Ergenekon davaları sürecinde sıklıkla yaşanan askeri ve sivil yargı sürtüşmesi Adana'daki MİT tırları davasında bir kez daha ortaya çıktı. MİT'e ait olduğu belirtilen TIR'ların durdurulup aranmasına yönelik olarak yürütülen 'Casusluk Soruşturması' kapsamında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava dosyasının bir nüshası, 'özel bir kurye' ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Dosyayı inceleyecek olan Askeri Yargıtay, gerekli görülmesi halinde 'Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başvuracak. Askerler buna gerekçe olarak olayda askerlerin yer almasını ileri sürüyor. Oysa paralel kumpas sivil şahıslar tarafından kurulmuştu. Paralel savcı ve polislerin öncülüğündeki kumpasçılar yine sivil bir kurum olan Başbakanlık'a bağlı MİT'e operasyon yapmıştı. Davanın sivil mahkemede görülmesi normal bulunurken, TSK ve askeri yargı içindeki paralel yapının bir umut dosyayı sivil yargıdan kaçırmaya çalıştığı değerlendiriliyor.
30.09.2014 21:59 Adana’da durdurulan ve MİT’e ait olan TIR’lar ile ilgili olarak yürütülen; ‘Casusluk Soruşturması’ kapsamında Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada sıcak gelişme.. Söz konusu dava dosyası, ‘özel bir kurye’ ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Dosyayı inceleyecek olan Askeri Yargıtay’ın, konu ile ilgili olarak ‘Uyuşmazlık Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor.
YENİDEN HAKİM KARŞISINA
19 Ocak’ta MİT’e ait olduğu belirtilen ve Suriye’deki Türkmenler’e yardım götürdüğü açıklanan 3 TIR’ın, Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Gişeleri’nde durdurularak, aranmasına yönelik olarak yürütülen; ‘Casusluk Soruşturması’ kapsamında hazırlanan iddianame, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilerek dava açıldı. Söz konusu davada ise, toplam 13 asker tutuksuz yargılanıyor.
20 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ
Ankara İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Yarbay E.T. ile Adana ve Ankara’da görevli askerler Ö.K, H.G, G.M, H.K, B.K, H.Ö, H.İ.K, A.Y, M.Ö, C.K, H.Ü. ve S.Y. hakkında; ‘devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin gizliliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama’ suçlarından 15 yıldan 20 yıla ve ayrıca müebbet hapis cezası isteniyor.
‘REDDİ HAKİM’ TALEBİ
‘Gizlilik ve yayın yasağı’ bulunan dava ile ilgili olarak yapılan ilk duruşmada, sanık avukatları Mahkeme Başkanı Erol Tekmen hakkında, askerlerin tutuklanması için gözaltına alındığı dönemde nöbetçi mahkeme hakimine baskı yaptığı iddiası ile nedeniyle 'reddi hakim' talebinde bulundu. Tekmen de, avukatların talebini değerlendirmek için bir üst mahkeme olan 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderip, duruşmayı da ileri bir tarihe erteledi.
İFADELERİ ALINACAKTI
Yapılan başvuru üzerine önce 8. Ağır Ceza Mahkemesi, ardından da yapılan itiraz sonucu bir üst mahkeme olan 9. Ağır Ceza Mahkemesi ‘reddi hakim’ talebini ikinci kez reddetti. Bu gelişmelerin ardından da dava yeniden 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. 48 sayfadan oluşan iddianamenin okunmasının ardından mahkeme heyeti, sanıkların ifadesi alınması için duruşmayı erteledi.
ÖZEL KURYE İLE GÖNDERİLDİ
Dava ile ilgili olarak sıcak bir gelişme yaşandı. 21 klasörden oluşan dava dosyasının bir nüshası, ‘özel kurye’ ile Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Askeri Yargıtay, dava dosyasını inceledikten sonra ‘Uyuşmazlık Mahkemesi’ne başvurması bekleniyor. Hatırlanacağı gibi Askeri Yargıtay’ın daha önce dava dosyasını istemesine rağmen, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi sadece ‘iddianame’yi göndermişti.
SON KARAR MAHKEMENİN
Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda açıklamalarda bulunan sanık avukatlarından Serap Kıvrak, “Askeri Yargıtay’ın, Uyuşmazlık Mahkemesi’ne başvurusu ile birlikte her iki taraf da yani askeri ve sivil mahkeme, davadan el çekmiş olacak. Eğer uyuşmazlık kararı çıkarsa, bu dava askeri mahkemelerde görülecek. Bu noktada da son kararı, Uyuşmazlık Mahkemesi verecek” ifadesini kullandı.
ASKERİ MAHKEMEDE GÖRÜLMELİ
Kıvrak, dava dosyasının bir nüshasının daha önce Askeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmesi gerektiğini, buradaki gecikmenin de kasıtlı olduğunu savundu. Kıvrak, “Bu dava, askeri mahkemede görülmeli. Çünkü yargılananlar askerlerdir. Yerel mahkemelerin el çekmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu noktada da yaşanan gelişmeleri olumlu karşılıyoruz” dedi.
PARALEL TSK HAREKETE GEÇTİ
Dosyanın askeri mahkemeye aldırılma çabasının ardında TSK ve askeri yargı içine sızmış paralel yapının parmağı olduğu ileri sürülüyor. Askerler çabalarına gerekçe olarak olayda askerlerin yer almasını ileri sürüyor. Oysa paralel kumpas sivil şahıslar tarafından kurulmuştu. Paralel savcı ve polislerin öncülüğündeki kumpasçılar yine sivil bir kurum olan Başbakanlık'a bağlı MİT'e operasyon yapmıştı. Bu nedenle davanın sivil mahkemede görülmesi normal bulunurken, TSK ve askeri yargı içindeki paralel yapının bir umut dosyayı sivil yargıdan kaçırmaya çalıştığı değerlendiriliyor. Askeri mahkemeler sadece askerin sivilleri ilgilendirmeyen kendi içindeki işleyişi ve görevleriyle ilgili davalara bakabiliyor.
(30 Eylül 2014, 21:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: