Haklarında tutuklama kararı çıksa da başlarının dik olacağını ifade eden Çengelci, "Hiçbir çekincemiz ve korkumuz yok. Hem ben hem de arkadaşlarımın, yaptığımız hiçbir işte sorunumuz, sıkıntımız, yanlışımız olmadı. Bu bir algı çalışmasıydı, bu kadarı yapıldı. Birileri zulüm yaptı bizim de burada bulunmamız gerekiyormuş, kader dedik" diye konuştu. Çengelci, suçlamalarla ilgili hiç bir delilin olmadığını ileri sürdü. Açıklamaların ardından adliyeden çıkan emniyet mensupları, adliye önünde bekleyen yakınlarına sarıldı.
MÜŞTEKİ AVUKATI: MAĞDUR EDEBİYATI YAPMAYIN
Gözaltındaki emniyet mensupları tarafından yasadışı olarak dinlendiği iddia edilen 3'ü birinci sınıf 7 emniyet mensubunun avukatı Orhan Oğuz Çetinkaya da adliyeye geldi. Adliye önünde bir açıklama yapan Çetinkaya, şunları söyledi:
"Mersin'de yakalanarak adalet önüne çıkarılanlar, neden uyuşturucu ile mücadele edeni uyuşturucu kaçakçısı, tefecilikle savaşanı tefeci, organize suç örgütleriyle savaşanı organize suç örgütü mensubu gibi dinlediklerini açıklasınlar. Masum edebiyatı yapmak yerine neden toplumda ve mesleklerinde saygın ve başarılı insanları hukuk dışı yöntemlerle dinlediklerinin cevabını versinler. Görevlerini yapan masum vatan evlatları mağdur ediliyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılmaktadır. Oysa ki gerçek mağdurlar, gerçek dışı gerekçelerle ve uydurma suçlarla ilişkisi varmış gibi yasa dışı yollarla telefonları dinlenen, teknik araçlarla izlemeye alınan, özel hayatlarına müdahale edilen, hayali örgütlerle ilişkilendirilen, itibarlarına suikast yapılan, bunun sonucunda da mesleki gelecekleri ve hatta çocuklarının dahi gelecekleri karartılan müvekkillerimdir. Müvekkillerim emniyet teşkilatında başarılı olarak görev yapmış, takdirname ve maaş ödülleri almışlardır. Emniyet teşkilatının en kritik ve önemli yerlerinde görev alabilecek tüm vasıfları taşımaktadır. İşte kritik ve önemli görevlere gelmelerini engellemek, mesleki olarak yok edilmek amacıyla hedef alınmışlardır."
KENDİNDEN OLMAYANI BERTARAF EDİYORLAR
Emniyet ve yargı başta olmak üzere ülkenin bütün birimlere sızan bir yapılanma olduğunu öne süren Çetinkaya şöyle devam etti:
"Hepinizin bildiği gibi, emniyet teşkilatının en önemli şahsiyeti, emniyet istihbaratın duayeni kabul edilen Hanefi Avcı'yı, en çok mücadele ettiği sol örgüt mensubu gibi nasıl bertaraf ettikleri malumdur. Müvekkillerimi sahte gerekçelerle, hem de en çok duyarlı oldukları, mücadele ettikleri konularda dinlemişler, mesleki ve şahsi olarak yok etmek için ellerinden geleni yapmışlardır. Bu yapının hedefi, sadece müvekkillerim ya da bu memlekete büyük hizmetler etmiş ve kamuoyunun bildiği kişiler değildir. Cennet vatanımızda yaşayan ve kendilerinden olmayan herkes, bu yapı için bertaraf edilmesi gereken hedeftir."
SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ
Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yasa dışı dinlemelere karşı yürütülen soruşturma kapsamında 27 kişi hakkında yakalama kararı verilmişti. Gözaltına alınanlardan 9'u emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakılmış, 18 şüpheli adliyeye sevk edilmişti.
(01 Kasım 2014, 19:21)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: